Lisebergs station

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Lisebergs station
Liseberg-rail-station-by-BIL.jpg
Perrongen på underjordiska stationen Liseberg.
Stationsinformation
Ort Göteborg
Öppnade 1993
Trafikeras av Västtrafik
Trafiktyp Passagerare
Kapacitet
Antal spår 2
Nivåer 1
Spår under jord 2
Passagerare per år ca 500.000 (1500 per dag, cirka år 2000-2003)[1]
Förbindelser
Övriga trafikslag Spårvagn: Linje Spårvagnslinje 5.svg
Buss: saknas
Anslutande linjer Pendeltåg, Västtåg
Föregående station Pendeltåg, Västtåg: Göteborgs centralstation
Efterföljande station Pendeltåg: Mölndal, Västtåg: Mölnlycke
Läge
Koordinater 57°41′53″N 11°59′41″Ö / 57.69806°N 11.99472°Ö / 57.69806; 11.99472
Stationssignatur Lis
Lisebergsstationen.

Lisebergs station i Göteborg är en järnvägsstation för både pendeltåg och regionaltåg längs Västkustbanan, belägen i anslutning till Lisebergs nöjesfält. Den heter Liseberg i tidtabeller och skyltas så på perrongen. Från utsidan skyltas den Lisebergsstationen, vilket infördes då människor (främst turister) tog sig ner dit i tron att de kommit till nöjesfältet med samma namn vars huvudingång ligger 300 meter västerut. Själva stationen är underjordisk (ligger i Gårdatunneln), så hissar och rulltrappor används för att ta sig till marknivån. Spåren är inglasade och då ett tåg stannar öppnar föraren glasdörrarna på perrongen med hjälp av en fjärrkontroll.

Inom 100-300 meter väster om stationen ligger Svenska Mässan, nöjesparken Liseberg och affärsgallerian Focushuset. Där stannar spårvagnslinje 5 (mot Torp och Östra Sjukhuset samt Centrum och Länsmansgården). Cirka 500 meter från stationen ligger Korsvägen, där det finns spårvagns- och busslinjer åt många håll, till exempel mot Chalmers, Sahlgrenska, Mölndal, Angered och flygbussen. Stationen anses svår att hitta, så Västtrafik har slutat att rekommendera byte från spårvagn via sin reseplanerare.[2] Den som ändå vill byta från Lisebergs spårvagnshållplats går drygt 200 meter i östlig riktning på vänster sida av gatan, och så ligger stationen runt 50 m vid sidan av gatan. År 2013 satte kommunen upp en skylt vid spårvagnshållplatsen som visar vägen till stationen.

Tåg som stannar[redigera | redigera wikitext]

Kuriosa[redigera | redigera wikitext]

  • I högtalarna spelas det klassisk musik.
  • Stationen ligger i en kurva, så spåren lutar kraftigt österut vilket speciellt märks i tåg som står still vid stationen.
  • Ibland går det chartertåg till stationen, i första hand i samband med mässor vid Svenska Mässan.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Källa finns i Göteborgs pendeltåg
  2. ^ Källa: Mail från Västtrafik 2007, svar på fråga varför Lisebergs station inte används vid resa till exempel Chalmers-Lindome i deras reseplanerare.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]