Kominform

Från Wikipedia

Kominform, Kommunistiska Informationsbyrån, var en internationell kommunistisk samarbetsorganisation under åren 1947-1956.

Kominform ersatte den 1943 upplösta Komintern och bildades i september 1947 på en konferens i Szklarska Poręba, där Georgij Malenkov och Andrej Zjdanov förde Josef Stalins talan.[1] Medlemmar blev de kommunistiska och arbetarpartierna i Bulgarien, Frankrike, Italien, Jugoslavien, Polen, Rumänien, Sovjetunionen, Tjeckoslovakien och Ungern. Byrån bestod av två medlemmar från varje land och fick sitt första säte i Belgrad, men efter Titos brytning med Sovjetunionen varvid de jugoslaviska partiet uteslöts 1948, flyttades byrån till Bukarest. Den upplöstes 1956 i samband med att Chrusjtjov försonades med Tito.

De första åren vände man sig mot USA:s Marshallhjälp och senare drevs kampanjer mot socialdemokratin och Titos Jugoslavien. Kominforms paroller följdes ofta av andra kommunistpartier, trots att de inte var formellt anslutna.

Medlemmar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Robert Service, Stalin: A Biography (London: Macmillan, 2004), ss. 506, 514.

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

  • För varaktig fred för folkdemokrati : Bukarest : organ för Kommunistiska och Arbetarpartiernas informationsbyrå. Stockholm. 1950-1956. Libris 2611847