Bröderna Lejonhjärta (film)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Bröderna Lejonhjärta
Genrefantasyfilm[1]
äventyrsfilm
barnfilm
romanbaserad film
RegissörOlle Hellbom[1]
ProducentOlle Nordemar
ManusförfattareAstrid Lindgren
Baserad påBröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren
I större rollerStaffan Götestam
Lars Söderdahl
Allan Edwall
Gunn Wållgren
KompositörBjörn Isfält
FotografRune Ericson
Teknisk information
DistributionSF Studios
Premiär
23 september 1977(Sverige)[2]
13 december 1978(Danmark)[3]
6 september 1990(Tyskland)[4]
Speltid106 minuter
LandSverige
Språksvenska
Utmärkelser
UtmärkelserGuldbaggen för bästa regi[5][6]
Svenska Filmkritikerförbundets pris[7]
Mer information
IMDb SFDb Elonet

Redigera Wikidata

Bröderna Lejonhjärta är en svensk film från 1977 i regi av Olle Hellbom. Filmen är baserad på Astrid Lindgrens roman Bröderna Lejonhjärta från 1973. I huvudrollerna ses Staffan Götestam, Lars Söderdahl, Allan Edwall och Gunn Wållgren. Filmen hade biopremiär i Sverige den 23 september 1977.[8]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Karl Lejon, "Skorpan", har inte fyllt 10 år men vet att han ska dö av sin sjukdom (tuberkulos). Hans storebror Jonatan tröstar honom och berättar vad som händer efter döden; om landet Nangijala där det ännu är "lägereldarnas och sagornas tid". En tid senare börjar det brinna i deras hus och Jonatan räddar Skorpan genom att ta honom på ryggen och hoppa ut genom fönstret. Skorpan klarar sig men inte Jonatan. Tänk om Nangijala bara var ett påhitt, undrar Skorpan. Men en vit duva på fönsterblecket kommer med budskap från Jonatan, och tröstar Skorpan.

En tid senare dör Skorpan och upptäcker att han går omkring bland massor av blommande körsbärsträd. Nere vid en å sitter hans bror och metar. De bor tillsammans i ett litet hus och har varsin häst att rida omkring på. Nu kan Skorpan både simma och rida.

De besöker värdshuset Guldtuppen där den charmige värdshusvärden Jossi tar emot dem. I ett hörn sitter den mystiske Hubert och verkar smyglyssna på andras samtal. Jonatan berättar om Törnrosdalen som nu är ockuperad av den onde Tengil. Tack vare Sofias duvor kan man skicka meddelanden mellan dalarna. Det finns en förrädare i Körsbärsdalen men man vet inte vem. På grund av förrädaren har Tengils män gripit Orvar, motståndsledaren i Törnrosdalen.

Jonatan måste ta sig över bergen till Törnrosdalen på ett uppdrag. Skorpan lämnas ensam. Han varnar Sofia att det är Hubert som är förrädaren men hon tror inte på honom, och han ger sig sedan iväg efter Jonatan. Gömd i en grotta får han se hur två av Tengils soldater möter förrädaren - den glade värdshusvärden Jossi. Soldaterna bränner in Katlamärket på hans bröst med ett järn.

När soldaterna ska ge sig iväg upptäcker de Skorpan. Skorpan ljuger och säger att han bor hos sin farfar i Törnrosdalen men soldaterna vill följa med honom hem. Vid en liten stuga står en gubbe och släpper iväg en vit duva och Skorpan kastar sig i hans famn och ber gubben att spela hans farfar. Gubben spelar med och soldaterna ger sig iväg.

Gubben heter Mattias och det visar sig att Jonatan gömmer sig i hans hus. Jonatan håller på att gräva en gång från huset, under muren som omger Törnrosdalen och ut på andra sidan. Tengils soldater går från hus till hus för att hitta Jonatan Lejonhjärta och det är nära ögat att han upptäcks. När den underjordiska gången är klar kan Skorpan och Jonatan ge sig iväg mot Karmanjaka för att befria Orvar, ledare för motståndet i Törnrosdalen, ur Katlagrottan.

De slår läger vid bron till Karmanjaka och där får Skorpan för första gången se Katla, den eldsprutande drake som Tengil jagar skräck i människorna med. Tengil kan kontrollera henne med en lur som Katla är rädd för och sen dess lyder hon den som har luren.

Vid Karmafallen lämnar de hästarna och smyger sig till Katlaberget. Ingången till Katlagrottan vaktas av Tengils soldater. Istället smyger de sig in bakvägen och befriar Orvar ur den träbur där han sitter. Flykten upptäcks dock snart. Orvar får klä på sig den svart-violetta tengilsdräkten och tack vare att de vet lösenordet kommer de över hängbron vid Katlafallen.

Eftersom de är tre personer på två hästar gömmer sig Skorpan längs vägen. Han sätter sig nere vid vattnet och väntar. Plötsligt kommer Sofia, Hubert och Jossi dit. Skorpan berättar att Jossi är förrädaren och brännmärket på hans bröst är beviset. Jossi kastar sig i en båt men den kantrar och den kraftiga strömmen gör att han drunknar.

Med Orvar fri och hjälp från Körsbärsdalen utbryter ett uppror i Törnrosdalen. Allt verkar gå bra ända tills Tengil kommer dit med draken Katla. Med sitt horn kan Tengil styra över Katla. Men Jonatan tar fart med hästen och kastar sig över Tengil och tar hornet. Katlas eld dödar Tengil.

Jonatan och Skorpan tar sedan Katla tillbaka till Katlagrottan. När Jonatan tappar hornet har Katla ingen herre längre och går till anfall. Genom att knuffa ned ett stort stenblock över Katla ramlar Katla ned i en bubblande gyttjesjö och går under. Men Katlas eld har förlamat Jonatan och det enda sättet att bli frisk är att komma till Nangilima och därför hoppar båda bröderna ut för ett stup och dör.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Produktionen[redigera | redigera wikitext]

Den gamle by i Århus fick föreställa staden i Törnrosdalen

Filmen följer boken ganska troget, men det finns dock en del saker i boken som inte är med i filmen, det är till exempel Karls möte med Hubert i stallet, när vargarna anfaller Karl, Elfridas stuga i skogen och badstället. Slutet har gjorts om helt: Katla faller inte ned i floden och dödas av lindormen Karm, istället dödas hon inne i Katlagrottan och hon faller istället ned i en sjudande gyttjesjö och går under. I filmen är Jonatan uppenbarligen mycket äldre än 13 år. Staffan Götestam var 25 år när filmen spelades in.

Modellen av draken Katla byggdes vid Pinewood Studios utanför London för 100 000 kronor. Den var fyra meter hög och inuti fanns det plats för tre personer.

Rollen som Skorpan gick till den 11-årige Lars Söderdahl som hade spelat Lillebror i filmen Världens bästa Karlsson om Karlsson på taket. Men SF kunde inte hitta någon i lämplig ålder som kunde spela den 13-årige Jonatan. Till slut stod valet mellan Staffan Götestam och Jan Waldekranz. Götestam såg mest ut som en hjälte med sitt blonda hår och fick rollen.

Körsbärsträden i filmen är falska. Scenografen gjorde 7-8 stycken som flyttades omkring när de behövdes.

Det brinnande köket, Mattisgården och den underjordiska tunneln är inspelade i studior på Långholmen i Stockholm. Staden i Törnrosdalen är Den Gamle By i Århus. Andra utomhusscener spelades in i Brösarps backar, i Tomelilla och på Island vid Þingvellir, Gullfoss, Hjálparfoss, Hraunfossar och Námaskarðs heta källor. Det var bara på Island man spelade in scenerna i Karmanjaka.

Den slutliga kostnaden för filmen blev strax över 6 miljoner. En motgång var att Statens biografbyrå gav filmen en 11-årsgräns. Det utbröt en debatt om detta var rimligt, en debatt som utmynnade i att riksdagen beslöt att införa en 7-årsgräns, Lex Lejonhjärta. Ironiskt nog ändrade inte Biografbyrån sitt beslut när filmen granskades på nytt.[10] Den betraktas, liksom boken den är baserad på som Lindgrens mest vuxna, politiska och våldsamma verk, och större delen av de namngivna karaktärerna avlider under handlingens gång. I ett ironiskt och obehagligt förebåd drunknade skådespelaren Folke Hjort under en dyk- och båtfärd två månader innan filmen hade premiär, vilket påminner om hans karaktärs öde i filmen.

Filmen hade premiär den 23 september 1977 på Spegeln i Stockholm. 1981 och 1989 hade den nypremiär. 1989 hade åldersgränsen sänkts till 7 år.

Soundtrack[redigera | redigera wikitext]

1977 utkom även en berättelse med scener och musik ur filmen på LP och kassettband.[11][12] Den utkom 2002 även på CD [13]

Utgåvor[redigera | redigera wikitext]

Filmen utgavs 1990[14] och 1998 på VHS[15] och 2002 på DVD[16] och 2009 på Bluray.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [a b] läs online, Internet Movie Database, läst: 22 juni 2016.[källa från Wikidata]
 2. ^ läs online, sfi.se.[källa från Wikidata]
 3. ^ läs online, www.dfi.dk.[källa från Wikidata]
 4. ^ film-dienst, läs online.[källa från Wikidata]
 5. ^ [a b] läs online, www.svenskfilmdatabas.se.[källa från Wikidata]
 6. ^ [a b] läs online, guldbaggen.se.[källa från Wikidata]
 7. ^ [a b] läs online, www.svenskfilmdatabas.se.[källa från Wikidata]
 8. ^ ”Bröderna Lejonhjärta”. Svensk filmdatabas. 23 september 1977. http://sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?itemid=5005&type=MOVIE&iv=Basic. Läst 24 september 2016. 
 9. ^ Bröderna LejonhjärtaSvensk Filmdatabas
 10. ^ Petter Karlsson och Johan Erséus (2004). Från snickerboa till Villa Villekulla - Astrid Lindgrens filmvärld. Stockholm: Forum. sid. 196-219. ISBN 91-37-12365-3 
 11. ^ ”Bröderna Lejonhjärta”. Svensk mediedatabas. 31 januari 1977. http://smdb.kb.se/catalog/id/001891410. Läst 6 april 2011. 
 12. ^ ”Bröderna Lejonhjärta”. Svensk mediedatabas. 31 januari 1977. http://smdb.kb.se/catalog/id/001534646. Läst 6 april 2011. 
 13. ^ ”Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta”. Svensk mediedatabas. 31 januari 2002. http://smdb.kb.se/catalog/id/001549173. Läst 6 april 2011. 
 14. ^ ”Bröderna Lejonhjärta”. Svensk mediedatabas. 31 januari 1990. http://smdb.kb.se/catalog/id/001386949. Läst 6 april 2011. 
 15. ^ ”Bröderna Lejonhjärta”. Svensk mediedatabas. 31 januari 1998. http://smdb.kb.se/catalog/id/001408237. Läst 6 april 2011. 
 16. ^ ”Bröderna Lejonhjärta”. Svensk mediedatabas. 31 januari 2002. http://smdb.kb.se/catalog/id/001395393. Läst 6 april 2011. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]