Kenzaburo Oe

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kenzaburo Oe Nobelpristagare
Kenzaburo Oe 2012.
Kenzaburo Oe 2012.
Född31 januari 1935 (88 år)
Uchiko, Ehime prefektur, Shikoku
YrkeFörfattare
NationalitetJapansk Japan
Kenzaburo Oe på Japanisches Kulturinstitut Köln, Tyskland.

Kenzaburo Oe (大江 健三郎, Ōe Kenzaburō), född 31 januari 1935 i Uchiko i Ehime prefekturShikoku, är en japansk författare. Han erhöll nobelpriset i litteratur 1994 med motiveringen att han "med poetisk kraft skapar en imaginär värld, där liv och myt förtätas till en skakande bild av människans belägenhet i nutiden".

Oe har i sitt författarskap påverkats av Jean-Paul Sartre och existentialismen, och sin stil har han beskrivit som "polyfonisk", sammansatt och associationsrik. En förebild är Selma Lagerlöf, en annan Henry Miller. Förutom som författare har han framträtt som samhällskritiker och debattör.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Oe växte upp i en familj med sex syskon. Fadern dog redan när Oe var nio år. När han var 18 år började han studera fransk litteratur vid universitetet i Tokyo, och vid 22 års ålder publicerade han sin första berättelse. Han gifte sig 1960 och bor nu i Tokyo med tre barn. Hans äldste son Hikari är hjärnskadad, vilket har påverkat Oes författarskap, till exempel i boken Mardrömmen. Även den chock han upplevde när Japan kapitulerade 1945 har påverkat hans skrivande.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Romaner[redigera | redigera wikitext]

Novellsamlingar[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]