Dalkurd FF

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Dalkurd FF
Grundad 26 september 2004 (13 år)
(fotboll 2005)
Ordförande Sverige Ramazan Kizil
VD Sverige Cego Heskali
Sportchef Sverige Adil Kizil
Tränare Sverige Andreas Brännström
Ass. tränare Sverige Amir Azrafshan
Lagfärger
Kit body aachen1112A.png
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Hemmaställ
Kit left arm whiteshoulders.png
Lagfärger
Lagfärger
Kit right arm whiteshoulders.png
Lagfärger
Kit shorts whitesides.png
Lagfärger
Lagfärger
Bortaställ
Meriter
Allsvenska säsonger 1  (2018)
Säsonger i Sveriges näst högsta division 2   (2016)
Övrigt
Supportrar Roj Fans
Webbplats www.dalkurd.se

Dalkurd Fotbollförening, ofta förkortat DFF eller enbart Dalkurd, är en svensk fotbollsförening från Borlänge. Klubben bildades av kurder den 26 september 2004 och spelade sin första seriematch säsongen 2005 i Division 6.[1][2] Klubben har lyckats klättra upp i seriesystemet från Division 6 till Division 1 på fem säsonger. Fotbollsföreningen är medlem i Dalarnas Fotbollförbund. Säsongen 2018 spelar Dalkurd FF i högsta serien, Allsvenskan. Från och med säsongen 2018 håller klubben till i Uppsala.[3]

Klubbens officiella supporterklubb är Roj Fans som bildades av supportrar från Västerås år 2010.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Klubben grundades ursprungligen utifrån ett socialt projekt finansierat av IK Brage för att erbjuda sysselsättning åt ungdomar, och den första säsongen hade laget en snittålder på under 17 år.[1][2] Från och med debutåret vann Dalkurd sin serie varje säsong fram till sin första säsong i Division 1 år 2010.[4].

2008 blev Dalkurd framröstat till Sveriges bästa lag bland 276 lag i Allsvenskan till Division 3. Dalkurd deltog som prisutdelare på Svenska Idrottsgalan år 2010 och hyllades med ett tv-reportage som sågs av miljontals tv-tittare. Klubbens framgångssaga har nått en bred befolkning i stora delar av Europa. Klubben kontaktas ofta av spelare från andra europeiska länder som England, Frankrike, Tyskland, Danmark och Norge. Dalkurd har vunnit en kurdisk fotbollsturnering i Tyskland, fått turkiska fans och medverkat i en timmes långt tv-program som sändes över hela världen.[källa behövs]

Under de första fyra säsongerna vann klubben 68 av 75 matcher och hade en positiv målskillnad på 421 mål.[2] Under den tredje säsongen i division 4 slog klubben rekord genom att göra 126 mål på 22 matcher.[1] Ungefär hälften av spelarna i klubben 2008 var kurder från provinsen Mardin i Turkiet.[1]. Målet för klubben är att nå Allsvenskan.

Dalkurd FF har uppmärksammats av kurdiska organisationer runt omkring i världen. Fotbollsföreningen har deltagit i kurdiska tevesändningar i Europa[2] och föreningen utsågs till "Årets kurd" i Sverige 2008 av KRG.[5][6]

Föreningens ordförande Ramazan Kizil arresterades våren 2009 i Turkiet för att ha hållit ett valtal på kurdiska.[7] Kizil blev sedan dömd till ett fängelsestraff i Turkiet, vilket vänsterpartister i Borlänge krävde att regeringen skulle förhindra.[8] Klubben har också uppmärksammats för att aktivt stödja politiska kandidater.[2][9] Inför valet till Europaparlamentet ställde sig Dalkurd bakom den socialdemokratiska kandidaten Evin Cetin från Södertälje. Föreningens tidigare sportchef Elvan Cicen motiverade stödet med att klubben inte bara handlar om idrott utan också om samhällsengagemang.[9].

Det mest uppmärksammade sociala projektet var välgörenhetsprojektet till stöd för jordbävningsoffren i den kurdiska staden Van, som arrangerades den 6 november 2011. På Skytteholms IP i Solna mötte Dalkurd ett lag bestående av TV-profiler och allsvenska stjärnor.

Flygplanskraschen Germanwings Flight 9525[redigera | redigera wikitext]

Dalkurd befann sig i Barcelona på ett träningsläger i en vecka och skulle åka tillbaka hem till Borlänge med Germanwings Flight 9525 från Barcelona till Düsseldorf. Dalkurd undvek flygplanskatastrofen den 24 mars 2015, där 150 personer omkom när planet kraschade i franska alperna. De hade ändrat sin planering till att istället flyga med tre andra plan tillbaka hem via Düsseldorf. Anledningen var att flygplanets väntetid i Düsseldorf var för lång och därför undvek de att boka just det planet.[10]

2013: Kvalet till Superettan[redigera | redigera wikitext]

Säsongen 2013 hade Dalkurd aldrig varit så nära ett avancemang till Superettan. En seger för laget var det som krävdes för att slippa förlita sig på andra resultat i striden mot jagande Nyköpings BIS om kvalplatsen till Superettan. Säsongens sista match i Division 1 Norra 2013 mötte Dalkurd på bortaplan mot IFK Luleå. Dalkurd inledde med att det första målet i åttonde minuten gjordes av Dalkurd-anfallaren Chidi Dauda Omeje. Mot slutet av första halvleken kunde IFK Luleå ta ledningen med 2–1. Vid det läget var Dalkurd borta från kvalplatsen, eftersom tabelltrean Nyköpings BIS samtidigt hade tagit ledningen mot Västerås SK och knep kvalplatsen för tillfället. I andra halvlek fick Dalkurd en bättre start och kunde gå upp till ledning med 4–2 genom att göra tre mål på sju minuter. Matchen slutade 5–2 vinst till Dalkurd[11]. Därmed hade Dalkurd, genom att ta andraplatsen i tabellen med 50 poäng, säkrat kvalplatsen till Superettan för första gången. Laget hade en poäng före tabelltrean med 6+ i målskillnad.

Den 6 november 2013 var det dags för första kvalmatchen. Dalkurd tog emot Superettan-laget IFK Värnamo. IFK Värnamo började bäst, men i mitten av första halvleken hade hemmalaget allt under kontroll på matchen, och efter första halvleken var det mållöst för bägge lagen. I andra halvleken pressade Dalkurd intensivt i slutskedet för ett segermål mot IFK Värnamo. I den 91:a minuten kom segermålet. Dalkurd-försvararen Rebin Sulaka kunde placera in 1–0 på ett övertygande sätt och stod för det enda målet. Tre dagar därefter, den 9 november 2013, tog IFK Värnamo emot Dalkurd för sista kvalmatchen, vilken skulle bli avgörande för vilket av lagen som skulle få en plats för spel i Superettan. Vinst eller oavgjort (0–0) skulle räcka för Dalkurd att ta klivet upp till Superettan. Trots att Dalkurd kunde sätta rejäl press på motståndaren räckte det inte till. IFK Värnamo vann returmatchen med hela 5–1 (sammanlagt 5–2) och därmed blev det inget avancemang till Superettan.

Dalkurd AB
Org.nr 559031-3713
Typ Publikt aktiebolag
Huvudkontor Sverige Borlänge, Sverige
Nyckelpersoner Ramazan Kizil
Styrelseordförande
Cego Heskali
Vd
Antal anställda 33 – December 2016
Historia
Grundat 2015
Avknoppat från Dalkurd Fotbollförening
Ekonomi
Omsättning 9,460 miljoner SEK
Rörelseresultat -9,904 miljoner SEK
Vinst efter skatt -9 928 miljoner SEK
Tillgångar 4,276 miljoner SEK
Eget kapital 1,404 miljoner SEK
Struktur
Ägare Dalkurd Fotbollförening - 51%
Bröderna Sarkat och Kawa Junad - 49%
Övrigt
Fotnoter Statistik från 2016 års bokslut.[12]

2015: Avancemanget till Superettan[redigera | redigera wikitext]

Säsongen 2015 i Division 1 Norra inledde Dalkurd en av sina starkaste säsonger och hade goda chanser att ta klivet upp till Superettan. I den 23:e omgången i Division 1 Norra kunde Dalkurd FF, där tre matcher återstod, säkra platsen till Superettan 2016 den 10 oktober 2015. Dalkurd mötte då Umeå FC på bortaplan och vann övertygande med 2–0. Inför matchen mot Umeå FC var förutsättningarna klara, seger för Dalkurd och seriesegern skulle vara ett faktum. I matchen mot Umeå FC fick Dalkurd bättre start i första halvleken. Redan i den 6:e minuten kom första målchansen från Dalkurds sida som blir resultatlös. Fram till första halvlekens slut hade mestadels Dalkurd bollinnehavet, men det resulterade inte i så många målchanser. I andra halvlek kom självmålet via Dalkurds frispark där Umeå-mittfältaren satte målet i sitt egen målkasse i den 62:a minuten. Dalkurd tog över bollinnehavet mer och mer. I den 84:e minuten utökade Dalkurd-anfallaren Erik Törnros till 2–0. Denna historiska seger innebar att Dalkurd FF var klara för Superettan första gången i klubbens historia. Dalkurd hade 13 poängs skillnad till tabelltvåan, vilket gjorde det omöjligt att knipa första platsen ifrån Dalkurd.

2016: Superettan[redigera | redigera wikitext]

Första gången i Superettan 2016 inledde Dalkurd en stark säsong. I premiärmatchen mötte Dalkurd Assyriska FF på bortaplan den 3 april 2016 vilket resulterade i en förlust 1–2. Enda målet sattes av Dalkurd-mittfältaren Diego Montiel i den 86:e minuten, han blev därmed den första målskytten för Dalkurd i Superettan. Laget blev den bästa nykomlingen någonsin sedan bildandet av Superettan, och slutade säsongen på en fjärdeplats med 53 ihopsamlade poäng, en poäng bakom kvalplats till Fotbollsallsvenskan.

2017: Avancemanget till Allsvenskan[redigera | redigera wikitext]

Inför säsongen 2017 var Dalkurd favorittippad att vinna Superettan. 65,6 procent röstade att laget skulle ta steget upp till Allsvenskan i upptaktsträffen. Dalkurd inledde sin andra säsong i Superettan 2017 starkt. Redan den 11:e omgången i Superettan kunde laget nå andra platsen i tabellen. Vid fem tillfälle har Dalkurd även varit etta i tabellen. I den 29:e omgången, där en match återstod av säsongen, kunde Dalkurd säkra platsen till Allsvenskan 2018 för första gången i klubbens historia när laget mötte GAIS den 28 oktober 2017. Fösta halvleken var chansfattig där Dalkurd hade något större bollinnehav. Inför 2 740 åskådare i Borlänge resulterade matchen i 1–0 till Dalkurd. Ledningsmålet kom från lagkaptenen Rawez Lawan i den 59:e minuten, efter ett fint samspel med Heradi Rashidi. Därmed blev Dalkurd FF det 65:e laget som avancerade till Allsvenskan.

Dalkurd AB[redigera | redigera wikitext]

Kort efter Dalkurds avancemang till Superettan 2015 höll klubben ett extrainsatt årsmöte. Klubben beslutade att bilda ett aktiebolag. Anledningen var att kunna locka till sig externa investerare. Det skulle inte ta lång tid tills det kurdiska miljardärbröderna skulle köpa in sig i klubben. Februari 2016 stod det klart att bröderna Kawa och Sarkat Junad köpt in sig i aktiebolaget. Bröderna äger och är involverade i flera telekom- och mediebolag i Irak..[13]

Spelartruppen 2017[redigera | redigera wikitext]

Senast uppdaterad: 2 september 2017[14]
Nummer Land Spelare Födelsedatum Kom från Moderklubb
Målvakter
1 Sverige Frank Pettersson 13 februari 1984 (33 år) Sverige Jönköpings Södra Sverige IFK Arboga
30 Sverige Robertino Kljajić 10 december 1990 (26 år) Sverige Örgryte IS Sverige Högaborgs BK
Försvarare
3 Gambia Kebba Ceesay 14 november 1987 (30 år) Sverige Djurgårdens IF Sverige IK Brage
4 USA Alex DeJohn 10 maj 1991 (26 år) Norge IK Start USA Old Dominion Monarchs
15 Sverige Alexander Ekblad 7 augusti 1987 (30 år) Sverige IK Brage Sverige IK Brage
17 Sverige Mbaye Abdoulaye Touré 7 augusti 1998 (19 år) Sverige Egen Produkt Sverige Dalkurd FF
18 Spanien Jalid Kerkich Amar 15 januari 1991 (26 år) Sverige Umeå FC Spanien Levante UD
19 Sverige Kujtim Bala 24 maj 1990 (27 år) Sverige IK Sirius Sverige Veddige BK
21 Sverige Peshraw Azizi 19 januari 1988 (29 år) Sverige Syrianska FC Sverige Rönninge/Salem Fotboll
Mittfältare
5 Nederländerna Rewan Amin 8 januari 1996 (21 år) Nederländerna SC Heerenveen Nederländerna SC Heerenveen
6 Sverige Robin Tranberg 6 februari 1993 (24 år) Sverige GIF Sundsvall Sverige Haninge SK
7 Sverige Rawez Lawan Lagkapten 4 oktober 1987 (30 år) Sverige IFK Norrköping Sverige Kvarnby IK
8 Sverige Ammar Ahmed 3 juli 1988 (29 år) Sverige Åtvidabergs FF Sverige Fisksätra IF
11 Japan Yukiya Sugita 22 april 1993 (24 år) Thailand Pattaya United FC Japan Kashiwa Reysol
13 USA Andrew Stadler 5 januari 1988 (29 år) Sverige Östersunds FK USA Polonia Wisconsin
16 Sverige Henrik Löfkvist 5 maj 1995 (22 år) Sverige Akropolis IF Sverige Visby IF Gute
20 Serbien Predrag Ranđelović 20 mars 1990 (27 år) Vitryssland FK Minsk Serbien Partizan Belgrad
23 Sverige Oscar Lundin 23 december 1995 (21 år) Sverige IK Brage Sverige Torsångs IF
24 Sverige Heradi Rashidi 24 juli 1994 (23 år) Sverige Södertälje FK Sverige IFK Stockholm
25 Sverige Malkolm Moënza 15 november 1993 (24 år) Sverige Gais Sverige Sandarna BK
Anfallare
10 Sverige Ahmed Awad 1 juni 1992 (25 år) Sverige IFK Värnamo Sverige Dalkurd FF
12 Sverige Richard Yarsuvat 24 maj 1992 (25 år) Sverige Norrby IF Sverige Borås AIK
22 Sierra Leone Mohamed Bangura 27 juli 1989 (28 år) Kina Dalian Yifang Sierra Leone FC Kallon
26 Kosovo Leonard Pllana 26 augusti 1996 (21 år) Sverige Grebbestads IF Kosovo KF Trepça

Utlånade spelare[redigera | redigera wikitext]

Nr Land Pos Namn
Kosovo  A Leonard Pllana (utlånad till Norrby IF under säsongen 2017)

U19-Truppen 2017[redigera | redigera wikitext]

Senast uppdaterad: 4 september 2017
Nr Land Pos Namn
Sverige  U Abdullahi Abdullahi (-00)
Sverige  U Ishak Abika (-98)
Sverige  U Hussein Absuge (-99)
Sverige  U Hezil Acun (-99)
Sverige  U Saeed Nuur Ali (-99)
Sverige  U Dylan Amjadi (-98)
Sverige  U Nils Eriksson (-98)
Sverige  MV Jacob Hampfalls (-00)
Sverige  U Zaid Zamon Husseini (-98)
Sverige  U Dan Ingabo (-99)
Sverige  U Idris Jamal (-99)
Sverige  U Kalle Johansson (-01)
Sverige  U Pontus Jonsson (-01)
Nr Land Pos Namn
Sverige  U Junior Kamana Wa Kamana (-98)
Sverige  U Allan Karimi (-99)
Sverige  MV Aras Karimi (-01)
Sverige  U Ruben Mazzola (-00)
Sverige  U Suleman Mohamed (-00)
Sverige  U Patrick Mulyanti (-98)
Sverige  U Essa Njie (-98)
Sverige  U Rasmus Perjons (-98)
Sverige  U Elliot Simmons (-98)
Sverige  U Dennis Smeg (-99)
Sverige  U Ferhat Tayfur (-98)
Sverige  F Abdoulaye Toure (-98)
Sverige  U Eric Widigsson (-99)

Källa [15]

U17-Truppen 2017[redigera | redigera wikitext]

Senast uppdaterad: 4 september 2017
Nr Land Pos Namn
Sverige  U Reza Ahmadi (-00)
Sverige  MV Mina Ayad (-00)
Sverige  U Faisal Bibo (-00)
Sverige  U Jakob Eriksson (-00)
Sverige  U Lucas Frogner (-00)
Sverige  U Atlantik Hajredini (-00)
Sverige  MV Jacob Hampfalls (-00)
Nr Land Pos Namn
Sverige  U Mukhtar Hassan (-00)
Sverige  U Imad Khairi (-00)
Sverige  U Ruben Mazzola (-00)
Sverige  U Suleman Mohamed (-00)
Sverige  U Delpak Saeed Mahmood (-00)
Sverige  U Yahye Sheikdon (-00)
Sverige  U Oliver Åkerström (-00)

Källa:[16]

Tabellplaceringar[redigera | redigera wikitext]

Säsong Division Nivå M V O F Mål
(GM)(IM)
+/- Poäng Tabellplacering Förändringar
2005 Division 6 Dalarna Mellersta 8 14 13 1 0 65–8 +57 40 1 Uppflyttad till Division 5
2006 Division 5 Dalarna Södra 7 18 16 1 1 113–18 +95 49 1 Uppflyttad till Division 4
2007 Division 4 Dalarna 6 22 19 2 1 126–24 +102 59 1 Uppflyttad till Division 3
2008 Division 3 Södra Norrland 5 20 19 0 1 74–14 +60 57 1 Uppflyttad till Division 2
2009 Division 2 Norra Svealand 4 22 17 4 1 68–27 +41 55 1 Uppflyttad till Division 1
2010 Division 1 Norra 3 26 11 6 9 49–46 +3 39 6
2011 Division 1 Norra 3 26 14 7 5 51–35 +16 49 4
2012 Division 1 Norra 3 26 9 7 10 56–50 +6 34 8
2013 Division 1 Norra 3 26 15 5 6 48–25 +23 50 2 Förlorade kvalet till Superettan 2014
2014 Division 1 Norra 3 26 16 6 4 44–20 +24 54 3
2015 Division 1 Norra 3 26 18 7 1 52–16 +36 61 1 Uppflyttad till Superettan 2016
2016 Superettan 2 30 14 11 5 41–24 +17 53 4
2017 Superettan 2 30 17 7 6 57–26 +31 58 2 Uppflyttad till Fotbollsallsvenskan 2018.
Dalkurd FF blir den 65:e klubben i Allsvenskan.
2018 Allsvenskan 1
Uppflyttning
Nedflyttning

Ledare 2017[redigera | redigera wikitext]

Sportchef[redigera | redigera wikitext]

Huvudtränare[redigera | redigera wikitext]

Assisterande tränare[redigera | redigera wikitext]

 • Amir Azrafshan

Övriga tränare[redigera | redigera wikitext]

Övrig personal[redigera | redigera wikitext]

 • Anders Dahlman, läkare
 • Peter Karmala, kiropraktor
 • Janne Lövgren, materialförvaltare
 • Lars Redhe, lagledare
 • Joan Said, läkare
 • Erik Zettergren, fysioterapeut

Tränare[redigera | redigera wikitext]

Publiksnitt[redigera | redigera wikitext]

Tidigare säsonger har Dalkurd haft följande genomsnittliga publiksiffror:

Säsong Publiksnitt Serie
2005 Inte tillgänglig Division 6 Dalarna Mellersta
2006 Inte tillgänglig Division 5 Dalarna Södra
2007 Inte tillgänglig Division 4 Dalarna
2008 179 Division 3 Södra Norrland
2009 456 Division 2 Norra Svealand
2010 298 Division 1 Norra
2011 315 Division 1 Norra
2012 365 Division 1 Norra
2013 282 Division 1 Norra
2014 466 Division 1 Norra
2015 475 Division 1 Norra
2016 1 119 Superettan

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Största seger 12–0 mot Torsångs IF den 16 juni 2006

Största förlust 2–6 mot Västerås SK den 24 oktober 2010

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [a b c d] Sjödin, Claes (26 september 2009). ””Dalkurd vinner mest””. Dagens nyheter. http://www.dn.se/sport/fotboll/dalkurd-vinner-mest. Läst 1 juli 2009. 
 2. ^ [a b c d e] Bergström, Kristoffer (27 april 2009). ””Målet: Nå allsvenskan””. Aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotbollsbladet/sverige/article5003137.ab. Läst 1 juli 2009. 
 3. ^ Dalkurd bekräftar: flyttar till Uppsala” (på sv). fotbollskanalen. https://www.fotbollskanalen.se/allsvenskan/dalkurd-bekraftar-flyttar-till-uppsala/. Läst 14 november 2017. 
 4. ^ Eric Nilsson. ”Möt de nya division 1-lagen”. http://svenskfotboll.se/ovriga-serier/arkiv/ovriga-serier/2009/mot-de-nya-division-1-lagen/. Läst 25 oktober 2009. 
 5. ^ ”Art - Kurdistan government hosts annual Kurd Galas in Scandinavia”. Peyamner News Agency. Arkiverad från originalet den 6 januari 2010. https://web.archive.org/web/20100106154236/http://peyamner.com/details.aspx?l=4&id=109846. Läst 1 juli 2009. 
 6. ^ Brodin, Jerry (24 januari 2009). ””"Årets kurd i Sverige" kommer från Borlänge””. Dalarnas Tidningar. http://www.dt.se/nyheter/borlange/article393261.ece. Läst 1 juli 2009. 
 7. ^ Fast, Jonatan (25 mars 2009). ””Nu kan succélagets ordförande kastas i fängelse””. Aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotbollsbladet/article4738786.ab. Läst 1 juli 2009. 
 8. ^ http://borlange.lny.se/de-vill-hjalpa-ramazan-kizil-16937/
 9. ^ [a b] Diffner, Karin (26 januari 2009). ”"Dalkurd stöder EU-kandidat"”. Dalarnas Tidningar. http://www.dt.se/nyheter/borlange/article393741.ece. Läst 1 juli 2009. 
 10. ^ Tomas Lundin (26 mars 2015). ”Berättelser om de omkomna – och svenskarna som överlevde”. Svenska Dagbladet. http://www.svd.se/de-omkom-i-flight-9525/#sida-5. Läst 29 oktober 2015. 
 11. ^ ”IFK Luleå - Dalkurd FF | 2-5”. Everysport.com. http://www.everysport.com/sport/fotboll/division-1-herr/norra/event/2013-10-27/ifk-luleaa-dalkurd-ff/50586946. Läst 24 augusti 2016. 
 12. ^ ”Bokslut & Nyckeltal – Dalkurd AB”. Allabolag.se. http://www.allabolag.se/5590313713/bokslut. 
 13. ^ ”Miljardärer köper in sig i Dalkurd – siktar på CL”. Omni. http://omni.se/miljardarer-koper-in-sig-i-dalkurd-siktar-pa-cl/a/2802d756-da9a-49a0-9dc9-ab74a0db6670. 
 14. ^ ”Dalkurd FF”. dalkurd.se. Arkiverad från originalet den 3 juli 2016. https://web.archive.org/web/20160703121630/http://dalkurd.se/vara-lag/seniorlag/. Läst 9 mars 2016. 
 15. ^ [1]
 16. ^ [2]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]