Colorindex international

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Color index international är en databas med färgkoder (Color number index) som underhålls av den brittiska sammanslutningen Society of Dyers and Colorists (SDC).

SDC tilldelar en unik beteckning till färgprodukter såsom bläck, pigment, rena färgämnen etc som saluförs under ett visst handelsnamn. Man tar från tillverkarna reda på vilka ämnen som ingår i produkten och de resulterande egenskaperna avseende kulör och andra tekniska data. Därvid är att lägga märke till följande:

  • En och samma kemiska förening kan ge olika resultat avseende kulören i olika tillverkningar beroende på speciella tillsatser, varierande grad av föroreningar, tillverkningsmetod m m.
  • Olika sammansättning och olika tillverkningsmetoder för två olika produkter kan ge samma färgresultat
  • Två eller flera artiklar som saluförs under samma handelsnamn kan vara helt olika produkter

Syftet med färgkoderna är alltså att göra varje färgprodukt entydigt identifierbar, så att användaren dels alltid vet vad han får, oberoende av det namn eller form som produkten saluförs under; dels vid upphandlingar o d kunna entydigt identifiera önskad produkt.

SDC tillhandahåller databasen genom att sälja den på CD. Det ligger i användarens intresse att hålla sig med senaste CD-version.

Se även[redigera | redigera wikitext]

European Article Number

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]