Sam Harris

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Sam Harris
Född Samuel B. Harris
9 april 1967 (48 år)
Los Angeles, Kalifornien
Nationalitet  USA
Utbildning Stanford University
UCLA
Yrke/uppdrag Författare, filosof
Noterbara verk The End of Faith
Letter to a Christian Nation
The Moral Landscape
Maka Annaka Harris, 2004–
Föräldrar Berkeley Harris, Susan Harris
Namnteckning
Webbplats
samharris.org

Samuel B. Harris, född 9 april 1967 i Los Angeles, Kalifornien, är en amerikansk författare, filosof och hjärnforskare. Han är mest känd för sina tre böcker The End of Faith, Letter to a Christian Nation och The Moral Landscape från 2004, 2006 respektive 2010, i vilka han starkt kritiserar religiös tro och förespråkar ett logiskt tänkande. Harris menar att moraliska frågor kan besvaras vetenskapligt.[1] Han är även känd som en av ateismens "fyra ryttare" där de andra tre är Richard Dawkins, Daniel Dennett och den framlidne Christopher Hitchens.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Efter att ha blivit hårt kritiserad på grund av sin attack på den dogmatiska religiösa tron, är Harris försiktig med att avslöja detaljer ur sitt personliga liv och sin historia.[2] Han har sagt att han uppfostrades av en judisk mor och en far som var kväkare.[2][3] Han sade till Newsweek att han som barn inte ville ha Bar mitzva."[4] Han gick på Stanford University och pluggade engelska, men hoppade av skolan efter att ha experimenterat med MDMA (Ecstasy), något som förändrade hans liv.[2] Under den här perioden studerade han buddhism och meditation och påstår sig ha läst hundratals böcker om religion.

Han är doktorand inom neurovetenskap, men på grund av föreläsningar, debatter och liknande evenemang har hans arbete fördröjts. Han har även sagt i en intervju att han förmodligen har prioriterat fel och kanske skulle ha tagit doktorsexamen innan han började föreläsa.[2]

Harris har haft flera offentliga debatter kring religion som ett hot, framför allt vad gäller islam. Detta har lett till kontroverser, och anklagelser om islamofobi. Harris har svarat på anklagelserna på sin webbplats och annorstädes, där han avfärdar kritikerna för att ha tagit hans citat ur sitt sammanhang och medvetet argumenterat mot felaktiga versioner av hans åsikter.[5]

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Sam Harris om moral relativism”. Philosophy on the Mesa. San Diego Mesa College. 31 mars 2010. http://philosophyonthemesa.com/2010/03/31/sam-harris-on-moral-relativism/. Läst 22 mars 2013. 
  2. ^ [a b c d] Segal, David. "Atheist Evangelist", The Washington Post, 26 oktober 2006.
  3. ^ Csillag, Ron. "Losing faith in religion", Toronto Star, 2 juli 2005
  4. ^ Miller, Lisa. "Beliefwatch: The Atheist", Newsweek, 30 oktober 2006.
  5. ^ Response to controversy, Sam Harris, SamHarris.org, läst 7 maj 2015
  6. ^ ”Coming March 6th”. http://www.samharris.org/blog/item/coming-in-february/. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]