Västindien

Från Wikipedia
Västindien

Västindien eller Karibien avser vanligen den kedja av öar som ligger öster om det centralamerikanska fastlandet och som utgör en skiljelinje mellan Atlanten och Karibiska havet. Den delas in i Antillerna (Små Antillerna och Stora Antillerna), Bahamas samt Turks- och Caicosöarna.

Turism

Nu för tiden är turismen en av de största näringarna i hela Västindien och den främsta orsaken till att européer besöker området. Hos många av de mindre öländerna består över 20% av BNP:n av turismen. Hos till exempel Antigua och Barbuda, Anguilla och Saint Lucia består över 50% av BNP:n av turism.

Bakgrund

Öarna upptäcktes 1492 av Christofer Columbus som då trodde sig ha kommit till Indien när han seglade västerut över Atlanten för att finna sjövägen dit. Namnet Västindien användes därefter för den karibiska övärlden som motsats till Ostindien.[1]

Länder i Västindien

Västindien

Självständiga stater

Särskilda områden

Demografi

En stor del av dagens befolkning i Västindien är ättlingar till de afrikanska slavar, som togs till övärlden som arbetare åt de europeiska kolonisationsmakterna. Det finns föga spår efter ursprungsbefolkningen, då de var de första som fick sätta livet till under spanjorernas första kolonisationstid. En annan tämligen betydande del av befolkningen utgörs även av kolonisatörernas ättlingar.

Sjöröveri

Under 1600- och 1700-talen bedrev kolonialmakterna (främst Storbritannien och Spanien) mycket handel i Västindien, som också var en viktig del av triangelhandeln. Kontrollerna på haven och handelslederna var ännu inte lika hårda som kring Europa, varför det förekom mycket sjöröveri i Västindien under den tiden. Västindien har till och med blivit känt för allt sjöröveri och de båda förknippas ofta med varandra. Många sjörövare har blivit kända (och ökända) för eftervärlden av olika anledningar.

Några av dem är:

Se även

Mall:Geografistub-Västindien