Sjöstridsskolan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sjöstridsskolan
(SSS)
Sjöstridsskolan vapen.svg
Vapensköld för Sjöstridsskolan tolkad efter dess blasonering.
Datum2005–
LandSverige Sverige
FörsvarsgrenMarinen
TypStridsskola
RollUtbildning och utveckling
Del avFörsvarsmakten
HögkvarterKarlskrona
FörläggningsortKarlskrona och Haninge
Marsch"Avanti" (Sam Rydberg)[1]
Befälhavare
SkolchefMagnus Jönsson
Tjänstetecken
Sveriges örlogsflaggaNaval Ensign of Sweden.svg

Sjöstridsskolan, (SSS) är ett svenskt skolförband inom Marinen som verkat sedan 2005. Förbandets stab är förlagd inom Karlskrona garnison i Karlskrona i Blekinge.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Sjöstridsskolan skapades den 1 januari 2005 genom försvarsbeslutet 2004. Beslutet medförde en sammanslagning av Örlogsskolorna (ÖS) och Amfibiestridsskolan (AmfSS), vilka tillsammans bildade Sjöstridsskolan (SSS). Sjöstridsskolan är till huvuddelen belägen i Karlskrona, men har en amfibiestridssektion i Berga inom Haninge garnison.

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Sjöstridsskolans enheter har ett flertal uppgifter. Utbildningsenheten (UTBE) genomför utbildning av rekryter till sjömän och soldater (GU-kompaniet af Trolle) samts kadetter till officerare (Kadettkompaniet), vidareutbildar av officerare och genomför grund- och yrkesutbildning av gruppbefäl, soldater och sjömän (GSS). Utvecklingsenheten (UtvE) sysslar med taktik- och annan mer långsiktig utveckling av Marinen inklusive reglementsutveckling. Försvarsmaktens dykeri- och navalmedicinska centrum (FM DNC) ansvarar för frågor kring dykning och andra undervattensaktiviteter. Dessutom har man möjlighet att hålla tryckkammarberedskap åt Landstinget i Blekinge, det vill säga möjlighet att behandla patienter under tryck. FM DNC är Försvarsmaktens kompetenscentrum för dykerifrågor. Sedan den 1 januari 2014 ingår Marinens Provturskommando (PTK M ) i Sjöstridsskolan, för att samordna ny- och vidareutvecklingen av materielsystem som till exempel fartyg och simulatorer.

Kadettcorpset Eugenie[redigera | redigera wikitext]

Kadettcorpset Eugenie grundades 2006 av Sjöstridsskolan på initiativ av Kn A Nilsson. Corpset består av ett kårhus döpt efter fregatten HMS Eugenie. Kårhuset innehåller ett skolbibliotek inriktat mot kadetternas studier med litteratur för alla inriktningar och skrån i Flottan. I kårhuset finns en kadettmäss vid namn Virginska mässen, namnet har den fått från den befälhavare af C.A Virgin som seglade med fregatten Eugenie under en spektakulär världsomsegling åren 1851-1853. Virginska mässen tillhör sjökadetterna som studerar vid Sjöstridsskolan, och fungerar som kadetternas samlingslokal för fritid och festligheter. Kadettcorpset drivs och förvaltas av en mässdirektion bestående av studerande kadetter. Deras uppgift är att förvalta örlogstradition och skapa förutsättningar för en god gemenskap.

Skolchefer[redigera | redigera wikitext]

  • 2005–2006: Överste Johan Eneroth
  • 2006–2011: Kommendör Håkan Magnusson
  • 2011–2014: Kommendör Erik Andersson
  • 2014–2017: Överste Per Jenvald
  • 2017–20xx: Kommendör Magnus Jönsson [a]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Anmärkningar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Jönsson tillträdde som chef den 1 juni 2017, med ett förordnande längst till den 31 mars 2020.[2]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sandberg, Bo (2007). Försvarets marscher och signaler förr och nu. Gävle: Militärmusiksamfundet med Svenskt Marscharkiv. sid. 207. ISBN 978-91-631-8699-8 
  2. ^ ”Försvarets forum nr 3/2017, s. 8”. forsvarsmakten.se. https://www.forsvarsmakten.se/siteassets/6-aktuellt/forsvarets-forum/2017/forum_1703.pdf. Läst 26 november 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]