Kusken

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Kusken
Auriga
Klicka för större bild.
Lista över stjärnor i Kusken
Latinskt namn Auriga
Förkortning Aur
Symbologi Häststridsvagn
Rektascension 6 h
Deklination 40°
Area 657 grad² (21:e störst)
Huvudstjärnor 5
Bayer/Flamsteedstjärnor 65
Stjärnor med exoplaneter 6
Ljusa stjärnor 4
Stjärnor nära solsystemet 3
Ljusaste stjärnan α Aur (Capella) (0.08m)
Närmaste stjärnan HD 37394 (40 )
Messierobjekt 3
Meteorregn Alfa-aurigiderna Delta-aurigiderna
Närliggande stjärnbilder Giraffen

Perseus
Oxen
Tvillingarna

Lodjuret
Synlig vid latituder mellan +90° och −40°
Bäst synlig klockan 21:00 under Februari.

Kusken (Aurigalatin) är en stjärnbild i norra himmelssfären. Den var en av de 48 stjärnbilderna som uppräknades av Ptolemaios och räknas som en av de 88 moderna stjärnbilderna. Dess ljusstarkaste stjärna är Capella, som är associerad med den mytologiska geten Amalthea. De tre stjärnorna Epsilon, Zeta and Eta Aurigae kallas Haedi (Killingarna). Den är också Dalarnas landskapsstjärnbild.

Sevärdheter[redigera | redigera wikitext]

Två egendomliga dubbelstjärnor, ε Aurigae och ζ Aurigae. ε Aurigae är en av de märkligaste dubbelstjärnorna. Omloppstiden är ungefär 27 år, med förmörkelser som varar ungefär 18 månader. Den synliga komponenten är en gulaktig superjätte med spektraltypen F. Den andra stjärnans spektraltyp är okänd. ζ Aurigae har en omloppstid på 970 dagar. Huvudstjärnan är en superjätte med spektraltypen K, och följeslagaren är en stjärna i huvudserien med spektraltyp B. Båda dessa system befinner sig i ett sällsynt skede i dubbelstjärnors utveckling, eftersom komponenterna är i ett kortvarigt och aktivt utvecklingsstadium.

Kusken innehåller tre ljusstarka öppna stjärnhopar, M36, M37 och M38.

Mytologi[redigera | redigera wikitext]

Stjärnbilden kan spåras till Babylonien då den kallades Rukubi, vagnen. Grekerna och romarna förknippade stjärnbilden med Erichthonios, Hefaistos/Vulcanus och Athenas/Minervas förlamade son, som uppfann fyrspannsvagnen. Enligt en annan myt föreställer stjärnbilden Hippólytos, Theseus' äldste son, som älskade att köra hästspann. En tredje myt identifierar Kusken med Myrtilos.