Akut drogförgiftning

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Akut drogförgiftning
Vid akut drogförgiftning uppkommer till exempel personlighetsförändringar, aggressivitet eller depressioner till följd av ruset, ruset får oönskade psykiska effekter.
"Den onyktre fadern", George Bellows (1923).
Klassifikation och externa resurser
ICD-10F1x.0
ICD-9305
MeSHsvensk engelsk

Akut drogförgiftning är en drogutlöst psykisk störning som kan uppkomma efter att en person tagit, ofta en större dos, psykoaktiva substanser. Värre fall av akut drogförgiftning kan ge fysiska komplikationer, och ha dödlig utgång.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Diagnosen akut drogförgiftning ges endast till personer som inte har en missbruksproblematik. Den uppkommer hos personer som överdoserat drogen ifråga; eftersom toleransen för droger är individuell måste det inte röra sig om en stor mängd droger, även om det oftast gör det. Personer med nedsatt leverfunktion eller andra fysiska problem, kan emellertid tåla mycket mindre innan förgiftningstillstånd uppkommer.

De flesta psykoaktiva substanser ger olika effekt beroende på dos. Av detta följer att symtomen på en förgiftning kan yttra sig på ett annorlunda sätt än ett rus. En människa som är berusad av alkohol kan vara upprymd och glad, men vid förgiftning kan personen bli aggressiv. Cannabis och hallucinogener ger mycket individuella symtom vid förgiftning. Om symtomen innefattar psykotiska tillstånd, kallas det drogutlöst psykos.

Snedtändningar räknas som akuta drogförgiftningar av ICD-10.

Varianter[redigera | redigera wikitext]

Ju värre förgiftning, desto mer omfattande är påverkan. En okomplicerad förgiftning går över när personen nyktrat till, och så länge som inga inre organ tagit skada återhämtar sig personen fullständigt. Det är emellertid vanligt med olycksfall vid drogförgiftningar, till exempel för att balanssinnet sätts ur spel eller personen förlorar avståndsbedömningen, eller att personen kvävs av uppkastningar. Det kan vara svårt att skilja symtomen vid misstänkt hjärnskada från förgiftningstillstånd. Hypoglykemi kan verka som drogförgiftning.

En akut drogförgiftning kan utlösa delirium, vilket är ett svårt, psykosliknande tillstånd, som i ännu allvarligare fall kan leda till koma eller konvulsioner. I sig inräknas inte skador på organ som drogen utlöser i beteckningen akut drogförgiftning, men det är inte ovanligt och är de fall som kan ge bestående men - tillståndet av akut drogförgiftning är i sig själv övergående.

Vissa psykoaktiva substanser påverkar signalsubstanser och hormoner som påverkar flera fysiologiska processer, och kan leda till cirkulationssvikt. Serotonergt syndrom är ett exempel på ett synnerligen allvarligt tillstånd av akut serotoninförgiftning, vilket ofta kan leda till döden. Alkoholförgiftning kan leda till döden på grund av alkoholskador på organ, och kräver därför intensivvård.

Vissa personer kan utan att dricka särskilt mycket alkohol få personlighetsförändringar med uttryck av aggressivitet. Detta kallas patologisk alkoholförgiftning.

Särskilt komplicerade fall uppkommer vid samtidig blandning av psykoaktiva substanser. Detta är en vanlig orsak till serotonergt syndrom, ett synnerligen allvarligt tillstånd med både fysisk och psykisk påverkan. Nya droger, till exempel den cannabisliknande spice, kan ge svårbehandlade tillstånd som kräver intensivvård, och i symtombilden skilja sig markant från den drog den imiterar.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • The ICD-10 Classification of Mental and Behavioural Disorders, Clinical descriptions and diagnostic guidelines

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.expressen.se/gt/knarket-okar--sa-ska-polisen-stoppa-spice/