Andromeda (stjärnbild)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Andromeda
Andromeda
Klicka för större bild.
Lista över stjärnor i Andromeda
Latinskt namn Andromeda
Förkortning And
Rektascension 1 h
Deklination 40°
Area 720 grad²
Huvudstjärnor 4
Bayer/Flamsteedstjärnor 65
Stjärnor med exoplaneter 4
Ljusa stjärnor 3
Stjärnor nära solsystemet 5
Ljusaste stjärnan α And (Alpheratz) (2.1m)
Närmaste stjärnan Ross 248 (10.32 )
Messierobjekt 3
Meteorregn Andromedids
Närliggande stjärnbilder Perseus

Cassiopeja
Ödlan
Pegasus
Fiskarna

Triangeln
Synlig vid latituder mellan +90° och −40°
Bäst synlig klockan 21:00 under November (New York).

Andromeda (samma på latin) är en stjärnbildnorra stjärnhimlen. Andromeda var en av de 48 konstellationerna som listades av astronomen Klaudios Ptolemaios i hans samlingsverk Almagest.

Mytologi[redigera | redigera wikitext]

Enligt grekisk mytologi var Andromeda en prinsessa, dotter till Kefeus och Kassiopeia. Andromeda kedjades fast vid en klippa för att offras till ett havsmonster som straff för sin mors fåfänga. Andromeda räddades dock av Perseus, som sedan blev hennes make, och efter sin död fick hon sin plats på himlavalvet.

Läge[redigera | redigera wikitext]

För att hitta Andromeda är det enklast att utgå från Karlavagnen och de två stjärnor som bildar själva vagnens bakdel. Tänk en linje genom dessa och gå uppåt från Karlavagnen, till nästa starka stjärna. Det är Polstjärnan i Lilla björnen. Fortsätt med blicken tills man ser stjärnor som bildar ett W. Detta är Cassiopeja. Gå nu ungefär lika långt till, där är Andromeda.

Vad ingår i stjärnbilden?[redigera | redigera wikitext]

I Andromedas stjärnbild finns vår närmaste galax - Andromedagalaxen (M 31 på bilden). När man vill illustrera hur vår galax bör se ut brukar man använda en bild på Andromedagalaxen.[källa behövs] Inuti Andromedagalaxen finns stjärnmolnet NGC 206

Stjärnor[redigera | redigera wikitext]

Andromedas stjärnbild delar en stjärna med stjärnbilden Pegasus - Sirrah, som är den starkaste stjärnan i stjärnbilden. Den starkaste lysande stjärnan i en stjärnbild kallas alfa-stjärnan. Man använder det grekiska alfabetet och får därmed beteckningen α. Efter den grekiska bokstaven följer stjärnbildens namn på latin i genitivform. Därför får Andromedas starkaste stjärna beteckningen α Andromedae = Sirrah. Stjärnans magnitud är 2,15 och är av spektrumtyp B8. Den är en typisk heliumstjärna där temperaturen kan upp nå till 20 000 K. Nästa stjärna får beteckningen β Andromedae = Mirach sedan följer γ Andromedae = Almak.

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Andromeda är Gästriklands landskapsstjärnbild.

Angränsande stjärnbilder[redigera | redigera wikitext]

Stjärnbilder som gränsar till Andromeda är Perseus, Cassiopeja, Ödlan, Pegasus, Fiskarna och Triangeln.