Wikipedia:Anmäl ett fel

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Wikipedia:AEF)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kontakta Wikipedia
Frågor

Bildfrågor · Faktafrågor · Fikarummet · Persondatafrågor · Vanliga frågor · Wikidatafrågor · Wikipediafrågor · Översättningsfrågor

Kontakt

Anmäl ett fel · Bybrunnen · Faddrar · IRC-chatt · Kontakt · Pressfrågor · Wikipedia i media · Wikiträffar

      Genväg WP:FEL WP:AEF
Bluegradient1.svg
Anmäl ett fel
Magnifying glass icon mgx1.svg


Välkommen till Anmäl ett fel! Om du hittar en felaktighet i en artikel så kan du oftast enkelt rätta till det själv genom att klicka på "Redigera" eller "Redigera wikitext" längst upp. Om du inte vill eller kan det, går det också bra att göra en anmälan här. Observera att endast konkreta fel behandlas här. Diskussioner om artiklar förs på respektive artikels diskussionssida.

Tänk på att allt du skriver här, precis som på övriga Wikipedia, kan läsas av vem som helst.

Så här gör du för att anmäla ett fel:

  1. Klicka här nedan på länken "Klicka här för att skriva en ny anmälan".
  2. Skriv en passande rubrik i det övre fältet "Ämne".
  3. Gå till det nedre fältet och beskriv felet så tydligt som möjligt. Ju mer detaljerat du skriver, desto större är chansen att du får precis den hjälp du behöver. Kom ihåg att ange vilken artikel det rör sig om.
  4. Signera helst genom att avsluta inlägget med fyra tilde (~~~~); då skapas automatiskt en signatur med tidsstämpel när du förhandsgranskar eller publicerar det. Du behöver inte ange ditt fullständiga namn och bör inte ange e-postadress, telefonnummer etc. Dels för att vi inte vill att dessa skall kunna användas av utomstående och dels för att all kommunikation med dig sker på den här sidan.
  5. Tryck på "Publicera ändringar"-knappen nere till vänster under textrutan innan du avslutar, annars registreras inte felanmälan.

Förhoppningsvis får du svar här inom kort från frivilliga användare. Du kan även få följdfrågor som är viktiga att besvara för att felet ska kunna lokaliseras eller åtgärdas, så spara gärna sidan som ett bokmärke och återkom senare.


De vanligaste anmälningarna
Emblem-what.svg Wikipedias versioner av heraldiska vapen (exempelvis kommun- och landskapsvapen) skiljer sig från det vapen som visas på exempelvis en kommuns hemsida.
Blekinges landskapsvapen är inte fel.
Emblem-important-blue.svg Bilden är en tolkning av vapnets blasonering. Se även Heraldiska vapen på Wikipedia.
Emblem-what.svg Bild och/eller snabbfakta är felaktig vid sökning på internet.
Emblem-important-blue.svg Vid sökning på Google presenterar de en sammanställningsruta. Den samlar information från många ställen. Bland annat från Wikipedia, och ofta med en länk till en Wikipedia-artikel. Ibland visas även bilder och släktskap som hämtats från andra ställen och som Google anser hör till sökordet. Finns inget fel på Wikipedia är det alltså Google som missat. Längst ner under den sammanställningsrutan finns en länk "Feedback". Via den går det att ge Google feedback om felet. Observera även att ändringar på Wikipedia blir synliga direkt efter publicering, medan det kan ta tid innan uppdateringarna blir synliga på Google.Arken Arkitekter AB[redigera | redigera wikitext]

arkitektfirman Arken Arkitekter AB finns fortfarande - därför bör texten om att det rör sig "...om en firma som var..." ändras till presens: "..är..." -- 78.66.91.49 (diskussion) 16 november 2020 kl. 16.42‎ (Signatur tillagd i efterhand.)

Här gäller att hålla tungan rätt i mun. Det bolag som artikeln handlar om har upphört. Det finns ett nytt bolag med samma namn (förmodligen Arken SE Arkitekter som bytt namn).

Orgnr Företagsnamn Status
556204-8313 Arken Arkitekter Aktiebolag Konkurs avslutad
556439-3014 ARKEN Arkitekter Aktiebolag Likvidation avslutad
556745-7790 ARKEN Arkitekter AB
/ --北山 Kitayama (diskussion) 16 november 2020 kl. 17.06 (CET)

Skapa användbart konto[redigera | redigera wikitext]

Det går inte att skapa ett användbart konto. Varför? Det går inte att addera bilder. Varför?

Hej! Är Användare:MrDalero möjligtvis ditt konto? Jag ser att någon från din IP-adress redigerat i användarens sandlåda för bara någon timme sedan. I så fall behöver du bara välja att logga in och ange ditt lösenord. Bilder på svenskspråkiga Wikipedia läggs till via Wikimedia Commons. Du kan använda samma konto där och behöver alltså inte skapa ett nytt. /Kyllo (f.n. fadder)|kontakt| 16 november 2020 kl. 17.28 (CET)

Fel bild på puffen i Google för Jan Bonneviers sida[redigera | redigera wikitext]

Hej,

Jag har åtskilliga gånger blivit kontaktad av Jan Bonnevier, född 1967, Robinsondeltagare 2018. Han delar namn med journalisten Jan Bonnevier, född 1040 och död 2009 som har en egen Wikipedia-sida. https://sv.wikipedia.org/wiki/Jan_Bonnevier.

Tyvärr kommer Robinson-Jan upp som puffbild om man googlar Jan Bonnevier. Dvs puffen som kommer upp i höger hörn med en förhandsvisningsbild på honom. Jag har blivit instruerad av IT-avdelningen på Bonnier News Local (jag jobbar själv på Gefle Dagblad som hör dit) att be er lägga in en bild på journalisten Jan Bonnevier. Jag försökte göra det själv med en bild från vårt eget arkiv, men det gick inte. Kan ni testa att lägga in den? Bilden finns här: https://www.arbetarbladet.se/artikel/sa-minns-vi-jan-bonnevier

PS. Robinson-Jan vill att vi tar bort bilden som dyker upp i rutan (min bild), men det kan vi inte. DS.

Tacksam för hjälp,
Nils
--Onotop (diskussion) 24 november 2020 kl. 08.36 (CET) (Signatur tillagd i efterhand av abbedabb.)

Är ni/de införstådda med att en bild måste vara släppt under fri licens (och vad det begreppet betyder) för att kunna användas på Wikipedia? - Tournesol (diskussion) 17 november 2020 kl. 13.57 (CET)
Mer information om hur det fungerar med licenser vid olika förutsättningar finns här: Wikipedia:Ladda upp filer. (Jag har dessutom felanmält till Google och länkat till artikeln i Arbetarebladet.) --Sjö (diskussion) 17 november 2020 kl. 15.32 (CET)
(Redigeringskonflikt) Vad gäller rutan när man googlar är det Google som ansvarar för den. De hämtar information från Wikipedia och andra källor, men ibland kan det bli fel eller vara fördröjning i uppdateringen på Google. Fel i rutan som inte finns på Wikipedia anmäls till Google (det finns en liten feedback-länk någonstans vid rutan).
När det rör bilder får vi bara använda bilder som är fria att använda kommersiellt, kan modifieras och spridas utan ytterligare medgivande. Det är upphovspersonen som måste ge det medgivandet (oftast fotografen). I enstaka fall kan det även krävas ett skriftligt intyg från personen på bilden. Bilden måste laddas upp till Wikimedia Commons och godkännas där för att kunna användas på Wikipedia. Det är samma villkor för alla. /Kyllo (f.n. fadder)|kontakt| 17 november 2020 kl. 15.36 (CET)

namnet AK von Malmborg har felaktigt ändrats till Anna-Karin von Malmborg[redigera | redigera wikitext]

Någon har märkligt nog och felaktigt omdirigerat artikeln om mitt konstnärskap till sida med mitt födelsenamn Anna-Karin trots att jag alltid verkat under AK von Malmborg. Vänligen ändra tillbaka till AK von Malmborg då det alltid varit mitt enda officiella namn. Ser att denne "Tournesol" motiverar med att någon artikel i DN skrivit om mig som "Anna-Karin", men jag har som sagt aldrig verkat under något annat namn än AK von Malmborg. För övrigt är jag inte heller född i Saltsjöbadens församling, utan föddes i Nacka Kommun, utan att bli döpt. Med vänlig hälsning, AK von Malmborg

www.akvonmalmborg.com

fram till 2016 registrerades all födslsar i en församling (inte kommun), så Saltjöbaden församling lär vara korrekt.Yger (diskussion) 18 november 2020 kl. 20.43 (CET)
Tournesol kanske har något att tillägga. /Kyllo (f.n. fadder)|kontakt| 19 november 2020 kl. 18.05 (CET)
Artikeln har redan ändrats enligt vad som önskats här.Yger (diskussion) 19 november 2020 kl. 19.36 (CET)
Jag ser att jag redigerat artikeln AK von Malmborg två gånger för ungefär sju år sedan. Är det det saken gäller? - Tournesol (diskussion) 19 november 2020 kl. 20.35 (CET)

Årup[redigera | redigera wikitext]

I en artikel om Årup och Ulrika Sparre står det att Årups nuvarande huvudbyggnad byggde av riksdrotsen Carl Axel Trolle Wachtmeister. Nuvarande "slott" uppfördet 1884 av CATW:s sonson Knut Axel. Dit flyttade dennes son Hans Gustaf med sin hustru Anna född Rosenblad. Därefter stod det tomt ett par år innan greve Hans Gabriel Wachtmeister med grevinnan Alice född Tonérhjelm som nygifta flyttade hit efter renovering. --81.235.171.149 (diskussion) 19 november 2020 kl. 15:58 (CET) (Signatur tillagd i efterhand av Plumbum208.)

Uppgiften att CATW uppförde huvudbyggnaden tycks komma från Nils Segerstråle: Svenska fideikommiss. Däremot anger Länsstyrelsen i Skåne att huvudbyggnaden och parken är från slutet av 1800-talet då Axel (Knut) Trolle-Wachtmeister innehade fideikommissen Trolle-Ljungby och Årup. Skulle behövas att någon hittar en tydligare källa, sedan är det bara att ändra länken från Carl Axel till Axel. Plumbum208 (diskussion) 19 november 2020 kl. 19.27 (CET)
jag har tv tagit bort uppgiften om vem som uppförde byggnaden då källorna är motsägande.Yger (diskussion) 19 november 2020 kl. 19.39 (CET)

Fel i mall[redigera | redigera wikitext]

För Göteborgs primärområden finns en mall med statistiska nyckeltal. Dessa har varit i bruk i flera år med uppdaterade tal. Nu har något hänt och talen presenteras inte längre. Kan beskådas exv. här: Annedal, Göteborg#Nyckeltal. Tacksam om någon mallkunnig kan åtgärda. //--Bulver (diskussion) 21 november 2020 kl. 13.04 (CET)

Högsjön i Västmanland[redigera | redigera wikitext]

Hej. Varför envisas administratör Kitayama ändra län på en sjö i Västmanland? Vi har ändrat flera ggr men Kitayama ändrar tillbaka till ett län som sjön inte hör till. Kan ni vara snälla och ändra till Västmanland? --155.4.222.135 (diskussion) 21 november 2020 kl. 14.51‎ (Signatur tillagd i efterhand.)

Sjön ligger i landskapet Närke men i Västmanlands län. Så det som står är korrekt. Du finner mer om denna ändring av länstillhörighet i artikeln Götlunda socken, Närke.Yger (diskussion) 21 november 2020 kl. 14.54 (CET)
155.4.222.135, både här och i redigeringskommentarerna skrev du att du ändrade län, men det var landskap du ändrade. Län och landskap är inte samma sak. /Kyllo (f.n. fadder)|kontakt| 21 november 2020 kl. 15.59 (CET)

Artikel: Jan Bonnevier[redigera | redigera wikitext]

Artikel: https://sv.wikipedia.org/wiki/Jan_Bonnevier

Vid sök på "Jan Bonnevier" på Google? Har påpekat detta till användarkontot i wikipedia att bilden som som har lagts till i artikeln till personen som är avliden att bilden är helt fel person och har ingen sammankoppling till innehållet, har även anmält detta till Google som hänvisar till en annan artikel i GD (Gävle Dagblad) som är ägare till bilden, och GD vägrar att radera bilden i artikeln i deras tidning. Så ännu en gång kan ni på Wikipedia ta bort den länkande bilden som har ingen sammankoppling till den avlidna personen.

/Tack

Jag beklagar, men wikipediaartikeln har ingen bild alls. Det är Google som väljer att kombinera en wikisökträff med en bildsökträff i sitt sökresultat. Så fort du klickar in på wiki-artikeln är bilden borta. Du måste vända dig till Google för att åtgärda det påtalade problemet. / Anhn (diskussion) 24 november 2020 kl. 08.47 (CET)
Under rutan med Robinsondeltagarens bild och texten om journalisten finns en länk "Feedback" ( i alla fall i min webbläsare). Klicka på den så kan du felanmäla till Google, för det är där felet ligger. --Sjö (diskussion) 24 november 2020 kl. 09.11 (CET)
Jag har nu gett feedback till Google (hade inte prövat detta förut - tack Sjö för tips) så får vi se om det hjälper. / Anhn (diskussion) 24 november 2020 kl. 09.29 (CET)

I artikeln om Olmeker står det felaktigt att kulturen har sitt ursprung i Etiopien och Eritrea[redigera | redigera wikitext]

Det finns inga belägg överhuvudtaget för att den centralemerikanska civilisationen har sitt ursprung någon annanstans än i centralamerika. --62.220.178.161 (diskussion) 25 november 2020 kl. 00.13‎ (CET) (Signatur tillagd i efterhand.)

Någon hade klottrat i artikeln nyligen. Bra att du såg det. Det är åtgärdat nu. Svensson1 (diskussion) 25 november 2020 kl. 00.22 (CET)

Jan Bonnevier[redigera | redigera wikitext]

Vem äger kontot för "Jan Bonnevier"?--Onotop (diskussion) 29 november 2020 kl. 08.55‎ (Signatur tillagd i efterhand av Ternarius.)

Vilket konto? Något konto med namnet "Jan Bonnevier" verkar inte finnas. - Tournesol (diskussion) 29 november 2020 kl. 10.39 (CET)
@Onotop, Tournesol: Det finns ett numera blockerat konto JAN BONNEVIER (diskussionbidrag (raderade) • loggar (om) • stats), men vem som äger det vet jag inte om vi kan svara på. Jag förstår inte riktigt innebörden av "äger" – exakt vem som en gång lagt upp kontot kan en aldrig riktigt veta; visserligen kan vi ibland dra vissa slutsatser av nicket, men de är oftare än vad vi kan tro rätt osäkra. / TernariusDisk 29 november 2020 kl. 11.06 (CET)
Det kan eventuellt syfta på vem som "bestämmer över"/äger artikeln Jan Bonnevier. Jag har ogjort Onotop utökade skrivning av topplänken i den två gånger idag och igår.Yger (diskussion) 29 november 2020 kl. 11.13 (CET)
@Yger, Onotop: Jaså "äga" på det sättet – då föll slanten ner! Nej, ingen äger en artikel. Däremot har vi vissa regler för vad som kan skrivas i artiklarna, och hur det ska skrivas, som alla användare måste följa. / TernariusDisk 29 november 2020 kl. 11.26 (CET)