Gavrilo Princip

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Gavrilo Princip
Född 25 juli 1894
Obljaj, Österrike-Ungern
Död 28 april 1918 (23 år)
Theresienstadt, Österrike-Ungern
Begravningsplats Vidovdan-hjältarnas kapell, Ciglane, Sarajevo
Nationalitet Serbisk
Yrke/uppdrag Arbetslös
Känd för Skotten i Sarajevo den 28 juni 1914
Gavrilo Princip skjuter ärkehertig Franz Ferdinand. Illustration av Achille Beltrame i La Domenica del Corriere den 12 juli 1914.

Gavrilo Princip (serbiska: Гаврило Принцип), född 25 juli 1894 i Obljaj, död 28 april 1918 i Theresienstadt, var en attentatsman, känd för skotten i Sarajevo.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Gavrilo Princip föddes som son till en brevbärare. Han var ett av nio barn, varav sex dog i spädbarnsåldern.[1] Gavrilo Princip kämpade för ett självständigt sydslaviskt rike som bland annat skulle ha inbegripit det 1908 av Österrike-Ungern annekterade Bosnien-Hercegovina. Efter att ha gått i skolor i Sarajevo och Tuzla blev Princip bosatt i Belgrad i maj 1912. Han var medlem i Unga Bosnien, en revolutionär multietnisk grupp som kämpade mot ockupation och senare annektering av Bosnien-Herzegovina till Österrike-Ungern. Gruppen hade visa kontakter med den serbiska organisationen Svarta handen och dessa i sin tur kopplingar till den serbiska underrättelsetjänsten.

Den 28 juni 1914 besökte den österrikiske tronföljaren, ärkehertig Franz Ferdinand, och hans hustru Sophie von Chotek Sarajevo. Efter ett första misslyckat mordförsök längs ärkehertigparets färdväg rusade Princip fram till parets bil vid Latinska bron och avlossade två skott. Ärkehertigparet avled på väg till sjukhus. Denna händelse kom senare att benämnas "skotten i Sarajevo" och som i förlängningen kom att föranleda första världskrigets utbrott en månad senare, den 28 juli 1914.

Efter attentatet greps Princip omgående. Han dömdes samma år, på grund av sin låga ålder, till tjugo års fängelse. År 1918 avled han av lungsot i fängelset Theresienstadt. Princips medsammansvurna var Nedeljko Čabrinović, Veljko Čubrilović, Trifko Grabež, Danilo Ilić, Muhamed Mehmedbašić och Cvjetko Popović.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.firstworldwar.com/bio/princip.htm

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]