Hoppa till innehållet

Wikipedia:Projekt aktuellt

Från Wikipedia

PROJEKT AKTUELLT

Välkommen till Projekt aktuellt!

Detta projekt syftar till att samordna insatserna för att snabbt skapa och förbättra artiklar som av någon orsak blivit högaktuella, och som troligtvis kommer att läsas av ett stort antal människor.

Wikipedia är bland det första sidorna som dyker upp på de olika sökmotorerna och, för att ta ett exempel, ledde Michael Jacksons död till att antalet läsare av artikeln ökade från mellan 2-300 per dag till 53 700 dagen efter att han avlidit! Att åtgärda de aktuella artiklarna är alltså mycket viktigt för att förbättra Wikipedias trovärdighet. Genom att lägga upp artiklar i behov av uppfräschning/utökning direkt här på projektsidan, eller föreslå det hela på projektets diskussionssida går det att fokusera krafterna på de viktigaste artiklarna. Målet med projektet är alltså inte främst att beskriva den aktuella händelsen i sig (exempelvis Michael Jacksons död) utan förbättra bakgrundsinformationen i den aktuella artikeln (det vill säga avsnitten om hans livsgärning). Ta gärna en titt på Wikipedia:Nutidsfokusering innan du börjar skriva för att inte falla i några vanliga fallgropar. När ni lägger upp lämpliga artiklar är det lämpligt att under diskussionsdelen skriva upp vad det är som behöver åtgärdas/vilka delar som är lämpliga att översätta från andra språkversioner etc. Detta för att förenkla för de andra projektdeltagarna och få igång arbetet så snabbt som möjligt.

ATT GÖRA
1
Hög prioritet

Artiklar som snarast behöver uppdateras på grund av en omvälvande händelse som kommer att leda till en stor tillströmning av läsare (exempelvis dödsfall, naturkatastrofer, krigsutbrott, revolutionerande upptäckter, etc.).

Syriska inbördeskriget[redigera | redigera wikitext]

  • Syriska inbördeskriget - kartan över kontrollerade områden är från augusti i år. Inledningen dock ännu värre, uppgifterna om antalet döda i inledningen är från 2011, antalet på flykt är från 2015. Även i faktarutan är de senaste uppgifterna om antalet döda från 2014. Även i många andra avsnitt är uppgifterna flera år gamla och har inte uppdaterats.FBQ (diskussion) 7 januari 2017 kl. 21.29 (CET)[svara]
2
Medelhög prioritet

Artiklar som berör planerade, kommande händelser, och som bör förbättras under den närmaste tiden (exempelvis en förväntad företagskonkurs, en planerad uppskjutning av en rymdraket, ett skivsläpp etc.).

Diskussion[redigera | redigera wikitext]

3
Lägre prioritet

Artiklar som behandlar händelser som det ännu finns relativt gott om tid för att förbättra. Då aktuellt datum närmar sig kan artiklarna med fördel flyttas upp en nivå.

4
Google Doodles

Google uppmärksammar då och då olika fenomen med sin logotyp, se Googles_logotyper#Google_Doodle. Detta leder till många sökningar på just det uppslagsordet just då, så vi bör se till att den artikeln är så bra som möjligt då. Får du syn på en google doodle, lägg till artikeln här, skriv datum och skriv gärna en kort kommentar om det är något i artikeln som behöver förbättras.

RESURSER

Resurser att använda för att snabbt få reda på aktuella händelser som kan komma att avspeglas på besökstatistiken på sv.Wikipedia. Sidorna är inte alltid lämpliga som källa.

Wikipedia[redigera | redigera wikitext]

Omvärlden[redigera | redigera wikitext]

Informationsutökning[redigera | redigera wikitext]

För att snabbt få fram information för att utöka/förbättra våra artiklar kan med fördel översättningar från andra Wikipedior göras. Tänk dock på att endast översätta källbelagd information!

Både en.Wikipedia och de.Wikipedia är utmärkta utgångspunkter för att utöka artiklarna.

MALLAR

Deltagarmall[redigera | redigera wikitext]


{{Användare Projekt aktuellt}}

DELTAGARE
SE ÄVEN


KOMMANDE DAGAR
24 juni:

"Gustav Vasas intåg i Stockholm" av Carl Larsson.

24 juni

Namnsdag: Johannes Döparens dag (Sverige)  Ian, Jan, Janne, Jack, Jean, Jens, Johan, Johannes, John, Johnny, Jon (finlandssvenska)

Denna dag i historien:

Fler händelser: 23 juni  24 juni  25 juni
25 juni:

Den svenska hären, ledd av kung Gustav II Adolf, landstiger i Tyskland denna dag för 394 år sedan, för att ingripa i trettioåriga kriget.

25 juni

Moçambiques nationaldag, Sloveniens nationaldag

Namnsdag: David, Salomon (Sverige)  Uno (finlandssvenska)

Denna dag i historien:

Fler händelser: 24 juni  25 juni  26 juni
26 juni:

Den klassiska matchen mellan Ingemar Johansson och Floyd Patterson den 26 juni 1959.

26 juni

Madagaskars nationaldag

Namnsdag: Rakel, Lea (Sverige)  Jeremias, Viveka (finlandssvenska)

Denna dag i historien:

Fler händelser: 25 juni  26 juni  27 juni
27 juni:

Den 27 juni 1905 gör manskapet ombord på örlogsfartyget "Potemkin" uppror mot sina befäl och övertar fartyget. De ansluter sig strax därefter till den pågående revolutionen i Odessa. Bilden visar en originalaffisch för Sergej Eisensteins film "Pansarkryssaren Potemkin" (från 1925) som skildrar dramat.

27 juni

Djiboutis nationaldag

Namnsdag: Selma, Fingal (Sverige)  Elvi, Elvira (finlandssvenska)

Denna dag i historien:

Fler händelser: 26 juni  27 juni  28 juni
28 juni:

Slaget vid Poltava utkämpas för 315 år sedan.

28 juni

Namnsdag: Leo (Sverige)  Leo, Leopold (finlandssvenska)

Denna dag i historien:

Fler händelser: 27 juni  28 juni  29 juni