Sjöstridsskolan

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Sjöstridsskolan
(SSS)
Sjöstridsskolan vapen.svg
Datum 2005–
Land Sverige Sverige
Lojalitet Försvarsmakten
Försvarsgren Marinen
Typ Stridsskola
Roll Utbildning och utveckling
Högkvarter Karlskrona
Förläggningsort Karlskrona och Haninge
Marsch "Avanti" (Sam Rydberg)[1]
Befälhavare
Nuvarande befälhavare Kmd Erik Andersson
Nuvarande stf befälhavare Kk Per-Ola Johansson
Nuvarande stabschef Kk Jan Nordin

Sjöstridsskolan, (SSS) är ett svenskt marint skolförband inom Försvarsmakten som verkat sedan 2005. Förbandets stab är förlagd inom Karlskrona garnison i Karlskrona i Blekinge.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Sjöstridsskolan skapades den 1 januari 2005 genom försvarsbeslutet 2004. Ett beslut som medförde en sammanslagning av Örlogsskolorna (ÖS) och Amfibiestridsskolan (AmfSS), vilka tillsammans bildade Sjöstridsskolan (SSS). Sjöstridsskolan är till huvuddelen belägen i Karlskrona, men har en amfibiestridssektion i Berga inom Haninge garnison.

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Sjöstridsskolans enheter har ett flertal uppgifter. Utbildningsenheten (UTBE) genomför utbildning av rekryter till sjömän och soldater (GMU-kompaniet af Trolle) samts kadetter till officerare (Kadettkompaniet), vidareutbildar av officerare och genomför grund- och yrkesutbildning av gruppbefäl, soldater och sjömän (GSS). Funktionsenheten (FUNKE) sysslar med taktik- och annan mer långsiktig utveckling av Marinen inklusive reglementsutveckling. Försvarsmaktens dykeri- och navalmedicinska centrum (FM DNC) ägnar sig åt frågor kring dykning och andra undervattensaktiviteter. Dessutom har man möjlighet att hålla tryckkammarberedskap åt Landstinget i Blekinge, det vill säga möjlighet att behandla patienter under tryck. FM DNC är Försvarmaktens kompetenscentrum för dykerifrågor. Den 1 januari 2014 kommer Marinens Provturskommando (PTK M ) att uppgå inom Sjöstridsskolan, för att forska och utveckla nya materielsystem som till exempel ubåtar och ytfartyg.

Kadettcorpset Eugenie[redigera | redigera wikitext]

Kadettcorpset Eugenie grundades 2006 av Sjöstridsskolan på initiativ av Kn A Nilsson. Corpset består av ett kårhus döpt efter fregatten HMS Eugenie. Kårhuset innehåller ett skolbibliotek inriktat mot kadetternas studier med litteratur för alla inriktningar och skrån i Flottan. I kårhuset finns en kadettmäss vid namn Virginska mässen, namnet har den fått från den befälhavare af C.A Virgin som seglade med fregatten Eugenie under en spektakulär världsomsegling åren 1851-1853. Virginska mässen tillhör sjökadetterna som studerar vid Sjöstridsskolan, och fungerar som kadetternas samlingslokal för fritid och festligheter. Kadettcorpset drivs och förvaltas av en mässdirektion bestående av studerande kadetter. Deras uppgift är att förvalta örlogstradition och skapa förutsättningar för en god gemenskap.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sandberg, Bo (2007). Försvarets marscher och signaler förr och nu. Gävle: Militärmusiksamfundet med Svenskt Marscharkiv. Sid. 207. ISBN 978-91-631-8699-8 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]