Lista över avsnitt av Sunes jul

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Lista över avsnitt av Sunes jul baserad på Anders Jacobssons och Sören Olssons verk om Sune. Serien sändes ursprungligen i SVT perioden 1-24 december 1991.[1]

Avsnitt[redigera | redigera wikitext]

Nr Titel Sändningsdatum
1"Julkortet"1 december 1991

Avsnittet är i stort sett en presentation av seriens huvudkaraktärer, familjen Andersson, då de ska ta sitt årliga familjefoto.

Gästskådespelare: Claes Malmberg som fotograf
2"Sophie!"2 december 1991

Sune har tråkigt och springer hem till sin flickvän Sophie Blixt, och hjälper henne att klä på hennes dockor. Och Sune får känslan av att någon är gömd i hennes garderob. Kanske är det en charmör som är ute efter att ta Sophie ifrån honom? Och vad är det Sophie har i det stora paketet åt Sune?

Gästskådespelare: Måns Herngren som Zorro
3"Skidvallan"3 december 1991
När det börjat snöa vill Sune och Håkan åka skidor och ber Rudolf om hjälp. Han vallar skidorna med hjälp av ett speciellt recept som består av mjöl, ägg, majonnäs, margarin, mjukost och sirap. Men när skidvallan väl är färdig börjar snön redan smälta. Sune och Håkan bestämmer sig för att testa skidorna inomhus när pappa och mamma inte är hemma.
4"Tjejgrej"4 december 1991
Sune går till en butik för att köpa en julklapp till Sophie. Men eftersom han ska köpa en tjejgrej fruktar han att andra människor ska tro att han köper den till sig själv. Dessutom blir han "jagad" av Jultomten i butiken.
5"Skrik- och gapsjukan"5 december 1991

Sunes skolklass ska göra ett besök på biblioteket. Dessvärre drabbas Sune av "skrik & gap-sjukan", men på biblioteket är det ju förbjudet att skrika och gapa, för där ska man vara tyst. Det enda sättet att bota sjukan är att få åka hiss, men i källaren lurar en farlig varelse.

Delar av avsnittet spelades in på Aniaraplatsen i Sollentuna och på Sollentunas huvudbibliotek.

Gästskådespelare: Annette Stenson-Fjordefalk som fröken
6"Hockeyklubban"6 december 1991

Sune ger sig av till ishallen för att åka skridskor, vilket han är mindre duktig på, och använder sig av klubban som stöd. Ute på isen stöter han på en vacker flicka som konståker. Eftersom det är förbjudet att åka med klubba tar vakterna den ifrån honom.

Gästskådespelare: Ulf Larsson och Calle Carlswärd som vakterna.
7"Partyt"7 december 1991

Sunes storasyster Anna har ett party hemma, och hela hallen kryllar av "låtsasgubbar". Sune avbryter partyt för att få se på julkalendern på TV. Julkalendern som Sune ser på med Sören och Anders är en uppenbar parodi på Vilse i pannkakan.

Gästskådespelare: Anders Jacobsson och Sören Olsson som programledare i TV.
8"Julbordet"8 december 1991

Familjen Andersson åker till en herrgårdsrestaurang för att äta ett smaskigt julbord. En mattävling anordnas i Sunes drömmar, och Rudolf ska visa ett tufft trick med sin tändare, men råkar istället sätta eld på en gammal matta i restaurangens hall.

Rudolfs tändarrörelse, när han ska tända ljusen, påminner mycket om de pistolrörelser Haber gjorde, året innan, i rollen som Carl Hamilton i Fiendens fiende.
9"Rollen"9 december 1991

Sunes skolklass ska spela en teaterpjäs för sina föräldrar. Sune vill spela hjälten i pjäsen, men istället får han rollen som åsnebakdel. Avsnittet är egentligen en flashback, och utspelar sig flera veckor tidigare.

Gästskådespelare: Annette Stenson-Fjordefalk som fröken, Calle Thorén som klasskamrat.
10"Julspelet"10 december 1991

Föräldrarna kommer till skolan för att se pjäsen, och Rudolf har med sig sin videokamera som han ständigt irriterar andra med. Pjäsen blir inte så lyckad, och Sune förstör det mesta med egna repliker och med ett annorlunda slut.

Gästskådespelare: Annette Stenson-Fjordefalk som fröken
11"Varuhuset"11 december 1991

Familjen Andersson julhandlar i ett varuhus och Rudolf tappar bort familjen efter bara några sekunder och blir tvungen att, precis som varje år, efterlysa dem i högtalarna. Sune och Håkan leker racerbil med kundvagnarna, träffar "den andra Anna" och snyltar våfflor från ett provsmakningsstånd. Karin möter en gammal väninna som hon av misstag förolämpar.

Gästskådespelare: Suzanne Reuter som väninnan, Inga Ålenius som våffeldamen, Meg Westergren som informationsdamen.

Titelreferens: Varuhuset
12"Krig!"12 december 1991

Sune och Jocke leker snöbollskrig, och Jocke råkar kasta en snöboll på granntanten fru Gunnarsson som är ute och skottar snö, hon är känd som kvarterets värsting. Hon missförstår situationen och tror att Rudolf kastat snöbollen, vilket i sin tur leder till "ett nytt världskrig".

Gästskådespelare: Gaby Stenberg som fru Gunnarsson, Jim Karlsson som Jocke.
13"Lucia"13 december 1991

Luciadagen ska och Sunes skolklass lussa för de andra barnen på skolan. Sune som ska vara stjärngosse tycker att det är orättvist att killarna ska ha pappstruthuvudet, och därför bestämmer han sig för att byta ut struten mot en stövel. Tyvärr står rektorn också med bland publiken. En teckning av rektorn får oväntad respons.

Gästskådespelare: Pär Ericson som rektorn, Annette Stenson-Fjordefalk som fröken, Måns Herngren som Staffan stolledräng.
14"Julbaket"14 december 1991
Familjen Andersson ska julbaka, men någon i familjen har stulit pepparkaksdegen och den skyldige måste hittas. Rudolf har lovat att ta hand om knäcken, vilket slutar med att halva köket måste renoveras.
15"Pulkapappa"15 december 1991

Familjen Andersson ska tillsammans med Sophie hitta på något riktigt trevligt, de ska nämligen åka pulka. Rudolf vill tävla med Karin men väljer att fuska.

Då Rudolf blir arg för att han förlorar går han in och dansar framför fönstret och lyssnar på låten Wild Side av den amerikanska hårdrocksgruppen Mötley Crüe.
16"Julstädning"16 december 1991
Alla ska hjälpas åt under familjen Anderssons årliga julstädning. Karin ansvarar för dammsugningen, men dammsugaren går sönder och Karin gråter för den har "varit som en familjemedlem". Rudolf tröstar henne och beslutar sig för att försöka laga den, ett beslut som visar sig vara ett stort misstag.
17"Farmor och farfar"17 december 1991

Farmor och farfar bjuder familjen Andersson på middag. Sune och Håkan gillar inte maten. Rudolf diskuterar låtsassjukdomar med sin pappa, vilket irriterar Sune eftersom han då tvingas torka upp disken själv.

Gästskådespelare: Meta Velander som farmor, Olof Thunberg som farfar
18"Julgranen"18 december 1991

Rudolf tar med sig sina barn ut i skogen för att hugga en julgran. Anna blir orolig, och när hon förklarar för Sune att det bryter mot svensk lag att utan tillstånd hugga ner skog på annan ägares mark, blir Sune rädd för att åka fast och tänker sig polisförhör, rättegångar och fängelsestraff. Skogvaktaren kommer på dem just då Rudolf håller på att binda fast granen på biltaket, men eftersom det är jul slipper han böter, men får ge tillbaka granen. Efter en tids bilfärd lyckas familjen hugga ner en annan gran längsmed vägen, vilken barrar direkt vid hemkomsten. Det hela slutar med att de får ge sig av till torget och köpa en gran, vilket de hela tiden försökt undkomma.

  • Första gången Rolf Lassgård spelar en polis på film-TV. Karaktären han spelar här, i Sunes fantasi då han oroar sig för polisförhör, påminner mycket om Lassgårds tolkning av Kurt Wallander.
  • Julgransmattan är samma matta som Rudolf satte eld på i avsnitt åtta, när familjen var på julbord.
Gästskådespelare: Rolf Lassgård som skogvaktaren och polisen.
19"Julpynt"19 december 1991
Familjen Andersson ska klä sin julgran, men pyntningen går inte riktigt som planerat.
20"Skolavslutning"20 december 1991

Det är skolavslutning i Sunes skola, med ringdans runt granen. Sune struntar i att ta på sig sina vanliga strumpor, och går till skolan i sina fotbollsstrumpor, vilket gör att han halkar in i väggen med näsan före.

Gästskådespelare: Annette Stenson-Fjordefalk som fröken
21"Julrim"21 december 1991
Sophie och familjen Andersson hjälps åt att julrimma på paketen. Rudolf koncentrerar sig dock mer på en TV-sänd fotbollsmatch.
22"I kyrkan"22 december 1991

Anna ska sjunga Gläns över sjö och strand i kyrkan, men eftersom familjen ger sig av i sista sekunden hinner de inte ens skrapa bilrutorna innan det är för sent. Rudolf låser bilnycklarna inne och prästen kommer till undsättning på ett mycket oväntat sätt.

Gästskådespelare: Christer Fant som prästen
23"Dan före dan"23 december 1991
Det är dagen före dopparedagen. Sune och Håkan väntar på att dagen ska passera. Sophie kommer på besök för att lämna sitt paket till Sune, och han passar på att ge sitt paket till henne. De beslutar sig för att öppna varandras paket redan dagen före julafton, och Sune får raklödder och rakhyvel i julklapp, vilket han tänker kan bli ett bra redskap till att raka av Håkans hår.
24"Julafton"24 december 1991

Det är julafton. Sune och Håkan väntar på Jultomten och Rudolf misslyckas med ett gammalt julpyssel genom att klistra en halvfärdig hatt på huvudet. Håkan doppar en hel limpa "dopp i grytan". Familjen firar julafton med att Rudolf köper tidningen, och jultomten kommer precis då han gett sig av.

Avsnittet är 15 minuter längre än de andra avsnitten.

Gästskådespelare: Åke Lindström som Jultomten

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Sunes jul”. Svensk mediedatabas. 11 mars 1991. http://smdb.kb.se/catalog/search?q=%22Sunes+jul%22+typ%3Atv&sort=OLDEST. Läst 2 april 2015.