Användare:Allexim

Från Wikipedia

PROTEST!

PROTEST MOT ETT ALLT MER TEKNISKT AVANCERAT WIKIPEDIA!

LÄS MER PÅ: https://sv.wikipedia.org/wiki/Anv%C3%A4ndardiskussion:Adville/Arkiv_2023#Hj%C3%A4lp

Stockholm i våra hjärtan -
Attentatet i Stockholm 2017

Blomsterhavet vid platsen för Attentatet i Stockholm 2017.

På gränsen[redigera | redigera wikitext]

Samhällen på gränsen[redigera | redigera wikitext]

Denna diskussionen om samhällen som befinner sig på två sidor av en gräns är mycket intressant. Att Berlin varit en stad i två delar; Östberlin och Västberlin har nog många hört talas om. Nicosia är också en delad europeisk huvudstad. En del har även hört talas om att Mitrovica är en stad som inofficiellt befinner sig i två olika stater; Kosova och Serbien. Gorizia är däremot officiellt delat mellan två stater; Italien och Slovenien. Ännu mer intimt sammanflätad är Baarle som är "....gränsstaden Baarle som tillhör både Nederländerna och Belgien. Staden består av ett virrvarr av komplicerade landgränser som löper tvärs över gator och torg, och rätt igenom fastigheter och bostadshus". Du kan även lyssna på Sveriges Radios reportag. Se även orterna Dinxperlo och Suderwick.

Utanför Europa finns i Nordamerika den amerikanska staden Bristol som ligger i delstaten Virginia. Tvillingstaden Bristol finns strax söder om Virginia - Tennessees delstatslinje, som går i mitten av huvudgatan, State Street. De båda städerna delar stadskärna. samma sak är det med McCaysville i Georgia. I Beebe plain finns det t.o.m. ett hus där halva huset ligger i Kanada och den andra halvan i USA.

Sverige och Finland har också "på gränsen"-orter som exempelvis Karesuando, Karungi, Kaunisvaara, Kukkola och Pello. Dessa samhällen delas alla av en älv. Det finns också svenska orter i den inre delen av Sverige som är delade, men då mellan två svenska kommuner och utan någon gränsälv mellan sig. Dessa orter är Lindshammar, Brömsebro, Lanna och Ramvik som kanske är det mest extrema exemplet på hur det kan gå eftersom endast två(!) personer i orten bodde i Kramfors kommun medan alla de andra byinvånarna bodde i Härnösands kommun. Ramvik var delat i samband med tätortsavgränsningen från 1970 till och med 2010. Folk- och bostadsräkningen 1970, Del 1. Befolkning i kommuner och församlingar m.m.. Statistiska centralbyrån. Publicering 1972. Arkiv. Statistiska centralbyrån. Arkivdatum 2015-07-06

Om Luspa finns det frågetecken. Det kan kanske vara ett samhälle som finns på båda sidor av den svensk-finska gränsen?! Ett Luspa finns i alla fall på den finska sidan av den svensk-finska gränsen. Hoppas att någon kan resa till den finska orten och undersöka om det även finns en by som heter Luspa på den andra sidan älven i Sverige. Läs mer om detta på Diskussion:Luspa.

Öar på gränsen[redigera | redigera wikitext]

På en ö kan det också finnas en gränsen mellan två länder som delar ön i två delar. Läs mer om öarna Koiluoto och Märket.

Hitta ett ämne eller dylikt lättare på Wikipedia[redigera | redigera wikitext]

Har du svårt att hitta något på Wikipedia, prova då att i sökrutan skriva insource:// . Mellan tecknen // skriver du in ordet som du vill söka på. Kanske kan du få ytterligare info om detta på den här sidan?
Riktar en tacksamhets tanke till Larske för tipset om hur man gör för att hitta lättare på Wikipedia!

Interwikilänkar[redigera | redigera wikitext]

Inkopierat från Wikipedia:Anmäl ett fel:

Rafi ad Daradjat saknar de interwikilänkar som återfinns i den engelska motsvariga artikeln Rafi ud-Darajat. Hoppas att någon kan åtgärda detta! --Allexim (diskussion) 12 mars 2016 kl. 09.23 (CET)

Fixat. Du kan enkelt göra det själv: Längst ner i vänstermenyn finns rubriken "Språk" och därunder valet "Lägg till länkar". Klicka där, välj en språkversion du vet har artikeln (i fallet ovan enWP) och skriv in artikelns namn på det språket.--LittleGun (diskussion) 12 mars 2016 kl. 09.30 (CET)
@LittleGun: Tack för att du fixat det och tipset! Jag har aldrig gjort det och är mycket oteknisk, men skall i framtiden iaf försöka. Det viktiga är ju att man försöker! Går det åt h-vete så får jag helt enkelt komma tillbaka hit igen med interwikiärendet. Mvh --Allexim (diskussion) 12 mars 2016 kl. 10.46 (CET)

Tips om s.k. massping[redigera | redigera wikitext]

Läs detta. Riktar ett stilla tack till användare JoergenB (Jörgen B) för tipset!

Id-nummer i riksdagsledamöters artiklar[redigera | redigera wikitext]

Inkopierat från Wikipedia:Anmäl ett fel#Id-numret för riksdagslänken? av --Allexim (diskussion) 26 december 2018 kl. 15.36 (CET)

Härmed riktar jag ett tack till Larske som här nedan redovisar ett sätt att ta reda på id-numret för en riksdagsledamot:

  • Klicka på till exempel "Nuvarande ledamöter" i avsnittet Rapporter
  • Välj ledamot i rutan "Ledamot"
  • Välj "Visa all information" i avsnittet "Visning"
  • Klicka på knappen "Visa" (Klicka på "Fortsätt" om du får upp en säkerhetsvarning.)
  • Nu får du upp en sida där det trettonsiffriga id-numret står vid rubriken "Intressent_id:"
--Larske (diskussion) 26 december 2018 kl. 12.33 (CET)
--Larske (diskussion) 26 december 2018 kl. 12.45 (CET)

Just nu (2 januari 2019 kl. 17:59) finns det 938 artiklar i svwp som saknar mallen {{Riksdagswebb}} trots att WD-objektet de är kopplade till har ett Riksdagens person-id (P1214).

SvWikipedia fyllde 15 år den 3 maj 2016[redigera | redigera wikitext]

Tisdagen den 3 maj 2016 firade svenskspråkiga Wikipedia 15 år i både Stockholm (bilden ovan är från 10-års jubileumet fem år tidigare) och Göteborg (som på tisdagar arrangerar skrivstuga, se bilden till höger ovan). Tisdagen den 3 maj 2016 firade svenskspråkiga Wikipedia 15 år i både Stockholm (bilden ovan är från 10-års jubileumet fem år tidigare) och Göteborg (som på tisdagar arrangerar skrivstuga, se bilden till höger ovan).
Tisdagen den 3 maj 2016 firade svenskspråkiga Wikipedia 15 år i både Stockholm (bilden ovan är från 10-års jubileumet fem år tidigare) och Göteborg (som på tisdagar arrangerar skrivstuga, se bilden till höger ovan).
15 maj 2016 bjöds det i Göteborg även på debatt och tårta för att fira de 15 svenskspråkiga Wikipediaåren. 15 maj 2016 bjöds det i Göteborg även på debatt och tårta för att fira de 15 svenskspråkiga Wikipediaåren.
15 maj 2016 bjöds det i Göteborg även på debatt och tårta för att fira de 15 svenskspråkiga Wikipediaåren.

Wikipedia:Wikiträffar kan man läsa här om 15-årsfirandet.

Gränsen för tre miljoner artiklar på svenskspråkiga Wikipedia är passerad! [redigera | redigera wikitext]

Mycket glädjande att svenskspråkiga Wikipedia har passerat tre miljonsgränsen! Enligt uppgift blev det artikeln Udian Ercaiz (wadi i Västsahara, lat 24,88, long -13,00) som blev den artikel som blev den 3:e miljonte artiklen på svenskspråkiga Wikipedia, vilket skedde den 27 april 2016 kl. 00.31.

Artiklar som jag skapat[redigera | redigera wikitext]

  1. Chiles ambassad i Stockholm
  2. Rune Gjeldnes
  3. Balmedie
  4. Folkstrejken
  5. Kuokanjoki

Artikelskapande[redigera | redigera wikitext]

Förslag på artikelskapande[redigera | redigera wikitext]

  1. Eyal Ben-Reuven (eng) [1]
  2. Inger-Marie Haaland (no) [2] som har vunnit Finnmarksløpet 2009 och 2012 och dessutom satt nytt hastighetsrekord.
  3. Sven Engholm (no) [1] [2], har vunnit Finnmarksløpet 11 gånger mellan 1981-1994.
  4. Quelccaya alt. Quelccayaglaciären(eng) [3]
  5. Langfjordnes, en liten nordnorsk by med sex invånare, se Skjånes.[4]
  6. Manuel Negrete alt. Manuel Negrete Arias, se artikeln Världsmästerskapet i fotboll 1986. Ta även en titt på hans fantastiska saxsparksmål på Youtube, rubrik Manuel Negrete Mexico vs Bulgaria 1-0 1/8 Finals World Cup 1986 Dutch commentary. I den engelska artikeln står det just nu (12/6-18) följande text: The goal has been described as one of the most spectacular in World Cup history by many football fans and journalists which, in April 2018, voted it in FIFA's website as the World Cup's greatest goal. (Källan finns här.)
  7. Svensk-amerikanarnas Ballard, en stadsdel i Seattle. (engelska) (norska) [5]
  8. Kalle Svensson (Charles Savage)
  9. Skriv en artikel om Tam Pa Linggrottan, där en skalle hittades efter den första moderna människan i Asien. (engelska)
  10. Lady Helena Gleichen (engelska)
  11. Fotbollsspelaren Karin Åhman (i dag Karin Åhman-Svensson) som spelade 54 landskamper och tog EM-guld 1984.[6][7][8][9][10][11]
  12. Skriv en artikel om Finskamerikaner alt. Amerikafinnar.(engelska)
  13. Skapa en artikel om The Federalist Society alt. Federalist Society, högaktuell för val av ny domare till USA:s högsta domstol.(engelska)[12]
  14. Skriv en artikel om Jemenitiska inbördeskriget. (danska)(engelska)(norska)
  15. Skapa en artikel om Kommissionen för internationell rättvisa och ansvarsskyldighet / Commission for International Justice and Accountability (CIJA).[13],[14]
  16. Skriv en artikel om Underkäken från Mauer alt. Mauer 1 alt. GPIH 1, se Homo heidelbergensis.(norska)
  17. Skapa en artikel om Herbert A Wagner alt. Herbert A. Wagner, konstruktör och robotutvecklare.(engelska)
  18. Skriv en artikel om Hubertus Strughold, fadern till Rymdmedicin, misstänkt krigsförbrytare under andra världskriget.(engelska)
  19. Skapa en artikel om Nanna Conti som 1933 utnämndes till ledare för de tyska barnmorskornas riksförbund.(tyska)(franska)
  20. Skriv en artikel med förslagsvis artikelnamnet Bronsåldersbosättningen Must Farm. (engelska)
  21. Skriv en artikel om kvinnorna som tvingades att arbeta som sexslavar åt den tyska armen och nazisterna under 2:a världskriget.(German military brothels in World War II)
  22. James B. Donovan (engelska)
  23. Andrey Kozlov/Andrej Kozlov (engelska)
  24. Rotomairewhenua/Blue Lake alt. Blue Lake (Tasman) (engelska) [15]
  25. Te Waikoropupū alt. Te Waikoropupū Springs (engelska) [16]
  26. Sankt Sylvesters dag (engelska)
  27. Hermann Hansen alt. Hermann "Hannes" Hansen (engelska) (norska) [17]
  28. Hamzadivisionen(engelska). För bakgrunden, se Syriska inbördeskriget.
  29. Skapa en artikel om filantropen Douglas Tompkins(engelska) (UR Play - 19:50 och 34:46 om Douglas Tompkins)
  30. Johannes Fundberg, möbelkonstnär utöver det vanliga, en driven hantverkare som arbetade med bland ...[18] [19] [20]
  31. OTRAG (tyska: Orbital Transport und Raketen AG, engelska: Orbital Transport and Rockets, Inc.).(engelska)
  32. Margarita Mamun, rytmisk gymnastik (engelska) (norska (bokmål)) Over the limit. Polsk dokumentär som kan ses till och med den 9 juli 2020.
  33. Jana Kudrjavtseva, rytmisk gymnastik (engelska) (norska (bokmål))
  34. Alexandra Soldatova, rytmisk gymnastik (engelska)
  35. Arina Averina, rytmisk gymnastik (engelska)
  36. Dina Averina, rytmisk gymnastik (engelska)
  37. Naomi Oreskes, Vetenskapshistoria (engelska) (norska (bokmål))
  38. FFP-mask (engelska)
  39. Skapa Kategori:Tävlande vid olympiska sommarspelen 1936 som dödades under andra världskriget Olympians . Fyll den med olympier, ex. Josef Miner.
  40. Donald Dinnie , 1800-talets bästa idrottsman.(engelska)
  41. Kjalvegur, Island (tyska: Kjalvegur) (isländska: Kjölur (fjallvegur)) (engelska)
  42. Bruno von Freyberg (tyska). Läs artiklarna i Sci News och Science Alert om Graecopithecus freybergi. På Wikipedia finns artikeln Graecopithecus (tyska) och klassificeringen om Graecopithecus freybergi (engelska).
  43. Den sovjetiska/ryska generalen som var diplomaten i Nordkorea och var med om att lägga grunden till Nordkorea och som var en av initiativtagarna till Koreakriget, Terenty Shtykov. (eng) /Terentii Fomich Shtykov [21]/Terenty Sjtykov [22]
  44. L'ange de Dien Bien Phu ("the Angel of Dien Bien Phu") Geneviève de Galard. (eng)
  45. Den samisk-norska miljöaktivisten och artisten Ella Marie Hætta Isaksen, som medverkar i Skavlan[23] 2020-10-09.[3](eng)(nor)
  46. Allexim: Skapa artikeln Repparfjorden, som omnämns i Skavlan[24] 2020-10-09.(eng)(nor)
  47. Allexim: Skapa artikeln Desertasöarna (nor) (eng) port. Se artiklarna Porto Santo och Madeira.
  48. Allexim: Skapa artikeln Eikesdalen. (nor) (nynor) (eng)
  49. Allexim: Skapa en artikel om skotsk vildkatt. (engelska) Se även Katt#Ursprung.
  50. Allexim: Skapa en artikel om ett av världens äldsta samhällen, Nikolski.(engelska)
  51. Allexim: Skapa en artikel om politikern, renskötaren och längdskidåkaren Aina Jonsson.[25][26][27][28]Läs artikeln "För omsorgsfull renvård"
  52. Allexim: Skapa en artikel om den norska läkaren, författaren, sångtextskrivaren, kommendören av Nordstjärneorden Jan Vincents Johannessen.(eng) (nor) (nynor)
  53. Skriv en artikel om Robin Cavendish. (engelsk artikel)
  54. Allexim: Skapa en artikel om det syriska/kurdiska flyktinglägret Al-Hawl(eng) alt. Al-Hol(fin) [29] [30] [31] eller utöka artikeln Al-Hawl. Se även Syriska inbördeskriget, Islamiska staten och Rojava.
  55. Allexim: Skapa en artikel om Carbon Trust(engelska) [32], som arbetar för Low-carbon economy. [33]
  56. Allexim: Skapa artikeln Forbrugerombudsmanden, se Forbrugerombudsmanden Forbrugerombudsmanden
  57. Allexim: Skapa en artikel om floden Teedriinjik alt. Teedriinjik River alt. Chandalar alt. Chandalar River.(engelsk artikel) (tysk artikel)
  58. Allexim: Skapa artikeln Banastre Tarleton, brittisk officer i Amerikanska frihetskriget. Se filmen Patrioten och rollfiguren Col. William Tavington. (dansk artikel, engelsk artikel, norsk artikel)
  59. Allexim: Skapa en artikel om Örnefjorden (https://www.hembygd.se/shf/plats/304886) och en om Örn (ort) (https://commons.wikimedia.org/wiki/File:%C3%96rn_p%C3%A5_Soten%C3%A4s_2015.jpg)

Libanon[redigera | redigera wikitext]

  1. Allexim: Skapa en artikel om flyktinglägret Sabra (flyktingläger) som just nu (4/10-22) är förgreningssidan Sabra. Se artikeln Massakern i Sabra och Shatila. [34] [35] [36] [37] [38]
  2. Allexim: Skapa en artikel om bergsbyn Wazzani som blev en måltavla under Libanonkriget 2006. (eng)
  3. Allexim: Skapa en artikel om Libanons president Charles Helou (1964-1970). (eng)
  4. Allexim: Skapa en artikel om The First Lady of Libanon Nina Helou (1964-1970) som var den första kvinnliga ledamoten i Beiruts kommunfullmäktige. (eng)
  5. Allexim: Skapa en artikel om Libanons president Michel Aouns födelsekommun Haret Hreik. (eng) (nynorsk)
  6. Allexim: Skapa en artikel om politikern Bahia Hariri, den mördade f.d. premiärministern Rafiq Hariris syster. (eng)
  7. Allexim: Skapa en artikel om Raya Haffar El Hassan, den första kvinnliga finansministern och inrikesministern. (eng)
  8. Allexim: Skapa en artikel om musikvideoregissören och filmskaparen Leila Kanaan. (eng)


Skapa en artikel om den berömda banbrytaren inom mode Harriet Hubbard Ayer(engelska) [39]. För bakgrunden, se artikeln Modet i västvärlden kring sekelskiftet 1900.

Wikipedia:Månadens uppdrag[redigera | redigera wikitext]

  1.  Fixat Paracel63: Lägg in det första bidraget i Illustreringsrace XVI. Kan först göras 4 februari 2019 klockan 00:00. • Rogaland fylke kl 00.59 den 4 februari 2019.
  2.  Fixat Zquid: Uppdatera och utöka artikeln om rymdbilen Opportunity (rover) (som nu förklarats ha slutat fungera) med minst 1000 tecken. • 2818 tecken införda 16 februari 2019.
  3.  Fixat Paracel63: Lägg in det första uppdraget i Till Tokyo III – (Antarkt)is II. Kan först göras 2 december 2019 kl. 00:00. • Hanoverön, 2 december 2019 kl. 03:09. Se även detta
  4.  Fixat Zquid: Utför och lägg in det första bidraget i Veckans tävling: Libanon. OBS! Kan först göras 10 augusti 2020 kl. 00:00.

Stöd Wikipedia ekonomiskt[redigera | redigera wikitext]

Wikipedias insamling av ekonomiska bidrag på Bokmässan 2018, se Wikipediadiskussion:Projekt Bokmässan 2018#Insamling av ekonomiskt bidrag.

Wikipedia är beroende av Wikimedia som behöver ekonomiskt stöd för att kunna fungera. Vore bra om fler försöker ta chansen på Bokmässan att lämna ett anonymt ekonomiskt bidrag i spargrisen (se bilden till höger) så Wikipedia kan fortsätta. Läs mer om det kommande projektet på Wikipedia:Projekt Bokmässan 2023.
Mvh Alleximdiskussion 13 januari 2019 kl. 18.41 (CET)

Brådskande fotodokumentation över städer och samhällen som kraftfullt har förändrats och som kommer förändras ytterligare och försvinna inom en nära framtid i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Malmberget kommer att vara borta i framtiden. Just nu gäller det framtida, brådskande projektet Wikipedia:Projekt fotosafari i Gällivare, Malmberget och Koskullskulle som dock saknar ett datum för genomförande. Dock upptäckte jag idag (29/7-20) att glädjande nog har Boberger nyligen skapat artikeln Samhällsomvandlingen av Malmberget.

Med utgångspunkt från mitt inläggBybrunnen som följde på Wikipedia:Projekt Göteborg/Flygfoto 2013 hoppades jag att någon skulle skapa Wikipedia:Projekt flygfoto Kiruna och Malmberget. Detta eftersom det var planerat för att (läs: start 2017) stora delar av Kiruna skulle flyttas och Malmberget skulle helt försvinna/flyttas från dess geografiska placering. Därför var en flygfotodokumentation av orterna av stor vikt och brådskande. Kunde man då få till stånd ett genomförande av ett sådant projekt sommaren 2017 så skulle det ha varit mycket bra. Användare Axel Pettersson (WMSE) tog tag i saken och skapade ett projekt för dokumentation av Kiruna och Kiruna stadsomvandling. Detta genom skapandet av sidan Wikipedia:Skrivstuga/Fotosafari Kiruna 2017. Stort tack för det! Flygfotosafari över Kiruna blev genomfört med bravur den 2-3 september 2017 av Lantgård, Ainali och ArildV. Stort tack även för detta! Fotosafarin och flygsafarin i Kiruna den 2-3 september 2017 genomfördes eftersom orten också genomgår en mycket kraftig samhällsomvandling (nästan som Malmberget) men med samma förutsättningar, gruvdriftens oåterkalleliga påverkan på samhället.

Aktivitet på Wikipedia[redigera | redigera wikitext]

Procentuell fördelning av Allexims aktivitet på Wikipedia.

Problem[redigera | redigera wikitext]

Diskussion:Maljasjoki[redigera | redigera wikitext]

För många anrop av #time i Veckans tävling[redigera | redigera wikitext]

Inkopierat från Wikipedia:Anmäl ett fel, rubrik "För många anrop av #time i Veckans tävling"

I Wikipedia:Veckans tävling för år 2014 står det från vecka 1 till vecka 36 med röd text Fel: för många anrop av #time–Fel: för många anrop av #time. Hoppas någon kan åtgärda det! --Allexim (diskussion) 29 maj 2023 kl. 04.50 (CEST)

Det är sidan Mall:Veckans_tävling_arkivlista som överskrider gränsen för hur många anrop av #time som får finnas på en sida.
Enklaste åtgärd att att flytta det äldsta året, alltså {{Veckans tävling arkiv|år=2014}}, från den sidan till först på sidan Ännu tidigare tävlingar.
-- Larske (diskussion) 29 maj 2023 kl. 07.21 (CEST)
@Larske: Det går väl inte att göra så när sidan heter Wikipedia:Veckans tävling/2005-2013, eller hur?! Detta eftersom det skulle bli felaktigt med {{Veckans tävling arkiv|år=2014}} som inträffade ett år efter det sista året; 2013. --Allexim (diskussion) 29 maj 2023 kl. 22.01 (CEST)
Nej, det har du rätt i, så sidan skulle i så fall behöva flyttas. Men nu är problemet löst av Boivie på ett bättre sätt som inte kräver någon sidflytt. Problemet lär dyka om ett år igen, men då vet vi hur vi ska göra. Larske (diskussion) 29 maj 2023 kl. 22.07 (CEST)
@Larske: Tack för att du bryr dig och intresserar dig för Wikipedias bästa! --Allexim (diskussion) 30 maj 2023 kl. 22.03 (CEST)
@Boivie: Tack för att du skapade ett arkiv för 2014 ! --Allexim (diskussion) 30 maj 2023 kl. 22.19 (CEST)
Larske skriver här ovan att "Problemet lär dyka om ett år igen, men då vet vi hur vi ska göra." Kan man inte göra något åt det redan nu? --Allexim (diskussion) 30 maj 2023 kl. 22.19 (CEST)


Wikimedia Foundation
Wikimedia Foundation
Det här är en Wikipediaanvändares sida och inte en encyklopedisk artikel

Om sidan återfinns utanför Wikipedia så utgör den en automatiskt kopierad spegelsida utom användarens egen kontroll.