Socialpsykolog

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Socialpsykolog är ett begrepp som har myntats för att beteckna en person som har läst socialpsykologiskt program vid Högskolan i Skövde. En socialpsykolog är inte en psykolog i ordets vanliga bemärkelse, och har inte rätt att arbeta inom sjukvården i yrkesroller som kräver psykologexamen eller legitimation som psykolog.

Skillnaden mellan socialpsykolog och psykolog[redigera | redigera wikitext]

Psykolog är en skyddad yrkestitel som ges till personer som läst psykologprogrammet och tagit examen. För att få arbeta självständigt med psykoterapi, eller annan form av hälso- och sjukvård, måste psykologen vara legitimerad[1]. Legitimation fås av Socialstyrelsen efter att psykologen arbetat under handledning i 12 månader, kallat PTP, och fått denna godkänd av Socialstyrelsen[2]. Då får psykologen ansöka om rätten att bli legitimerad (leg) psykolog.

Socialpsykologiskt program på Högskolan i Skövde är en treårig utbildning som leder till en fil. kand i socialpsykologi, och ger behörighet att studera vidare till masterexamen i socialpsykologi[3]. Titeln socialpsykolog får ej användas inom hälso- och sjukvårdens område. Socialpsykologer från Högskolan i Skövde har ingen utbildning i att bedriva psykoterapi[4].

Psykolog Socialpsykolog
Utbildningslängd 5 år 3 år
Har läst socialpsykologi på högskolenivå Ja Ja
Högsta examen fil master fil kand
Ger psykologexamen Ja Nej
Legitimation från Socialstyrelsen Ja Nej
Får arbeta som psykolog i hälso- och sjukvården Ja Nej
Har utbildning i att bedriva psykoterapi Ja Nej

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Vem får jobba i vården?” (på sv). www.socialstyrelsen.se. http://www.socialstyrelsen.se/ansokaomlegitimationochintyg/legitimation/vemfarjobbaivarden. Läst 22 maj 2017. 
  2. ^ ”Ansökan om legitimation som psykolog” (på sv). www.socialstyrelsen.se. http://www.socialstyrelsen.se/ansokaomlegitimationochintyg/legitimation/utbildadisverige/psykologer. Läst 22 maj 2017. 
  3. ^ ”Socialpsykologiskt program – MÄNNISKOR – Högskolan i Skövde - Högskolan i Skövde” (på sv). www.his.se. http://www.his.se/Utbildning/Hitta-utbildning/vara-program/Socialpsykologiskt-program/. Läst 22 maj 2017. 
  4. ^ ”4. Innehåll” (pdf). Utbildningsplan socialpsykologiskt program Högskolan i Skövde vt 2016 och framåt. 2015. https://pdf.his.se/kursutbplan/utbildningsplan.aspx?PrKod=SPSPG&PrRevisionsNr=10.200&format=pdf. Läst 22 maj 2017