Bron över floden Kwai

Från Wikipedia
Bron över floden Kwai
(The Bridge on the River Kwai)
The Bridge on the River Kwai (1958 US poster - Style A).jpg
Genredramafilm[2][3]
krigsfilm[3]
romanbaserad film
RegissörDavid Lean[2][3][4]
ProducentSam Spiegel
ManusförfattareCarl Foreman[5]
Michael Wilson[5]
Calder Willingham
Pierre Boulle[5]
Baserad påBron över floden Kwai av Pierre Boulle
I större rollerJack Hawkins
William Holden
Sessue Hayakawa
Alec Guinness
James Donald
Percy Herbert
Harold Goodwin
André Morell
Ann Sears
Geoffrey Horne
Harold Goodwin
Peter Williams
John Boxer
Heihachirō Ōkawa
KompositörMalcolm Arnold
FotografJack Hildyard
KlipparePeter Taylor (fotbollstränare)
Teknisk information
ProduktionsbolagHorizon Pictures
DistributionInterCom
Netflix
Vudu
Premiär
Utgivningsdatum
1957
7 mars 1958(Tyskland)[6]
18 juli 1958(Sverige)[7]
11 oktober 1957(Storbritannien)[8]
14 december 1957(USA)[8]
Speltid156 minuter
LandStorbritannien[9][10]
USA[9][10]
Språkengelska
Budget3 000 000 USD
Intäkter27 200 000 USD[11]
Mer information
IMDb SFDb Elonet
Yle Arenan
Redigera Wikidata

Bron över floden Kwai (originaltitel: The Bridge on the River Kwai) är en brittisk dramatisk krigsfilm från 1957 i regi av David Lean, med Alec Guinness i huvudrollen. Filmen var ovanligt lång och följdes snart av ett stort antal filmer med fokus på krigsfångar under andra världskriget. Filmen är inspirerad av en roman med samma titel (originaltitel: Le pont de la rivière Kwai) från 1952 av den franske författaren Pierre Boulle. Filmen nominerades till åtta Oscar och vann sju, bland annat bästa manliga huvudroll för Alec Guinness.

1999 placerade British Film Institute filmen på 11:e plats på sin lista över de 100 bästa brittiska filmerna genom tiderna.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Den riktiga bron över floden Kwai, dock med vissa delar utbytta.

Brittiska och allierade soldater befinner sig i ett japanskt fångläger någonstans på Malackahalvön under andra världskriget. De är placerade för att bygga en järnvägsbro över floden Kwai som en del av en japansk järnväg mellan Rangoon i Brittiska Burma och det av japanerna nyligen invaderade Singapore. När överstelöjtnanten (Lieutenant Colonel) Nicholson (spelad av Alec Guinness) och hans soldater anländer som krigsfångar vägrar han enligt Genèvekonventionen låta sina officerare arbeta. Nicholson utsätts då för tortyr genom att bland annat placeras i ett slags mycket litet skåp, utställt mitt i den stekheta solen. Detta skall få honom att ta reson, tror den japanske lägerkommendanten överste Saito (spelad av Sessue Hayakawa). Men kommendanten har också ett starkt tryck på sig att få bron färdigbyggd före den 12 maj. Därför antar han till sist den extremt envise Nicholsons förslag om att officerare bara får vara arbetsledare.

Det som definitivt får överste Saito att lita på Nicholson är att han visar att bron måste flyttas en bit på grund av att den börjats byggas i lera, vilket aldrig kommer att hålla. En bit bort finns dock berg att förankra bron i. Och nu blir det fart på bygget av bron, vilket får somliga att tro att Nicholson är en förrädare som hjälper japanerna aktivt. Men orsaken till att Nicholson vill bygga en riktig bro är primärt att stärka fångtruppernas moral samt visa japanerna att de brittiska trupperna kan bygga en riktig bro. Han hoppas dock även att bron kommer användas efter att kriget har tagit slut och anser inte att bron har något större strategiskt värde.

En parallellhandling beskriver hur en amerikansk menig soldat vid namn Shears (spelad av William Holden) lyckats bli tagen för att vara en sjöofficer genom att byta uniform med en död kommendörkapten (Commander). Shears ogillar förutom japanerna även överstelöjtnant Nicholsons metoder och han lyckas fly, men bara för att bli avslöjad som bedragare vid ett träningsläger för brittiska kommandosoldater. Amerikanska flottan vill inte ha tillbaka en person som är både flykthjälte men också bedragare och överför honom till brittisk tjänst utan hans egen vetskap. Just när han hoppas få åka hem delges han uppgiften att han är avslöjad, och dessutom nu tillhör brittiska armén. Han blir då mycket motvilligt i princip tvungen att följa med på det planerade kommandouppdrag som syftar till att återvända och spränga bron, som snart tros vara färdigbyggd. Det är hans lokalkännedom om området kring bron som kommandogruppen behöver. Som tack för att han "anmäler sig frivilligt" utses han till brittisk officer med tjänstegraden major.

Kommandostyrkan når bron ungefär samtidigt som den skall invigas. Via radio får man uppgifter att det första tåget väntas inom kort och man beslutar sig därför för att vänta med sprängningen till följande dag, med syfte att få tåget med i raset.

Nicholsons trupper får dock först äran att (visslande signaturmelodin) marschera över bron, och det står utom tvekan att Nicholson har höjt moralen hos sina mannar, som också fått en mycket drägligare behandling av sina fångvaktare och överste Saito när de har utfört ett gott arbete. Men när en arméläkare frågar Nicholson om de var tvungna att bygga bron så bra de bara kunde svarar han att läkaren har mycket att lära om armén och att de bara gjort sin plikt som krigsfångar.

Filmen avslutas dramatiskt, när bron sprängs och Nicholson förstår att bron är ett militärt mål för hans egen nations kommandotrupper, och kommer till insikt om att hans och mannarnas arbete har bistått den japanska krigsinsatsen.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

  William Holden   –  Shears (Menig, "kommendör" och major - utan titel i eftertexterna)
  Alec Guinness   –  Överstelöjtnant Nicholson
  Jack Hawkins   –  Major Warden
  Sessue Hayakawa   –  Överste Saito
  James Donald   –  Major Clipton
  Geoffrey Horne   –  Löjtnant Joyce
  André Morell   –  Överste Green
  Peter Williams   –  Kapten Reeves
  John Boxer   –  Major Hughes
  Percy Herbert   –  Menige Grogan
  Harold Goodwin   –  Menige Baker

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] hämtat från: engelskspråkiga Wikipedia.[källa från Wikidata]
  2. ^ [a b] läs online, www.adorocinema.com, läst: 7 juli 2016.[källa från Wikidata]
  3. ^ [a b c] läs online, Internet Movie Database, läst: 7 juli 2016.[källa från Wikidata]
  4. ^ läs online, www.allocine.fr, läst: 7 juli 2016.[källa från Wikidata]
  5. ^ [a b c] läs online, www.siamzone.com, läst: 7 juli 2016.[källa från Wikidata]
  6. ^ Lexikon des internationalen Films, Zweitausendeins.[källa från Wikidata]
  7. ^ Källangivelsen på Wikidata använder egenskaper (properties) som inte känns igen av Modul:Cite
  8. ^ [a b] Internet Movie Database, läs online, läst: 28 april 2022.[källa från Wikidata]
  9. ^ [a b] The American Film Institute Catalog of Motion Pictures, läst: 26 oktober 2020.[källa från Wikidata]
  10. ^ [a b] BFI Film & TV Database, läst: 26 oktober 2020.[källa från Wikidata]
  11. ^ Box Office Mojo, läs online, läst: 28 april 2022.[källa från Wikidata]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]