Dalkurd FF

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Dalkurd FF
Grundad26 september 2004 (13 år)
(fotboll 2005)
HemmaarenaGavlevallen[1]
OrdförandeSverige Ramazan Kizil
VDSverige Mikael Ahlerup
SportchefSverige Adil Kizil
TränareSverige Johan Sandahl
Ass. tränareSverige Adil Kizil
Lagfärger
Kit body aachen1112A.png
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Hemmaställ
Kit left arm whiteshoulders.png
Lagfärger
Lagfärger
Kit right arm whiteshoulders.png
Lagfärger
Kit shorts whitesides.png
Lagfärger
Lagfärger
Bortaställ
Meriter
Allsvenska säsonger1  (2018)
Säsonger i Sveriges näst högsta division2   (2017)
Övrigt
SupportrarRoj Fans
Webbplatswww.dalkurd.se

Dalkurd Fotbollförening, ofta förkortat DFF eller enbart Dalkurd, är en svensk fotbollsförening ursprungligen från Borlänge. Klubben bildades av kurder den 26 september 2004 och spelade sin första seriematch säsongen 2005 i Division 6.[2][3] Klubben har lyckats klättra upp i seriesystemet från Division 6 till Division 1 på fem säsonger och till Allsvenskan på tretton säsonger. Fotbollsföreningen är medlem i Upplands Fotbollförbund. Säsongen 2018 spelar Dalkurd FF i högsta serien, Allsvenskan. Från och med säsongen 2018 håller klubben till i Uppsala men spelar sina hemmamatcher i Gävle.[4][1]

Klubbens officiella supporterklubb är Roj Fans som bildades av supportrar från Västerås år 2010.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Klubben grundades ursprungligen i Borlänge utifrån ett socialt projekt finansierat av IK Brage för att erbjuda sysselsättning åt ungdomar, och den första säsongen hade laget en snittålder på under 17 år.[2][3] Från och med debutåret vann Dalkurd sin serie varje säsong fram till sin första säsong i Division 1 år 2010.[5].

2008 blev Dalkurd framröstat till Sveriges bästa lag bland 276 lag i Allsvenskan till Division 3. Dalkurd deltog som prisutdelare på Svenska Idrottsgalan år 2010 och hyllades med ett tv-reportage som sågs av miljontals tv-tittare. Klubbens framgångssaga har nått en bred befolkning i stora delar av Europa. Klubben kontaktas ofta av spelare från andra europeiska länder som England, Frankrike, Tyskland, Danmark och Norge. Dalkurd har vunnit en kurdisk fotbollsturnering i Tyskland, fått turkiska fans och medverkat i en timmes långt tv-program som sändes över hela världen.[källa behövs]

Under de första fyra säsongerna vann klubben 68 av 75 matcher och hade en positiv målskillnad på 421 mål.[3] Under den tredje säsongen i division 4 slog klubben rekord genom att göra 126 mål på 22 matcher.[2] Ungefär hälften av spelarna i klubben 2008 var kurder från provinsen Mardin i Turkiet.[2]. Målet för klubben är att nå Allsvenskan.

Dalkurd FF har uppmärksammats av kurdiska organisationer runt omkring i världen. Fotbollsföreningen har deltagit i kurdiska tevesändningar i Europa[3] och föreningen utsågs till "Årets kurd" i Sverige 2008 av KRG.[6][7]

Föreningens ordförande Ramazan Kizil arresterades våren 2009 i Turkiet för att ha hållit ett valtal på kurdiska.[8] Kizil blev sedan dömd till ett fängelsestraff i Turkiet, vilket vänsterpartister i Borlänge krävde att regeringen skulle förhindra.[9] Klubben har också uppmärksammats för att aktivt stödja politiska kandidater.[3][10] Inför valet till Europaparlamentet ställde sig Dalkurd bakom den socialdemokratiska kandidaten Evin Cetin från Södertälje. Föreningens tidigare sportchef Elvan Cicen motiverade stödet med att klubben inte bara handlar om idrott utan också om samhällsengagemang.[10].

Det mest uppmärksammade sociala projektet var välgörenhetsprojektet till stöd för jordbävningsoffren i den kurdiska staden Van, som arrangerades den 6 november 2011. På Skytteholms IP i Solna mötte Dalkurd ett lag bestående av TV-profiler och allsvenska stjärnor.

Flygplanskraschen Germanwings Flight 9525[redigera | redigera wikitext]

Dalkurd befann sig i Barcelona på ett träningsläger i en vecka och hade planerat att flyga tillbaka hem till Borlänge och på den första delsträckan från Barcelona till Düsseldorf med hjälp av Germanwings Flight 9525. När de ändrade sin planering till att istället flyga med tre andra flygplan tillbaka hem via Düsseldorf så undvek Dalkurd flygplanskatastrofen den 24 mars 2015, där 150 personer omkom när Germanwings flygplan kraschade in i en bergvägg i de franska alperna. Anledningen till fotbollslagets ändring i planeringen var att väntetiden i Düsseldorf skulle bli för lång och därför avstod de från att flyga med just det planet.[11]

2013: Kvalet till Superettan[redigera | redigera wikitext]

Säsongen 2013 hade Dalkurd aldrig varit så nära ett avancemang till Superettan. En seger för laget var det som krävdes för att slippa förlita sig på andra resultat i striden mot jagande Nyköpings BIS om kvalplatsen till Superettan. Säsongens sista match i Division 1 Norra 2013 mötte Dalkurd på bortaplan mot IFK Luleå. Dalkurd inledde med att det första målet i åttonde minuten gjordes av Dalkurd-anfallaren Chidi Dauda Omeje. Mot slutet av första halvleken kunde IFK Luleå ta ledningen med 2–1. Vid det läget var Dalkurd borta från kvalplatsen, eftersom tabelltrean Nyköpings BIS samtidigt hade tagit ledningen mot Västerås SK och knep kvalplatsen för tillfället. I andra halvlek fick Dalkurd en bättre start och kunde gå upp till ledning med 4–2 genom att göra tre mål på sju minuter. Matchen slutade 5–2 vinst till Dalkurd[12]. Därmed hade Dalkurd, genom att ta andraplatsen i tabellen med 50 poäng, säkrat kvalplatsen till Superettan för första gången. Laget hade en poäng före tabelltrean med 6+ i målskillnad.

Den 6 november 2013 var det dags för första kvalmatchen. Dalkurd tog emot Superettan-laget IFK Värnamo. IFK Värnamo började bäst, men i mitten av första halvleken hade hemmalaget allt under kontroll på matchen, och efter första halvleken var det mållöst för bägge lagen. I andra halvleken pressade Dalkurd intensivt i slutskedet för ett segermål mot IFK Värnamo. I den 91:a minuten kom segermålet. Dalkurd-försvararen Rebin Sulaka kunde placera in 1–0 på ett övertygande sätt och stod för det enda målet. Tre dagar därefter, den 9 november 2013, tog IFK Värnamo emot Dalkurd för sista kvalmatchen, vilken skulle bli avgörande för vilket av lagen som skulle få en plats för spel i Superettan. Vinst eller oavgjort (0–0) skulle räcka för Dalkurd att ta klivet upp till Superettan. Trots att Dalkurd kunde sätta rejäl press på motståndaren räckte det inte till. IFK Värnamo vann returmatchen med hela 5–1 (sammanlagt 5–2) och därmed blev det inget avancemang till Superettan.

Dalkurd AB
Org.nr559031-3713
TypPublikt aktiebolag
HuvudkontorSverige Borlänge, Sverige
NyckelpersonerRamazan Kizil
Styrelseordförande
Cego Heskali
Vd
Antal anställda33 – December 2016
Historia
Grundat2015
Avknoppat frånDalkurd Fotbollförening
Ekonomi
Omsättning 9,460 miljoner SEK
Rörelseresultat -9,904 miljoner SEK
Vinst efter skatt -9 928 miljoner SEK
Tillgångar 4,276 miljoner SEK
Eget kapital 1,404 miljoner SEK
Struktur
ÄgareDalkurd Fotbollförening - 51%
Bröderna Sarkat och Kawa Junad - 49%
Övrigt
FotnoterStatistik från 2016 års bokslut.[13]

2015: Avancemanget till Superettan[redigera | redigera wikitext]

Säsongen 2015 i Division 1 Norra inledde Dalkurd en av sina starkaste säsonger och hade goda chanser att ta klivet upp till Superettan. I den 23:e omgången i Division 1 Norra kunde Dalkurd FF, där tre matcher återstod, säkra platsen till Superettan 2016 den 10 oktober 2015. Dalkurd mötte då Umeå FC på bortaplan och vann övertygande med 2–0. Inför matchen mot Umeå FC var förutsättningarna klara, seger för Dalkurd och seriesegern skulle vara ett faktum. I matchen mot Umeå FC fick Dalkurd bättre start i första halvleken. Redan i den 6:e minuten kom första målchansen från Dalkurds sida som blir resultatlös. Fram till första halvlekens slut hade mestadels Dalkurd bollinnehavet, men det resulterade inte i så många målchanser. I andra halvlek kom självmålet via Dalkurds frispark där Umeå-mittfältaren satte målet i sitt egen målkasse i den 62:a minuten. Dalkurd tog över bollinnehavet mer och mer. I den 84:e minuten utökade Dalkurd-anfallaren Erik Törnros till 2–0. Denna historiska seger innebar att Dalkurd FF var klara för Superettan första gången i klubbens historia. Dalkurd hade 13 poängs skillnad till tabelltvåan, vilket gjorde det omöjligt att knipa första platsen ifrån Dalkurd.

2016: Superettan[redigera | redigera wikitext]

Första gången i Superettan 2016 inledde Dalkurd en stark säsong. I premiärmatchen mötte Dalkurd Assyriska FF på bortaplan den 3 april 2016 vilket resulterade i en förlust 1–2. Enda målet sattes av Dalkurd-mittfältaren Diego Montiel i den 86:e minuten, han blev därmed den första målskytten för Dalkurd i Superettan. Laget blev den bästa nykomlingen någonsin sedan bildandet av Superettan, och slutade säsongen på en fjärdeplats med 53 ihopsamlade poäng, en poäng bakom kvalplats till Fotbollsallsvenskan.

2017: Avancemanget till Allsvenskan[redigera | redigera wikitext]

Inför säsongen 2017 var Dalkurd favorittippad att vinna Superettan. 65,6 procent röstade att laget skulle ta steget upp till Allsvenskan i upptaktsträffen. Dalkurd inledde sin andra säsong i Superettan 2017 starkt. Redan den 11:e omgången i Superettan kunde laget nå andra platsen i tabellen. Vid fem tillfälle har Dalkurd även varit etta i tabellen. I den 29:e omgången, där en match återstod av säsongen, kunde Dalkurd säkra platsen till Allsvenskan 2018 för första gången i klubbens historia när laget mötte GAIS den 28 oktober 2017. Första halvleken var chansfattig där Dalkurd hade något större bollinnehav. Inför 2 740 åskådare i Borlänge resulterade matchen i 1–0 till Dalkurd. Ledningsmålet kom från lagkaptenen Rawez Lawan i den 59:e minuten, efter ett fint samspel med Heradi Rashidi. Därmed blev Dalkurd FF det 65:e laget som avancerade till Allsvenskan.

Dalkurd AB[redigera | redigera wikitext]

Kort efter Dalkurds avancemang till Superettan 2015 höll klubben ett extrainsatt årsmöte. Klubben beslutade att bilda ett aktiebolag. Anledningen var att kunna locka till sig externa investerare, det skulle inte ta lång tid. Februari 2016 stod det klart att miljardären Kawa Junad köpt in sig i aktiebolaget. Kawa äger och är involverade i flera telekom- och mediebolag i Irak.[14]

Spelartruppen 2018[redigera | redigera wikitext]

Senast uppdaterad: 14 februari 2018[15]
Nummer Land Spelare Födelsedatum Kom från Moderklubb
Målvakter
1 Sverige Sixten Mohlin 17 januari 1996 (22 år) Sverige Malmö FF Sverige Åhus Horna BK
Försvarare
2 Sverige Henrik Löfkvist 5 maj 1995 (23 år) Sverige Akropolis IF Sverige Visby IF Gute
3 Gambia Kebba Ceesay 14 november 1987 (30 år) Sverige Djurgårdens IF Sverige IK Brage
4 USA Alex DeJohn 10 maj 1991 (27 år) Norge Start USA Old Dominion Monarchs
15 Sverige Alexander Ekblad 7 augusti 1987 (31 år) Sverige IK Brage Sverige IK Brage
21 Sverige Peshraw Azizi 19 januari 1988 (30 år) Sverige Syrianska FC Sverige Rönninge/Salem Fotboll
33 Bosnien och Hercegovina Irfan Jašarević 24 augusti 1995 (22 år) Bosnien och Hercegovina Krupa Bosnien och Hercegovina Vitez
- Sverige Mbaye Abdoulaye Touré 7 augusti 1998 (20 år) Sverige Egen Produkt Sverige Dalkurd FF
- Sverige Simon Strand 25 maj 1993 (25 år) Danmark Lyngby Sverige Stuvsta IF
Mittfältare
5 Nederländerna Rewan Amin 8 januari 1996 (22 år) Nederländerna Heerenveen Nederländerna Heerenveen
6 Sverige Robin Tranberg 6 februari 1993 (25 år) Sverige GIF Sundsvall Sverige Haninge SK
7 Sverige Rawez Lawan Lagkapten 4 oktober 1987 (30 år) Sverige IFK Norrköping Sverige Kvarnby IK
8 Sverige Ammar Ahmed 3 juli 1988 (30 år) Sverige Åtvidabergs FF Sverige Fisksätra IF
11 Japan Yukiya Sugita 22 april 1993 (25 år) Thailand Pattaya United Japan Kashiwa Reysol
13 USA Andrew Stadler 5 januari 1988 (30 år) Sverige Östersunds FK USA Polonia Wisconsin
14 Norge Oliver Berg 28 augusti 1993 (24 år) Norge Odd Norge Gjövik-Lyn
17 Sverige Ferhad Ayaz 10 oktober 1994 (23 år) Sverige Örebro SK Sverige Karlslunds IF
20 Serbien Predrag Ranđelović 20 mars 1990 (28 år) Vitryssland FK Minsk Serbien Partizan Belgrad
24 Sverige Heradi Rashidi 24 juli 1994 (24 år) Sverige Södertälje FK Sverige IFK Stockholm
25 Sverige Malkolm Moënza 15 november 1993 (24 år) Sverige Gais Sverige Sandarna BK
Anfallare
9 Kosovo Leonard Pllana 26 augusti 1996 (21 år) Sverige Grebbestads IF Kosovo Trepca
10 Sverige Ahmed Awad 1 juni 1992 (26 år) Sverige IFK Värnamo Sverige IK Brage
- Marocko Younes Bnou Marzouk 2 mars 1996 (22 år) Schweiz Lugano Frankrike Farebersviller

Tabellplaceringar[redigera | redigera wikitext]

Säsong Division Nivå M V O F Mål
(GM)(IM)
+/- Poäng Tabellplacering Förändringar
2005 Division 6 Dalarna Mellersta 8 14 13 1 0 65–8 +57 40 1 Uppflyttad till Division 5
2006 Division 5 Dalarna Södra 7 18 16 1 1 113–18 +95 49 1 Uppflyttad till Division 4
2007 Division 4 Dalarna 6 22 19 2 1 126–24 +102 59 1 Uppflyttad till Division 3
2008 Division 3 Södra Norrland 5 20 19 0 1 74–14 +60 57 1 Uppflyttad till Division 2
2009 Division 2 Norra Svealand 4 22 17 4 1 68–27 +41 55 1 Uppflyttad till Division 1
2010 Division 1 Norra 3 26 11 6 9 49–46 +3 39 6
2011 Division 1 Norra 3 26 14 7 5 51–35 +16 49 4
2012 Division 1 Norra 3 26 9 7 10 56–50 +6 34 8
2013 Division 1 Norra 3 26 15 5 6 48–25 +23 50 2 Förlorade kvalet till Superettan 2014
2014 Division 1 Norra 3 26 16 6 4 44–20 +24 54 3
2015 Division 1 Norra 3 26 18 7 1 52–16 +36 61 1 Uppflyttad till Superettan 2016
2016 Superettan 2 30 14 11 5 41–24 +17 53 4
2017 Superettan 2 30 17 7 6 57–26 +31 58 2 Uppflyttad till Fotbollsallsvenskan 2018.
Dalkurd FF blir den 65:e klubben i Allsvenskan.
2018 Allsvenskan 1
Uppflyttning
Nedflyttning

Ledare 2017[redigera | redigera wikitext]

Sportchef[redigera | redigera wikitext]

Huvudtränare[redigera | redigera wikitext]

Assisterande tränare[redigera | redigera wikitext]

 • Amir Azrafshan

Övriga tränare[redigera | redigera wikitext]

Övrig personal[redigera | redigera wikitext]

 • Anders Dahlman, läkare
 • Peter Karmala, kiropraktor
 • Janne Lövgren, materialförvaltare
 • Lars Redhe, lagledare
 • Joan Said, läkare
 • Erik Zettergren, fysioterapeut

Tränare[redigera | redigera wikitext]

Publiksnitt[redigera | redigera wikitext]

Tidigare säsonger har Dalkurd haft följande genomsnittliga publiksiffror:

Säsong Publiksnitt Serie
2005 Inte tillgänglig Division 6 Dalarna Mellersta
2006 Inte tillgänglig Division 5 Dalarna Södra
2007 Inte tillgänglig Division 4 Dalarna
2008 179 Division 3 Södra Norrland
2009 456 Division 2 Norra Svealand
2010 298 Division 1 Norra
2011 315 Division 1 Norra
2012 365 Division 1 Norra
2013 282 Division 1 Norra
2014 466 Division 1 Norra
2015 475 Division 1 Norra
2016 1 119 Superettan

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Största seger 12–0 mot Torsångs IF den 16 juni 2006

Största förlust 2–6 mot Västerås SK den 24 oktober 2010

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [a b] Kommunen bekräftar: Dalkurd får spela i Gävle, Aftonbladet. Publicerat 20 november 2017. Läst den 2 april 2017.
 2. ^ [a b c d] Sjödin, Claes (26 september 2009). ””Dalkurd vinner mest””. Dagens nyheter. http://www.dn.se/sport/fotboll/dalkurd-vinner-mest. Läst 1 juli 2009. 
 3. ^ [a b c d e] Bergström, Kristoffer (27 april 2009). ””Målet: Nå allsvenskan””. Aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotbollsbladet/sverige/article5003137.ab. Läst 1 juli 2009. 
 4. ^ Dalkurd bekräftar: flyttar till Uppsala” (på sv). fotbollskanalen. https://www.fotbollskanalen.se/allsvenskan/dalkurd-bekraftar-flyttar-till-uppsala/. Läst 14 november 2017. 
 5. ^ Eric Nilsson. ”Möt de nya division 1-lagen”. http://svenskfotboll.se/ovriga-serier/arkiv/ovriga-serier/2009/mot-de-nya-division-1-lagen/. Läst 25 oktober 2009. 
 6. ^ ”Art - Kurdistan government hosts annual Kurd Galas in Scandinavia”. Peyamner News Agency. Arkiverad från originalet den 6 januari 2010. https://web.archive.org/web/20100106154236/http://peyamner.com/details.aspx?l=4&id=109846. Läst 1 juli 2009. 
 7. ^ Brodin, Jerry (24 januari 2009). ””"Årets kurd i Sverige" kommer från Borlänge””. Dalarnas Tidningar. http://www.dt.se/nyheter/borlange/article393261.ece. Läst 1 juli 2009. 
 8. ^ Fast, Jonatan (25 mars 2009). ””Nu kan succélagets ordförande kastas i fängelse””. Aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotbollsbladet/article4738786.ab. Läst 1 juli 2009. 
 9. ^ http://borlange.lny.se/de-vill-hjalpa-ramazan-kizil-16937/
 10. ^ [a b] Diffner, Karin (26 januari 2009). ”"Dalkurd stöder EU-kandidat"”. Dalarnas Tidningar. http://www.dt.se/nyheter/borlange/article393741.ece. Läst 1 juli 2009. 
 11. ^ Tomas Lundin (26 mars 2015). ”Berättelser om de omkomna – och svenskarna som överlevde”. Svenska Dagbladet. http://www.svd.se/de-omkom-i-flight-9525/#sida-5. Läst 29 oktober 2015. 
 12. ^ ”IFK Luleå - Dalkurd FF | 2-5”. Everysport.com. http://www.everysport.com/sport/fotboll/division-1-herr/norra/event/2013-10-27/ifk-luleaa-dalkurd-ff/50586946. Läst 24 augusti 2016. 
 13. ^ ”Bokslut & Nyckeltal – Dalkurd AB”. Allabolag.se. http://www.allabolag.se/5590313713/bokslut. 
 14. ^ ”Erik Niva möter Dalkurds miljardman Kawa Junad: Främsta målet är att göra Dalkurd till en svensk klubb”. https://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/a/KvaQve/nar-vi-gick-upp-i-allsvenskan-sa-jag-faktiskt-stopp. 
 15. ^ ”Dalkurd FF”. dalkurd.se. Arkiverad från originalet den 3 juli 2016. https://web.archive.org/web/20160703121630/http://dalkurd.se/vara-lag/seniorlag/. Läst 9 mars 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]