Demens

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Demens
Jämförelse mellan en normal hjärna (t.v.) och en hjärna hos en person med Alzheimers (t.h.).
Klassifikation och externa resurser
ICD-10 F00 -F07
ICD-9 290-294
DiseasesDB 29283
MedlinePlus 000739
MeSH engelsk

Demens (av latin de 'utan' och mens 'sinne'[1]) är ett syndrom (en samling symptom) som innefattar en organisk psykisk störning av högre intellektuella funktioner med försämring av minne och logiskt tänkande, samt personlighetsförändringar och emotionella störningar utan medvetandesänkning. Demens innebär en kognitiv reduktion som är så allvarlig att det innebär en påtaglig eller invalidiserande oförmåga. En mildare kognitiv reduktion benämns lätt kognitiv störning (mild cognitive impairment, MCI).[2] De flesta fall av demens drabbar äldre personer, senil demens. Bland människor över 80 år räknas demens som en folksjukdom och man räknar med att var 5:e person över 80 år har drabbats av någon typ av demenssjukdom. Demens kallas även senilitet, vilket betyder ålderdomlig, ålderdomssvaghet. Ordet senil kommer av latin senilis av senis gammal.[3] Demens som drabbar medelålders kallas presenil demens. Senil demens betraktades länge som en oundviklig följd av åldrandet men numera vet man att demens beror på hjärnskador som kan ha orsakats av hundratals olika sjukdomstillstånd.[4]

Demens brukar ofta kallas de anhörigas sjukdom[5] eftersom familj och vänner med nära kontakt till den sjuka ofta i hög grad brukar påverkas. Exempelvis kan det hända att den dementa inte kan sköta sina dagliga rutiner eller inte längre hittar hem.

Det går som regel inte att bota en demenssjukdom, utan hälso- och sjukvårdens och socialtjänstens åtgärder inriktas på att lindra symtom och att på olika sätt kompensera för de funktionshinder som personen drabbas av. År 2007 beräknades samhällskostnaderna för vård och omsorg till personer med demenssjukdom uppgå till cirka 50 miljarder kronor, varav 85 procent föll på kommunerna, fem procent på landstingen och tio procent på närstående.

Diagnos[redigera | redigera wikitext]

Diagnoser beskrivs i ICD-10 och den äldre DSM-IV. Enligt DSM-IV krävs nedsättning av flera kognitiva funktioner för en demensdiagnos. För diagnos krävs:

 1. nedsatt minnesförmåga
 2. samt minst en av följande:
  • afasi (språkstörningar)
  • apraxi (nedsatt motorisk funktion trots fungerande muskler)
  • agnosi (oförmåga att tolka sensoriska intryck)
  • störning av exekutiva funktioner (oförmåga att tänka abstrakt och att planera/organisera sina tankar)

Störningarna ska vara så allvarliga att de påverkar prestationsförmågan samt ska ha pågått under minst 6 månader.

Kognitiva förmågor kan testas med Mini Mental Test (MMT) eller klocktest.

Differentialdiagnostiska test[redigera | redigera wikitext]

Det är viktigt att utreda för andra orsaker till demenssymtom, dvs. att det inte handlar om en sekundär demens. Sjukdomstillstånd som kan ge demenssymtom inkluderar hypotyreos och hypertyreos.

Typer av demens[redigera | redigera wikitext]

Det finns tre typer av orsaker till demens:

Det ena behöver inte utesluta det andra, inte ens bland demenssjukdomarna, där kan man drabbas av olika demenssjukdomar samtidigt.

 • Blandformer, det förekommer också att man kan ha två eller flera av ovanstående tillstånd samtidigt, exempelvis är det inte ovanligt med blandningen av Alzheimers sjukdom och olika vaskulära demenser.

Äldre personer drabbas ofta av demenslika symptom vid störningar i livet såsom personliga kriser, sömnbrist, vätskebrist, bristande mathållning eller infektioner såsom urinvägsinfektion. Vid en äkta demens finns oftast en sådan så kallad pseudodemens ovanpå den äkta, som orsakas av hjärnskadan. Denna falska demens kan gå tillbaka om exempelvis regelbunden tillsyn leder till bättre kosthållning och förbättrade matvanor. Själva grunddemensen är dock irreparabel.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ demens. Nationalencyklopedin, hämtad 2010-12-25.
 2. ^ http://www.apoteketfarmaci.se/NyheterOchFakta/Farmaci%20Lkemedelsboken/Demens.pdf
 3. ^ Senil i Nordisk familjebok (andra upplagan, 1917)
 4. ^ http://www.demenscentrum.se/Fakta-om-demens/Vad-ar-demens/
 5. ^ Brander, Maria; Nilsson, Marie, "De anhörigas sjukdom" Att uppmärksamma och underlätta situationen för anhöriga som vårdar personer med demenssjukdom i hemmet, Högskolan i Halmstad/Sektionen för Hälsa och Samhälle (HOS), 2008, http://hdl.handle.net/2082/2449

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]