Frost (film)

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Frozen (film, 2013))
Hoppa till: navigering, sök
Frost
(Frozen)
Genre Animerad, Drama, Familj, Fantasy, Komedi, Musikal
Regissör Chris Buck
Jennifer Lee
Producent Peter Del Vecho
Manus Jennifer Lee
Synopsis Chris Buck
Jennifer Lee
Shane Morris
Baserad på Snödrottningen
av H.C. Andersen
Skådespelare Kristen Bell
Idina Menzel
Jonathan Groff
Josh Gad
Santino Fontana
Originalmusik Christophe Beck
Klippning Jeff Draheim
Produktionsbolag Walt Disney Pictures
Walt Disney Feature Animation
Distribution Buena Vista Distribution
Premiär 27 november 2013 (USA)
31 januari 2014 (Sverige)
Speltid 102 minuter
Land  USA
Språk Engelska
Budget $150 miljoner
Intäkter $1 279 852 693
IMDb SFDb
Filmens regissörer Chris Buck (vänster), Jennifer Lee (mitten) och producenten Peter Del Vecho (höger) vid Annie Awards 2014.

Frost (engelska: Frozen) är en amerikansk animerad film från Disney i regi av Chris Buck och Jennifer Lee. Den bygger - mycket fritt - på H.C. Andersens saga Snödrottningen från 1845 (vilket är ungefär då filmen utspelar sig). Filmens främsta skådespelare är Kristen Bell, Idina Menzel, Jonathan Groff, Josh Gad och Santino Fontana. Filmen hade premiär i USA den 27 november 2013, och i Sverige den 31 januari 2014.

Frost är den 53:e filmen på listan över Disneyklassiker. I Sverige (samt en del andra länder som Storbritannien) blev den nummer 52. Filmen är den mest framgångsrika och mest inkomstbringande animerade filmen någonsin[1][2][3][4] och har vunnit två Oscars, "Bästa sång" för "Slå dig fri" ("Let It Go") och Disneys första Oscar för "Bästa animerade film", samt en Golden Globe i samma kategori.

Filmen fick i april en uppföljare i form av en kortfilm kallad Frostfeber (Frozen Fever). Kortfilmen visades som en förhandsfilm till Berättelsen om Askungen (Cinderella). Under 2015 offentliggjorde Disney att en uppföljare till Frost är i planeringsstadiet och att alla personer som låg bakom originalet kommer att återvända till uppföljaren och är väldigt glada över att få återvända till den världen. Regissörerna bakom filmen har sagt att de har en intressant idé till en uppföljare, men inget releasedatum eller någon vidare information finns ännu.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen utspelar sig på 1840-talet i det Skandinavien-inspirerade kungariket Arendal, där de två systrarna Elsa, 8 år, och Anna, 5 år, prinsessor av Arendal, lever ett underbart liv. Elsa har en kraft som gör att allt hon rör vid fryser till is.

En natt när systrarna leker så råkar Elsa skada Anna, vilket leder till att kungen och drottningen av oro tar till drastiska åtgärder och håller portarna till kungariket låsta och stänger ute Elsa och hennes syster från omvärlden, tills Elsa kan kontrollera sina krafter. Men vad hennes föräldrar inte förstod var att genom att göra det så började en rädsla växa inom Elsa, och Anna som ständigt söker kontakt med sin syster förstår inte varför de inte får träffas längre.

Flera år senare, efter att systrarna motvilligt levt i isolering från varandra och de förlorat sina föräldrar i en storm, så är det äntligen dags vid Elsas 21-årsdag att krönas till drottning. Anna är ivrig och lycklig över att kungariket åter öppnas för allmänheten och att hon äntligen efter alla dessa år skall få möta andra människor, men mest av allt att hon ska få träffa Elsa igen och kanske reda ut saker och ting. Under kröningsceremonin möter Anna även den charmige och stilige prins Hans av de Södra Öarna, och på grund av hennes önskan att bli älskad så förlovar de sig samma dag.

När Anna och Hans går för att be Elsa om lov att gifta sig uppstår en dispyt mellan systrarna. Anna konfronterar till slut Elsa om varför hon stängt alla omkring henne ute, och det är då som Elsa inte kan hålla sin kraft inom sig längre, och av misstag visar hon sina krafter och folket ser henne plötsligt som en "häxa" och ett "odjur". Elsa flyr riket och hennes lössläppta krafter framkallar en evig vinter över landet.

Endast hennes egen syster, Anna, vet att Elsa är en god människa och ger sig av efter henne i hopp om att föra henne tillbaka och förhoppningsvis stoppa den eviga vintern. Detta leder Anna på ett storslaget äventyr där hon möter både nya och bekanta personligheter, allt i syfte att få sin syster tillbaka.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Rollfigur Engelska röster Svenska röster[5]
Anna Kristen Bell Mimmi Sandén
Elsa Idina Menzel Annika Herlitz
Kristoff Jonathan Groff Sebastian Karlsson
Olof Josh Gad Nassim Al Fakir
Prins Hans Santino Fontana Erik Segerstedt
Hertigen av Vessleby Alan Tudyk Claes Månsson
Trollkungen Pappsen Ciarán Hinds Torsten Wahlund
Kvinnotrollet Hulda Maia Wilson Gladys del Pilar
Östen Chris Williams Lennart Jähkel
Kaj Stephen J. Anderson Johan Wahlström
Gerda Edie McClurg Anna-Lotta Larsson
Biskopen i Arendal Robert Pine Sten Ljunggren
Arendals kung Maurice LaMarche Felix Engström
Arendals drottning Jennifer Lee Nadja Weiss

Produktion[redigera | redigera wikitext]

Filmen (som tidigare hade arbetstiteln Snödrottningen, eller The Snow Queen på engelska) har varit i utveckling under 70 år (ända sedan Walt Disney började producera långfilm), den längsta perioden för en film någonsin, men den hamnade i "development hell" flera gånger. Filmens produktion fortsatte till och med efter Walt Disneys död 1966, och på 1990-talet försökte man göra det igen utan att lyckas. Den moderna versionen började ta form först omkring 2002 och 2011.

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

Publiktillströmning[redigera | redigera wikitext]

Filmens världspremiär på El Capitan Theatre i Los Angeles, USA.

Filmen har slagit flera rekord och har hittills tjänat över 1,27 miljarder dollar världen över och har därmed blivit den mest inkomstbringande filmen under året 2013,[6][7] den mest inkomstbringande filmen av Walt Disney Animation Studios/Walt Disney Pictures, världens mest inkomstbringande animerade film, världens mest inkomstbringande animerade film som ej är baserad på annan förlaga, världens tredje mest inkomstbringande originella film (efter Avatar och Titanic), samt den femte mest inkomstbringande filmen genom tiderna.[8][9]

Även i Sverige (som i flera andra länder) blev Frost den mest inkomstbringande animerade filmen någonsin med över 169 446 biobesökare i februari och efter att ha spelat in en summa på 16 miljoner kronor.[10] I april blev filmen den mest sedda filmen i Sverige under 2014 med 636 879 biobesökare.[11] Totalt hade filmen i Sverige 670 062 biobesökare sedan premiären och drog in en summa på 62 miljoner kronor, och därmed blev filmen den mest inkomstbringande och mest sedda filmen i Sverige under 2014 samt den mest sedda/inkomstbringande familjefilmen, Disneyfilmen och animerade filmen i Sverige under 2014.[12]

Kulturell påverkan[redigera | redigera wikitext]

Filmen har prisats högt världen över och har bland annat kallats för "Disneys bästa på 20 år sedan renässans-eran med Den lilla sjöjungfrun, Skönheten och odjuret, Aladdin och Lejonkungen" samt "den bästa Disney-filmen någonsin". Filmen har även blivit en enorm succé världen över och många har utnämnt filmen till den "bästa och mest framgångsrika animerade filmen genom tiderna" samt "en av de bästa filmerna i historien" och även "världens bästa film".[13][14][15][16][17][18][19][20][21] När filmen släpptes på DVD, Blu-ray och Digital Copy så blev filmen på flera platser i världen "den mest sålda familjefilmen någonsin", och under år 2014 blev filmen även den mest sålda Blu-ray filmen någonsin.[22] Inom filmbranschen så talar även många idag om det globala "Frost-fenomenet" (eller "the Frozen-phenomenon" som det kallas på engelska), då filmen har gjort ett sådant enormt intryck på omvärlden att man har svårt för att förklara hur och varför. Det som åsyftas är då att människor bland annat ser om filmen upprepade gånger, dialoger från filmen citeras ofta, låtarna från filmen spelas och sjungs flera gånger, produkter säljs slut så fort de anländer till butikerna och så vidare. Vissa har lite ironiskt gett förklaringen att "i slutändan så kanske det handlar om lite magi".[23][24]

Priser[redigera | redigera wikitext]

Filmen har fått en lång rad nomineringar och vunnit flera priser, bland annat en Golden Globe för "Bästa animerade film" (samt en nominering för "Bästa originalsång"), och vid Oscarsgalan 2014 belönades filmen med två Oscars för "Bästa animerade film" och "Bästa sång" för "Slå dig fri" ("Let It Go").[25] Detta är första gången i historien som Walt Disney Animation Studios vinner en Oscar for "Bästa animerade film" sedan kategorin skapades 2002. En Oscars-medlem medgav också att "om inte kategorin för animerad film hade funnits så skulle Frost definitivt ha fått en nominering till 'Bästa film'". Filmen vann även fem Annie Awards, samt en BAFTA Award för "Bästa animerade film".

Musik[redigera | redigera wikitext]

Det Oscars-belönade sångskrivar-paret Kristen Anderson-Lopez och Robert Lopez skrev sångerna till filmen, däribland även "Slå dig fri" ("Let It Go") som belönades med ett flertal priser och nomineringar, bland annat en Oscar för "Bästa sång" och en Golden Globe-nominering för "Bästa originalsång". Bland andra priser så vann sången på Critic's Choice Movie Awards för "Bästa originalsång" och fick även en Sattelite Awards-nominering för "Bästa originalsång". Christophe Beck (och till viss del Frode Fjellheim och Christine Hals) komponerade filmens musik. Paret Lopez och Beck vann även tillsammans Annie Awards för "Musik i en animerad långfilm". Musiken är även Grammy-nominerad i två kategorier; Bästa sång för "Slå dig fri" ("Let It Go"), och bästa soundtrack.

I annan media[redigera | redigera wikitext]

Broadway[redigera | redigera wikitext]

Robert Iger har avslöjat att på grund av filmens enorma succé så planerar Disney nu en musikal-show på Broadway baserad på Frost.[26][27][28][29][30]

Temaparker, galleri, och resmål[redigera | redigera wikitext]

Disney har öppnat och planerar att öppna flera temaparker och attraktioner men även resmål till Norge, som alla är baserade på Frost.[31][32] I november 2013 öppnade även ett "Norsk Kultur"-utställning i Epcot vid Walt Disney World Resort.[33]

Disney On Ice[redigera | redigera wikitext]

Den 34:e turnén av den populära Disney on Ice-showen skall introducera Frost i den nya showen Disney On Ice presents Frozen.[34][35][36]

TV-special[redigera | redigera wikitext]

Den 2 september 2014 sände Disney-ägda TV-kanalen ABC en TV-special kallad The Story of Frozen: Making a Disney Animated Classic, och denna visade intervjuer med skaparna av filmen samt platser i Norge som inspirerade filmens miljöer. Dokumentären visade även förhandsvisningar på bland annat den pågående fjärde säsongen av Once Upon a Time (vilken introducerade Elsa, Anna och Kristoffer från Frost till serien) och den kommande Disney-klassikern Big Hero 6. Tillkännagivanden om "nästa kapitel" om Anna och Elsas berättelse togs även upp, och det offentliggjordes att en kortfilm med titeln Frozen Fever skulle släppas under 2015.[37][38][39][40][41]

Once Upon a Time[redigera | redigera wikitext]

Världen och karaktärerna från Frost kommer att spela en större roll i den fjärde säsongen av ABC:s succé-serie Once Upon A Time. Skaparna av serien berättar att de älskade filmen och karaktärerna så mycket att de gick till Disney och frågade om de kunde inkludera Frost i deras TV-serie, varpå Disney tillät dem. De har klargjort att den fjärde säsongens berättelse tar vid där filmen Frost slutar men kommer inte att anses som en uppföljare till filmen, utan snarare som en expansion och något som hör hemma i filmens värld. Producenterna har uttryckt att de kommer att respektera allt det som människor älskar med Frost och de kommer bland annat att återskapa Arendal i live-action och låta oss få se mer av syster-kärleken från filmen. De karaktärer som kommer att återses är Anna (spelad av Elizabeth Lail), Elsa (spelad av Georgina Haig), Kristoffer (spelad av Scott Michael Foster), Sven, och även prins Hans (spelad av Tyler Jacob Moore) och trollkungen Pappsen (spelad av John Rhys-Davies).[42][43][44][45][46]

It's a Small World: The Animated Series[redigera | redigera wikitext]

I den fjärde episoden "Little Birds, Frost and Pine" ur den animerade online-serien It's a Small World: The Animated Series så ses Anna och Elsa som bygger Olof.[47]

The Simpsons[redigera | redigera wikitext]

En "obligatorisk Frost-referens" visades under introduktionen till The Simpsons.[48]

Glee[redigera | redigera wikitext]

Den Oscars-belönade sången "Let It Go" inkluderades under den femte och sista säsongen av TV-serien Glee.[49]

Video[redigera | redigera wikitext]

Den 18 mars 2014 släpptes filmen på Blu-ray och Digital HD, och filmens release slog nya rekord. Bland annat blev filmen den "bäst säljande familjefilmen från Amazon.com" och en av de mest förhandsbokade filmerna. Disney har även konstaterat att filmens Blu-ray/DVD-release var en av de bäst säljande filmsuccéerna på åtminstone ett årtionde.[50] Den 2 juni 2014 släpptes Frost på Blu-ray, DVD, Digital Copy, och Blu-ray 3D i Sverige.[51][52][53] Disney har även tillkännagivit att Frozen: Sing-Along Edition skall släppas på DVD och Digital i USA den 18 november 2014.[54] Releasedatumet för den planerade Blu-ray 3D versionen av filmen i USA har skjutits upp till eventuellt oktober eller tidigt i 2015.[55]

TV-spel[redigera | redigera wikitext]

Filmen har adapterats till videospel såsom Frozen: Olaf's Quest till Nintendo DS och Nintendo 3DS[56][57], samt Frozen Free Fall[58][59] och Hidden Worlds[60][61] som nedladdningsbara appar till din mobiltelefon, iPad och iPhone. Filmens huvudkaraktärer Anna och Elsa blev även spelbara karaktärer i spelet Disney Infinity.[62][63] Den officiella hemsidan för filmen inkluderar även minispelen Olaf's Summer Sticker Spree, Frozen: Block Party, Frozen: Double Trouble, Frozen: Olaf's Freeze Fall, Frozen: Throw Olaf (Snowman Toss), Olaf Sing-A-Long, Olaf's Fancy Footwork och Snowball Smackdown.[64]

Böcker och tidningar[redigera | redigera wikitext]

En hel del böcker i form av pysselböcker, målarböcker, noveller och berättelser relaterat till Frost har släppts i butiker världen över sedan filmen släpptes, och företaget Random House har redan sålt minst 8 miljoner böcker.[65] En exklusiv pysseltidning släpptes även i svenska butiker under sommaren, vilken inkluderade pyssel, korta serier, och medföljande leksaker. Bland annat så planeras för den 6 januari 2015 en ny bokserie som utspelar sig efter händelserna i filmen och ter sig som en uppföljare i bokform. De första två böckerna kommer att kallas Anna & Elsa #1: All Hail the Queen och Anna & Elsa #2: Memory and Magic, och man planerar att släppa 150 000 exemplar av varje bok. Ytterligare tre till fyra böcker per år planeras för framtiden.[65][66][67][68][69][70][71][72]

Merchandise[redigera | redigera wikitext]

Leksaker, posters, kläder och andra accessoarer och produkter som varit Frost-relaterade säljer ofta slut i butiker och online-butiker världen över.[73][74][75][76][77][78][79] Butiksbiträden har även noterat hur Frost-produkter i stort sett säljer slut så fort varorna hamnar på hyllorna i butiken. Disney rapporterade även att Frost är högt uppe bland de fem bäst säljande produkternafranchiserna[80], och att 9 av de 10 bäst säljande produkterna på Disney Store var relaterade till Frost.[80] Det har även noterats ett problem i utbud och efterfrågan, då efterfrågan av många Frost-produkter är betydligt större än utbudet, och Disney försöker nätt och jämnt att möta efterfrågan.[81] Detta har även resulterat i att specialtillverkade produkter har producerats fram av privatpersoner och företag som inte har någon association med Disney. Disney har även tillkännagivit nya kommande produkter relaterade till filmen.[82][83][84]

Källor[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ http://variety.com/2014/film/news/frozen-becomes-the-highest-grossing-animated-film-ever-1201150128/
 2. ^ http://www.theverge.com/2014/3/30/5563854/frozen-highest-grossing-animated-movie-ever
 3. ^ http://deadline.com/2014/03/frozen-passes-toy-story-3-as-number-1-animated-film-ever-with-1-072b-worldwide-706670/
 4. ^ http://www.ign.com/articles/2014/03/30/frozen-now-officially-the-highest-grossing-animated-movie-of-all-time
 5. ^ ”Svenska röster och credits - FROST”. Dubbningshemsidan. http://www.dubbningshemsidan.se/credits/frost/. 
 6. ^ http://www.boxofficemojo.com/yearly/chart/?view2=worldwide&yr=2013&p=.htm
 7. ^ http://www.huffingtonpost.com/2014/04/22/frozen-box-office-record_n_5191047.html
 8. ^ ”Box Office Milestone: 'Frozen' Becomes No. 1 Animated Film of All Time”. The hollywood Reporter. http://www.hollywoodreporter.com/news/box-office-milestone-frozen-becomes-692156. Läst 30 mars 2014. 
 9. ^ http://variety.com/2014/film/news/frozen-reaches-1-219-bil-to-become-fifth-highest-grossing-film-globally-1201192156/
 10. ^ http://www.svd.se/kultur/prisad-frost-gor-segertag-aven-i-sverige_8956578.svd
 11. ^ https://www.moviezine.se/nyheter/frost-ar-den-mest-framgangsrika-animerade-filmen
 12. ^ http://www.sfi.se/sv/statistik/
 13. ^ http://www.thedailybeast.com/articles/2013/11/25/frozen-is-the-best-disney-film-since-the-lion-king.html
 14. ^ http://www.thewrap.com/frozen-review-disneys-best-animated-musical-since-beauty-beast/
 15. ^ http://metro.co.uk/2014/03/31/6-reasons-frozen-is-the-best-disney-film-in-20-years-4678009/
 16. ^ http://www.vulture.com/2014/01/why-is-frozen-such-a-big-hit.html
 17. ^ http://www.forbes.com/sites/scottmendelson/2013/11/19/review-frozen-is-disneys-best-toon-in-years/
 18. ^ http://www.hypable.com/2013/11/27/frozen-movie-review/
 19. ^ http://movies.allwomenstalk.com/reasons-why-frozen-is-the-best-disney-movie-ever-made
 20. ^ http://www.yourtango.com/2014205875/movie-love-20-reasons-frozen-best-disney-movie-yet
 21. ^ http://www.wpxi.com/feed/entertainment/disneys-frozen-is-the-number-one-animated-film-of/fZzBD/
 22. ^ http://www.thewrap.com/disney-announces-frozen-short-film-for-spring-2015/
 23. ^ http://www.newyorker.com/science/maria-konnikova/how-frozen-took-over-the-world
 24. ^ http://www.theguardian.com/film/2014/may/13/frozen-mania-elsa-anna-olaf-disney-emo-princess-let-it-go
 25. ^ ”Oscarsgalan: Storslam för ”Gravity””. Sveriges Television. http://www.svt.se/kultur/film/vinnarna-pa-nattens-oscarsgala. Läst 3 mars 2014. 
 26. ^ http://www.broadway.com/buzz/174011/dreams-do-come-true-disney-confirms-broadway-plans-for-hit-movie-frozen/
 27. ^ http://www.hollywoodreporter.com/news/frozen-musical-is-headed-broadway-670651
 28. ^ http://www.fandango.com/movie-news/frozen-will-get-a-broadway-musical-before-a-big-screen-sequel-747834
 29. ^ http://www.hypable.com/2014/01/13/frozen-broadway-disney-bog-iger/
 30. ^ http://entertainment.time.com/2014/01/13/frozen-headed-to-broadway/
 31. ^ https://disneyland.disney.go.com/entertainment/disneyland/meet-anna-and-elsa-from-frozen/
 32. ^ https://disneyworld.disney.go.com/events-tours/hollywood-studios/frozen-summer-celebration/
 33. ^ http://www.orlandoparksnews.com/2013/11/norsk-kultur-gallery-opened-today-at.html
 34. ^ http://www.comingsoon.net/news/movienews.php?id=118583
 35. ^ http://www.ticketmaster.com/Disney-On-Ice-presents-Frozen-Presented-tickets/artist/1976977
 36. ^ http://www.disneyonice.com/
 37. ^ http://blogs.disney.com/insider/2014/08/13/learn-the-story-of-frozen-and-find-out-whats-next-for-anna-and-elsa/
 38. ^ http://www.slashfilm.com/frozen-tv-special-sequel-news/
 39. ^ http://www.deseretnews.com/article/865608708/ABC-to-air-behind-the-scenes-feature-The-Story-of-Frozen-Making-a-Disney-Animated-Classic.html?pg=all
 40. ^ http://www.broadwayworld.com/bwwtv/article/ABC-to-Air-All-New-Special-THE-STORY-OF-FROZEN-MAKING-A-DISNEY-ANIMATED-CLASSIC-92-20140813
 41. ^ https://d23.com/frozen-abc/
 42. ^ http://hollywoodlife.com/2014/08/07/anna-elsa-frozen-once-upon-a-time-pic-first-look-together/
 43. ^ http://variety.com/2014/tv/news/once-upon-a-time-frozen-anna-photo-1201278135/
 44. ^ http://screenrant.com/once-upon-time-season-4-frozen-actors/
 45. ^ http://tvline.com/2014/06/07/once-upon-a-time-season-4-casting-frozen-elsa-anna-kristoff/
 46. ^ http://www.bustle.com/articles/24112-elsa-from-frozen-showed-up-on-once-upon-a-times-season-3-finale-so-break-out
 47. ^ http://video.disney.com/watch/sweden-ep-4-it-s-a-small-world-4edfd41ff744de378f224145
 48. ^ http://www.huffingtonpost.com/2014/12/05/simpsons-christmas-couch-gag_n_6275924.html
 49. ^ https://www.youtube.com/watch?v=jnyw_WhVaTY
 50. ^ http://www.hypable.com/2014/04/22/frozen-all-time-box-office-sixth/
 51. ^ http://cdon.se/film/disney_klassiker_52%3a_frost-25393511
 52. ^ http://cdon.se/film/disney_klassiker_52%3a_frost_(blu-ray)-25393514
 53. ^ http://cdon.se/film/disney_klassiker_52%3a_frost_(3d_blu-ray_%2b_blu-ray)_(2_disc)-25393559
 54. ^ http://www.hypable.com/2014/08/12/frozen-sing-along-dvd-digital/
 55. ^ http://www.g33k-e.com/movies-2/frozen-3d-blu-ray-wont-be-released-in-united-states/
 56. ^ https://www.nintendo.co.uk/Games/Nintendo-3DS/Disney-Frozen-Olaf-s-Quest-840047.html
 57. ^ http://www.nintendo.com/games/detail/fwTQzMaztq5oxGJPpt_r8ipyzoKppp_-
 58. ^ https://play.google.com/store/apps/details?id=com.disney.frozensaga_goo&hl=sv
 59. ^ http://games.disney.com/frozen-free-fall-app
 60. ^ https://play.google.com/store/apps/details?id=air.com.disney.hiddendisney.goo
 61. ^ https://itunes.apple.com/se/app/disney-hidden-worlds/id689571770?mt=8
 62. ^ https://infinity.disney.com/se/characters/anna
 63. ^ https://infinity.disney.com/se/characters/elsa
 64. ^ http://www.disney.co.uk/movies/frozen/games
 65. ^ [a b] http://www.thestar.com/entertainment/books/2014/08/08/frozen_adventures_of_anna_and_elsa_continue_in_new_book_series.html
 66. ^ http://www.usatoday.com/story/life/books/2014/08/07/book-buzz-frozen-spinoff/13628761/
 67. ^ http://www.680news.com/2014/08/08/new-book-series-continues-adventures-of-anna-and-elsa-of-frozen/
 68. ^ http://www.mstarz.com/articles/35104/20140811/disneys-frozen-sequel-works-elsa-annas-story-new-random-house.htm
 69. ^ http://www.detroitnews.com/article/20140808/ENT06/308080098
 70. ^ http://www.broadwayworld.com/article/Anna-and-Elsa-to-Grow-as-Sisters-in-New-FROZEN-Book-Series-Out-This-Winter-20140808#.U_PGSvl_vvc
 71. ^ http://www.independent.co.uk/arts-entertainment/books/frozen-sequel-to-come-in-the-form-of-book-series-9659750.html
 72. ^ http://www.digitalspy.co.uk/movies/news/a589397/disneys-frozen-to-get-sequel-as-book-series.html#~oNr0MhnGFFkxgn
 73. ^ http://www.theguardian.com/film/2014/may/17/frozen-film-disney-success-merchandise-sellout
 74. ^ http://cdn.media.ir.thewaltdisneycompany.com/2014/q1/q1-fy14-earnings-transcript.pdf
 75. ^ http://www.businessweek.com/news/2014-03-13/disney-s-frozen-passing-1-billion-in-sales-cements-rebound
 76. ^ http://www.denofgeek.com/movies/frozen/29346/jennifer-lee-chris-buck-interview-frozen-statham-frozen-2
 77. ^ http://www.dailymail.co.uk/news/article-2631772/Unprecedented-success-Disney-blockbuster-film-Frozen-led-parent-hysteria-film-merchandise-sells-dont-worry-dolls-dresses-way.html
 78. ^ http://nypost.com/2014/04/14/parents-fight-and-connive-for-sold-out-frozen-merch/
 79. ^ http://www.buffalonews.com/business/manufacturers-struggle-to-meet-demand-for-frozen-merchandise-20140627
 80. ^ [a b] http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702304101504579546090651005438
 81. ^ http://thedisneyblog.com/2014/06/30/how-disneys-frozen-took-over-the-world/
 82. ^ http://www.insidethemagic.net/2014/06/frozen-leads-disney-into-holiday-season-as-disney-consumer-products-shows-off-upcoming-merchandise-lines/
 83. ^ http://money.cnn.com/gallery/smallbusiness/2014/06/18/frozen-toys/
 84. ^ http://disneyparks.disney.go.com/blog/2014/06/chill-out-this-summer-with-new-olaf-merchandise-coming-to-disney-parks/

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]