Hufflepuff

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Hufflepuffs vapensköld

Hufflepuff är ett elevhem på den fiktiva trollkarlsskolan Hogwarts i Harry Potters värld. Elevhemmet har fått sitt namn efter en av Hogwarts grundare, Helga Hufflepuff. Elevhemmet värderar hårt arbete, tålamod, vänskap och lojalitet. Pomona Sprout är elevhemmets föreståndare, Den Tjocke Munkbrodern är elevhemsspöket och djuret på skölden är en grävling.

Allmänt[redigera | redigera wikitext]

Enligt J.K. Rowling representerar Hufflepuff elementet jord, och dess lokaler är belägna någonstans nära skolans kök. Många av Hogwarts elever säger att Hufflepuff är det elevhem där man inte vill hamna, men det att Hufflepuff skulle vara sämre än något annat elevhem avfärdar dock Hagrid i första boken. Minerva McGonagall sade i den första boken att alla elevhem har frambringat många begåvade och berömda häxor och trollkarlar. Dock verkar det som om elevhemmet inte frambringat så många berömda häxor under de senaste århundraden, men det finns undantag, såsom Cedric Diggory, som ledde elevhemmets Quidditchlag och var en deltagare i den magiska trekampen i Harry Potter och den flammande bägaren.

Helga Hufflepuff[redigera | redigera wikitext]

Helga Hufflepuff
Harry Potter-rollfigur
Anknytning
Lojalitet Hogwarts
Elevhem Grundare av Hufflepuff
Information
Kön Kvinna
Hårfärg Okänt
Ögonfärg Okänt
Blod Renblodig

Helga Hufflepuff var, tillsammans med Godric Gryffindor, Rowena Ravenclaw och Salazar Slytherin, med om att grunda Hogwarts under det första millenniet. Hon grundade elevhemmet Hufflepuff som väljer elever som är lojala och hårt studerande trots att de kanske inte alltid blivit tilldelade en naturlig fallenhet för detta.

Det som omnämns mest i Harry Potter-böckerna om Helga Hufflepuff gäller hennes högt skattade bägare av guld med en gravyr av en grävling. Detta ting nämns i böckerna Harry Potter och Halvblodsprinsen och Harry Potter och dödsrelikerna mest till anledning av att Tom Dolder, senare Lord Voldemort, gör bägaren till en av sina sju Horrokruxer för att vinna evigt liv.

Hufflepuff var god vän med Ravenclaw. Möjligt är att dessa häxor kände varandra innan de grundade Hogwarts eftersom de enligt Sorteringshatten båda härstammar från dalen.

Vapensköld[redigera | redigera wikitext]

Hufflepuffarnas sköld är gul med en svart grävling på. Grävlingen representerar hur eleverna i Hufflepuff är. De är hårt studerande elever och mycket lojala mot varandra.

Elever under Harrys tid[redigera | redigera wikitext]

Cedric Diggory[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Cedric Diggory

Cedric Diggory dyker upp innan Turneringen i Magisk Trekamp i de tidigare böckerna, då han blivit lagkapten i quidditch för Hufflepuffs elevhem. Han anses av Katie Bell, Angelina Johnson och Alicia Spinnet att vara "Tyst och stark" och "Den långe, snygge killen". Han utses först till att vara Hogwartsskolans förkämpe i Turneringen i Magisk Trekamp (Harry Potter och den flammande bägaren) men sedan flyger en lapp med Harrys namn också ur bägaren och Hogwarts får två deltagare i tävlingen. Cedric deltar dock inte i "Ner med Potter"(han säger även åt de andra eleverna att lämna Harry ifred) utan är helt vänlig mot Harry och tipsar honom om den andra uppgiften i Turneringen (efter att Harry tipsat honom om den första uppgiften). Cedric Diggory mördas i slutet av den fjärde boken/filmen. Den flammande bägaren, av Lord Voldemort, tillsammans med Voldemorts medhjälpare Slingersvans (Peter Pettigrew). Det visar sig att pokalen var en flyttnyckel och då Harry och Cedric nådde den fördes de direkt till Voldemort. Harry lyckas ta sig tillbaka och tar med sig Cedrics kropp. Cedrics far heter Amos Diggory och är alltid mycket stolt över sin son. Amos Diggory är god vän med Arthur Weasley, Rons pappa. Enligt den fjärde boken då familjen Diggory och familjen Weasley möts för att ta en flyttnyckel till Världsmästerskapen i Quidditch bor också familjen Diggory i ungefär samma område som familjen Weasley.

Elever före Harrys tid[redigera | redigera wikitext]

Pomona Sprout[redigera | redigera wikitext]

Pomona Sprout
Harry Potter-rollfigur
Skådespelare Miriam Margolyes, Svensk röst - My Holmsten
Anknytning
Lojalitet Hogwarts
Elevhem Hufflepuff
Information
Kön Kvinna
Hårfärg Grå
Blod Okänt

Professor Pomona Sprout (född 15 maj) är lärare i örtlära och elevhemsföreståndare för Hufflepuff på Hogwarts. Hennes fullständiga namn är inte känt förrän i den sjätte boken, då Horace Snigelhorn tilltalar henne vid förnamnet. Hon är kort, tjock och bekymmerslös och bär en sjabbig klädnad och en sliten och lappad hatt över sitt yviga hår. Hon är för det mesta ganska jordig efter sitt arbete i växthuset.

Hennes viktigaste framträdandet var i Harry Potter och Hemligheternas kammare, där hon odlade fram Mandragoror åt dem som blivit förstenade av "Slytherins monster", basilisken. Hon var även med i den fjärde boken, där hon odlar bubotuber (som används för att framställa medel mot akne). I slutet av skolåret får hon uppgiften att informera Amos Diggory och hans fru om att deras son Cedric har blivit mördad.

I Harry Potter och Fenixorden stödde hon Harry Potters berättelse om att Lord Voldemort kommit tillbaka. Precis som många andra lärare på Hogwarts avskydde hon Dolores Umbridges närvaro, och gjorde sitt bästa för att motarbeta henne. (En gång tilldelade hon t ex Gryffindor 20 poäng efter att Harry räckt henne en vattenkanna.)

Efter slaget om Hogwarts i Harry Potter och Halvblodsprinsen ser Professor Sprout till att eleverna kommer i säng. Hon var med på mötet med McGonagall, Flitwick, Snigelhorn och Hagrid då de diskuterade Hogwarts framtid. Professor Sprout ansåg att Hogwarts borde hållas öppet efter Dumbledores död, eftersom han skulle föredragit det. Hon antog även att Dumbledore skulle vilja begravas på Hogwarts, vilket också skedde. Hon var med på begravningen, renare än eleverna någonsin sett henne förr.

Se även[redigera | redigera wikitext]