Ravenclaw

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Filius Flitwick)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ravenclaws vapensköld

Ravenclaw är ett fiktivt elevhem på Hogwarts i böckerna om Harry Potter. Elevhemmet har fått sitt namn efter Rowena Ravenclaw, som var med och grundade skolan. De som hamnar i Ravenclaw är de som är eller har potential att bli kvicktänkta och ett gott förstånd. Djuret på vapenskölden är en örn med färgerna blå och brons, elevhemsspöket är den Grå Damen och det är Filius Flitwick som är elevhemsföreståndare.

Allmänt[redigera | redigera wikitext]

I den sjunde boken, och filmerna, får man veta att Ravenclaws spöke, den Grå Damen, är spöket efter Helena Ravenclaw, dotter till elevhemmets grundare Rowena Ravenclaw. Enligt J.K. Rowling motsvarar elevhemmet elementet luft. Sällskapsrummet ligger i Ravenclawtornet på den västra sidan av skolan. Väldigt få medlemmar är speciellt nämnda från Ravenclaw, och de som är nämnda är inte med mycket i böckerna, bortsett från Luna Lovegood och Cho Chang. Ravenclaws elever anses vara snygga och vackra nästan allihop, såsom även Rowena Ravenclaw var. Sovsalarna ligger i tornet på skolans västra sida. Uppehållsrummet, som inte har blivit beskrivet förrän i Harry Potter och dödsrelikerna, är runt och dekorerat med blåa draperier. Det har ett välvt tak med målade stjärnor och en staty av Rowena Ravenclaw iförd sitt diadem. Man måste ge svaret på en spetsfundig fråga för att bli insläppt, till skillnad från Gryffindors, Slytherins och Hufflepuffs uppehållsrum där man bara behöver uppge ett lösenord. Ravenclaw är det mest introverta elevhemmet av alla. Huvuddragen hos Ravenclaws är intelligent, intellekt och öppenheten för att upptäcka. Ravenclaws är mycket nyfikna till sin natur och vill alltid veta mer om allt. Ravenclaws föredrar oftast små sammankomster med likasinnade individer. Till skillnad från de andra hemmen är Ravenclaws mer känslomässigt stabilare, tillsammans med Hufflepuff. Deras reaktioner på kritik är bättre än de andra husen, de känner sig inte så ofta sårade och vill veta om flera synvinklar. Ibland kan Ravenclaw-elever verka ointresserade av omgivningen och mer av sin inre värld och fantasi och vara frånkopplad från resten av omvärlden. Bara för att man är med i Ravenclaw betyder det inte att man är bäst i skolan, det är viljan och nyfikenheten till att få kunskap till sig och prestera som avgör om man tillhör i Ravenclaw eller inte. Tack vare deras vilja att lyssna kan de vara mycket empatiska rådgivare för andra. De bör dock lämna ledarroller till någon som är mer extrovert.

Rowena Ravenclaw[redigera | redigera wikitext]

Rowena Ravenclaw
Harry Potter-rollfigur
Anknytning
LojalitetHogwarts
ElevhemGrundare av Ravenclaw
Information
KönKvinna
HårfärgSvart
Ögonfärgokänt
Blodrenblod

Rowena Ravenclaw var, tillsammans med Godric Gryffindor, Helga Hufflepuff och Salazar Slytherin, med om att grunda Hogwarts under det första millenniet. Hon grundade elevhemmet Ravenclaw som väljer elever med god intelligens och kunskap. Rowena Ravenclaw har genom seklen omtalats för sin vackra figur och stora skönhet.

Ravenclaw omnämns främst i Harry Potter och dödsrelikerna som tidigare ägare till Ravenclaws diadem; ett mycket kraftfullt magiskt föremål tillverkat av alfer men utvecklat av Ravenclaw för att ge den som bär diademet omätlig kunskap. På diademet finns en inskription som lyder: Klokhet och vett uti övermått är den finaste gåva människan fått. Diademet gör sig mest känt som en av Lord Voldemorts horrokruxer.

Rowena hade en dotter, Helena Rawenclaw som stal diademet från sin moder och flydde till Albanien. Rowena skickade en man som älskade Helena ( numera Blodige Baronen) för att hämta henne. Men när Helena sa att hon inte älskade honom tillbaka blev han så arg att han stack sitt svärd genom henne. Sedan drabbades han av en otrolig ångest och tog sitt eget liv. Diademet lämnades i Albaniens skogar där Tom Dolder (Alias Lord Voldemort) sedan hämtade det.

Ravenclaw var god vän med Hufflepuff. Det är möjligt att dessa häxor kände varandra innan de grundade Hogwarts eftersom de enligt sorteringshatten båda härstammar från dalen.

Ravenclaw anseddes vara det bästa elevhemmet enligt den magiska världen.

Vapensköld[redigera | redigera wikitext]

Djuret på emblemet är en örn, och färgerna är blå och brons. Ravenclaw sätter värde på egenskaper som snabbtänkthet, kreativitet och intelligens.

Elever under Harrys tid[redigera | redigera wikitext]

Cho Chang[redigera | redigera wikitext]

I den fjärde boken frågar Harry Potter om Cho Chang vill gå med honom på julbalen. Cho svarar nej eftersom Cedric Diggory redan har frågat henne, men hon beklagar det. Senare i bok fem är hon med i DA, Dumbledores Armé.

Luna Lovegood[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Luna Lovegood

Luna Lovegood, född cirka 1981, är en fiktiv person i Harry Potter-böckerna av J.K. Rowling. Hon har en drömmande och udda personlighet. Till exempel har hon trollstaven bakom örat, örhängen av rädisor och ett halsband av honungsölkorkar. På grund av sin personlighet kallas hon av vissa för Stolliga Luna (engelska: Looney). Hennes pappa heter Xenophilius "Xeno" Lovegood.

Luna Lovegood är ett år yngre än Harry Potter och tillhör Ravenclaws elevhem. Hennes pappa är chefredaktör på tidningen Hört och Sett, en tidning som publicerar orimliga och konspirationsteoretiska historier. Både Lunas far och Luna själv tror dock på historierna. Luna är väldig ogillad av många och udda. Hon gillar inte Hermione och Hermione gillar inte henne.

Luna dyker först upp i femte boken, Harry Potter och Fenixorden. I filmatiseringen kom hon att spelas av Evanna Lynch.

J.K. Rowling har beskrivit Luna Lovegood som en "anti-Hermione", eftersom Luna grundar sina åsikter enbart på tro medan Hermione alltid stödjer sig på logik och fakta. Hermione försöker upprepade gånger övertyga Luna att det hon tror på är nonsens, men utan framgång. Hermione anser Luna vara naiv och lättlurad, medan Luna finner Hermione trångsynt. Mot slutet av femte bokern börjar de båda flickorna närma sig varandra och i sjuan försvarar Hermione henne när hon blir kallad konstig.

Padma Patil[redigera | redigera wikitext]

Padma Patil
Harry Potter-rollfigur
SkådespelareAfshan Azad, Svensk röst - Ellen Fjaestad
Anknytning
LojalitetDumbledores Armé
ElevhemRavenclaw
SkolaHogwarts
Information
KönKvinna
HårfärgMörk

Padma Patil är identisk tvillingsyster med Parvati Patil som är en av Harry Potters klasskamrater i Gryffindor. Padma sorterades till Ravenclaw trots att systern hamnade i Gryffindor. Hon gick på julbalen med Ron Weasley, tack vare Parvati som skaffade en dejt åt Ron då Harry bad henne. Padma var inte alltför glad över att ha Ron som partner eftersom Ron inte ville dansa med henne. Deras klasskamrat Dean Thomas tyckte, tillsammans med Seamus Finnigan, att Harry och Ron lyckats skaffa de snyggaste tjejerna i hela årskursen som baldejter. I den femte boken blev Padma prefekt för Ravenclaw tillsammans med Anthony Goldstein. Hon gick även med i Dumbledores Armé med Parvati. I filmerna Harry Potter och den flammande bägaren och Harry Potter och Fenixorden är Padma i Gryffindor, som sin syster, och de ses ofta tillsammans. I filmerna är tvillingarna inte så snarlika som i böckerna men ändå väldigt lika.

Terry Boot[redigera | redigera wikitext]

Terry Boot går med i Dumbledores Armé under femte året. Han är ytterst imponerad över att Hermione lyckats utföra en Proteusförtrollning över de falska galleonerna som Dumbledores Armé kommunicerar genom, och han undrar högt varför hon inte sorterats till Ravenclaw, med en hjärna som hennes.

Elever före Harrys tid[redigera | redigera wikitext]

Filius Flitwick[redigera | redigera wikitext]

Filius Flitwick
Harry Potter-rollfigur
SkådespelareWarwick Davis
Anknytning
LojalitetHogwarts, Fenixorden
ElevhemRavenclaw [1]
ÄmneTrollformellära
Information
KönMan
HårfärgVit
BlodMänniska, avlägset släkt med svartalfer

Professor Filius Flitwick (född 17 oktober) presenterar och introducerar diverse trollformler i serien, och det har hittills varit hans viktigaste uppgift. Flitwick är lärare i trollformellära och elevhemsföreståndare för Ravenclaw på Hogwarts [1]. Han är en mycket liten trollkarl, och måste stå på en trave böcker för att kunna se över kanten på katedern, och sitta på en hög kuddar vid lärarbordet i Stora Salen.

Flitwicks undervisningsstil verkar vara ganska slapp jämfört med de andra lärarna. Till exempel låter han ibland klasserna spela schack under lektionerna på den sista skoldagen innan jullovet, och han tillåter kaos då eleverna övar på nya trollformler. Flitwick blir ofta träffad av dåliga eller slarviga trollformler som flyger runt i klassrummet. Klassrummet ligger på den tredje våningen i skolan, men Flitwicks kontor ligger på den sjunde våningen.

Professor Flitwick tjänar Hogwarts på många andra sätt än i klassrummet.

Hermione Granger berättar att Filius Flitwick en gång i tiden var en duellmästare, mycket intelligent, och ganska vacker då han var yngre. Han undervisade på Hogwarts redan då James Potter och hans bekanta studerade där. J.K Rowling har nämnt på sin hemsida att Flitwick är en människa, med anor bland alfer.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] En intervju på Accio Quote med J. K. Rowling