Czesław Miłosz

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Czesław Miłosz Nobelpristagare
Czesław Miłosz (1911-2004), Kraków, december 1998
Czesław Miłosz (1911-2004), Kraków, december 1998
Född 30 juni 1911
Šeteniai, guvernementet Kovno, Kejsardömet Ryssland
Död 14 augusti 2004 (93 år)
Kraków, Polen
Yrke Författare, professor, journalist, diplomat
Nationalitet Polen Polack
USA Amerikan
Framstående priser Neustadtpriset 1978
Nobelpriset i litteratur 1980
Webbplats http://www.milosz365.eu

Czesław Miłosz, född 30 juni 1911 i Šeteniai i dåvarande Ryssland, död 14 augusti 2004 i Kraków i Polen, var en polsk författare. Han mottog Nobelpriset i litteratur 1980.

Efter första världskriget flyttade familjen från Šeteniai till Wilno (som då tillhörde Polen), där han bland annat utbildades i hebreiska och tog en juristexamen.

Milosz var en period bosatt i Paris där han började skriva poesi. När han flyttade tillbaka till Vilnius tog han arbete på en radiostation men blev avskedad för att han var "vänstervriden". Därefter flyttade han till Warszawa och efter en tid som författare blev han diplomat i Washington och Paris. 1951 sökte han politisk asyl i Frankrike och sedan 1960 var han bosatt i USA.

1961 blev Czesław Miłosz professor i slaviska språk och litteratur vid University of California, Berkeley. 1970 fick han sitt amerikanska medborgarskap.[1] På 1990-talet återvände han till Polen och bosatte sig i Kraków. Mot slutet av sitt liv hade han tre pass: Polens, USA:s och Litauens.[2]

I böcker som Issadalen (1955), Mitt Europa (1959) med mera och diverse artiklar har han diskuterat om det europeiska kulturarvet, inte bara det centraleuropeiska utan även Sverigerelaterat, bland annat finns i hans produktion en poetisk dikt om botanikern Carl von Linné. Miłosz har även som skönlitterär författare förstått flodens betydelse för kulturens blomstring, floden som på många sätt bundit samman Europa.

Motiv i Miłosz poesi[redigera | redigera wikitext]

I Miłosz poesi återkommer motiv som "gränsländer" vilket omfattar delvis gränslandet mellan poesi och prosa, mellan begrepp som tro och trolöshet, och i hans senare poesi finns en täthet av gränsöverskridande mellan olika tider. I hans sena poesisamlingar läggs en särskild tyngd på motstridigheter i jagets beskaffenhet. Miłosz pendlar mellan "varats" mikro- och ett makrokosmos och mellan olika ytterligheter i vår existens. Dessa dikter talar med en vis mans röst, men samtidigt har de något av ungdomlighetens ständigt nyfikna sökande. [3] Miłosz visuellt-symboliska poesi innehåller även dualismen mellan det idylliska och det apokalyptiska. Dessutom är en filosofisk eller religiös epifani ofta påtaglig. [4] Där finns en viss motsägelse i Miłosz inställning till sin nationalitet, ett talande citat kommer från författaren själv: "Jag föddes inte i Polen, jag uppfostrades inte i Polen, jag bor inte i Polen, men jag skriver på polska".[5]

Romaner[redigera | redigera wikitext]

Essäer[redigera | redigera wikitext]

Diktsamlingar[redigera | redigera wikitext]

Priser och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Milosz poesi i andra sammanhang[redigera | redigera wikitext]

År 2011 firades Czesław Miłosz 100-årsjubileum med flera festivaler, konserter, utställningar och diktuppläsningar. Polska ambassaden i Sverige uppmärksammade jubileet liksom t.ex. Chicago Literary Festival och Berkeley University i California där Milosz var verksam, ambassaden i Paris, Circulo de Bellas Artes i Madrid och många andra institutioner och organisationer.

När det gäller musikaliska tolkningar så har Aga Zaryan tolkat Milosz poesi i musik, både på engelska och på polska.. En helt annan tolkning i musik har den litauiska kompositören Narbutaitė skrivit. 1997 komponerade hon ett oratorium för att hylla de kulturella utbyten som ägt rum i Litauen. Bland annat finns här texter urCzeslaw Milosz diktsamlingar "Miasto bez imienia" ("Stad utan namn") och "Där solen går upp och där den går ner".

Filmer[redigera | redigera wikitext]

Andrzej Miłosz har gjort flera dokumentärfilmer om sin bror och 1982 gjorde regissören Tadeusz Konwicki en filmatisering av Czesław Miłosz roman "Issadalen".

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Miłosz, Czesław. Visegrad Literature.
  2. ^ Czeslaw Milosz - Lithuania's native foreign son av Steven Paulikas. The Baltic Times 19 augusti 2004.
  3. ^ "Moment Wieczny" Alexander Fiut 2011 Wydawnictwo Literackie s 399 - 436
  4. ^ http://www.instytutksiazki.pl/pl,ik,site,8,5,15.php
  5. ^ "Moment Wieczny" Alexander Fiut 2011 Wydawnictwo Literackie s 188

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]