Trollformler i Harry Potter

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Nedan listas, i alfabetisk ordning, trollformler som förekommer i Harry Potter-böckerna.

Namn Beskrivning Sedd/Omnämnd 
Accio (Locka till sig-besvärjelsen) Får objekt att komma till frammanaren. "Accio" följs av namnet på det objekt frammanaren vill åt Mrs Weasley använder den för att få tag på allt skolkgodis från Weasley-tvillingarna. Harry Potter använder den i Harry Potter och den flammande bägaren för att få tag i sin kvast vid första uppgiften i turneringen i magisk trekamp. I Harry Potter och Halvblodsprinsen försöker Harry få tag på en Horrokrux med hjälp av Accio-besvärjelsen men lyckas inte.
Aguamenti (Aguamenti-besvärjelsen) Producerar en kaskad av vatten från frammanarens trollstav eller trollspö. Troligtvis använd av Mrs Weasley i Harry Potter och Halvblodsprinsen när hon fyller upp kitteln med soppa ganska fort. Den används också av Fleur Delacour i Harry Potter och den flammande bägaren för att släcka elden på hennes kjol under den första uppgiften i turneringen i magisk trekamp. Harry använder den två gånger i Harry Potter och Halvblodsprinsen, en gång när han försöker ge Dumbledore vatten att dricka för att minska effekterna av Voldemorts trolldryck, och en gång för att släcka elden på Hagrids stuga som Dödsätarna åstadkom.
Alarte Ascendare Används för att skjuta upp något i luften. Gyllenroy Lockman använder den i Harry Potter och Hemligheternas Kammare på en orm som Draco Malfoy trollat fram på en trollkarlsduell med Harry Potter, för att försöka stoppa ormen, men lyckas inte och gör den bara argare.
Alohomora Används för att öppna och låsa upp dörrar som inte har låsts med hjälp av magi. Används genom hela bokserien, först använd av Hermione Granger i Harry Potter och de vises sten på en dörr på tredje våningen i Hogwarts.
Anapneo Gör målets luftvägar fria, om de är blockerade. I Harry Potter och Halvblodsprinsen kastar Professor Snigelhorn denna trollkonst över Marcus Belby när han håller på att kvävas av en bit fasan som han ätit för fort under Snigelklubbens introduktionsmöte på Hogwartsexpressen.
(Antifusktrollformel) Kastas på gåspennor för att elever inte ska kunna fuska vid examensprov. Nära examenstiderna i Harry Potter och de vises sten och Harry Potter och Fenixorden.
Solidarus Kastas på någon för att förhindra att de försvinner genom spöktransferens. Använd av Albus DumbledoreDödsätarnaMysterieavdelningen i bok 5. Även använd på Hogwarts för länge sedan (troligtvis av rektorn.) Dödsätarna använde den troligtvis i Hogsmeade för att Harry, Ron och Hermione inte skulle kunna fly i Harry Potter och dödsrelikerna.
(Antonin Dolohovs Förhäxning) Kastas med en huggande gest, och sänder ut zick-zackande lila flammor. Ger inre skador på offret, men inga yttre. Använd två gånger av Antonin Dolohov i den femte boken vid slaget mellan Dumbledores Armé och Dödsätarna. En gång använd på Hermione Granger.
Apalol Gör osynligt bläck synligt, Först använd i Harry Potter och Hemligheternas kammare, när Hermione Granger försöker göra något synligt i Tom Dolders dagbok.
Aresto Momentom Används för att sänka farten på ett föremål. (T. ex ett fallande objekt)
Arania Exomai Frammanar en ljusstråle från trollstaven som skjuter iväg spindeldjur. Använd av Harry Potter i filmen Harry Potter och Hemligheternas kammare för att bekämpa spindelangreppen mot honom, Ron och Fang innan de hittar Mr Weasleys gamla bil i Aragogs näste i den förbjudna skogen. Förekommer endast i filmen.
Ascendio Skjuter upp en själv. I fjärde boken då Harry Potter skjuter upp sig själv ur vattnet efter anfall av grindyloggs.
Avada Kedavra (Den dödande förbannelsen) En av de tre oförlåtliga förbannelserna. Offret dör direkt utan några synliga skador Används upprepade gånger av Lord Voldemort. Används av Severus Snape för att döda Albus Dumbledore i den sjätte boken, Harry Potter och Halvblodsprinsen. Används även av Bellatrix Lestrange för att döda Sirius Black i Harry Potter och Fenixorden.
Avifors Får fågelstatyer att bli sin levande motsvarighet Används upprepade gånger i spelet Harry Potter och de vises sten för att transformera fågelstatyer till småfåglar.
Avis Förtrollningen skapar en flock fåglar som flyger fram ur användarens trollstav. Använd i Harry Potter och den flammande bägaren av Mr Ollivander för att testa Viktor Krums trollstav. Kanske också använd av Hermione, i Harry Potter och Halvblodsprinsen, då hon förvandlar gyllene kanariefåglar i lektionen Förvandlingskonst. Den används även av Hermione i Harry Potter och Halvblodsprinsen då hon bussar kanariefåglar på Ron Weasley för att han har kysst Lavender Brown
Aqua Eructo Det sprutar vatten ur användarens trollstav som ger den möjlighet att släcka eldar. Används i spelet Harry Potter och den flammande bägaren.
Aresto Momentum Fryser en rörelse i ungefär en sekund. Används av Hermione i sjunde filmen för att stoppa deras fall från vagnen i Gringotts. Används även av Albus Dumbledore när Harry Potter faller av sin kvast från ca. 30 meters höjd i Quidditchmatchen mot Hufflepuff i 'Harry Potter och fången från Azkaban'.
Bombarda Spränger ett föremål. Hermione använder denna trollformel i Harry Potter och fången från Azkaban för att få ut Sirius Black ur en fängelsecell.
Bombarda Maxima Spränger saker, det är en kraftigare version av Bombarda. Använd av Dolores Umbridge i den femte filmen för att komma in i Vid behov-rummet.
Braquium Emendo Tar bort trasiga objekt. I Harry Potter och Hemligheternas kammare använder professor Gyllenroy Lockman den för att ta bort benen i Harrys brutna arm (med syftet att laga dem).
Boblo Skapar en magisk bubbla som fungerar ungefär som en dykarhjälm. Cedric Diggory och Fleur Delacour använder denna besvärjelse under den Magiska Trekampen i fjärde boken för att klara av att vara en längre tid under vatten. Används också av många elever i femte boken, eftersom många kastat stinkbomber och liknande i korridorerna.
Cistem Aperio Denna trollformel låser upp kistor. Använd av Tom Dolder i Harry Potter och Hemligheternas Kammare, då han låser upp kistan som Aragog finns i.
Colloportus Denna trollkonst låser dörrar magiskt och hindrar dörren från att bli upplåst. Först använd i Harry Potter och Fenixorden när Neville Longbottom, Harry Potter och Luna Lovegood behövde låsa dörrar i Trolldomsministeriet för att skydda sig mot några dödsätare.
Confringo Det sprutar eld ur trollstaven. Används först av Harry i Harry Potter och dödsrelikerna under flykten från Privet Drive. Den används senare av Hermione Granger när Harry Potter blev attackerad av Nagini i Godric's Hollow .
Confundusbesvärjelsen En trollkonst som gör sitt mål förvirrad. Först omnämnd i Harry Potter och fången från Azkaban där Professor Snape antyder att Harry och Hermione har blivit utsatta för Confundusbesvärjelsen för att gå med på Sirius berättelse. I Harry Potter och den flammande bägaren är Confundusbesvärjelsen troligtvis orsaken till att Harry kunde bli utvald som turneringsdeltagare i den magiska trekampen. Den ses för första gången i funktion i Harry Potter och Halvblodsprinsen när Hermione använder den på Cormac McLaggen under Quidditch-uttagningen för vaktare. Besvärjelsen gör att McLaggen inte lyckas utföra sin sista räddning, vilket gör Ron till Gryffindors nya vaktare istället. Den används även av Ron Weasley i Harry Potter och Dödsrelikerna i kapitlet "Nitton år senare" då han berättar att han tagit mugglar-körkort.
Crucio (Cruciatus-förbannelsen, även kallad Tortyr-förbannelsen) En av de tre oförlåtliga förbannelserna. Den får någon att känna smärta och gör denne lidande. Används på en krabbspindel av Professor Moody i Harry Potter och den flammande bägaren när han ska demonstrera förbannelsen för klassen. Den används även på Harry av Lord Voldemort i Harry Potter och den flammande bägaren samt på Bellatrix Lestrange efter att hon mördat Sirius Black i Harry Potter och Fenixorden.
Difindo Kan skära eller hugga ut material, exempelvis sten och metall. Används av Harry, Ron och Hermione i sjunde boken för att hjälpa dem ut ur Gringotts tunnlar.
Densaugeo Får offrets tänder att växa otroligt fort. Används av Draco Malfoy i fjärde boken. Den var menad att träffa Harry men besvärjelsen träffade Hermione.
Depulso Puttar föremålet eller personen ifrån sig En besvärjelse i spelen om Harry Potter. I Harry Potter och Fången från Azkaban är den en uppgradering av besvärjelsen Flipendo, medan den i Harry Potter och Fenixorden används till att knuffa eller driva bort saker utanför strid. Själva namnet Depulso nämns inte i någon bok men i boken Harry Potter och den Flammande Bägaren nämns den som Bortdrivningsbesvärjelsen fjärdeklassarna lärde sig på en trollformellektion.
Diffindo Skär i saker. Används i fjärde boken av Harry för att spräcka Cedric Diggorys väska och uppehålla honom. I sjunde boken av Hermione för att skära loss några rep som binder Ron och i samma bok av Harry när han spräcker isen på en damm för att få upp the svord of gryffindor.
Draconifors Gör att föremål/varelser blir aktiva och sprutar eld. I spelet Harry Potter och Fången från Azkaban. Används också troligen av Barty Crouch Jr i Harry Potter och den flammande bägaren för att informera trekampskämparna om den första utmaningen.
Duro Förvandlar föremål till sten. Används av Hermione under "Slaget om Hogwarts" när hon förvandlar en gobeläng till sten för att skada två dödsätare som jagar henne, Harry och Ron.
Engorgio (Förstorings-besvärjelsen) Förstorar målet. I Harry Potter och den flammande bägaren förstorar Professor Moody en spindel för att åskådliggöra effekten av Cruciatus förbannelsen.
Episkey Helar småsår. Används av Harry i fjärde boken, efter den första uppgiften.
Evanesco Får saker att försvinna. Används av Snape när han upptäcker en dålig trollbrygd (som Harrys).
Expecto Patronum (Patronus-besvärjelsen) Patronus-besvärjelsen är en försvarsförtrollning mot dementorer. Den används för att frammana häxans eller trollkarlens positivaste känslor, till att vara dennes beskyddare mot en dementor. Alla har ett speciellt djur, t.ex. Harry har en hjort. Först sedd i Harry Potter och fången från Azkaban, då Remus Lupin gjorde så att DementornHogwartsexpressen försvann. I samma bok ses den också utföras av Harry under en privat lektion med Lupin så att Harry kan skydda sig mot dementorerna. Den används också av Harry när han stöter bort dementorena från Dudley samt ifrån sig själv i den fjärde boken, Harry Potter och den Flammande Bägaren.
Expelliarmus (Avväpningsbesvärjelsen) Denna trollformel används för att avväpna en annan trollkarl eller häxa, och får trollstaven eller trollspöt att flyga till den som frammanar formeln. Den kan också få offret att flyga bakåt någon meter när mycket kraft ligger bakom besvärjelsen. Som visas i Harry Potter och fången från Azkaban, simultan användning av avväpningsbesvärjelsen av många häxor eller trollkarlar kan få offret att flyga bakåt kraftfullare. Besvärjelsen har även effekten att spräcka en fiendes Protego-sköld. Först sedd i Harry Potter och Hemligheternas kammare, när Professor Snape avväpnar Professor Lockman i Duelleringsklubben. I samma bok använder också Harry besvärjelsen för att få tag på Dolders dagbok från Draco Malfoy.
Expulso Spränger objekt. Används av Lucius Malfoy (i dödsätarmask) i Harry Potter och Fenixorden när han spränger profetiorna som faller över honom.
Enervate Tros få hjärtan att starta. Används av Albus Dumbledore i fjärde boken för att väcka Viktor Krum och av Harry Potter i Grottan i sjätte boken.
Ferula Frammanar bandage som kan spjäla till exempel ben. Remus Lupin använder den för att spjäla Rons ben i tredje boken.
Flippendo Skjuter iväg föremål. I spelen om Harry Potter. Den nämns aldrig i böckerna eller filmerna.
(Fidelius-besvärjelsen) Denna komplexa besvärjelse möjliggör att hemlig information göms inuti själen på mottagaren, Hemlighetsväktaren. Informationen går då inte att få tag på om inte Hemlighetsväktaren väljer att ge ut informationen; inte ens de som fått informationen från Väktaren kan ge den vidare till andra. Det har hittills bara varit två användningar av besvärjelsen:
Finite (Incantateum) Stoppar förtrollningar eller verkan av förtrollningar. Använd av Snape i andra boken för att återställa ordning i duelleringsklubben. Hermione använde den när Harry blev jagad av en förtrollad dunkare i andra boken.
(Fera Verto) Förvandlar ett djur till bägare. Används först i Harry Potter och Hemligheternas kammare under en lektion i Förvandlingskonst. Professor McGonnagall förvandlar sin fågel till en silverbägare medan Ron får sin råtta Scabbers att bli till en bägare, men en brun och hårig med svans.
Flagrate Utövarens trollstav kan lämna glödande märken på föremål. Används av Hermione på Mysteriedepartementet i femte boken för att märka ut vilka dörrar de redan letat igenom.
Furnunculus Framkallar stora bölder på offret. Använd först av Harry i fjärde boken. Förhäxningen var menad att träffa Draco Malfoy, men den träffade Goyle istället. I sjunde boken kastar Hermione denna förtrollning på Harry så att snapparna som jagar dem inte ska se att Harry är Harry.
Geminio Kopierar ett föremål. Används i sista boken. Hermione gör en kopia av horrukruxen som sitter runt Umbridges hals
Glisseo Förvandlar trappor till rutschbanor Hermione använder den på en trappa i sjunde boken när två dödsätare är på väg uppför den. Den har förmodligen använts på trappan till flickornas sovsalar, eftersom pojkar kanar ned för den om de försöker ta sig upp.
Glacius Gör att ett föremål fryser till is I spelet till Harry Potter och fången från Azkaban
Homenum Revelio Visar mänsklig närvaro Används av Hermione Granger när de kommer till Grimmaldiplan 12 i Dödsrelikerna. Används också av en Dödsätare i Xenophilius Lovegood hus efter det att Xenophilius hävdar att Harry Potter är på andra våningen i Harry Potter och dödsrelikerna
Immobulus (Frysnings-förtrollningen) Gör så att offret stannar helt, kan inte röra sig, och svävar omkring i luften. Hermione Granger stoppar alla pixignomer som flyger omkring, på en Försvar mot Svartkonster-lektion i Harry Potter och Hemligheternas Kammare.
Impedimenta Stoppförtrollningen. Får saker att stanna eller stötas bort. Används först i fjärde boken då Harry kommer att få nytta av den i trekampsturneringen. Förekommer sedan i resten av böckerna på varierande stycken.
Imperio (Imperiusförbannelsen) får ett föremål att röra sig dit trollkarlen/häxan riktar staven. Den kan alltså styra ett djur eller en människa så som användaren helst vill. Mad eye använder denn i fjärde boken. När han visar de tre oförlåtliga trollformlerna som för en direkt till Askaban.
Impervius Får något att bli vattenavstötande I tredje boken under den hemska quidditchmatchen. Hermione kastar den på Harrys glasögon.
Inanimatus Conjuru Det är en trollformel av okänd effekt, men det sägs att den frammanar ett livlöst och dött föremål. Någonstans under Harry Potter och Den Flammande Bägaren eller Harry Potter och Fenixorden.
Incarcerus Rep ringlar sig om motståndaren så att denne blir oförmögen att röra sig. Förmodligen använd på Harry av Quirrell i bok ett, men han kastar den icke-verbalt.
Incendio Tänder en stor eld Bland annat i Harry Potter och Halvblodsprinsen, då dödsätaren Bellatrix sätter eld på Hagrids stuga, den används också i samma bok av Dumbledore för att skrämma bort inferier. Senare nämner Ginny att hon försökt använda den för att få lite ljus, men inget hände.
Kompassbesvärjelse (Peka åt norr) Om man säger "peka åt norr" så pekar trollstaven ditåt. Oklart om det fungerar med andra väderstreck. Harry använder denna besvärjelse när han ska slutföra den tredje uppgiften i fjärde boken.
Lacarum inflamare Frambesvärjer en liten eld. En motsvarighet till incendio. I Harry Potter och de vises sten använder Hermione den här på Snapes klädnad under den första quidditchmatchen för att förhäxningen (som hon tror är Snapes) på Harrys kvast ska släppa.
Lamslå (stupiefy)(Lamslagningsbesvärjelsen) En strimma rött ljus bildas och den som träffas av besvärjelsen blir tillfälligt förlamad i hela kroppen. Används ofta genom hela serien.
Levicorpus Hissar upp någon i vristen. I filmerna stöter den ibland någon hårt bakåt så att han/hon landar på ryggen. Snape uppfann denna besvärjelse, men den spreds snabbt och används av till exempel James Potter som använde den mot Snape.
Liberacorpus Motverkar Levicorpus. Harry använder denna besvärjelse på Ron när han råkat kastat Levicorpus på honom tidigare.
Locomotor Mortis (Benlåsningsförbannelsen) Låser ihop benen, vilket hindrar offret från att röra på dem. Används av Draco MalfoyNeville Longbottom i Harry Potter och de vises sten.
Locomotor Trollformeln används tillsammans med namnet på sitt mål, det man pekar staven mot (till exempel "Locomotor Koffert"). Formeln får objektet att sväva i luften och flyttas omkring dit kastaren vill.
Lumos Skapar en smal strimma ljus från trollstavens eller trollspöts spets. Används ofta genom hela serien.
Lumos Maxima Större version av Lumos Används av Harry i Harry Potter och fången från Azkaban för att få ljus i en mörk tunnel till Hogsmeade.
Lapifors Få en kaninstaty att bli en levande liten staty som går att styra under en kort stund. I spelet Harry Potter och fången från Azkaban.
Legilimens Gör så att man kan tränga sig in i någons minne. Används av Severus Snape upprepade gånger i Harry Potter och Fenixorden. Voldemort använder den troligtvis också men icke-verbalt.
Morsmordre Frammanar Mörkrets Märke. Besvärjelsen skapades av Lord Voldemort och användes enbart av honom och Dödsätarna. Det finns två egentliga resultat av formeln. Antingen skickas det upp en bild av en dödskalle med en ringlande orm i munnen högt upp i luften. Detta för att visa att man har utfört en av de oförlåtliga förbannelserna under märket. Det andra resultatet är ett märke på Dödsätarnas vänsterarmar(i form av en orm). Då Voldemort kallar på Dödsätarna, rör han vid märket och då känner alla med det smärta i det och kommer omedelbart till den plats där Voldemort befinner sig. Används av Barty Crouch Jr. i Harry Potter och den flammande bägaren.
Muffliato Skapar ett surrande ljud i offrets öron så att de inte hör konversationer på nära håll. Skapad av Halvblodsprinsen. Används av Harry för att försäkra sig om att Madam Pomfrey inte hör hans och Rons konversation.
Aresto Momentum Fryser en rörelse i ungefär en sekund. Används av Hermione i sjunde filmen för att stoppa deras fall från vagnen i Gringotts. Används även av Albus Dumbledore när Harry Potter faller av sin kvast från ca. 30 meters höjd i matchen Quidditchmatchen mot Hufflepuff i 'Harry Potter och fången från Azkaban'.
Nox Upphör ljuset efter en lumos-besvärjelse I boken Harry Potter och Fången från Azkaban av Harry och Hermione i Spökande Stugan och i filmen Harry Potter och fången från Azkaban, då Harry hör steg och upphör ljuset från sin trollstav.
Obliviate (glömskeförtrollningen) Används för att förstöra eller ändra en persons minne av en viss händelse. Används i Harry Potter och Hemligheternas kammare av Gyllenroy Lockman på Harry och Ron; trollformeln slog fel på grund av den trasiga trollstaven, och Lockman förlorade det mesta av sitt minne. I Harry Potter och dödsrelikerna använder Hermione denna trollformel på sina föräldrar innan hon rymmer.
Obscuro Gör så att målet får en ögonbindel runt ögonen och på så sätt inte ser någonting. Används en gång av Hermione i Harry Potter och Dödsrelikerna då hon kastar trollformeln över Phineas Nigellus Blacks porträtt som hänger i Grimmaldiplan. Orsaken till detta är att han inte ska se var de befinner sig och skvallra för Severus Snape, dåvarande rektor på Hogwarts. Phineas Nigellus Black har ett till porträtt på Hogwarts kontor och kan därför vandra mellan dessa tavlor. Hermione lägger sedan ned porträttet i sin handväska för att ha det i tryggt förvar.
Oculus repero Används för att laga saker. Många gånger i serien. Först sedd använd i Harry Potter och de vises sten av Hermione Granger som lagar Harrys glasögon, men då säger hon Oculus Reparo, "oculus" är latin för "öga" och därför används det på glasögonen. Eftersom krossade objekt ofta beskrivs som om de har flugit ihop, kanske denna trollkonst gör så att tiden går bakåt inom små områden. Dock kommer inte innehåll i de trasiga objekten tillbaka in i det. I Harry Potter och Fenixorden krossar Harry en skål av Mörtlappselixir han använt för skadorna från Umbridges kvarsittning. Han lagar skålen men elixiret är fortfarande utspritt på golvet.
Oppugno Gör så att man kan bussa djur på personer. Används av Hermione i Harry Potter och Halvblodsprinsen då hon bussar fåglar på Ron.
Peskipiksi pesternomi Ska eventuellt stoppa Pixiegnomer men har ingen dokumenterad effekt. Först och endast använd av Gyllenroy Lockman i Harry Potter och Hemligheternas kammare utan effekt.
Petrificus Totalus (Den totala kroppslåsningsbesvärjelsen) Låser fast hela kroppen på offret, som oftast faller till marken. Först använd i Harry Potter och de vises sten av Hermione, som försökte hindra Neville från att stoppa henne, Harry och Ron från att gå ut från uppehållsrummet på deras jakt att finna De vises sten. Neville använder den på Antonin Dolochov i Harry Potter och Fenixorden. Används av Draco Malfoy i Harry Potter och Halvblodsprinsen för att paralysera Harry som gömde sig i Dracos kupé på Hogwartsexpressen.
Piertotum Locomotor Används för att uppväcka livlösa rustningar för att motta befallningar från trollkarlen eller häxan. Används av Minerva McGonagall för att försvara Hogwarts under Slaget på Hogwarts i Harry Potter och Dödsrelikerna.
Portus Förvandlar ett föremål till en flyttnyckel Förmodligen använd av Barty Crouch Jr/Alastor Moody när han förvandlar trekampspokalen till en flyttnyckel i Harry Potter och den flammande bägaren.
Protego Det bildas ett slags sköld runt om trollkarlen. Den magiska auran (skölden) står emot svaga och medelstarka besvärjelser och trollformler som riktas emot den. Men till exempel Expelliarmus kan spräcka skölden. Först sedd i Harry Potter och den flammande bägaren.
Protego Totalum En starkare version av protego som skyddar runt ett större område. Den magiska auran (skölden) står emot svaga till medelstarka besvärjelser. Först sedd i Harry Potter och Dödsrelikerna när Hermione och Harry använder den som skydd kring deras tält.
Protego Horriblis Superlativet av protego. Används av Professor Flitwick då han ska lägga ett grundläggande skydd kring Hogwarts under slaget om Hogwarts i Harry Potter och Dödsrelikerna.
Proteus Gör så att om originalet ändras så ändras även dess kopior. Denna besvärjelse i Harry Potter och Fenixorden i samband med skapandet av Dumbledores Armé. För att diskret kunna bestämma tidpunkter för deras möten så hade Hermione kastat denna Proteusbesvärjelse över ett antal falska galleoner. När Harry ändrade på originalet så blev de andra mynten varma och visade samma siffror som på Harrys. Proteusförtrollningen är för övrigt en väldigt avancerad förtrollning som utförs först det 7:e året inom FUTT-examens nivå.
Priori Incantatem Visar den senaste besvärjelsen trollstaven utfört eller beskriver de fenomen där två trollstavar av samma kärna tvingas till strid. I Harry potter och den Flammande bägaren då Mr Diggory använder den i anklagelserna om Winkey.
Quietus Gör en megafonliknande röst låg. Motsatsbesvärjelse till Sonorus. Denna besvärjelse används i boken Harry Potter och den flammande bägaren i samband med finalen i världsmästerskapen i Quidditch. Ludo Bagman som har varit kommentator använder den på sig själv eftersom han hade lagt en megafonbesvärgelse över sig när han kommenterade matchen.
Reducio Gör ett förstorat objekt mindre. Motsatsbesvärjelse till Engorgio. Harry använder den på en spindel i Harry Potter och dödsrelikerna, efter att han har förstorat den med Engorgio.
Reducto (Reductor-förbannelsen) Spränger objekt i kastarens riktning. I Harry Potter och den flammande bägaren använder Harry den på en av häckarna i sista uppgiften av turnering i magisk trekamp vilket bränner ett litet hål i häcken. Används av Hermione Granger i the deathly hollow på ett stacket på gringotts.
Renskrubba Gör rent Använd av Tonks på Hedwigs bur i Harry Potter och Fenixorden. I samma bok används den av Ginny när hon, Harry, Neville och Luna har fått stinksav över sig.
Relashio Tvingar anfallaren eller föremål att släppa taget om den de håller fast. Harry använder denna besvärjelse när han blir anfallen av grindyloggerna i fjärde boken, andra uppgiften.
Rictusempra Offret upplever känslan av att bli kittlad. Används av Harry PotterDraco Malfoy i Harry Potter och Hemligheternas kammare under deras duell i Duelleringsklubben. I spelet Harry Potter och Hemligheternas kammare används trollformeln på alla onda varelser – bland annat spindlar, pixignomer och eldkrabbor – utom Peeves.
Riddiculus Får en Boggart (en varelse som förvandlar sig till det du är räddast för) att bli något komiskt. Används i professor Lupins lektioner i försvar mot svartkonster i Harry Potter och fången från Azkaban. Används också när Mrs Weasley ska försöka förgöra en boggart på Grimmaldiplan 12 i Harry Potter och fenixorden, men misslyckas så Lupin får göra det istället.
Renervate Tros få hjärtan att starta. Används av Albus Dumbledore i fjärde boken för att väcka Viktor Krum och av Harry Potter i Grottan i sjätte boken.
Salvio hexia En typ av skyddsbesvärjelse som hindrar ett visst område från att synas och höras. Hermione använder den i sjunde boken för att skydda deras gömställe i tältet i Deanskogen, tillsammans med en mängd andra formler som skulle hålla dem säkra mot mugglare och Dödsätare. Filius Flitwick använde den även när lärarna på Harrys begäran ska barrikadera skolan för Voldemort i sjunde boken, strax före Striden på Hogwarts.
Sectumsempra Som om någon skär av en kroppsdel med en kniv (beroende på var man siktar). En trollformel som uppfanns av Severus Snape. Harry Potter hittar den i sin begagnade trolldrycksbok i Harry Potter och Halvblodsprinsen, där den används av Harry Potter mot Draco Malfoy då de duellerar på pojktoaletten. Användes av Severus Snape när han skar av George Weasleys öra i sjunde boken (han skulle egentligen kasta besvärjelsen på en Dödsätares trollstavshand men missade).
Serpensortia Tillkallar en sorts orm från staven. Uppfanns av Salazar Slytherin. Draco Malfoy använde den mot Harry i en duell i Harry Potter och Hemligheternas kammare.
Silencio Tar bort rösten från människor och djur, oklart om detta också gäller föremål. Använd av Hermione Granger i kampen mot Dödsätarna i femte boken. Hon tystar ner dödsätarna så att de inte kan uttala besvärjelser. En dödsätare använder dock en icke-verbal besvärjelse mot Hermione, se Antonin Dolohovs Förhäxning. Används också på en trollformlerlektion då Harry, Ron och Hermione ska få tyst på en korp och två paddor.
Sonorus Förstorar rösten så den låter som en megafon. Används i fjärde boken av Ludo Bagman vid invigningen av världsmästerskapen i Quidditch.
Tarantallegra (Gelébens-besvärjelsen) Får offrets ben att dansa okontrollerat. Används av Draco Malfoy under hans och Harrys duell i Duelleringsklubben. En Dödsätare kastar även denna besvärjelse över Neville Longbottom i Harry Potter och Fenixorden.
Tunglås Klistrar fast offrets tunga mot gommen så att offret inte kan prata. Skapad av Halvblodsprinsen. Harry använder denna förhäxning på Peeves och Argus Filch i sjätte boken.
(Uppmuntringsbesvärjelsen) Gör människor gladare, men fel användning kan få personen att skratta okontrollerat i flera timmar. En av besvärjelserna som Harry och Ron lär sig på en trollformellektion i tredje boken. Hermione glömde dra tillbaka tiden för att gå på den lektionen, men hon klarar den säkert ändå. I tredje bokens slutprov råkar Harry överdosera formeln på Ron, och därför måste Ron sitta isolerad i ett par timmar.
Fera Verto Får ett djur att förvandlas till en bägare. Använd av Professor McGonagall i Harry Potter och hemligheternas kammare som en del i en Förvandlingskonstlektion.
Vulnera Sanentur Denna besvärjelse skapades av Halvblodsprinsen och är raka motsatsen till Sectumsempra, den lagar det som blivit "skuret". Först använd i Harry Potter och Halvblodsprinsen på pojkarnas toalett när Draco Malfoy och Harry Potter duellerade. Harry kastade Sectumsempra på Draco och Snape kom och räddade Draco med Vulnera Sanentur.
Waddiwasi Får små objekt att sväva. Används av Lupin för att få ut tuggummit från nyckelhålet i Harry Potter och fången från Azkaban.
Wingardium Leviosa (Svävnings-förtrollningen) Får objekt att sväva fritt. Först sedd i Harry Potter och de vises stenProfessor Flitwicks förstaårs-elever övar i denna trollkonst. Senare samma år kastade Ron denna förtrollning över en en stor knölpåk för att knocka ner ett troll. Harry använde den även under jakten på Bellatrix Lestrange i Mysterieavdelningen för att flytta på hjärnorna som blockerade vägen för honom.
Ät sniglar (eat snails) Offret får sniglar i magen och kommer att spy sniglar. I Harry Potter och Hemligheternas kammare försökte Ron att kasta denna på Draco Malfoy. Trollformeln slog tillbaka på Ron på grund av att Rons stav var trasig eftersom den förstördes av Piskande Pilträdet.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]