Socialpsykolog

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Socialpsykolog är ett begrepp som har myntats för att beteckna en person som har läst socialpsykologiskt program vid Högskolan i Skövde. En socialpsykolog är inte en psykolog i ordets vanliga bemärkelse, och har inte rätt att arbeta inom sjukvården i yrkesroller som kräver psykologexamen eller legitimation som psykolog. En psykolog har inte rätt att arbeta inom sjukvården i yrkesroller som kräver psykoterapeutexamen.

Skillnaden mellan socialpsykolog och psykolog[redigera | redigera wikitext]

Psykolog är en skyddad yrkestitel som ges till personer som läst psykologprogrammet och tagit examen. För att få arbeta självständigt med psykoterapi, eller annan form av hälso- och sjukvård, måste psykologen vara legitimerad[1]. Legitimation fås av Socialstyrelsen efter att psykologen arbetat under handledning i 12 månader, kallat PTP, och fått denna godkänd av Socialstyrelsen[2]. Då får psykologen ansöka om rätten att bli legitimerad (leg) psykolog. Psykologen skall under inga omständigheter förväxlas med Leg. Psykoterapeut som är en skyddad yrkestitel och den enda yrkeskategori som helt självständigt får bedriva alla former av psykoterapi.

Socialpsykologiskt program på Högskolan i Skövde är en treårig utbildning som leder till en fil. kand i socialpsykologi, och ger behörighet att studera vidare till masterexamen i socialpsykologi[3]. Titeln socialpsykolog får ej användas inom hälso- och sjukvårdens område. Socialpsykologer från Högskolan i Skövde har ingen utbildning i att bedriva psykoterapi[4]. Socialpsykologer från Högskolan i Skövde har samma rätt att läsa tilläggsutbildningen till Leg. Psykoterapeut efter steg 1 utbildning som psykologer och psykiatriker.

Psykolog Socialpsykolog
Utbildningslängd 5 år 3 år
Har läst socialpsykologi på högskolenivå Ja Ja
Högsta examen fil master fil kand
Ger psykologexamen Ja Nej
Legitimation från Socialstyrelsen Ja Nej
Får arbeta som psykolog i hälso- och sjukvården Ja Nej
Har utbildning i att bedriva psykoterapi Ja Nej

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Vem får jobba i vården?” (på sv). www.socialstyrelsen.se. http://www.socialstyrelsen.se/ansokaomlegitimationochintyg/legitimation/vemfarjobbaivarden. Läst 22 maj 2017. 
  2. ^ ”Ansökan om legitimation som psykolog” (på sv). www.socialstyrelsen.se. http://www.socialstyrelsen.se/ansokaomlegitimationochintyg/legitimation/utbildadisverige/psykologer. Läst 22 maj 2017. 
  3. ^ ”Socialpsykologiskt program – MÄNNISKOR – Högskolan i Skövde - Högskolan i Skövde” (på sv). www.his.se. http://www.his.se/Utbildning/Hitta-utbildning/vara-program/Socialpsykologiskt-program/. Läst 22 maj 2017. 
  4. ^ ”4. Innehåll” (pdf). Utbildningsplan socialpsykologiskt program Högskolan i Skövde vt 2016 och framåt. 2015. https://pdf.his.se/kursutbplan/utbildningsplan.aspx?PrKod=SPSPG&PrRevisionsNr=10.200&format=pdf. Läst 22 maj 2017