Wikipedia:Anmäl ett fel

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Wikipedia:AEF)
Hoppa till: navigering, sök
Deltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
      Genväg WP:FEL WP:AEF
Bluegradient1.svg
Anmäl ett fel
Magnifying glass icon mgx1.svg


Välkommen till Anmäl ett fel! Om du hittar en felaktighet i en artikel så kan du oftast enkelt rätta till det själv genom att klicka på "Redigera" längst upp. Om du inte vill eller kan det, så går det också bra att göra en anmälan här.

Gör så här för att anmäla ett fel: Klicka nedan, skriv en rubrik och beskriv felet så tydligt som möjligt så tar någon hand om det relativt snart. Ju mer detaljerat du skriver, desto större är chansen att du får precis den hjälp du behöver. Tänk på att ange vilken artikel det rör sig om. Kom ihåg att trycka på "spara"-knappen nere till vänster under textrutan innan du avslutar så att din felanmälan registreras. Ofta dyker kommentarer eller svar upp här inom kort, så spara gärna länken som ett bokmärke.

Du behöver inte signera med fullständigt namn, och undvik gärna att ange e-postadress, telefonnummer etc. Om du vill kan du signera med fyra tilde (~~~~); då skapas automatiskt en signatur med tidsstämpel.

Tänk på att allt du skriver här, precis som på övriga Wikipedia, kan läsas av vem som helst.

Vanligaste frågorna
  • En vanlig fråga, speciellt i samband med de återkommande insamlingskampanjerna, är hur man enklast skänker pengar till driften av Wikipedia och varför det inte går att använda "Swish". Svaret är att Wikimedia Foundation, som driver Wikipedia, finns i USA. Frågor om hur man enklast bidrar med pengar och betalar hänvisas till epostadressen donate@wikimedia.org .
Blekinges landskapsvapen är inte fel.
  • En annan vanlig fråga är varför Wikipedias versioner av heraldiska vapen (exempelvis kommun- och landskapsvapen) skiljer sig från det vapen som visas på exempelvis en kommuns hemsida. Svaret på detta finns på Heraldiska vapen på Wikipedia


Bidrag[redigera | redigera wikitext]

Jag har försökt 3 ggr att skicka ett bidrag, men Era betalningsrutiner är för outdated och komplicerade. Alltid dyker det upp en ny kod eller info, som jag inte begriper. T ex: vad är SMS-kod ? Varför använder Ni inte Swish ? MVH Krister Bratt

Se tråden just ovanför här. Du kan använda swish för att skänka penar till den svenska avdelningen.Yger (diskussion) 11 februari 2018 kl. 08.28 (CET)
Wikimedia Foundation (som driver Wikipedia) har bett oss (som skriver på Wikipedia) att hänvisa frågor kring donationer till epostadressen donate@wikimedia.org , så jag föreslår att du vänder dig dit. Det bör gå bra att skriva på svenska om man vill. Wikimedia Foundation finns i USA, och därför fungerar inte Swish. Det finns en svensk lokalförening, Wikimedia Sverige. Man kan välja att stötta dem istället, men då går bidraget alltså till något annat än vad insamlingen handlar om. Såvida inte Wikimedia Sverige har ett system för att "slussa vidare" sådana bidrag – men jag tror inte det? Mvh NH 11 februari 2018 kl. 12.15 (CET)

Algblomning- klotter i texten[redigera | redigera wikitext]

Under sidan "algblomning" står det i början på andra meningen "... inte få leva", detta borde tas bort.

Åtgärdat. --Vesihiisi (diskussion) 14 februari 2018 kl. 12.14 (CET)

Mapframe[redigera | redigera wikitext]

Användandet av <mapframe> tycks ha slutat fungera i de flesta artiklar. Här kan man se var <mapframe> används. Svensson1 (diskussion) 17 februari 2018 kl. 11.55 (CET)

Det verkar funka i de artiklar som har koordinater definierade i mapframe-taggen. Den här ändringen, med tillägg av latitude=67.851944 longitude=20.232778, gjorde kartan synlig i Kiruna stadsomvandling. --JohanahoJ (diskussion) 17 februari 2018 kl. 14.24 (CET)
Ett annat sätt att lista sidor som använder <mapframe>-taggen är Kategori:Sidor med kartor. Namnet på kategorin är lite konstigt, det finns många "sidor med kartor" som inte använder mapframe. Jag skulle gärna se att den ändrades till Kategori:Sidor med mapframe eller Kategori:Sidor med kartor skapade med Kartographer, men det är inte bara att flytta kategorin eftersom namnet används av programvaran. Men i bästa fall är det definierat på någon sida som vi kan ändra. --Larske (diskussion) 17 februari 2018 kl. 14.39 (CET)
Tillägg: Jag hittade sidan och var djärv och ändrade till Kategori:Sidor med kartor skapade med Kartographer, se här. Det tar väl ett tag innan det godkänns och slår igenom. --Larske (diskussion) 17 februari 2018 kl. 14.54 (CET)
Den översättningen skiljer sig så mycket från engelska originaltexten "Pages with maps" att den passar bättre som en lokal anpassning här på wikipedia än som en översättning. Annars bör även originaltexten ändras. F.d. 82.212.68.183 (diskussion) 17 februari 2018 kl. 22.06 (CET)
Javisst, det har du rätt i. Det är originaltexten, Pages with maps, som är "fel" enligt mig. Den är skriven utan tanke på var/hur den ska användas, eller har använts till något som den inte var tänkt att användas för. Men med tanke på att den heter "Kartographer-tracking-category" är jag benägen att tro det förstnämnda. Jag har dock inte behörighet att ändra på den här sidan, men kanske någon vet hur man gör för att få till en ändring av "originaltexten". --Larske (diskussion) 18 februari 2018 kl. 00.48 (CET)

@Svensson1, JohanahoJ: Finns det något exempel på en sida där kartan inte fungerar eller är det här problemet löst (i och med den här redigeringen?)? Jag ser kartan i Special:PermaLink/42478387. Nirmos (diskussion) 18 februari 2018 kl. 17.59 (CET)

Jag ser inte kartan i den artikelversionen (webbläsare Safari). Listan som Svensson1 länkar till innehåller flera som inte fungerar för mig, såsom den första artikeln Furillen. En egenhet är att de syns i förhandsgranskningen men inte annars. --JohanahoJ (diskussion) 18 februari 2018 kl. 18.06 (CET)
Ser du något i webbläsarkonsolen? Nirmos (diskussion) 18 februari 2018 kl. 18.35 (CET)
Vad jag ser av kartrutan är ramen runt om, texten, utzoomningslänken samt wikimedia- och OpenStreetMap-länkarna nere till höger. Istället för kartan ser jag dock bara en beige bakgrund. --JohanahoJ (diskussion) 18 februari 2018 kl. 18.42 (CET)
Jag ser kartan i Furillen utan problem i Mozilla Firefox, men i MS Edge och MS Internet Explorer blir det på samma sätt som JohanahoJ beskriver, dvs syns med förhandsgranskning men inte normal vy. Om jag maximerar kartan genom att klicka på den syns den dock i det stora fönster som dyker upp. --Larske (diskussion) 18 februari 2018 kl. 18.58 (CET)
@Nirmos: Två bilder som visar att det ser lite olika ut i Firefox och i Edge:
Notera att noderna (div:arna) "leaflet-pane" och "leaflet-control-container" saknas i Edge. Den första div:en är den som visar kartbilden och den andra visar zoom-knapparna "+" och "-".
--Larske (diskussion) 18 februari 2018 kl. 19.18 (CET)
För mig med iPad (iOS) syns inte Furillen-kartan med Firefox heller. --JohanahoJ (diskussion) 18 februari 2018 kl. 20.11 (CET)
@Nirmos: Nu funkar det med både Safari och Firefox på iPad. Tack! --JohanahoJ (diskussion) 19 februari 2018 kl. 17.11 (CET)
@Nirmos:Kartan visas nu (men bara om man är inloggad?). Hacket verkar dock ha fått som bieffekt att elementen mw-kartographer-fullscreen och mw-kartographer-attribution har blivit dubblerade så det blir lite "kaos" med länkarna precis under kartan. Fast jag vet inte hur det var innan... --Larske (diskussion) 19 februari 2018 kl. 17.32 (CET)
Nu visas kartorna hos mig. Den här redigeringen, som Nirmos frågade om ovan, påverkar nog inte alls detta. Jag tyckte bara att man borde uppdatera till senaste versionen. Svensson1 (diskussion) 19 februari 2018 kl. 20.07 (CET)

Jag glömde/hann inte/orkade inte avrapportera här, men jag skapade phab:T187741 som sedan slogs ihop med phab:T155927. Nirmos (diskussion) 23 februari 2018 kl. 22.38 (CET)

Båtmössa m/60[redigera | redigera wikitext]

Där står att landskapsmärke satt på I4 mössan vilket är fel

Hej. Vilken artikel har du hittat det i? Fem5 (diskussion) 18 februari 2018 kl. 01.00 (CET)

Felaktigheter i Wikipedia.[redigera | redigera wikitext]

Hejsan. Jag ser att ni söker ekonomiskt stöd för er i många avseenden utmärkta uppslagsbok, självklart ska jag stödja er. Dock ser man fel här och där, och som exempel bifogar jag artikeln om Gösta Ekmans mor. Jag och vad jag vet flera av mina kamrater har påpekat detta fel som inte bara finns i artikeln om Agneta Wrangel, utan flera adligt födda, men inte adligt gifta kvinnor. Som referens bifogar jag artikeln ifråga samt ett utdrag från Riddarhuset som på sin hemsida klargör vad som gäller. Riddarhuset måste väl ändå anses ha företräde i tolkningarna rörande titulaturerna i sin egen förening. mvh. Bo Erik Hägg Lillkyrka och Bruksvallarna https://sv.wikipedia.org/wiki/Agneta_Wrangel https://www.riddarhuset.se/adeln-nu-och-da/adeln-i-dag/adliga-titlar/

Hej, det finns tyvärr fel här och där. Fördelen är att man, utan att behöva stöda ekonomiskt, kan göra ändringen själv. Eller som du valde att göra påpeka felet någonstans. Däremomt är det lite oklart vilket som är felet i Agneta Wrangel. Kan du förtydliga mer exakt vad som är fel, och kanske till och med föreslå en formulering som har stöd hos Riddarhuset? Fast kanske det är självklart för någon annan, då kommer ändringen också snart. Sen tar naturligtvis de ansvariga för driften, Wikimedia Foundation, tacksamt emot dina stålars ändå, förstås.--LittleGun (diskussion) 19 februari 2018 kl. 12.00 (CET)
Jag har tagit bort skrivningarna att hon var friherrinna. Hon var inte gift med en friherre.Yger (diskussion) 19 februari 2018 kl. 12.15 (CET)
Aha, ok. En dotter till en friherre måste gifta sig med en friherre för att få kalla sig friherrinna? Har hon aldrig någon titel före ett giftermål alltså?--LittleGun (diskussion) 19 februari 2018 kl. 12.20 (CET)
Frågan har varit uppe flera gånger förr. Faktum kvarstår dock att i publikationer som Elgenstierna används titeln friherrinna för döttrar till friherrar och motsvarande./Pontuz (diskussion) 19 februari 2018 kl. 12.29 (CET)
Om jag förstår saken rätt (FredrikT har skrivit ett inlägg om saken på diskussionssidan) så skulle hon inte ha tilltalats friherrinna enligt de gamla reglerna (där kvinnor tilltalades med makens titel). Däremot var hon fortfarande friherrinna.
Sedan kan man iofs ifrågasätta om man verkligen skall skriva ut adelskap för personer som levde när adelsskapet främst var en fråga om social status.
andejons (diskussion) 19 februari 2018 kl. 12.52 (CET)
Jag tycker absolut att adelskpet är relvant, just för att det var en fråga om social status. Jag tolkar också riddarhuset som att det handlar om hur de tilltalas (tituleras) och inte vilken titel de har. Men det är inte otvetydligt. Och om de inte tituleras med en titel, har de den då?--LittleGun (diskussion) 19 februari 2018 kl. 13.16 (CET)
@Yger, Pontuz, andejons, mfl: Inte sällan (alltid?), anges den "medfödda värdigheten" för döttrar till friherrar som "född friherrinna", både som "nedgifta" och i nekrologer. Kanske blir det entydigare om vi anger kvinnor som Agneta Wrangel så? Alltså Agneta Sofia Wrangel af Sauss, född /.... / var en svensk konstnär, född friherrinna, som...?--LittleGun (diskussion) 20 februari 2018 kl. 08.49 (CET)
Jag är inte expert på området, utan litar på vad @FredrikT: tidigare skrivit. Däremot kan jag svara på din tidigare fråga: självklart kan man ha en titel utan att den används vid tilltal. Jag har ett par akademiska titlar, men jag skulle bli mycket förvånad om någon tilltalade mig med dem i Sverige annat än på skämt.
andejons (diskussion) 20 februari 2018 kl. 08.54 (CET)
Jo, jo. Fast i det här fallet är det uttalat "förbjudet eller i varje fall uttalat felaktigt.--LittleGun (diskussion) 20 februari 2018 kl. 09.20 (CET)
andejons har tolkat mig helt rätt. Och som sagt: även Riddarhusets egen publikation Adelskalendern gör alltså så (d v s kallar kvinna född inom grevlig eller friherrlig ätt för "grevinna"/"friherrinna" också när vederbörande är gift med en ofrälse. /FredrikT (diskussion) 20 februari 2018 kl. 10.44 (CET)
FredrikT: Så vad sägs om att skriva "född friherrinna", i analogi med att vi brukar skriva "regerande" om drottningar som inte "bara" var gifta med en kung?--LittleGun (diskussion) 20 februari 2018 kl. 10.48 (CET)
Nej, det låter ju som att hon skulle ha blivit "avadlad" fast hon ju tillhörde friherrliga ätten Wrangel så länge hon levde. /FredrikT (diskussion) 20 februari 2018 kl. 10.53 (CET)
Okej, fast det är en väldigt vanlig skrivning.--LittleGun (diskussion) 20 februari 2018 kl. 10.55 (CET)
Du tänker kanske på formuleringar av typen "född grevinna Y-sparre, senare gift X-mark"? Där ser jag född mest som syftande på flicknamnet, inte på den adliga värdigheten i sig. /FredrikT (diskussion) 20 februari 2018 kl. 13.00 (CET)
Bland annat, jag ser det som både och. Andra exempel är minnesskrifter: [1], presentationer: [2] och [3].--LittleGun (diskussion) 20 februari 2018 kl. 13.56 (CET)
Svaret till Bo Erik Hägg är alltså:
Hej igen Bo Erik Hägg. Som du kanske noterat så tolkar vi Riddarhusets skrivning lite annorlunda än du och dina kamrater. Alltså, även om hon inte tilltalades "Friherrinnan", så var hon friherrinna. Sköldebrevet är tydligt med att hon var friherrinna, men tidens sed var att hon inte titulerades som sådan som ogift, och att hon titulerades i enlighet med makens titel när hon var gift. Och Riddarhuset verkar vilja hålla åtminstone på seden att inte tilltala adliga kvinnor med annan titel än makens. Wikipedia väljer att följa sköldebrevet och Adelskalendern, som också skriver ut kvinnors titlar som ogifta, eftersom vi skriver om henne. Hur användare väljer att tilltala adliga kvinnor lägger vi oss inte i.--LittleGun (diskussion) 19 februari 2018 kl. 13.37 (CET)

Ang. debatt om Albert Einstein![redigera | redigera wikitext]

Sålunda: Att ge sig i kast med AE är inte vad vem som helst bör göra som inte har studerat hans teori. Det som Ni anmärker på är att dividenden noll inte faller Er på läppen men den är blott utsträckningen på den teori som AE påbörjade. AE var medveten om sin egentliga förmåga men var liknande Bill Gates en man före sin tid. Att Ni nu sas hotat med att stänga min Webadress för liknande synpunkter tyder på att Ni behöver kunskap ang Strängteoriernas grundelement där ju AE avslutade sin bana. Gott o väl. Jag skickar en slant till Er trots det lilla delot osv. Vänligen till minne av mig o AE! Bernt Karlström,-- 90.231.40.228 (diskussion) 23 februari 2018 kl. 04.24‎ (CET) (Signatur tillagd i efterhand.)

Hej Bernt. Ingen har anmärkt på dividenden noll, inte sedan medeltiden i varje fall, men du måste vara tydligare i vad du vill förändra. Det som inte fallit oss på läppen är följande:
  • Debatt: Wikipedia är inte en plats för debatt. Varken på diskussionsidor eller i artiklar. Formulera det du vill ändra och försök att formulera sammanhanget. Formulera dig kort. Det tar längre tid och är jobbigare, men det är värt det.
  • Dina artikelredigeringar: De har varit utförda som debattinlägg med konstig och slängig still, och lagts in artiklarna helt utan sammanhang.
  • Begriplighet: För mig är dina inlägg helt obegripliga, men jag är ju vem som helst. De är skrivna som en fortsättning på dina egna tankar om en tänkt dialog. Eftersom du inte är helt hemma på WIkitekniken borde du skriva på diskussionssidan. Försök då att formulera dina ändringsförslag så exakt som möjligt.
  • Källor: På Wikipedia ska inte användarnas egna analyser och teorier skrivas in, det ska finnas källor.
Men, vi tar såklart emot dina pengar oavsett. Lycka till!--LittleGun (diskussion) 23 februari 2018 kl. 08.05 (CET)