Korsakoffs sjukdom

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Korsakoffs sjukdom
latin: morbus korsakow
Klassifikation och externa resurser
ICD-10F106
ICD-9291.1, 294.0
DiseasesDB14107
eMedicinemed/2405 
MeSHsvensk engelsk

Korsakoffs sjukdom, Korsakoff, även kallad alkoholdemens, är en näringsbristvitamin B1 som gett demenssjukdom. Demensen beror på skador i storhjärnan. Orsaken är nästan alltid långvarigt alkoholmissbruk. Sjukdomen kallas också Wernicke-Korsakoff syndrom, där Wernickes sjukdom eller syndrom engagerar lillhjärnan, då det är vanligt att både storhjärnan och lillhjärnan är skadad.

Vitaminbrist[redigera | redigera wikitext]

Sjukdomen är en näringsbristsjukdom och beror på brist på vitamin B1. Vitamin B1 finns i många livsmedel, och det är mycket ovanligt att brist uppstår. Eftersom alkoholmissbrukare ofta missköter sitt näringsintag, och näringsintaget delvis försämras av missbruket, är det främst dessa som drabbas. Kroppen använder också B-vitamin när alkoholen ska brytas ner.

Nervskador[redigera | redigera wikitext]

Sjukdomen är en demenssjukdom tillika organisk nervsjukdom med psykosartade episoder som drabbar alkoholister, personer med långvarig överkonsumtion av alkohol. Sjukdomen ger försämrat närminne, försämrad inlärningsförmåga, ingen eller bristfällig förmåga till abstrakt tänkande, desorientering i tid och rum samt ofta till person. Alkoholister som utvecklar denna sjukdom kan ibland ha en god fasad, och då de inte riktigt kan redogöra för någonting konfabulerar de i stället. Personer med Korsakoffs sjukdom är (oftast i motsats till övriga med demenssjukdom) vältaliga och pratglada, men då närminnet och senare även fjärrminnet sviker, samt ordförrådet tryter hittar man i stället på de mest osannolika historier eller förklaringar till hur man själv upplever sin situation. Sömnstörningar och epileptiska kramper förekommer också i sjukdomsbilden.

Demografi och påverkan[redigera | redigera wikitext]

Personer med Korsakoffs sjukdom är ibland yngre än personer som utvecklar andra demenssjukdomar. Som alla andra demenssjukdomar leder sjukdomen utför och försämras gradvis. Demenssjukdomar leder inte direkt till döden, inte heller Korsakoffs sjukdom, utan i någon annan kroppslig åkomma som förvärras av att det allmänna hälsotillståndet kraftfullt försämras av demenssjukdomen i kombination med hög ålder. Efter ett långvarigt alkoholmissbruk brukar också andra kroppsliga sjukdomar uppkomma, nedsatt leverfunktion, nedsatt njurfunktion, nedsatt funktion i bukspottskörteln vilket orsakar diabetes, åderbråck i matstrupen och neurologiska skador orsakade av bristande B-vitaminupptag. Dessa faktorer i kombination med Korsakoffs sjukdom påverkar sjukdomsförloppet avsevärt.

Källor[redigera | redigera wikitext]