Valfisken (stjärnbild)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Valfisken
Cetus
Klicka för större bild.
Lista över stjärnor i Valfisken
Latinskt namn Cetus
Förkortning Cet
Symbologi Val eller sjömonster
Rektascension 1,42 h
Deklination 11,35°
Area 1231 grad²
Huvudstjärnor 15
Bayer/Flamsteedstjärnor 88
Stjärnor med exoplaneter 9
Ljusa stjärnor 3
Stjärnor nära solsystemet 5
Ljusaste stjärnan β Cet (Beta Ceti) (2,04m)
Närmaste stjärnan Luyten 726-8 (8,73 )
Messierobjekt 1
Meteorregn 3

Oktober-cetiderna
Eta-cetiderna

Omikron-cetiderna
Närliggande stjärnbilder Bildhuggaren

Väduren (stjärnbild)
Fiskarna (stjärnbild)
Vattumannen (stjärnbild)
Ugnen
Eridanus

Oxen (stjärntecken)
Synlig vid latituder mellan +70° och −90°
Bäst synlig klockan 21:00 under November (New York).

Valfisken (Cetuslatin) är en stjärnbild på södra stjärnhimlen.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Stjärnbilden är välkänd sedan antiken. Araberna såg stjärnorna i denna stjärnbilden som en val, vilket kan tyckas vara anmärkningsvärt då det inte finns valar i deras vatten. Kartritare på 1500- och 1600-talet, som Petrus Plancius och Johann Bayer, tecknade Cetus som en märklig blandning av en val och ett sjömonster. Stjärnbilden finns på den del av himlavalvet som kallas för Vattnet där man också hittar Floden Eridanus, Fiskarna och Vattumannen. Valfisken var en av de 48 konstellationerna som listades av astronomen Klaudios Ptolemaios i hans samlingsverk Almagest.

Stjärnorna[redigera | redigera wikitext]

Den mest intressanta stjärnan anses vara Mira (Omikron Ceti). Denna stjärna var den första periodiska variabla stjärnan som upptäcktes och är en så kallad röd variabel stjärna, och typstjärna för Miravariabla stjärnor. David Fabricius upptäckte i augusti 1596 den märkvärdiga föränderliga stjärnan Mira i Valfiskens stjärnbild.[1] Mira är en gammal stjärna med låg massa och den pulserar rytmiskt både i storlek, ljusstyrka och i temperatur mellan 3:e och 10:e magnituden under en 330 dagars lång period.
Tau Ceti (τ Cet) är en annan stjärna som ofta nämns av science fiction-författare eftersom den liknar solen både i massa och spektraltyp.[2] Stjärnan är den 17:e närmsta stjärnan från Jorden.

Intressanta iakttagelser[redigera | redigera wikitext]

I Valfiskens stjärnbild finns en hel del galaxer. Den ljusstarkaste är M77. Andra intressanta objekt är NGC 1055, NGC 247 och NGC 246. [3]

Mytologi[redigera | redigera wikitext]

I Mesopotamien var Tiamat (valfisken) enligt mesopotamisk mytologi en kvinnlig monstergestalt som förknippades med saltvatten. När Tiamat förenade sig med Apsu, sötvattnet, uppstod livet. Tiamat dödades av guden Marduk som skapade världen av hennes kropp. Tiamat är också den första kända "drakgestalten" i historien.
Inom den grekiska mytologin var Ceto (valfisken) en gudinna över havets dolda faror. Ceto var dotter till Pontus (Havet) och Gaia (Jorden).[4] Stjärnbilden Valfisken förknippas även med det havsmonster som Perseus räddade Andromeda från.

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Valfisken är Bohusläns landskapsstjärnbild.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Cetus (Författarförteckning/historik fram till 20081226 050505).

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://web.archive.org/web/20040114122645/http://www.aavso.org/vstar/vsots/mirahistory.shtml
  2. ^ http://www-int.stsci.edu/~inr/nstars2.html
  3. ^ * H.F. Ullman (2008). Astronomica, s.346, Millennium Hopuse Pty Ltd, Australia. ISBN 978-3-8331-4371-7. Pica Digital Pte Ltd, Singapore.
  4. ^ http://www.theoi.com/Ther/Ketea.html

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]