Wikipedia:Projekt aktuellt

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

PROJEKT AKTUELLT

Välkommen till Projekt aktuellt!

Detta projekt syftar till att samordna insatserna för att snabbt skapa och förbättra artiklar som av någon orsak blivit högaktuella, och som troligtvis kommer att läsas av ett stort antal människor.

Wikipedia är bland det första sidorna som dyker upp på de olika sökmotorerna och, för att ta ett exempel, ledde Michael Jacksons död till att antalet läsare av artikeln ökade från mellan 2-300 per dag till 53 700 dagen efter att han avlidit! Att åtgärda de aktuella artiklarna är alltså mycket viktigt för att förbättra Wikipedias trovärdighet. Genom att lägga upp artiklar i behov av uppfräschning/utökning direkt här på projektsidan, eller föreslå det hela på projektets diskussionssida går det att fokusera krafterna på de viktigaste artiklarna. Målet med projektet är alltså inte främst att beskriva den aktuella händelsen i sig (exempelvis Michael Jacksons död) utan förbättra bakgrundsinformationen i den aktuella artikeln (det vill säga avsnitten om hans livsgärning). Ta gärna en titt på Wikipedia:Nutidsfokusering innan du börjar skriva för att inte falla i några vanliga fallgropar. När ni lägger upp lämpliga artiklar är det lämpligt att under diskussionsdelen skriva upp vad det är som behöver åtgärdas/vilka delar som är lämpliga att översätta från andra språkversioner etc. Detta för att förenkla för de andra projektdeltagarna och få igång arbetet så snabbt som möjligt.

ATT GÖRA
1
Hög prioritet

Artiklar som snarast behöver uppdateras på grund av en omvälvande händelse som kommer att leda till en stor tillströmning av läsare (exempelvis dödsfall, naturkatastrofer, krigsutbrott, revolutionerande upptäckter, etc.).

Syriska inbördeskriget[redigera | redigera wikitext]

  • Syriska inbördeskriget - kartan över kontrollerade områden är från augusti i år. Inledningen dock ännu värre, uppgifterna om antalet döda i inledningen är från 2011, antalet på flykt är från 2015. Även i faktarutan är de senaste uppgifterna om antalet döda från 2014. Även i många andra avsnitt är uppgifterna flera år gamla och har inte uppdaterats.FBQ (diskussion) 7 januari 2017 kl. 21.29 (CET)
2
Medelhög prioritet

Artiklar som berör planerade, kommande händelser, och som bör förbättras under den närmaste tiden (exempelvis en förväntad företagskonkurs, en planerad uppskjutning av en rymdraket, ett skivsläpp etc.).

Händelse[redigera | redigera wikitext]

Diskussion[redigera | redigera wikitext]

3
Lägre prioritet

Artiklar som behandlar händelser som det ännu finns relativt gott om tid för att förbättra. Då aktuellt datum närmar sig kan artiklarna med fördel flyttas upp en nivå.

4
Google Doodles

Google uppmärksammar då och då olika fenomen med sin logotyp, se Googles_logotyper#Google_Doodle. Detta leder till många sökningar på just det uppslagsordet just då, så vi bör se till att den artikeln är så bra som möjligt då. Får du syn på en google doodle, lägg till artikeln här, skriv datum och skriv gärna en kort kommentar om det är något i artikeln som behöver förbättras.

Artiklar[redigera | redigera wikitext]

RESURSER

Resurser att använda för att snabbt få reda på aktuella händelser som kan komma att avspeglas på besökstatistiken på sv.Wikipedia. Sidorna är inte alltid lämpliga som källa.

Tidningar[redigera | redigera wikitext]

Trender[redigera | redigera wikitext]

Wikipedia[redigera | redigera wikitext]

Omvärlden[redigera | redigera wikitext]

Informationsutökning[redigera | redigera wikitext]

För att snabbt få fram information för att utöka/förbättra våra artiklar kan med fördel översättningar från andra Wikipedior göras. Tänk dock på att endast översätta källbelagd information!

Både en.Wikipedia och de.Wikipedia är utmärkta utgångspunkter för att utöka artiklarna.

MALLAR

Deltagarmall[redigera | redigera wikitext]


{{Användare Projekt aktuellt}}

DELTAGARE
SE ÄVEN


KOMMANDE DAGAR
15 juni:

Illustration av det experiment med en drake och en nyckel genom vilket Benjamin Franklin påvisade att blixten är ett elektriskt fenomen.

15 juni

Namnsdag: Margit, Margot (Sverige)  Mona, Monika (Finlandssvenska)

Denna dag i historien:

Fler händelser: 14 juni  15 juni  16 juni
16 juni:

Finlands generalguvernör Nikolaj Bobrikov mördades denna dag för 117 år sedan.

16 juni

Namnsdag: Axel, Axelina (Sverige)  Eugenia, Eugen (Finlandssvenska)

Denna dag i historien:

Fler händelser: 15 juni  16 juni  17 juni
17 juni:

För 49 år sedan grips en grupp inbrottsmän på bar gärning i demokratiska partiets högkvarter i Watergate-komplexet i Washington DC. Gruppen, kallad ”The Plumbers”, spåras efter hand direkt till Vita huset. Bilden visar president Richard Nixon i samspråk med rådgivarna H.R. Haldeman (t.v.) och John Ehrlichman (t.h.) 1970. Watergateskandalen leder till att både Haldeman och Ehrlichman får avtjäna fängelsestraff och att Nixon tvingas avgå som president den 9 augusti 1974.

17 juni

Islands nationaldag

Namnsdag: Torborg, Torvald (Sverige)  Birger, Börje (Finlandssvenska)

Denna dag i historien:

Fler händelser: 16 juni  17 juni  18 juni
18 juni:

Republiken Italien bildas.

18 juni

Seychellernas nationaldag

Namnsdag: Björn, Bjarne (Sverige)  Ingolf (Finlandssvenska)

Denna dag i historien:

Fler händelser: 17 juni  18 juni  19 juni
19 juni:

Silvia blir Sveriges drottning 1976.

19 juni

Namnsdag: Germund, Görel (Sverige)  Sigrid, Siri (Finlandssvenska)

Denna dag i historien:

Fler händelser: 18 juni  19 juni  20 juni