Lisebergs station

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lisebergs station
Liseberg-rail-station-by-BIL.jpg
Perrongen på underjordiska stationen Liseberg.
Stationsinformation
OrtGöteborg
Öppnade1993
Trafikeras avVästtrafik
TrafiktypPassagerare
Kapacitet
Antal spår2
Spår under jord2
Förbindelser
Övriga trafikslagSpårvagn: Linje Spårvagnslinje 5.svg
Buss: saknas
Anslutande linjerPendeltåg, Västtåg
Föregående stationGöteborgs centralstation
Efterföljande stationMölndal
Mölnlycke
Läge
Koordinater57°41′53″N 11°59′41″Ö / 57.69806°N 11.99472°Ö / 57.69806; 11.99472
StationssignaturLis

Lisebergs station i Göteborg är en järnvägsstation för både pendeltåg och regionaltåg längs Västkustbanan, belägen i anslutning till Lisebergs nöjesfält. Den heter Liseberg i tidtabeller och skyltas så på perrongen. Från utsidan skyltas den Lisebergsstationen, vilket infördes då människor (främst turister) tog sig ner dit i tron att de kommit till nöjesfältet med samma namn vars huvudingång ligger 300 meter västerut. Själva stationen är underjordisk (ligger i Gårdatunneln), så hissar och rulltrappor används för att ta sig till marknivån. Spåren är inglasade och då ett tåg stannar öppnar föraren glasdörrarna på perrongen med hjälp av en fjärrkontroll.

Inom 100-300 meter väster om stationen ligger Svenska Mässan, nöjesparken Liseberg och affärsgallerian Focushuset. Där stannar spårvagnslinje 5 (mot Torp och Östra Sjukhuset samt Centrum och Länsmansgården). Det går att byta till Lisebergs spårvagnshållplats som ligger på ca 200 meters avstånd, mellan Lisebergs huvudentré och Gothia Towers. År 2013 satte kommunen upp en skylt vid spårvagnshållplatsen som visar vägen till Lisebergs station. Cirka 500 meter från stationen ligger även Korsvägen, där det finns spårvagns- och busslinjer åt många håll, till exempel mot Chalmers, Sahlgrenska, Mölndal, Angered och flygbussen.

Stationen planeras stängas när Västlänken blir klar 2026, för att ersättas av Korsvägen station dit pendeltågen kommer att gå istället.[källa behövs]

Tåg som stannar[redigera | redigera wikitext]

Kuriosa[redigera | redigera wikitext]

  • I högtalarna spelas det klassisk musik.
  • Stationen ligger i en kurva, så spåren lutar kraftigt österut vilket speciellt märks i tåg som står still vid stationen.
  • Ibland går det chartertåg till stationen, i första hand i samband med mässor vid Svenska Mässan.

Källor[redigera | redigera wikitext]


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]