Dystymi

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Dystymi
latin: dysthymia
Klassifikation och externa resurser
ICD-10F34.1
ICD-9300.4
MeSHsvensk engelsk

Dystymi, depressiv neuros, neurotisk depression eller kronisk depression är en affektiv störning som liknar en depression fast med långvariga symptom.

Jämfört med en vanlig depression, där individer går periodsvis i depressiva faser, är dystymi ett kroniskt tillstånd, det vill säga ett tillstånd som varar i minst två år. Däremot kan de som lider av dystymi uppleva det som kallas för dubbel depression, vilket innebär att, utöver den kroniska depressionen, har de även hamnat i en depressiv fas likt en vanlig depression. På det norra halvklotet sker det ofta under vintern, då det minskade solljuset har en negativ påverkan på sinnet, vilket liknar en årstidsbunden depression.

Diagnosen är mindre akut jämfört med en vanlig depression, men symptomen är inte nödvändigtvis mildare. Tillståndet kan vara bättre några dagar, men överlag är personen håglös, sorgsen och trött. Personen kan ha sömnsvårigheter, känna sig missnöjd med sin livsinsats, ha svårt att uppskatta livets bättre sidor och vardagsdetaljer som kan få en på bättre humör, vara viljelös, och känna en svag livsleda. Tillståndet kan ha inslag av lättare neuros.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • The ICD-10 Classification of Mental and Behavioural Disorders, Clinical descriptions and diagnostic guidelines