José Saramago

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
José Saramago Nobelpristagare
JSJoseSaramago.jpg
Född 16 november 1922
Azinhaga, Santarém (Ribatejo), Portugal
Död 18 juni 2010 (87 år)
Tías, Lanzarote, Kanarieöarna, Spanien
Yrke Romanförfattare, dramatiker
Nationalitet Portugis
Verksam 1947–2010
Debutverk Terra do Pecado

José de Sousa Saramago, född 16 november 1922 i Azinhaga, Santarém, Portugal, död 18 juni 2010 i TíasLanzarote i Spanien, var en portugisisk författare och nobelpristagare i litteratur 1998.

Jose Saramago växte upp i en lantbrukarfamilj i en liten by norr om Lissabon. Han utbildade sig till mekaniker efter att ha avbrutit andra studier av ekonomiska skäl. Han arbetade inom ett antal olika yrken, så småningom på olika förlag och tidningar. Han var biträdande chefredaktör vid dagstidningen Diário de Notícias fram till 1975 då han fick lämna tjänsten på grund av de politiska händelserna av komunism i landet. Han verkade en tid som översättare, men kunde sedan 1980-talet försörja sig som författare. År 1988 gifte han sig med den spanska journalisten Pilar del Río, som även är översättare av hans verk till spanska. Han var sedan 1992 bosatt på Lanzarote, en av Kanarieöarna.

Saramagos internationella genombrott kom med romanen Baltasar och Blimunda 1982. Förutom romaner och prosaberättelser har han skrivit lyrik, essäer och dramatik och har sammanlagt publicerat ett trettiotal verk.

År 1995 tilldelades han Camões pris och år 1998 tilldelades han Nobelpriset i litteratur för att han, enligt Svenska Akademiens motivering, "med liknelser burna av fantasi, medkänsla och ironi ständigt på nytt gör en undflyende verklighet gripbar". År 2005 blev han hedersdoktor vid Stockholms universitet.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

(Svenska översättningar av Hans Berggren, om ej annat anges)

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

(2002) La balsa de piedra – spelfilm av George Sluizer baserad på Saramagos roman "Stenflotten" (ej översatt till svenska)


(2008) Blindness – spelfilm av Fernando Meirelles med bland annat Julianne Moore baserad på Saramagos roman "Blindheten"


(2010) José e Pilar – dokumentärfilm av Miguel Gonçalves Mendes och producerad av Pedro Almodovar som handlar om José Saramagos och dennes fru Pilar Del Rios liv tillsammans under hans sista år


(2013) Enemy – spelfilm av Denis Villeneuve med bland annat Jake Gyllenhaal baserad på Saramagos roman "Dubbelgångaren"(INGET DATUM SATT) Miguel Goncalves Mender, som regisserade "José e Pilar", har beslutat att regissera Saramagos "Evangeliet enligt Jesus Kristus".

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Nobelpriset i litteratur 1998: Biobiliografisk notis. Svenska akademien. Webbversion, läst 18 oktober 2007

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]