Portal:Skåne/Arkiv

Från Wikipedia

Artiklar[redigera | redigera wikitext]

2008[redigera | redigera wikitext]

Maj-[redigera | redigera wikitext]

Sankt Ibbs hamn, med kyrkan Sankt Ibb ovanför krönet.
Sankt Ibbs hamn, med kyrkan Sankt Ibb ovanför krönet.

Ven är en ö i Öresund, belägen cirka 4,5 kilometer från den skånska västkusten och 8,5 kilometer från närmsta punkt på Själland i Danmark. Ön tillhör Landskrona kommun i Skåne län. Den har en area av 7,5 km² och har 356 invånare. Ven är känd för den branta kusten Backafall. Den danske vetenskapsmannen Tycho Brahe byggde på 1500-talet sitt slott Uranienborg och sitt observatorium Stjerneborg ungefär mitt på ön. På Ven ligger även S:t Ibbs kyrka. Ön är en enda platå som höjer sig upp till 39 meter över havet. Denna topp saknar namn men den befinner sig inte långt från Vens sydligaste udde. Landskapet är bördigt tack vare det milda klimatet. Marken är moränlera och är där för väl lämpad för jordbruk. Här odlas sedan några år tillbaka vindruvor och vitlök och det är en av de nordligaste platserna i Europa där det går bra att odla durumvete (Triticum durum) som används för tillverkning av pasta.

December-april[redigera | redigera wikitext]

Vy från Kopparhatten på Söderåsen
Vy från Kopparhatten på Söderåsen

Söderåsen är en ås i nordvästra Skåne. På Söderåsen finns Skånes högsta punkt 212 m.ö.h.. Åsen sträcker sig från Röstånga i sydost till Åstorp i nordväst. Skånes högst belägna kyrkby Stenestad ligger mitt på åsen, 180 meter över havet. Söderåsen är geologiskt sett en horst som utgör en del Tornquistzonen. Åsen började troligen bildas för ungefär 150 miljoner år sedan. Bergarterna i området utgörs främst av gnejs och gnejsgranit men även amfibolit, diabas och basalt finns, vilket tyder på att det förekommit vulkanisk aktivitet. Söderåsen utgör även en gräns mellan barrskogsbältet och lövskogsbältet i Skandinavien då granskogen gradvis tar vid norr om åsen.

2007[redigera | redigera wikitext]

Juli-november[redigera | redigera wikitext]

Borgeby slott
Borgeby slott

Borgeby slott ligger i Skåne i Lomma kommun vid Lödde å mellan Lund och Landskrona. Strax öster om slottet ligger Borgeby kyrka. Byn ligger någon kilometer söder om slottet och är numera sammanvuxen med Bjärred.

Slottet har sina rötter i en av vikingakungen Harald Blåtands s.k. trelleborgar. Under medeltiden och fram till 1536 var Borgeby en av ärkebiskopen av Lunds borgar. Vid reformationen kom det i privata händer. Idag ägs slottet och tillhörande park av en stiftelse, inrättad av de sista privata ägarna Hanna Norlind och Ernst Norlind. I dag finns i slottet ett museum över Hanna Larsdotter (Hanna Norlind) och hennes make, konstnären och författaren Ernst Norlind.

Juni[redigera | redigera wikitext]

Margaretapaviljongen och blomstergatan
Margaretapaviljongen och blomstergatan

Baltiska utställningen var en konstindustri- och hantverksutställning som hölls i Malmö under perioden 15 maj - 4 oktober 1914.

Arkitekten Ferdinand Boberg var ansvarig för utställningens utformning. På utställningen var de dåvarande östersjöstaterna, d.v.s. Sverige, Danmark, Tyskland och Ryssland representerade. Baltiska utställningen var den sista manifestationen för jugendstilen i Sverige. Utställningen hölls på det område som sedermera blev Pildammsparken i Malmö. Dåvarande kronprinsessan Margareta var engagerad i arbetet. Efter henne är Margaretapaviljongen och blomstergatan uppkallade och finns fortfarande kvar i parken.

v. 21[redigera | redigera wikitext]

Hotell Mollberg vid Stortorget.
Hotell Mollberg vid Stortorget.

Hotell Mollberg i Helsingborg är möjligtvis Sveriges äldsta hotell. Det har förmodligen legat ett gästgiveri på platsen ännda sedan 1300-talet och alla ägare sedan 1639 är kända vid namn. Hotellet fick dock inte sitt nuvarande namn förrän 1802, då det köptes av sjömannen Peter Mollberg som döpte hotellet till Hotel d'Mollberg. Den nuvarande huvudbyggnaden uppfördes i etapper mellan 1884 och 1902.

Kaffemärket Zoégas mörkrostade blandning, vid namn Mollbergs blandning, har fått sitt namn efter hotellet då den skapades på begäran av den dåvarande krögaren på hotellet 1903.

v. 20[redigera | redigera wikitext]

Södra schaktet vid Triangeln
Södra schaktet vid Triangeln

Citytunneln är en tunnel för järnvägstrafik som just nu byggs i Malmö. Hela förbindelsen ska bli 17 km, varav 6 km tunnel under centrala Malmö. 1991 startade projekteringen av den så kallade tunnellösningen. Byggnationen påbörjades 2005 och projektet beräknas bli klart 2011.

Tunnelns främsta uppgift blir att knyta samman tågtrafik från Söderslätt med Öresundstågstrafiken, göra Malmö Centralstation till en genomfartsstation, avlasta Kontinentalbanan från persontrafik samt öka upptagningsområdet för Öresundstrafik. Genom öppnandet av den underjordiska stationen vid Triangeln skapas även en av landets största järnvägsstationer, med kraftigt förkortade restider från till exempel Lund till södra delarna av centrala Malmö med närhet till bl.a. Universitetssjukhuset MAS. Malmö får därigenom två stationer i centrum, varav stationen Triangeln blir den som har flest arbetsplatser och bostäder i sin närhet.

v. 19[redigera | redigera wikitext]

Karl XI och Erik Dahlberg vid slaget vid Lund.
Karl XI och Erik Dahlberg vid slaget vid Lund.

Slaget vid Lund stod den 4 december 1676 i ett område norr om staden Lund i Sverige. Striden stod mellan den invaderande danska armén bestående av ungefär 12 300 soldater under Kristian V och den svenska armén bestående av ungefär 8 000 soldater under Karl XI. Det är ett av de blodigaste slag som stått på nordisk mark. Förlusterna var cirka 50% på båda sidorna, 6 500 danska trupper och 3 000 svenska trupper. Slaget var oerhört kaotiskt och rena tillfälligheter gjorde att svenska armén segrade.

v. 18[redigera | redigera wikitext]

Malmö Airport
Malmö Airport

Malmö Airport, tidigare Sturup, är Malmös flygplats och ligger norr om E65 utanför Svedala, i Börringe socken mellan Malmö och Ystad. Flygplatsen, som ersatte Bulltofta 1972, är Sveriges tredje största med ett tjugotal flygbolag och ca 1,88 miljoner passagerare (2006). Bland utrikesdestinationerna finns Warszawa, London Stansted, Las Palmas och Palma de Mallorca. Under 2007 bytte flygplatsen namn från Malmö-Sturup till nuvarande Malmö Airport.

v. 17[redigera | redigera wikitext]

Ales stenar.
Ales stenar.

Ales stenar är en skeppssättning vid byn KåsebergaÖsterlen. Den består av 58 kvartssandstenar. Stenarna väger vardera ungefär 5 ton. Hela skeppssättningen är ungefär 67 meter lång.

Enligt Riksantikvarieämbetet uppfördes Ales stenar under tidiga vendeltiden omkring 600 e.Kr. Denna uppfattning bygger på kol-14-dateringar av kol och andra organiska rester framgrävda kring och i skeppet, bl.a. under några av stenarna. En avvikande kol-14-datering rör sot från en stensatt eldstad utgrävd just utanför den nordvästra stävstenen. Denna eldstad befanns vara 5300-5600 år gammal. Området har varit bebott länge.

v. 1 - v. 16[redigera | redigera wikitext]

Pågatåget Kal P Dal på Lunds centralstation.
Pågatåget Kal P DalLunds centralstation.

Pågatågen är namnet på lokaltågen i Skåne. Skånetrafiken är huvudman och SJ är nu trafikutövare. Från och med 17 juni 2007 tar Arriva över Pågatågstrafiken från SJ. De kallas ibland pendeltåg men det är inte officiellt och inte så vanligt.

I Pågatågstrafiken används elmotorvagnar av typen X11. Vagnarna har en största tillåtna hastighet på 140 km/h och har lila färgsättning.

Det första pågatåget kördes den 9 januari 1983 av Länstrafiken i Malmöhus län. Sedan dess har trafiken utökats. 1997 slogs Malmöhus län och Kristianstads län ihop till ett län vilket innebar att pågatågstrafiken kunde utökas även till orter som tidigare ingått i Kristianstads län.

2006[redigera | redigera wikitext]

Simrishamn hamn, längre norrut med småbåtshamnen.
Simrishamn hamn, längre norrut med småbåtshamnen.

Simrishamn, hamnstad vid ÖstersjönÖsterlen i Skåne län och centralort i Simrishamns kommun.

Ordet Simrishamn faller tillbaka på ordet "simris" som kan betyda antingen källsprång eller vattensjuk mark. Öppna vattensamlingar fanns det i byn Simris som den nuvarande staden utvecklades utifrån. "Hamn" har förstås aldrig betytt annat än hamn, därför blev det Simrishamn.

Till en början var staden Simrishamn ett litet fiskeläge till det som numera är Östra Tommarp, men utvecklades med tiden till centrum för hela Österlen.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

2008[redigera | redigera wikitext]

2007[redigera | redigera wikitext]

2006[redigera | redigera wikitext]