Rubeus Hagrid

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Rubeus Hagrid
Harry Potter-rollfigur
Hagrid - geograph.org.uk - 460918.jpg
En staty uppbyggd med lego som föreställer Rubeus Hagrid.
Första framträdandeHarry Potter och de vises sten
Senaste framträdandeHarry Potter och dödsrelikerna
SkådespelareRobbie Coltrane, Martin Bayfield (flashback samt Hagrids kropp i vissa scener).
Svensk dubbningAllan Svensson
Anknytning
LojalitetFenixorden, Hogwarts, Dumbledore
ElevhemGryffindor
Ämneskötsel och vård av magiska djur
Information
Könman
Hårfärgsvart
Ögonfärgsvart
Blodhalvjätte
Magiska kraftermagiskt beskyddande

Rubeus Hagrid är en litterär figur från böckerna och filmerna om Harry Potter av J.K. Rowling. Han är dubbelt så lång som en vanlig man och jobbar som skogvaktare, nyckelväktare och egendomsförvaltare på Hogwarts skola för häxkonst och trolldom. Han bor i utkanten av förbjudna skogen i en liten stuga vid skolan. I filmerna spelas Hagrid av Robbie Coltrane.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Han är född 6 december 1929,[1] Hagrids mor var jättinnan Fridwulfa, och hans far var en trollkarl. Mamman lämnade familjen när han var tre år gammal, och fadern dog under Rubeus andra år på Hogwarts. Han började på Hogwarts som elev, men blev relegerad efter att ha anklagats för att ha öppnat hemligheternas kammare. Senare bevisades det att anklagelserna var felaktiga, istället var det Tom Dolder som öppnat kammaren. Albus Dumbledore påverkade den dåvarande rektorn Armando Dippet att ordna så Hagrid fick stanna kvar som skogvaktare. Detta medförde att Hagrid har blev mycket lojal mot Dumbledore. Hagrid relegerades under sitt tredje år, fick sin trollstav bruten av ministeriet, och får därför inte använda magi. Trots det gör han det ändå i smyg med sitt rosa paraply, som innehåller bitarna av hans sönderbrutna trollstav. Hans trollstav var 16 tum lång gjord av ekträ och ganska böjlig.

Vid relegeringen hade Hagrid blivit vän med Aragog, en jättespindel, som numera bor i den förbjudna skogen, och möjligen den förste av Hagrids vänner som också är ett livsfarligt djur. Andra inkluderar den trehövdade jättehunden Fluffy, draken Norbert och hippogriffen Vingfåle.

Trots Hagrids storlek är han bara halvjätte, men han har en halvbror som är äkta jätte och som heter Graup.

Hagrid är ganska känslosam, lite naiv, men väldigt vänlig. I de engelska versionerna av böckerna har han cockneydialekt.

Relation till Harry Potter[redigera | redigera wikitext]

I början visste inte Harry Potter att han var en trollkarl. Efter flera försök att skicka brev och berätta för honom att detta var fallet kom Hagrid till slut själv och berättade detta personligen. Hagrid har efter det fått en väldigt nära relation med Harry. Han har även avslöjat mycket för Harry om olika saker till exempel om de vises sten.

Hagrids husdjur[redigera | redigera wikitext]

Aragog[redigera | redigera wikitext]

Aragog är en blind jättespindel som Hagrid skaffade sig när han gick sitt andra år på Hogwarts. Det var delvis på grund av spindeln som Hagrid blev relegerad. Aragog växte upp och flyttade in i den förbjudna skogen. Hagrid skaffade senare även en hona till honom och de förökade sig till en hel koloni av människoätande jättespindlar.

Läs mer...

Fang[redigera | redigera wikitext]

Fang är Hagrids napolitansk mastiff (vildsvinshund) som är fegare än en mus, men mot Hagrid är han mycket trogen och lojal. Fang har varit med i hela serien.

Fluffy[redigera | redigera wikitext]

Fluffy är en trehövdad hund som vaktade luckan till de vises sten i Harry Potter och de vises sten. Han somnar så fort man spelar musik för honom. Harry, Hermione och Ron gick in till Fluffy för att kunna ta sig genom luckan. Detta för att förhindra Snape från att ta de vises sten (de trodde att det var Snape som var ute efter den) och väl inne hos Fluffy såg de en harpa som spelade för att hålla honom sovande.

Läs mer...

Norbert eller Noberta[redigera | redigera wikitext]

Norbert eller Norberta är en norsk ryggdrake som Hagrid fick av en mystisk man (som senare visar sig vara professor Quirrell förklädd) på puben Svinhuvudet, som verkade glad av över att ge bort ägget.

En kväll då Harry, Ron och Hermione går till Hagrids stuga för att bevittna själva kläckningen är Draco Malfoy utanför fönstret och spionerar. Eftersom drakuppfödning är förbjudet sen trollkarlsvalet 1709 skickar Hagrid Norbert till Rons bror Charlie som föder upp drakar i Rumänien.

I sjunde boken får man veta av Charlie Weasley att Norbert egentligen är en hona, och att hon har fått ungar och istället blivit namngiven till Roberta.

Vingfåle[redigera | redigera wikitext]

Vingfåle är en hippogriff. En hippogriff är en varelse som är en blandning av olika djurarter, däribland örn och häst. En hippogriff är ett väldigt stolt och ståtligt djur. För att få komma nära honom måste man buga sig. Draco Malfoy förolämpar Vingfåle, och Vingfåle döms till döden. Harry och Hermione räddar honom dock.

Läs mer...

Sprängstjärtskrabborna[redigera | redigera wikitext]

Sprängstjärtskrabbor är ytterst otrevliga djur, som främst beskrivs i den fjärde Harry Potter-boken. Den ser ut som en sköldpadda fast den har en gadd i baken och det kan skjuta eld. Harry Potter mötte en sprängstjärtskrabba i den tredje uppgiften i turneringen i magisk trekamp.

Läs mer...

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Happt Birthday J.K. Rowlings officiella webbplats Arkiverad 16 maj 2008 hämtat från the Wayback Machine. Läst 6 december 2007.