Delirium

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Delirium
latin: delirium
Klassifikation och externa resurser
ICD-10 F05
ICD-9 293.0
DiseasesDB 29284
eMedicine med/3006 
MeSH engelsk

Delirium är en drogutlöst eller organisk psykisk störning, med ett vitt spektrum av symtom, som handlar om medvetande-, kognitions-, perceptions och uppmärksamhetsstörningar, problem med motoriken, och affektiva störningar. De två vanligaste formerna av delirium är alkoholutlöst (delirium tremens) och i komorbiditet med senildemens.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Delirium är ett sjukdomssyndrom som ger motorisk påverkan, med kast mellan psykomotorisk agitation och psykomotorisk hämning. Kognitionen påverkas brett: störd perception kan yttra sig i hallucinationer (till exempel synhallucinationer), vilket i sin tur kan ge vanföreställningar, att närminnet nedsätts men med bibehållet långtidsminne, samt ge en desorientering ifråga om tid och rum. Medvetandegraden är ur funktion i mer eller mindre grad, vilket i de allvarligaste fallen kan yttra sig i koma. Personen har sömnproblem, är trött dagtid och har svårt att sova på natten; sömnen fylls av mardrömmar. Delirium påverkar affekterna, vilket kan yttra sig i humörsvängningar med kast mellan eufori, depression, ångest, med mera.

Insjuknandet är hastigt, och i de flesta fall går det över inom en månad. I några fall kan det dock vara livslångt; de flesta insjuknar efter 60 års ålder.

Orsaker[redigera | redigera wikitext]

Delirium kan bero på att hjärnan påverkas av en sjukdom eller uppkomma av droger. Det kan vara en förfas till demens eller uppkomma i samband med detta, och vara det första tecknet på neurodegeneration, men kan uppkomma oberoende av minnesstörningar. Sjukdomar som kan ge delirium innefattar hjärnhinneinflammation, carcinom, leversjukdom, och läkemedel som inte är narkotikaklassade. Tyrotoxisk psykos kan uppträda som delirium.[1]

Delirium kan också bero på psykoaktiva substanser, till exempel vid akut förgiftning av droger, och utsättning av narkotikaklassade läkemedel eller drogavvänjning. Alkoholutlösta tillstånd kallas delirium tremens.

Akuta infektionspsykoser uppträder ibland som delirium.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • The ICD-10 Classification of Mental and Behavioural Disorders, Clinical descriptions and diagnostic guidelines

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Brownlie BE et al, Psychoses associated with thyrotoxicosis - 'thyrotoxic psychosis.' A report of 18 cases, with statistical analysis of incidence, Eur J Endocrinol. 2000 May;142(5):438-44