Gålöbasen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Gålöbasen
(GålöB)
Sälstationen, Gålö, 2017.jpg
Resterna efter Sälstationen i Långgarnsfjärden
PlatsGålö
TypÖrlogsbas
Byggd1942
I brukNej
Kontrollerad avVeteranflottiljen
Förvaltas/ägs avFortifikationsverket

Gålöbasen (GålöB) är en marinbas inom svenska marinen som verkat i olika former sedan 1942. Basen ligger vid Djupvik på sydvästra Gålö, och nyttjas numera som hamn för marinens veteranflottilj.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Den norra hamnanläggning på Gålö anlades 1942, och nyttjades av motortorpedbåtarna ur 4. motortorpedbåtsdivsionen, och senare under 1970-talet av patrullbåtar av typ Hugin-klass ur 13. patrullbåtdivisionen. I Långgarnsfjärden låg även den så kallade Sälstationen där försvaret tränade tama gråsälar i att lokalisera ubåtar i undervattensläge. "Operation Palmen" som projektet hette lades ner 1943. Anläggningens syfte var ännu på 1970-talet en väl bevarad hemlighet.[1] I sjökanten fanns åtta bassänger för sälarna, idag återstår endast rester av en bassäng.

Den södra hamnen på ön anlades under 1950-talet och nyttjades av torpedbåtar av Plejad-klass, Spica-klass och torped/robotbåtar av Norrköpingsklass, och bildade där 11. torpedbåtsdivisionen, och därefter 11. robotbåtsdivisionen. År 1985 baserades robotbåtsdivisionen till Örlogshamnen Hårsfjärden.[2]

Idag är Gålöbasen hemmahamn för Veteranflottiljen med några museifartyg. Tre motortorpedbåtar, en torpedbåt, en robotbåt, en vedettbåt, en a-slup, samt dyk- och underhållsfartyget HMS Nordanö (A213). Området är fortfarande ett skyddsobjekt och inte tillgängligt för allmänheten. Besök anordnas genom Veteranflottiljen.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Erling (1997), s. 49–51
  2. ^ ”Veteranflottiljen”. fht.nu. http://www.fht.nu/bilder/Flygvapnet/tiff_artiklar/tiff_2015_3_veteranflottiljen.pdf. Läst 11 mars 2018. 

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]