Gummilacka

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Gummilacka är ett hartsartat ämne innehållande aleuritinsyra, som samlas in från grenarna av olika ostindiska, mjölksaftförande träd, som t.ex. arter av croton, fikus, anona, schleichera, ziziphus butea m.fl., när dessa angrips av gummilackssköldlusen (Tachardia lacca). Förr ansåg man gummilacka vara ett växtämne, utsipprad efter sköldlusens stick, innan det gjorts klart att lackan är en produkt av sköldlusens ämnesomsättning.

Utvinning[redigera | redigera wikitext]

I januari månad samlar sig de obefruktade honorna i sådana massor på de saftrikaste, unga grenarna, att dessa blir helt röda, och inväntar där hanarna. Efter befruktningen sticker honorna sin långa snabel in i grenarna för att suga växtsaften och kort därefter utsödrar de så mycket harts att de helt omges av detta samtidigt som de svullnar kraftigt. Trädets grenar förlorar snart sina blad och vissnar. I mars månad slutar hartsflytningen och hartset har stelnat.

I var och en av de i hartsmassan inneslutna lössen utvecklar sig nu 20 – 30 ungar, som i oktober – november bryter genom moderns rygg och lämnar hartset genom små, cylindriska hål, som de borrar.

Insamlingen av hartset börjar redan i februari och man får då ett vackert rött, ganska orent harts. Väntar man tills ungarna krupit fram, är det mesta av färgämnet förtärt, men hartset är då renare. Denna form är ändå den vanligast förekommande, då andra färgämnen tillförs och förlusten av färgämnet spelar mindre roll.

Förekomst[redigera | redigera wikitext]

De största kvantiteterna kommer från Gangesområdet och Thailand. De bästa sorterna kommer från Bengalen och Iravadi, varifrån det exporteras till Kina, Japan, Europa och Amerika. Huvudparten av gummilackan förarbetas i Indien för utvinning av det röda färgämnet lackdye, genom kokning med vatten eller lut av pottaska, varvid färgämnet löses ut och bearbetas till material för lackframställning.

Användning[redigera | redigera wikitext]

Den viktigaste användningen av gummilacka är framställning av schellack.

Användningen av lacdye går tillbaka till antiken. Det har använts i Indien som kosmetika och färg för ull och silke. I Kina är det en traditionell färg för lädervaror. Användningen av lacdye för färgerier har numera ersatts av syntetiska färgämnen.

Alternativ[redigera | redigera wikitext]

Ett något liknande ämne är den s.k. litinbistic eller madagaskargummilacka, som består av en blandning av olika hartser och vax. Det kommer från Madagaskar, där det uppstår genom styng av en insekt, Gascardia madagascariensis, och ett antal andra arter. Det är grågult och förekommer i klumpar av ett hönsäggs storlek. Ambala är ett slags gummilacka som kommer från Sumatra.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia