Hogwarts

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Hufflepuff)
Harry Potter
Hogwarts
Hogwarts på nöjesparken Universal's Islands of Adventure
Motto"Draco Dormiens Nunquam Titillandus", ("Kittla aldrig den drake som sover")
Grundadca 1005
SkoltypTrolldom och Häxkonster
RektorProfessor Marazian
PlatsSkottland[1][2]
IntagningVid 11 års ålder blir elever med magiska egenskaper intagna.
BöckernaHarry Potter och de vises sten
Harry Potter och Hemligheternas kammare
Harry Potter och fången från Azkaban
Harry Potter och den flammande bägaren
Harry Potter och Fenixorden
Harry Potter och Halvblodsprinsen
Harry Potter och dödsrelikerna

Hogwarts skola för häxkonster och trolldom är en litterär plats som förekommer i J.K. Rowlings böcker om Harry Potter. Hogwarts är en internatskola för minderåriga trollkarlar och häxor, det vill säga för barn med magiska förmågor. En stor del av handlingen i böckerna om Harry Potter utspelas på Hogwarts.

Grundtemat i böckerna är att alla barn med magiska förmågor söks upp och blir erbjudna att bli intagna på Hogwarts då de är elva år gamla.

Skolan grundades av fyra mycket skickliga trollkarlar och häxor. Under den allra första tiden av skolans verksamhet, valde grundarna själva ut sådana elever som de ansåg skulle passa in i "deras eget" elevhem. Sedan lång tid sker numera urvalet med hjälp av en magisk sorteringshatt. Internatskolan är ett slott vid en djup sjö någonstans i Skottland.[1][2]

Slottet är mycket stort med tinnar, torn, hemliga gångar, rörliga trappor, spöken och talande porträtt. I skolan finns klassrum anpassade till de olika läroämnena, elevhemssalar med sovsalar åt eleverna, ett bibliotek, personalutrymmen och en stor sal där elever och lärare intar sina måltider och firar olika högtider. På skolområdet finns också växthus och en Quidditchplan, på vilken Quidditchturneringen mellan de olika elevhemmen spelas. På skolan går elever från Storbritannien och Irland, medan barn med magiska kunskaper från andra länder går på andra skolor, såsom Beauxbatons och Durmstrang.

Skolans motto är Draco Dormiens Nunquam Titillandus, vilket är latin och betyder "Kittla aldrig den drake som sover", alternativt den mer talspråkliga tolkningen "Låt sovande drakar vila".

Hogwarts historia[redigera | redigera wikitext]

Hogwarts grundades för över tusen år sedan av fyra av den tidens skickligaste trollkarlar och häxor, nämligen Godric Gryffindor, Helga Hufflepuff, Rowena Ravenclaw och Salazar Slytherin.

Elevhemmen på Hogwarts[redigera | redigera wikitext]

Hogwarts är uppdelat i fyra elevhem som vart och ett bär dess grundares efternamn: Godric Gryffindor, Salazar Slytherin, Rowena Ravenclaw och Helga Hufflepuff. Under hela läsåret tävlar elevhemmen om huscupen och vinner respektive förlorar poäng baserat på handlingar, såsom prestationer i klassen och regelbrott. Hemmet med den högsta totalsumman i slutet av året vinner elevhemspokalen och får sina färger visade i Stora salen under följande läsår. Varje hus har också sitt eget Quidditch-lag som tävlar om Quidditchcupen. Dessa två tävlingar skapar rivalitet mellan hemmen. Varje elevhem står under överinseende av Hogwartspersonalen. Huscheferna, som de kallas, ansvarar bland annat för att ge sina elever viktig information, hantera frågor om stränga bestraffningar och svara på nödsituationer i sina hus. Varje elevhem har sin egen sovsal och sitt eget uppehållsrum, som är otillgängligt för studenter som tillhör andra elevhem.

Skolans vapensköld med skolans motto nedan. Den visar varje elevhems vapensköld och färger. Från medurs uppifrån vänster: Gryffindors lejon, Slytherins orm, Ravenclaws örn och Hufflepuffs grävling.

Gryffindor[redigera | redigera wikitext]

Gryffindor har fått sitt namn efter Godric Gryffindor och värderar mod, ridderskap och styrka. Djuret på emblemet är ett lejon, vars färger är scharlakansrött och guld. Nästan Huvudlöse Nick är elevhemsspöket. Eftersom det är Harry Potters elevhem, så är det det enda elevhemmet som beskrivits i detalj i böckerna.

Gryffindorarna är impulsiva, usla på att ta kritik och stolta. Gryffindorare är till sin natur stolta och har ett starkt självförtroende. De har svårt att backa från ett slagsmål och erkänna att de har fel. De har också mycket svårt att glömma ifall de har fått ett dåligt intryck av en person, om så skulle vara fallet, eller ändra sin åsikt om någon. Deras elevhemsföreståndare är Minerva McGonagall.[3]

Hufflepuff[redigera | redigera wikitext]

Hufflepuff har fått sitt namn efter en av Hogwarts grundare, Helga Hufflepuff, och huffelpuffarna värderar hårt arbete, tålamod, vänskap och lojalitet. Pomona Sprout är elevhemmets föreståndare, Den Tjocke Munkbrodern är elevhemsspöket och djuret på skölden är en grävling.

Enligt J.K. Rowling representerar Hufflepuff elementet jord och dess lokaler är belägna någonstans nära skolans kök.[4] Hufflepuff-eleverna är tålmodiga, snälla, hårt arbetande och lojala. De förespråkar även rent spel och rättvisa. Hufflepuffarna är lojala mot sina värderingar, sin tro och sina vänner och de sviker aldrig någon. Det krävs mycket för att de ska ändra sina värderingar.[5]

Ravenclaw[redigera | redigera wikitext]

Ravenclaw har fått sitt namn efter Rowena Ravenclaw, som var med och grundade skolan. De som hamnar i Ravenclaw är de som är eller har potential att bli kvicktänkta och har ett gott förstånd. Djuret på vapenskölden är en örn med färgerna blå och brons, elevhemsspöket är den Grå Damen och det är Filius Flitwick som är elevhemsföreståndare.

Enligt J.K. Rowling motsvarar elevhemmet elementet luft. Sällskapsrummet ligger i Ravenclawtornet på den västra sidan av skolan. Ytterst få från Ravenclaw är speciellt nämnda vid namn, och de som är omnämnda spelar ingen stor roll i böckerna, bortsett från Luna Lovegood och Cho Chang.

Huvuddragen hos Ravenclaweleverna är intelligens, intellekt och öppenhet att upptäcka. Ravenclawarna är mycket nyfikna till sin natur och vill alltid veta mer om allt.

Slytherin[redigera | redigera wikitext]

Slytherin har fått sitt namn efter Salazar Slytherin, som var med och grundade skolan. De som hamnar i Slytherin är de som är ambitiösa, listiga, kvicktänkta och har allt som oftast rent trollkarlsblod. Djuret på deras emblem är en orm i silver och elevhemsspöket är den Blodige Baronen. Elevhemsföreståndare är i de sex första böckerna Severus Snape men i den sjunde Horace Snigelhorn. Slytherins sovsal och uppehållsrum ligger nere i fängelsehålorna. För att komma in behöver man ange ett lösenord.[6]

Enligt Albus Dumbledore (i Harry Potter och Hemligheternas kammare), värderar Slytherin de handplockade eleverna som bland annat talar ormspråk, är kvicktänkta, beslutsamma och inte tar hänsyn till skolans regler, vilket Dumbledore finner vara kvaliteter som Harry Potter besitter.[7]

Rektorer[redigera | redigera wikitext]

Rektorn för Hogwarts ansvarar för skolans ledning samt för den dagliga såväl som för den långsiktiga driften.

Rektorns kontor är beläget uppe i ett av tornen. Kontoret är stort och dekorerat med porträtt av de personer som tidigare varit rektorer. Dessa porträtt skapas magiskt i samma stund som en rektor avlider. Då Dumbledore dog avbildades han sovande på det porträtt som framträdde.

Namn Kön Tidsperiod
Dexter Fortescue Man
Professor Everard Man
Dilys Derwent Kvinna 1741-1768
Phineas Nigellus Black Man 1847-1925
Armando Dippet Man okänt - 1955
Albus Dumbledore Man 1956-1996, 1997
Minerva McGonagall Kvinna 1993, 1997, 1998-?
Dolores Umbridge Kvinna 1996
Severus Snape Man 1997-1998

Dexter Fortescue har endast nämnts i böckerna såsom varande ett av porträtten på rektorns kontor.

Professor Everard var under sin tid en prominent medlem inom Trollkarlsförbundet. Eftersom han har ett porträtt både på rektorns kontor och i Trolldomsministeriet, kan han föra en konversation med personer på båda dessa ställen.

Dilys Derwent var botare på Sankt Mungos sjukhus. Hon var mycket ryktbar och beskrivs av Dumbledore som en av Hogwarts mest berömda ledare. Hon har ett porträtt både på rektorns kontor och i Sankt Mungos sjukhus och kan föra en konversation med personer på båda dessa ställen.

Phineas Nigellus Black beskrivs i böckerna som den minst populära rektorn som någonsin har funnits på Hogwarts. Han var Sirius Blacks farfars farfar.

Armando Dippet var rektor då Tom Dolder studerade på Hogwarts. Då Dolder öppnade Hemligheternas kammare och en elev blev dödad.

Albus Dumbledore är en av de mest framträdande personligheterna i serien om Harry Potter. Han är rektor under Harrys skoltid, och är även Harrys mentor och personlige ledare. Han är enligt många den ende som Lord Voldemort i sanning fruktat. Som vuxen gjorde han många stora bedrifter, såsom att vinna en duell mot den onde trollkarlen Gellert Grindelwald, som han tidigare hade varit mycket god vän med. Många föreslog och uppmuntrade Dumbledore att bli Trolldomsminister men han tackade nej till den tjänsten till förmån för Hogwarts.

Minerva McGonagall var biträdande rektor under Dumbledore och vikarierade då han tillfälligt blev avsatt. Efter hans död blev hon ordinarie rektor för Hogwarts.

Dolores Umbridge började sin karriär på Hogwarts som lärare i försvar mot svartkonster och fick snart även titeln överinkvisitor av Trolldomsministeriet. Hon tillsattes som rektor av Trolldomsministeriet då Dumbledore tillfälligt blev avsatt, för att han hade avslöjat att Lord Voldemort antagit mänsklig form, något som Trolldomsministeriet hela tiden förnekat. Hon tvingades till slut avgå och Dumbledore blev återinsatt som rektor.

Severus Snape tillsattes som rektor då Voldemort tagit kontroll över Trolldomsministeriet.

Minerva McGonagall återtog titeln som rektor efter Slaget om Hogwarts, 2 maj 1998.

Professor Marazion efterträdde Minerva McGonagall som rektor för Hogwarts Skola för Häxkonster och Trolldom. Han blev rektor någon gång mellan 2008 och 2017 efter att Minerva McGonagall gick i pension.

Beskrivning av Hogwarts[redigera | redigera wikitext]

Alnwick Castle användes vid filmatiseringarna.

Hogwarts ligger naturskönt i Skottland, långt ifrån mugglares insyn. Där finns klassrum anpassade till de olika ämnena, elevhemssalar med sovsalar åt eleverna, ett bibliotek, personalutrymmen och en stor sal där elever och lärare intar sina måltider och även firar olika högtider. På skolområdet finns också växthus och en Quidditchplan. Många rum, trappor och dörrar i byggnaden förflyttar sig, vilket enligt böckerna beror på byggnadens inneboende magi. I verkligheten har emellertid Rowling erkänt att detta beror på hennes dåliga minne.[8]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] "Hogwarts ... Logically it had to be set in a secluded place, and pretty soon I settled on Scotland in my mind." Fraser, L., An interview with J.K.Rowling, Mammoth, London, 2000. ISBN 0-7497-4394-8. pp 20–21.
  2. ^ [a b] ”Happy ending, and that's for beginners”. The Herald via AccioQuote!. 1997-06-24. http://www.accio-quote.org/articles/1997/0697-herald-johnstone.html. Läst 5 oktober 2007. 
  3. ^ Rowling, J.K. Harry Potter and the Sorcerer's Stone, Ch. 9, p. 156. Scholastic: 1997.
  4. ^ ”Hufflepuff Common Room | Wizarding World” (på engelska). www.wizardingworld.com. https://www.wizardingworld.com/writing-by-jk-rowling/hufflepuff-common-room. Läst 3 april 2022. 
  5. ^ ”Colours | Wizarding World” (på engelska). www.wizardingworld.com. https://www.wizardingworld.com/writing-by-jk-rowling/colours. Läst 3 april 2022. 
  6. ^ ”MuggleNet | Emerson and Melissa's J.K. Rowling Interview Page 3”. web.archive.org. 11 oktober 2007. Arkiverad från originalet den 11 oktober 2007. https://web.archive.org/web/20071011024931/http://www.mugglenet.com/jkrinterview3.shtml. Läst 3 april 2022. 
  7. ^ Rodriguez, Author Paulina (21 oktober 2021). ”Why Wasn't Harry Potter in Slytherin?” (på amerikansk engelska). Fantasy Topics. https://fantasytopics.com/why-wasnt-harry-potter-in-slytherin/. Läst 3 april 2022. 
  8. ^ How do you remember everything from different books when you are still writing the HP series? Arkiverad 5 februari 2012 hämtat från the Wayback Machine. www.JKRowling.com.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]