Hoppa till innehållet

Ibadi

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Ibadit)
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.
Stater med en muslimsk befolkningsandel på över 10%.
  Sunni
  Shia
  Ibadi (Oman)

Ibadi, al-Ibāḍiyyah (arabiska: الاباضية), är en variant av islam skild från den shiitiska och sunnitiska varianten. Ibadi är även en rättsskola (madhhab) och är en av de åtta vars giltighet erkänns i Ammanbudskapet.

Ibadisekten är en underavdelning till kharijiterna som var en sekt som stod i opposition till både shia och sunni efter striderna 657 mellan kalifen Ali ibn Abi Talib och ståthållaren Muawiya i Syrien som efter Alis död 661 övertog kalifatet. Sekten har fått sitt namn efter Abdallah ibn Ibad som lär ha levt i slutet av 600-talet.

Ibaditiska missionärer fick anhängare bland berberna Nordafrika, och på 700- och 800-talet dominerade ibaditerna där stora landområden.

Ibaditerna är toleranta mot andra islamiska inriktningar och icke-muslimer, men gifter sig i princip inte med muslimer utanför ibadismen och håller fast vid egna traditioner och lagtolkningar.

I Oman är cirka 45 procent av befolkningen anhängare av denna variant av islam. Utövare finns också på Zanzibar och i Algeriet och Tunisien.

Källor