Hypokondri

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Hypokondri
Klassifikation och externa resurser
ICD-10 F45.2
ICD-9 300.7
MeSH engelsk

Hypokondri eller inbillningssjuka, ibland nosomani, är en somatoform störning som innebär att en person tror sig ha fysiska sjukdomar utan att egentligen ha dem.

Hypokondrin i sig är ett ångestutlöst och neurotiskt psykiskt problem. Genom somatiseringen projiceras den abstrakta ångesten bort från själens tillstånd till en obefogad men konkret oro över kroppens fel och brister. Kroppens normala signaler och utseende tolkas som sjukdom eller hot om sjukdom. Sjukrollen är central för den som är drabbad av hypokondri. Genom sitt föregivna innehav av en fysisk sjukdom äger den drabbade rätt att stänga av livet och livets alla krav och orkar leva med sin existentiella ångest. En person som lider av hypokondri kallas hypokondriker.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Ordet hypokondri kommer från hypokondrium, från klassisk grekiska ὑποχόνδριος (hýpochóndrios), ’som ligger under revbensbrosken’. Det var därifrån man först trodde att hypokondrin hade sitt ursprung.[1][2]

Diagnos[redigera | redigera wikitext]

I ICD-10 kategoriseras hypokondri under rubriken Neurotiska, stress-relaterade och somatoforma störningar och underkategoriseras till den sistnämnda[3]. För att diagnostisera hypokondri ser man till två punkter:

  1. Patienten tror sig ha symtom för minst en allvarlig sjukdom vilken läkare inte kan hitta symtom för.
  2. Patienten vägrar att ta emot råd från flertalet läkare om att besvären endast skulle vara psykiska.

Psykosomatiska symtom är vanliga, men en hypokondriker tolkar diagnoser som att läkaren försöker göra alla allvarliga symtom till en psykologisk gåta i stället för vad det faktiskt är eller kan vara. Den sjuke kräver ofta att få vila och möjligen ett par läkarbesök samt ett sjukintyg som konfirmerar sjukrollen.

Behandling[redigera | redigera wikitext]

Hypokondri är åtkomligt för behandling med samtalsterapi, som kan göra symtomen hanterbara för den enskilde och därmed ge möjligheter till ett hanterbart vardagsliv. Oron och rädslan för fysiska sjukdomar kvarstår men på en lägre nivå. Vid svåra besvär, där ängslan övergått i ett ångesttillstånd, kan ångestdämpande läkemedel var nödvändiga under inledningsfasen av samtalsterapin.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”hypokondri”. Svenska Akademiens ordbok. Svenska Akademien. 1932. http://g3.spraakdata.gu.se/saob/show.phtml?filenr=1/100/113.html. 
  2. ^ ”hypokondrium”. Svenska Akademiens ordbok. Svenska Akademien. 1932. http://g3.spraakdata.gu.se/saob/show.phtml?filenr=1/100/117.html. 
  3. ^ World Health Organization ICD-10 F45.2