Lojalist

Från Wikipedia

En lojalist är en person som ger starkt stöd till en viss sida i en konflikt, ofta den sida som är mera konservativ eller som har de äldsta traditionerna.[1]

Historiska exempel[redigera | redigera wikitext]

Storbritannien[redigera | redigera wikitext]

Inom engelsktalande länder betecknar termen ofta personer som är lojala gentemot brittiska kronan. I synnerhet gäller detta unionismen i Nordirland, som stödjer unionen med Storbritannien (huvudsakligen protestanter). Under det engelska inbördeskriget kallades kavaljererna även för lojalister, liksom rojalisterna under protektoratet.

Nordamerikanska frihetskriget[redigera | redigera wikitext]

Beteckningen lojalist användes om de kolonister som förhöll sig lojala gentemot Storbritannien under det nordamerikanska frihetskriget. En tredjedel av kolonisterna i de Tretton kolonierna uppskattas ha varit lojalister. Efter frihetskriget utvandrade många lojalister till Västindien och det Brittiska Nordamerika i det blivande Kanada, samtidigt som en del utvandrade till Storbritannien.

Amerikanska inbördeskriget[redigera | redigera wikitext]

Under det amerikanska inbördeskriget kallades de sydstatsbor som tog ställning för Förenta Staterna för sydstatslojalister, unionslojalister, Lincoln-lojalister eller sydstatsunionister. De utsattes ofta för svåra förföljelser och lynchningar. Själva organiserade de gerillaförband som bekämpade konfederationen med våld.

Spanska inbördeskriget[redigera | redigera wikitext]

Benämningen lojalist användes även om de regeringstrogna styrkorna i spanska inbördeskriget.

Referenser[redigera | redigera wikitext]