Ketoacidos

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ketoacidos
Klassifikation och externa resurser
DiseasesDB 29670
eMedicine med/102 

Ketoacidos är en acidos som beror på en så kraftig frisättning av ketonkroppar att blodet blir surt. Det inträffar framförallt vid bristfällig insulintillförsel hos personer med diabetes typ I samt vid långvarig alkoholism.

Ketoacidos är en särskilt kraftig form av ketos, vilket innebär att ketonkroppar frisätts i blodet då kroppen övergår till att använda fett som bränsle, istället för kolhydrater. Ketos förekommer bland annat vid svält, men leder inte till surare blod hos friska individer där kroppen tar hand om det genom utandningsluften och urinet.[1]

Kroppens fettreserver (triglycerider) bryts i ett första skede ned till glycerol och fettsyror. Bland annat eftersom blodets förmåga att transportera fettsyror är begränsad, och eftersom de inte kan passera blod-hjärnbarriären, bildas även ketonkroppar. Vissa av ketonkropparna är syror, men detta leder till surare blod endast vid okontrollerad frisättning som vid obehandlad diabetes typ I.

Svår giftstruma kan yttra sig i ketoacidos.[2]

Kemi[redigera | redigera wikitext]

Ketokropparnas karboxylgrupp har ett pKa-värde på ungefär 4. Detta medför att de kommer att protolyseras och ge upphov till fria protoner, medan de transporteras genom blodet. Detta sänker blodets pH och orsakar acidosen.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.merckmanuals.com/home/hormonal_and_metabolic_disorders/acid-base_balance/acidosis.html
  2. ^ Wood, Emily T., and William B. Kinlaw. "Nondiabetic ketoacidosis caused by severe hyperthyroidism." Thyroid 14.8 (2004): 628-630.

Se även[redigera | redigera wikitext]