Wikipedia:Anmäl ett fel

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Wikipedia:AEF)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Deltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
      Genväg WP:FEL WP:AEF
Bluegradient1.svg
Anmäl ett fel
Magnifying glass icon mgx1.svg


Välkommen till Anmäl ett fel! Om du hittar en felaktighet i en artikel så kan du oftast enkelt rätta till det själv genom att klicka på "Redigera" längst upp. Om du inte vill eller kan det, så går det också bra att göra en anmälan här.

Gör så här för att anmäla ett fel: Klicka nedan, skriv en rubrik och beskriv felet så tydligt som möjligt så tar någon hand om det relativt snart. Ju mer detaljerat du skriver, desto större är chansen att du får precis den hjälp du behöver. Tänk på att ange vilken artikel det rör sig om. Kom ihåg att trycka på "spara"-knappen nere till vänster under textrutan innan du avslutar så att din felanmälan registreras. Ofta dyker kommentarer eller svar upp här inom kort, så spara gärna länken som ett bokmärke.

Du behöver inte signera med fullständigt namn, och undvik gärna att ange e-postadress, telefonnummer etc. Om du vill kan du signera med fyra tilde (~~~~); då skapas automatiskt en signatur med tidsstämpel.

Tänk på att allt du skriver här, precis som på övriga Wikipedia, kan läsas av vem som helst.

Vanligaste frågorna
  • En vanlig fråga, speciellt i samband med de återkommande insamlingskampanjerna, är hur man enklast skänker pengar till driften av Wikipedia och varför det inte går att använda "Swish". Svaret är att Wikimedia Foundation, som driver Wikipedia, finns i USA. Frågor om hur man enklast bidrar med pengar och betalar hänvisas till epostadressen donate@wikimedia.org .
Blekinges landskapsvapen är inte fel.
  • En annan vanlig fråga är varför Wikipedias versioner av heraldiska vapen (exempelvis kommun- och landskapsvapen) skiljer sig från det vapen som visas på exempelvis en kommuns hemsida. Svaret på detta finns på Heraldiska vapen på Wikipedia


Sonny Johnson[redigera | redigera wikitext]

Det verkar vara någon eller några som haft roligt med filmografin för Sonny Johnson. Har jag fel? Hälsningar Silent Sam1 (diskussion) 9 november 2018 kl. 15.27 (CET)

Den här redigeringen lade till "Var fjortonde dag" i filmografin och var obekant med wikiformatering. Dock hittar jag ingen sådan film på sfdb så jag tog bort den. Fixat Fixat Anhn (diskussion) 11 november 2018 kl. 06.24 (CET)
Hvar fjortonde dag var ett TV-program som sändes 1965-1972. /Ascilto (diskussion) 11 november 2018 kl. 12.05 (CET)

Subkultfestivalen - tiden för Nordkvists död[redigera | redigera wikitext]

https://sv.wikipedia.org/wiki/Subkultfestivalen

´Den näst största scenen som är inomhus heter Stella och är döpt som en hyllning till Per 'Pelle' Nordkvist som blev mördad[3] för sin subkulturella stil under sommaren 2010 i Göteborg.´

Nordkvist blev mördad i februari 2010, därför är ´sommaren´ felaktigt.

källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Per_Nordkvist

Fixat Fixat Anhn (diskussion) 11 november 2018 kl. 06.03 (CET)

Jugend sida[redigera | redigera wikitext]

Precis under titeln "Jugend" så står det att det är en sjuarmad ljusstake istället för en konststil

Fixat Fixat i denna redigering som korrigerade en felaktig svensk beskrivande text i bakomliggande Wikidataobjekt. Denna beskrivande text används i den mer kompakta mobila vyn men inte i vyn "stationär dator".

Wikipediaartikel om Andreas Önnerfors[redigera | redigera wikitext]

Flyttad till Diskussion:Andreas Önnerfors

Ny ägare av bolags wiki-sida[redigera | redigera wikitext]

SCA delades i juni ifjol, och nu vårt tidigare huvudkontor (som nu är Essity) ägde denna sida, och vi ska ta över ägandeskapet. Men eftesom vi inte vet vem som hade hand om ägarskapet så kommer jag inte in och kan uppdatera informationen. Behöver hjälp med att låsa upp kontot.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Svenska_Cellulosa_AB_SCA

Lena Johansson Koncernkommunikation Svenska Cellulosa Aktiebolaget AB (publ)

Hej! Wikipedia är ett fritt uppslagsverk där ingen "äger" någon sida. Artiklarna kan redigeras av alla användare, men tänk på att det inte alltid är lätt att hålla en text neutral när man själv har en anknytning till ämnet. Läs gärna mer i Wikipedia:Introduktion till grundprinciperna. /JohanahoJ (diskussion) 15 november 2018 kl. 14.31 (CET)
(Redigeringskonflikt)
Jag är rädd du missförstått idén med Wikipedia. Wikipedia är en encyklopedi, ingen äger de enskilda artiklarna. Ingen, vare sig ett företag eller en privatperson, kan gå in och "reservera" en artikel om sig själv; tvärtom, vi brukar avråda från att någon skriver om verksamheter som står en själv mycket nära (se exempelvis Wikipedia:Intressekonflikt). När det är sagt, kan vi givetvis inte hindra att enskilda företag avsätter en eller flera personer att skriva om företaget på Wikipedia, även om det som sagt inte är något som vi uppmuntrar. Men dessa användare är inte knutna till någon enskild artikel, utan till ett användarnamn. Dessa användares lösenord lagras inte, annat än i krypterad, oläsbar form; däremot kan de bytas (samma princip, för övrigt, som av sekretesskäl används på de flesta kommersiella databaser). För att kunna byta ett sådant lösenord, måste ni dels veta användarnamnet, dels måste användaren ha registrerat en epostadress knuten till användarnamnet. Finns ingen epostadress registrerad, går det inte att byta lösenordet. Hur en gör för att byta lösenordet ser du på Wikipedia:Varför skapa ett användarkonto?. Men glöm inte att ingen äger artiklarna! / TernariusD 15 november 2018 kl. 15.03 (CET)
Bättre är att du själv skapar ett eget användarnamn, redigerar lite i andra artiklar för att lära dig strukturen och hur vi jobbar innan du korrigerar de felaktigheter som finns i artikeln. När du vet med dig du har intressekonflikt är det dock nästan bättre du skriver på den artikelns diskussionssida vad du vill ändra, med källor, så kan någon annan ändra det. MVH Adville (diskussion) 15 november 2018 kl. 16.20 (CET)
@Ternarius: Man kan visst byta lösenord även om man inte har en e-postadress kopplad till sitt konto. Jag har själv gjort det för inte särskilt länge sedan. /Ascilto (diskussion) 15 november 2018 kl. 16.24 (CET)
Ascilto: Jag utgick från Wikipedia:Varför skapa ett användarkonto? där det står: "Om du glömmer ditt lösenord utan angiven e-postadress kommer du inte att kunna logga in på användarkontot igen". Det är möjligt att det är felaktigt/har ändrats, men det är i så fall ingenting jag har någon vetskap om. / TernariusD 15 november 2018 kl. 17.00 (CET)
Aha, jag hade ju inte glömt mitt gamla lösenord, det var i färskt minne bevarat. Således; om man kommer ihåg sitt gamla lösenord kan man fritt byta, men om man inte kommer ihåg det behöver man ha en e-postadress registrerad. /Ascilto (diskussion) 15 november 2018 kl. 17.11 (CET)
Jag ser inte att någon av dem som bidragit till artikeln skulle ha ett användarnamn som uppenbart anknyter till firman, så ja, skapa ett nytt användarnamn för den person som skall ansvara för artikeln från företagets sida (eller flera användarnamn om det gäller flera personer). Trots vad som ovan sägs om intressekonflikter är det förstås välkommet att någon på företaget påpekar om behov av uppdatering eller fakta som blivit tillgängliga. Något behov att ta över ett gammalt användarnamn finns inte, eventuellt kan man på lämplig webbsida (som kan länkas från användarsidan) bekräfta att det nya användarnamnet har rätt att representera företaget. --LPfi (diskussion) 15 november 2018 kl. 17.20 (CET)
LPfi: Jag har inte påstått att det skulle vara ovälkommet att någon/några som är insatta i förhållandena hjälper till med att uppdatera artikeln, inte heller har jag påstått att någon av dem som bidragit till artikeln skulle ha ett användarnamn som anknyter till firman. (Dock hittar jag användarnamn som BetaPete (som klart förklarat att hen ämnade fokusera på företag där hen arbetat) och SCAecosystem. Däremot bör du väl vara medveten om att vi har haft flera fall där både privatpersoner och företagsföreträdare agerat som om de hade ensamrätt till artiklarna om dem själva. Eftersom den här tråden inleddes med formuleringar som "vårt tidigare huvudkontor [---] ägde denna sida", "ta över ägandeskapet", "vem som hade hand om ägarskapet" så gjorde jag bedömningen att det fanns en påtaglig risk för en liknande missuppfattning här. Därav mina formuleringar. / TernariusD 15 november 2018 kl. 18.37 (CET)
Jag var tydligen mycket otydlig. Jag håller med dig om det du säger, men ville förtydliga (och inget jag skrev var riktat mot dig). SCAecosystem missade jag, men att BetaPete redigerat ger ingen orsak för företaget att "ta över" användarnamnet. Och att ta över användarnamn är olämpligt också om företaget eventuellt har tillgång till en tidigare anställds firmaepost. --LPfi (diskussion) 15 november 2018 kl. 21.35 (CET)
LPfi: Jag argumenterade inte ovan för att vi skulle låta företaget ta över just de två användarnamnen, anledningen att jag nämnde dem var snarast för att påpeka att det faktiskt, trots att du påstod motsatsen, fanns personer som kunde tänkas ha anknytning till firman. Vilka av dem det var, om ens någon, vill jag inte spekulera om. Frågan om medarbetare som är externt betalda för att skriva på Wikipedia är ju kontroversiell, och jag vill inte dra igång en debatt om den saken just här och nu. Men om det nu skulle visa sig att företaget har en användare placerad här med uppgift att skriva artiklar om företaget, kan jag inte inse att det är någon nackdel för oss att veta vem det är. Viktigast är dock, emm, att vi säkerställer att de förstår, och accepterar, att de inte har någon äganderätt till artiklar om dem själva. / TernariusD 15 november 2018 kl. 23.10 (CET)