Gatha

Från Wikipedia
Version från den 26 november 2015 kl. 17.48 av Sjundebot (Diskussion | Bidrag) (→‎Svensk forskning om Gatha: clean up, rättar stavfel: en de → en av de med AWB)
Yasna 28.1 ur Avesta med arameisk skrift (Bodleian MS J2)

Gatha är en samling hymner av den iranske religionsstiftaren, filosofen och diktaren Zarathustra.

Språk

Gatha-sångerna är författade på avestiska språket och skrivna på vers. De brukar dateras till omkring 1200 f.Kr och är alltså samtida med de indiska Rigveda-skrifterna.

Innehåll och struktur

Gatha-sångerna ingår i zoroastrismens heliga urkund Avesta. Av den ursprungliga Gatha finns 17 sånger bevarade. Gatha är zoroastrismens mest heliga texter och utgör själva kärnan i Avesta. Ceremonin där man högläser ur Gatha kallas Yasna, som även är rubriken på Gathas olika avsnitt.

Gatha-sångerna är religiösa och lovprisar himmelsguden Ahura Mazda och de sex Amesha Spenta. Sångerna behandlar filosofiska teman som ondskans problem och människans valfrihet. Zarathustra var en varm försvarare av människans fria vilja och hans människosyn är i grunden mycket positiv. Han slår vakt om naturens helighet och framträder som en försvarare av kon och boskapens betesmarker. Kon står i forntida iransk filosofi som symbol för lycka och även världen som sådan. I Gatha talas därför om "den lyckliga kon".

Många moderna forskare, såsom Almut Hintze, anser att även Yasna Haptanghaiti är författad av Zarathustra.

Svensk forskning om Gatha

Den svenske teologen Nathan Söderblom var en av de första européerna som skrev en doktorsavhandling (La vie future d’après le Mazdéisme à la lumière des croyances parallèles dans d’autres religions, Paris, 1901) om Zarathustras religionsfilosofi som den framträder i Gatha-sångerna.

Lennart Olssons doktorsavhandling De avestiska gathaerna publicerades 1994 vid Lunds universitetsförlag och ger en grundlig redogörelse för Gatha-sångernas religiösa innehåll.

Se även

Litteratur på svenska

  • Nathan Söderblom, Främmande religionsurkunder i urval och öfversättning D. 2. Afd. 2, Ur Avesta och Koranen samt efterkanoniska skrifter från mazdareligionen och islam i Persien, Stockholm, 1908.
  • H.S. Nyberg, Irans forntida religioner, Uppsala, 1937/1966.
  • Lennart Olsson, De avestiska gathaerna, Lund, 1994.

Externa länkar