Volvo B10L

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Volvo B10L
Volvo B10LA hos Keolis i Stockholm våren 2014.
Grundinformation
Märke Volvo
Tillverkning 1993-2005
Konstruktion
Klass Stadsbuss
Karosseri Carrus
Säffle karosserifabrik
Plattform Låggolvsbuss (B10L)
Låggolvsledbuss (B10LA)
Besläktade Volvo B7L
Liknande MAN A21 och A23
Scania N94UB/UA
Drivlina
Motor 10-liters 6-cylindrig liggande bakmonterad radmotor
Drivning Bakhjulsdrift
Dimensioner
Längd 12-18 meter
Kronologi
Efterträdare Volvo B7L
Volvo B9L

Volvo B10L är ett låggolvsbusschassi avsett för stadsbruk, tillverkat av Volvo Bussar mellan 1993-2005, de första två årgångarna gick de flesta chassin på export eller blev testbussar och såldes därför i mycket liten omfattning i Sverige. Mellan 1995-2005 tillverkades även ett ledbusschassi kallat B10LA. Det finns även en högerstyrd dubbeldäckad version kallad B10TL eller Volvo Super Olympian för länder med vänstertrafik.

Motorn är en baktill och på enplansvarianterna, längsmonterad liggande rak 6-cylindrig motor på 9,6 liter med antingen diesel eller bio-/naturgas som drivmedel. Kylaren är monterad på höger sida om motorn, alldeles bakom den bakersta dörren/dörrparet om sådan finns och på de tidigaste varianterna även på samma ställe även om det inte fanns några dörrar längst bak. På nyare varianter utan dörrar längst bak så är kylaren istället horisontellt monterad bakom det bakersta högra hjulhuset. Dubbeldäckarna har tvärställd motor för att överhänget bak, och därmed bussens längd, ska kunna göras kortare.

Enplansvarianterna konkurrerade i Sverige med Scania MaxCi, Scania OmniCity och MAN Lion's City, Mercedes-Benz O405N och Neoplan N4016/N4021/Centroliner.

För karosseringen i Sverige stod antingen Säffle Karosserifabrik med kaross i lättmetall eller Carrus med kaross i rostfritt stål, säfflevarianten blev efter 1999 den enda modellen med B10L-chassi i Sverige. Efter 1998 kallades Säfflevarianten Volvo 5000 medan Carrusvarianten kallades Volvo 7000, senare Volvo 7700, de hade antingen B10L- eller Volvo B7L-chassin.

B7L presenterades runt 1998 och började tillverkas senare under 1999. Samtidigt slutade B10L i dieselutförande helt att tillverkas. B7L har en mindre stående 7-litersmotor monterad bak på vänster sida, och ett lägre golv bakom bakersta axeln, i och med att många komponenter placerades vid motorn på vänster sida, istället för under golvet som hos B10L som inte har helt lågt golv, utan om det finns dörrar bakom bakaxeln så är det ett trappsteg bakom även om golvet inne i bussarna vanligtvis inte har några trappsteg alls, utan endast sluttar något uppåt. Varianterna med den starkare gasmotorn på 290hk har inga dörrar bakom bakersta axeln och har två trappsteg i mittgången inne i bussen vid bakersta axeln, detta är för att motorutrymmet och därmed luftgenomströmingen ska bli bättre i och med den starkare gasmotorns värmeutveckling, denna motor är vanligast på ledbussar. Den "lilla" gasmotorn på 250hk, som främst förekommer på icke ledade bussar kräver inte samma kylning och möjliggör en enkel eller dubbla dörrar längst bak, precis som hos dieselvarianterna. Ledversionerna har, till skillnad från många andra bussmodeller vid dess lansering, helt lågt golv även vid leden. Gasversionen av B10L tillverkades fram till 2005.

Uppföljaren till både B10L och B7L blev B9L som finns tillgängligt med diesel eller gasdrift.

Efterträdaren till Volvo 5000, Volvo 7500 har endast sålts som ledbuss i Sverige, antingen med dieseldrivna Volvo B9S- eller gasdrivna Volvo B9LA-chassin.

Baksidan av Volvo B10LA.
Biogasdriven Volvo B10L som stadsbuss i Linköping av tidigare årsmodell (med den lilla gaskåpan).
Biogasdriven Volvo B10L i Norrköping av senare årsmodell (med den större gaskåpan).

Se även[redigera | redigera wikitext]