Wikipedia:Wikipedia i media

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Wikipedia:WPIM)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kontakta Wikipedia
Frågor
Kontakt


Bluegradient1.svg
Wikipedia i media
Massmediala omnämnanden av Wikipedia
Newspaper Cover.svg

Denna metasida är tillägnad diskussion om massmediala omnämnanden av Wikipedia, som ett komplement till Bybrunnen.

Ett inlägg får gärna innehålla:

  • URL (om sådan finns)
  • tidsangivelse (till när i programmet inslaget börjar) eller sidhänvisning (för tidning eller bok).

Gamla inlägg på den här sidan arkiveras av roboten EnBotEn efter fyra veckor på Wikipedia:Wikipedia i media/Arkiv 2019 (samtliga arkiv). För inlägg från före mars 2008, se Wikipediadiskussion:Press.

Använd gärna {{refererad}} på diskussionssidan för artiklar som omnämnts i massmedia.

Se även


Scorpions, Jimmie Åkesson, Sydsvenskan[redigera | redigera wikitext]

I en spalt i Sydsvenskan i torsdags 28 november med rubriken Åkesson åker vilse i historien skriver Håkan Engström om ett tal SD-ledaren Jimmie Åkesson hållit på partiets landsdagar i lördags. Åkesson ska ha berättat att han nyligen varit i Budapest, gått på konsert med tyska gruppen Scorpions. Åkesson ska ha talat om att Scorpions spelade en viktig roll för berlinmurens fall, att bandet på en konsert i Tjeckoslovakien 1989 ska uppmanat konsertbesökande från DDR att ”frigöra sig från Sovjetunionens ok”. Vidare att ”Just efter den här konserten sattes bollen i rullning”, ”DDR kom i gungning och lyckades aldrig stabilisera sig igen”. (Citaten ovan är Sydsvenskans citat av Jimmie Åkesson.)

Men tydligen, enligt skribenten, spelade Scorpions inte i Tjeckoslovakien 1989, inte heller 1988. Händelsen har inte ägt rum. Berättelsen spåras till, Jimmie Åkesson läser nästan högt ur, vår artikel om Scorpions, där den lades in år 2013 av en oinloggad användare. (En annan oinloggad användare rättade artikeln häromdagen.) Myten verkar härstamma från svenska Wikipedia; den finns inte med på andra språkversioner.

/NH 30 november 2019 kl. 13.49 (CET)

Tyvärr måste jag konstatera att det felanmäldes den 18 september 2018, men det togs inte bort av någon av oss som såg anmälan, se Wikipedia:Anmäl ett fel/Arkiv 2018#Scorpions. Plumbum208 (diskussion) 30 november 2019 kl. 14.45 (CET)
Pinsamt dåligt av oss. Jag tycker nog den platsar som nästvärsta (dubell)missen (värre var dock "äkta maken" till Fredrika Bremer).Yger (diskussion) 30 november 2019 kl. 15.10 (CET)