Roland Barthes

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Roland Barthes, född 12 november 1915 i Cherbourg, Manche, död 26 mars 1980 i Paris, var en fransk författare, litteraturforskare och semiotiker. Barthes var professor vid École Pratique des Hautes Études i Paris. Den 20 februari 1980 blev han under en promenad i Paris påkörd av en lastbil. Han avled en månad senare av skadorna han fick vid olyckan.[1]

Barthes räknas till strukturalismens och poststrukturalismens centralgestalter. Han skrev en rad tongivande texter inom semiotik, semantik och lingvistik. Barthes var tydligt påverkad av existentialismen.

Genom att introducera termen translingvistisk, kunde Barthes tillämpa semiotikens språkliga begreppsapparat på de flesta mänskliga aktiviteter - från myter och matvanor till visuella miljöer i vidaste bemärkelse. Men det är kanske med sin insats inom bildanalysen som Barthes fick sitt största inflytande: Hans klassiska artikel Rhétorique de l'image (Bildens retorik) i tidskriften Communications 1964 redogör för en bilds olika artikulationsnivåer, konnotationsförhållanden och retoriska figurer.

År 1968 publicerade Roland Barthes den inflytelserika essän ”La mort de l’auteur” (Författarens död), där han motsatte sig fixeringen vid författarens avsikter och biografiska sammanhang i läsningen av litterära texter, inte minst inom den rådande litteraturkritiken. Han menade att idén om ”författaren” är ett hjärnspöke i individualismens och kapitalismens anda, och att den begränsar den fria läsningen. Senare texter, såsom Balzac-analysen i S/Z, har också varit centrala för den poststrukturalistiska utvecklingen inom litteraturvetenskapen.

Barthes centrala verk[redigera | redigera wikitext]

Övriga svenska översättningar
  • Litteraturens nollpunkt (Le degré zéro de l'ecriture) (översättning Gun och Nils A. Bengtsson, Cavefors, 1966)
  • Kritiska essäer (översättning Malou Höjer, Cavefors, 1967)
  • Det ljusa rummet: tankar om fotografiet (La chambre claire) (översättning Mats Löfgren, Alfabeta, 1986)
  • Teckenriket (L'empire des signes) (översättning Johan Dahlbäck, Symposion, 1999)

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ J. Y. Smith (27 March 1980). ”Roland Barthes, French Writer, dies at 64”. The Washington Post. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]