Wikipedia:Faktafrågor/Arkiv 2021

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Re ägarstruktur på Shipsted[redigera | redigera wikitext]

Hej! Jag kollade på Wikipediasidan om Shipsted. Där finns dubbla ägare - 4 st. Är det ett tryckfel eller något speciellt som skiljer dem åt.

Ägare Schibsted ASA ägdes år 2015 bland annat av:

Blommenholm Industrier AS (25,1 %) - (äger 60,1 % av Stiftelsen Tinius grundat av Tinius Nagell-Erichsen) Folketrygdfondet (6,1 %) Deutsche Bank AG (3,8 %) JP Morgan Chase (3,5 %) Goldman Sachs (2,7 %) UBS AG (2,6 %) The Northern Trust Company (2,5 %) State Street Bank and Trust Company (2,0 %) JP Morgan Chase (1,6 %) Morgan Stanley & Co (1,4 %) State Street Bank and Trust Company (1,3 %) UBS AG (1,2 %) Clearstream Banking (1,2 %) The Northern Trust Company (1,1 %) The Bank of New York Mellon (1,1 %) Morgan Stanley & Co International (1,0 %) State Street Bank and Trust Company (0,9 %)

@Yger: Kapitlet "Ägare" stoppades in i artikeln av dig för ett år sedan. Kommer du möjligen ihåg vilken källa du använde? --Larske (diskussion) 20 januari 2021 kl. 16.12 (CET)
Tyvärr har jag ingen minne av denna redigering. Jag brukar dock använda annan språkversion eller Alla Bolag, om det inte finns en tydlig årsredovisning.Yger (diskussion) 20 januari 2021 kl. 17.14 (CET)
Det tipset räckte! Via no:Schibsted#Historie hittade jag samma tabell och där fanns en källa i form av Årsredovisningen för 2015. Av den framgår de "kompletta" namnen.
--Larske (diskussion) 20 januari 2021 kl. 17.40 (CET)
Jag har arkiverat årsredovisningen för 2019, den finns här. Ägarlistan per 16 januari 2020 finns på sidan 104.
--Larske (diskussion) 20 januari 2021 kl. 18.14 (CET)

Skärholmens station?[redigera | redigera wikitext]

@BIL: @Dieselmotorvagnar:: På hitta.se:s karta över Kungens kurva finns en järnvägsstation utmärkt mitt emot Ikea på andra sidan Södertäljevägen (sök på Ikea, Kungens kurva). Vad är detta? Det finns ju ingen järnväg där. En planerad underjordisk pendeltågsstation? Googling ger absolut ingenting. /Ascilto (diskussion) 29 januari 2021 kl. 18.19 (CET)

det är bara helt fel.Yger (diskussion) 29 januari 2021 kl. 18.23 (CET)
Det är busshållplats där. Förmodligen felkodning i källdata. --北山 Kitayama (diskussion) 29 januari 2021 kl. 18.27 (CET)
Här är en street view på busshållplatsen Ekholmsvägen som finns på platsen.
--Larske (diskussion) 29 januari 2021 kl. 19.03 (CET)
Inte en planerad hållplats på Spårväg syd då? /ℇsquilo 29 januari 2021 kl. 21.57 (CET)
ℇsquilo är på rätt spår! Spårväg syd (som givetvis är spårväg men ingår i Sverigeförhandlingen) planeras i trakten. Se kartan här. Jag tycker Kitayamas förklaring är rimlig. Det handlar om busslinje 707, men det verkar inte finns en bra karta på SL:s webbplats.
Som sidospår, när man lägger in {{ping}} måste inlägget signeras i samma redigering, annars funkar inte mallen. Allt gott. Dieselmotorvagnar (till stationen) 29 januari 2021 kl. 22.21 (CET)

Vad är det här för fågel?[redigera | redigera wikitext]

Vad är det här för liten rackare?

Jag hittade den precis utanför mig. Den verkade döende men har nu piggnat till litegrann. Fick jaga iväg några ungar som verkade vilja göra lite osnälla saker mot den. Så tog upp den till min balkong och just nu sitter den under mitt skrivbord. Är det en björktrast? Verkar mycket liknande, men känns större, samma storlek som en stadsduva ungefär. Och lite tjockare, kanske. EstrellaSueciadiskussion, 1 februari 2021 kl. 16.14 (CET)

AHA, Silltruten
Nirmos (diskussion) 1 februari 2021 kl. 19.55 (CET)
Ja, björktrast skulle jag påstå. Stor som en stadsduva låter väldigt stort. Något större än en koltrast brukar de vara. LittleGun (diskussion) 1 februari 2021 kl. 19.59 (CET)
Stämmer bra med björktrast.--Skogsfrun (diskussion) 2 februari 2021 kl. 06.36 (CET)
Den art som man behöver utesluta är dubbeltrasten, som är större än björktrasten men något mindre än tamduvan/klippduvan. Bilden visar inte färgen på ryggen. Dubbeltrasten är dock normalt en flyttfågel, så det talar mot den, men den här individen är uppenbart inte helt frisk och normal. Roufu (diskussion) 2 februari 2021 kl. 10.20 (CET)
@Roufu: Den mådde bättre efter några timmar i värmen och lite pommes frites så jag kunde släppa den senare på kvällen när den började flyga omkring. Eftersom näbben var så väldigt gul tror jag inte att det var någon dubbeltrast. Den var brun/smutsröd på ryggen. Det var nog ett ovanligt stort exemplar av björktrast. EstrellaSueciadiskussion, 2 februari 2021 kl. 13.06 (CET)
Ser väldigt mycket ut som en björktrast med den där "haklappen". Att den ser stor ut beror nog på att den burrar upp sig nu när det är kallt. /ℇsquilo 2 februari 2021 kl. 17.03 (CET)
Ja, det är en björktrast. Fint att du tog hand om den EstrellaSuecia. Mvh --AHA (diskussion) 7 februari 2021 kl. 07.49 (CET)

Nordöstra?[redigera | redigera wikitext]

Jag var inne i artikeln Aberdeen och läste "hamnstad i nordöstra Skottland". Östra håller jag med om. Men själv tycker jag att staden ligger rätt så centralt i Skottland. När kan man säga att något ligger i "norra någonting"? Staden ligger inte speciellt långt norr om koordinaterna i en:Centre of Scotland. Vad säger ni? Ligger Aberdeen i nordöstra Skottland? ✍️(skrivet av:) GeMet(användare:) 💬  den 8 februari 2021 kl. 00.40 (CET)

Det är ju inte alltid som väderstreck man använder för att beskriva var något ligger i ett land faktiskt har så mycket med vad man skulle få genom att bara titta på koordinater. Västsverige skulle i så fall snarare heta "Sydvästsverige".
andejons (diskussion) 8 februari 2021 kl. 08.10 (CET)
Scotland relief location map.jpg
Red pog.svg
Aberdeen
Red pog.svg
Centre of Scotland
inklusive öar
Red pog.svg
Centre of Scotland
exklusive öar
Karta som visar läget för Aberdeen och Centre of Scotland(en) inklusive och exklusive öar.
Begreppet "North East Scotland" används även som namn på en av de åtta valkretsarna för val till det skotska parlamentet, se en:North_East_Scotland_(Scottish_Parliament_electoral_region). Aberdeen ingår i den valkretsen.
Här finns kartor på alla åtta valdistrikten.
--Larske (diskussion) 8 februari 2021 kl. 08.32 (CET)
Tillåt mig att komplicera en redan komplicerad fråga ytterligare:
Det där med att avgöra vad det "mellersta" av något geografiskt område befinner sig är nästan alltid kvistigt. När det gäller Skottland kompliceras det av att gränsen till England inte är rak (dvs inte i en rät syd-nordlig linje), utan diagonal i nästan en perfekt 45° linje. Det gör att en rejält stor del av Skottland ligger söder om gränsens östligaste punkt. Ytmässigt blir det också litet skevt; det skotska fastlandet slutar strax norr om Thurso, vid 58°35' N. Mellan den punkten och Herma Ness, Strorbritanniens nordligaste punkt(?) vid 60°83', finns bara Orkneyöarna och Shetlandsöarna, med en yta på knappt 2500 km2. Det är alltså inte medelpunkten på en rektangel vi skall beräkna, utan snarare medelpunken på en stående parallelltrapets (egentligen en ännu konstigare figur, med diagonal bas, raka sidor, och toppen som en smal snabel). Hur beräknar man den mellersta delen av något sådant så att alla håller med om det? / TernariusDisk 8 februari 2021 kl. 08.55 (CET)
Vi har väl lite samma problem i Sverige; jag vill påstå att Sundsvall ligger i norra Sverige, men det stämmer ju inte med kartan. Sundsvall ligger väldigt nära mittlinjen. Det är väl samma med Skottland, områdena närmast gränsen till England kallas södra, sen blir det norra ruskigt snabbt eftersom det snart blir ganska folktomt, och framförallt långt från London. LittleGun (diskussion) 8 februari 2021 kl. 09.07 (CET)
På kartan över Skottland till höger har jag lagt in Aberdeen samt två olika punkter för "Centre of Scotland", inklusive respektive exklusive öarna.
--Larske (diskussion) 8 februari 2021 kl. 09.42 (CET)
Befolkningstätheten i Skottland 2011.
Som framgår av kartan med befolkningstäthet är det förutom utefter sträckan mellan Glasgow och Edinburgh, bara i Dundee, Aberdeen och Inverness som det är någon trängsel i Skottland. Sett ur detta perspektiv är Aberdeen väldigt mycket "nordöstra Skottland".
--Larske (diskussion) 8 februari 2021 kl. 10.09 (CET)
Firth of Forth brukar väl användas som gräns mellan södra och norra Skottland? I så fall är ju norra delen av Skottland betydligt större än den södra, precis som i Sverige. /ℇsquilo 8 februari 2021 kl. 15.20 (CET)

Mästerskap-Konferens[redigera | redigera wikitext]

Det spelades Super Bowl inatt, mellan Kansas City Chiefs och Tampa Bay Buccaneers. I båda deras artiklar nämns att de vunnit "mästerskap", vilket i det här fallaet borde betyda att de vunnit respektive "Conference". Jag menar att vi kan översätta det med "konferens", det är helt enkelt så att man ofta i amerikansk sport talar om "conferences" och att det nu översätts med "konferens" i sportbilagorna. För visst är det respektive konferens, American Football Conference respektive National Football Conference, som menas med mästerskap i de båda artiklarna?--LittleGun (diskussion) 8 februari 2021 kl. 11.17 (CET)

Jo, du har rätt. Det man i svensk kontext skulle benämna semifinaler heter "Conference Championship" (konferens-mästerskap). Så de båda lagen har blivit mästare i varsin konferens. Boivie (diskussion) 10 februari 2021 kl. 14.38 (CET)

Vem äger Zebran[redigera | redigera wikitext]

Hej Wikipedia! I Einsteins gåta ”vem äger zebran” som det finns en artikel om här med samma namn, förekommer ett fel i frågan där den lyder att det gröna huset ligger till höger om det vita. Det ska ligga till vänster om det vita. Spenderade två timmar på att försöka lösa denna gåta innan jag gav upp och då såg att det va fel i frågan. Bespara andra människor detta självhat och ändra den, är ni snälla. Tack på förhand!

Det finns en lösning publicerad i vår artikel. Det fanns också ett förtydligande om hur "höger" och "vänster" skall tolkas, även om jag tycker att det är ett tämligen dåligt sätt att lösa problemet med att "till höger" kan tolkas på olika sätt. Det finns egentligen ingen vinst i att förbjuda en speglad lösning.
andejons (diskussion) 10 februari 2021 kl. 08.13 (CET)
Ja, vem som äger zebran och vem som dricker vatten blir samma oavsett på vilken sida det gröna huset ligger om det vita. Det räcker också att norrmannen bor i ett av de yttersta husen. Det ger fyra olika ordningar på husen, men svaren på de två frågorna blir desamma. /JohanahoJ (diskussion) 10 februari 2021 kl. 12.51 (CET)

Psalmer efter kyrkoåret[redigera | redigera wikitext]

Jag funderar på om man skulle skapa vilka psalmer som passar till en specifik söndag enligt Svenska kyrkan. Jag gjorde ett försök till det här: Septuagesima. Eller ska man skriva det på varje psalm eller ska man göra någon sorts kategori? Eller är det onödigt vetande? :) Marcus.linneberg (diskussion) 7 februari 2021 kl. 17.11 (CET)

ser helt OK ut.Yger (diskussion) 7 februari 2021 kl. 17.24 (CET)
@Marcus.linneberg: Jag känner mig tveksam. Den angivna källan (psalmvalslistan) har ingen officiell status, utan är en av många hjälpredor som präster och kantorer kan använda för att hitta lämpliga psalmer till en gudstjänst. Längre tillbaka (minns inte när det slutade, 1942?), fanns verkligen annbefallna psalmer för varje söndag. Nu finns rubriker med vissa av kyrkoårets söndagar, som t.ex Kyndelsmässodagen, men Septuagesima och de flesta andra har ingen sådan rubrik. "Wikipedia är ingen psalmvalslista" för att travestera andra WP:INTE. Taxelson (diskussion) 7 februari 2021 kl. 18.03 (CET)
Det var därför jag to upp frågan här. :) Jag undrar som sagt hur man kan göra det på ett bra sätt. Någonstans på Wikipedia skulle det behövas vilka psalmer som användes/används nu och förr i tiden till en viss söndag eller helgdag. Marcus.linneberg (diskussion) 8 februari 2021 kl. 18.15 (CET)
Om en sådan förteckning hålls relativt stram, så kan det nog fungera. De sön- och helgdagar som har egen rubrik är i huvudsak okomplicerade, också om en sådan lista nog inte blir helt rättvisande. På exempelvis Sankt Stefanos dag sjungs nog i praktiken en hel del allmänna julpsalmer, vilket dock snabbt riskerar att bli "egen forskning" om man försöker belägga. Att "Var hälsad sköna morgonstund" är typisk för julotta, och sällan används vid andra tillfällen, är väl självklart för alla som är hemmastadda i kyrkoåret, men kan man hitta källa på det? Likaså flera av fastepsalmerna som nog sällan förekommer annat än Långfredag (numer) t.ex Jesus, du mitt liv, min hälsa (SvPs138). Vissa psalmer anknyter nära till någon av texterna, exempelvis "Med himlen det blir som för tio jungfrur" (SvPs1986 633) parafraserar evangeliet på s.f.doms (Matt 25:1-13) och sjungs väl knappast annat än på den söndagen (bara 1:a årgången?). Samma tema i 316 "Nu dagen är till ända" torde kunna knytas till samma söndag, men kanske något lösare?[källa behövs!]] Andra psalmer med tydlig anknytning till en viss bibeltext kan dock vara använd långt allmännare än den söndag då den text som anspelas på läses. Härlig är jorden (Luk 2 - juldagen) är väl ett övertydligt exempel. En stor mängd psalmer anknyter till teman som återkommer under stora delar av kyrkoåret, andra till bestämda kyrkoårsperioder. Kanske är det bättre att ange i respektive psalmartikel när det finns källor på specifik användning? Då kan man skriva t.ex "Passionstiden, särskilt långfredag" om det finns källor på det. Har måhända Tostarpadius några kloka idéer om detta? Taxelson (diskussion) 8 februari 2021 kl. 21.23 (CET)
Jag tror att man skulle behöva konsultera olika psalmvalslistor för att kunna källbelägga det hela. Mitt allmänna intryck (en form av egen forskning) är också att det skiftar mer idag än det gjort historiskt, bland annat därför att man på många håll nästan använder tilläggen mer än själva psalmboken. Ytterligare en anledning är att många som prästvigs idag inte har någon tradition som de blivit fostrade i att falla tillbaka på. Tostarpadius (diskussion) 8 februari 2021 kl. 21.56 (CET)
Jo, men den sammanvägningen skulle väl vara en forskningsuppgift som helst borde föreligga utanför WP, för att vara riktigt acceptabel? Taxelson (diskussion) 8 februari 2021 kl. 22.13 (CET)
Ja, det som skrivs måste ha angivna källor. En del material från Wikipedias barndom i våra psalmartiklar håller inte måttet i det avseendet. Något av det har jag märkt upp, en del har jag strukit, men mycket återstår att göra. Tostarpadius (diskussion) 11 februari 2021 kl. 13.41 (CET)