Banverket

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Banverket
Banverket rc.jpg
Ett fordon från dåvarande Banverket Produktion i Kiruna.
Departement Näringsdepartementet
Ansvarigt statsråd Åsa Torstensson (C)
Organisationstyp Statlig förvaltningsmyndighet
Ledning Enrådighetsmyndighet
Kommun Borlänge kommun
Län Dalarnas län
Organisationsnr 0243-445000
Föregångare Statens Järnvägar (SJ)
Inrättad 1988
Nedlagd 1 april 2010
Efterföljare Trafikverket
Generaldirektör Minoo Akhtarzand
Budget 2,027 miljarder SEK (2010)
Antal anställda 6 558 (2009)[1]
Regleringsbrev För budgetåret 2010
Övrigt Fakta avser läget innan Banverket lades ned och behålles som historiska fakta.

Banverket var en svensk myndighet som fanns från 1988 till 2010. Det förvaltade svenska statens spåranläggningar och hade övergripande ansvarade för all spårburen trafik i Sverige. Banverkets huvudkontor låg i Borlänge, med regionkontor i Luleå, Gävle, Sundbyberg, Göteborg och Malmö.

2010 gick Banverket upp i det nybildade Trafikverket, med ansvar både för spårbunden och vägburen trafik i Sverige.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Banverkets huvuduppgift var att förvalta svenska statens spåranläggningar. Dessutom hade Banverket ett så kallat sektorsansvar för all spårburen trafik i Sverige, det vill säga även sådan infrastruktur som inte är statlig. Exempel på sådan trafik var Roslagsbanan, Saltsjöbanan, Stockholms tunnelbana, samt spårvägstrafik i Göteborg, Norrköping och Stockholm.

Banverket bildades 1988 när SJ delades och tågtrafiken delvis avreglerades. Banverket ansvarade för drift av större delen av järnvägsnätet i Sverige och delade mot en avgift ut plats på rälsen för de företag som ville frakta gods eller passagerare. Även nybyggnation av järnvägssträckningar upphandlades och planerades av Banverket.

Till Banverket hörde Järnvägsskolan i Ängelholm, Sveriges Järnvägsmuseum i Gävle och Ängelholm, Banverket ICT, Banverket Produktion samt Banverket Materialservice.

Den 1 januari 2009 knoppades Banverket Projektering och Vägverket Konsult av till aktiebolaget Vectura Consulting AB. Banverket Produktion, som utförde underhåll och nybygge av järnvägar på kommersiella villkor i konkurrens med privata bolag, ombildades till Infranord AB den 1 januari 2010. Den 1 april 2010 skapades den nya myndigheten Trafikverket, som tog över Banverkets och Vägverkets verksamheter, samt delar av Sjöfartsverkets ansvarsområden. Därmed lades Banverket ned.

Generaldirektörer[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Banverkets årsredovisning 2009

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]