Kristianstads centralstation

(Omdirigerad från Kristianstad centralstation)
Kristianstads centralstation
Stationsinformation
OrtKristianstad
Öppnade1865
Trafikeras avSkånetrafiken
ÄgareJernhusen AB[1]
ArkitektClaes Adelsköld
TrafiktypPassagerartrafik
Kapacitet
Antal spår3 resandespår
Passagerare per år8 687 per vardag (2016)[2]
Förbindelser
Övriga trafikslagBussar
Anslutande linjerBlekinge kustbana
Skånebanan
Åhusbanan
Läge
Koordinater56°1′54″N 14°9′5″Ö / 56.03167°N 14.15139°Ö / 56.03167; 14.15139
Map
Vänthallen.

Kristianstads centralstation eller Kristianstad C är järnvägsstationen i Kristianstad som invigdes 1865. Arkitekt var Claes A. Adelsköld och byggnaden uppfördes av det privata järnvägsbolaget Christianstad–Hessleholm Jernvägs AB[3]. Det nuvarande utseendet är resultatet av en ombyggnad år 1917 som bland annat tillförde den monumentala entrén och vänthallen efter ritningar av dåvarande stadsarkitekten i Kristianstad Per Lennart Håkanson. Stationsbyggnaden är idag förklarad som byggnadsminne.

Stationen trafikeras av Öresundstågen Karlskrona-Köpenhamn, och Pågatågen Kristianstad-Helsingborg, Kristianstad-Karlshamn samt Kristianstad-Hyllie (Malmö). Stationen är en så kallad säckstation, vilket innebär att alla tåg som inte har Kristianstad som slutstation måste byta färdriktning här. Detta undantaget godstrafiken till/från Åhus.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Stationen invigdes 1865, och fram till ombyggnaden 1917 fanns även en tillhörande banhall i trä. Förbindelse mellan plattformarna skedde genom tunnel fram till 1984, då tunneln fylldes igen. Stationen var under en tid en stor knutpunkt med trafik till och från Åhus, Hörby, Broby, Degeberga, Glimåkra och flera andra orter som numera saknar persontrafik på järnväg.

Service[redigera | redigera wikitext]

I anslutning till vänthallen ligger Skånetrafikens kundcenter, Espresso House, samt toaletter med möjligheter för funktionshindrade. Avsides i huvudbyggnaden ligger även Pressbyrån.

Byggnadsminnen[redigera | redigera wikitext]

Tre av byggnaderna vid stationen är sedan 1986 statliga byggnadsminnen. Utöver stationshuset handlar det om ett lokstall och ett vattentorn, båda uppförda 1913–1916.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]