Wikipedia:Anmäl ett fel

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Wikipedia:AEF)
Hoppa till: navigering, sök
Deltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
      Genväg WP:FEL WP:AEF
Bluegradient1.svg
Anmäl ett fel
Magnifying glass icon mgx1.svg


Välkommen till Anmäl ett fel! Om du hittar en felaktighet i en artikel så kan du oftast enkelt rätta till det själv genom att klicka på "Redigera" eller "Redigera wikitext" längst upp. Men om du inte vill eller kan det, så går det också bra att göra en anmälan här.

Gör så här för att anmäla ett fel: Klicka nedan, skriv en rubrik och beskriv felet så tydligt som möjligt så tar någon hand om det relativt snart. Ju mer detaljerat du skriver, desto större är chansen att du får precis den hjälp du behöver. Tänk på att ange vilken artikel det rör sig om. Kom ihåg att trycka på "spara"-knappen nere till vänster under textrutan innan du avslutar så att din felanmälan registreras. Ofta dyker kommentarer eller svar upp här inom några timmar eller något dygn, så titta gärna tillbaka efter ett litet tag.

Du behöver inte signera med fullständigt namn, eller ange e-postadress, telefonnummer etc. Om du vill kan du signera med fyra tilde (~~~~); då skapas automatiskt en signatur med tidsstämpel.

Tänk på att allt du skriver här, precis som på övriga Wikipedia, kan läsas av vem som helst.

Vanligaste frågorna
Blekinges landskapsvapen är inte fel.
  • En av de vanligaste frågorna är varför Wikipedias versioner av heraldiska vapen (exempelvis kommun- och landskapsvapen) skiljer sig från det vapen som visas på exempelvis en kommuns hemsida. Svaret på detta finns på Heraldiska vapen på Wikipedia


Fel kartplacering[redigera | redigera wikitext]

Vik (ort) är felplacerad på kartan i förgreningsartikeln Vik. Hoppas att någon kan flytta kartnålen till rätt plats! Mvh --Allexim (diskussion) 14 maj 2017 kl. 10.50 (CEST)

Fixat Fixat --Larske (diskussion) 14 maj 2017 kl. 11.07 (CEST)
@Larske: Tack för ditt fixande av felaktigheten! Är det du som är ip-numret som har redigerat minuterna efter dig i artikeln? Vad menas med "lite färre rutor som flyter i kanten"? Det finns flera Vik i Sverige (bl.a. Vik, Strängnäs kommun) men den enda markeringen för Vik som fanns på Sverigekartan togs bort. Skall man uppfatta denna redigering som att Vik i Hudiksvalls kommun inte existerar? Mvh --Allexim (diskussion) 14 maj 2017 kl. 12.32 (CEST)
Nej, det är någon annan som gjort redigeringarna efter de två redigeringar som jag gjorde. Med "lite färre rutor som flyter i kanten" förmodar jag att de tre kartorna för Norge, Sverige och Finland ersattes med en gemensam karta. --Larske (diskussion) 14 maj 2017 kl. 12.46 (CEST)
@Larske: Tack för denna redigering och ett speciellt tack för redigeringskommentaren där du anger källan för att det finns ett Vik i Hudiksvalls kommun. Tack också för att alla Vik i Sverige har blivit utplacerade på Sverigekartan! Mvh --Allexim (diskussion) 14 maj 2017 kl. 14.06 (CEST)
Vik i Hudiksvall verkar vara en ganska liten ort, men den har ändå "riktiga" vägskyltar här och här. På den här flygbilden har jag märkt ut positionerna för de två vägskyltarna. Det är knappt 900 meter fågelvägen mellan de två skyltarna. --Larske (diskussion) 14 maj 2017 kl. 14.22 (CEST)

Þingeyrar[redigera | redigera wikitext]

På isländsk wikipedia inleds sidan Þingeyri med texten Má ekki rugla saman við Þingeyrar och på sidan Þingeyrar står överst Má ekki rugla saman við Þingeyri. Jag föreslår därför att den svenska "sammanrugglingssidan" Þingeyrar raderas. Det finns väl ingen annan sida att omdirigera omdirigeringen till? Eller gör det det…? /Dagsuddare (diskussion) 16 maj 2017 kl. 08.51 (CEST)

För att sammanfatta: Þingeyrar ligger i Norðurland vestra men omdirigeras på svwp till Þingeyri i Västfjordarna. Mitt förslag är att omdirigeringen tas bort. Dagsuddare (diskussion) 17 maj 2017 kl. 07.21 (CEST)
Omdirigeringen kommer nog från att Þingeyrar anges som ett alternativt namn till Þingeyri i källan till artikeln. Så länge den uppgiften är korrekt skadar nog inte omdirigeringen i sig. -- Innocent bystander (diskussion) 17 maj 2017 kl. 07.54 (CEST)
Förlåt, men det där får du förklara bättre. Jag hittade inget Þingeyrar som alternativt namn för Þingeyri på kartan. Det närmaste jag kunde komma var campingplatsen Þingeyraroddi, men det är ett sammansatt ord med namnet Þingeyri i genitiv. (Genitiv av namnet Þingeyrar är däremot Þingeyra – utan r på slutet. Eller är jag helt ute och reser?) Dagsuddare (diskussion) 17 maj 2017 kl. 09.12 (CEST)
Det är inte på kartan du ska titta. Klicka på [1]-an på kartan. Då dyker en vit ruta med information upp. Klicka på krumeluren direkt till vänster om texten "geotree". Där ser du två isländska namn och två engelska. Sedan ser du där också två postkoder och en länk till engelska wikipedia. Det finns också en femte namn utan specificerat språk. Ett av de isländska namnen har ett "hjärta" vid sig. Det är det föredragna isländska namnet. Þingeyrar har inget sådant hjärta. Jag vet inte hur mycket erfarenhet du har av GeoNames. Min erfarenhet är att det är en mycket svag källa. I just Island har det tillkommit många namn på alternativa grammatiska former. -- Innocent bystander (diskussion) 17 maj 2017 kl. 09.30 (CEST)
Om man omdirigerar från ett alternativt namn sammanfaller med namnet på en annan ort är det nog bra att åtminstone ha en topplänk, då artikeln saknas borde man kanske ha en förgreningssida med länk till trakten där orten utan artikel finns. --LPfi (diskussion) 17 maj 2017 kl. 09.33 (CEST)
Tack för förklaringen. Det är riktigt att källan ger orten två alternativa namn. Men eftersom den isländska wikipedian är så noga med att dessa namn inte ska blandas ihop så misstänker jag att det är GeoNames som har klantat sig. "Alternativformen" av Þingeyri finns nog bara i genitiv. Dagsuddare (diskussion) 17 maj 2017 kl. 09.56 (CEST)
Om Þingeyrar bara är en genitivform av Þingeyri så är det inte mycket till alternativ-namn. -- Innocent bystander (diskussion) 17 maj 2017 kl. 09.59 (CEST)
Jag är ingen språkexpert men om det skulle finnas många orter med namnet Þingeyri så kan nog Þingeyrar vara en pluralform också. Dagsuddare (diskussion) 17 maj 2017 kl. 10.26 (CEST)

livboj[redigera | redigera wikitext]

Runt 80 000 livbojar finns över hela Sverige (2011) och de räddar i genomsnitt 11 liv per år.[1]

Avseende Trygg Hansas sponsorbojar så finns det fler bojar än med Trygg Hansa varumärke. I påståendet att 11 liv om året räddas med boj leder länken till Trygg Hansas hemsida men mer bakgrund saknas där. Dock bygger påståendet på en webbenkät utförd av Novus på uppdrag av Trygg Hansa. Underlaget här tillhör Trygg Hansa och är inte publicerat. Det finns inga fakta i officiell drunknings eller olycksstatistik som stöder påståendet att livbojen räddar 11 liv. Det finns lagkrav på utrustning enligt LSO, lagen om skydd mot olyckor, som är tolkat i en rekommendation av MSB , SRVFS 2007:5 . Där ställs krav på alla anläggningsägare vid vatten. --Faktastyrd (diskussion) (Wikipediasignatur tillagd i efterhand.)

Jag förtydligade, och tog bort påståendet om 11 räddade liv om året. Du kan själv redigera felaktigheter du hittar, med fliken ”redigera” högst upp på artikelsidan! Rotsee (diskussion) 23 maj 2017 kl. 13.11 (CEST)

Felaktiga företagsnamn[redigera | redigera wikitext]

Hej!

Gothia Fortbildning och Gothia Förlag stavas med versalt F i det andra ordet, men på Wikipedia heter artiklarna Gothia fortbildning och Gothia förlag, vilket alltså är fel. Men det verkar inte gå att ändra. Tacksam för hjälp.

/Joel

Vi följer vanligen svenska skrivregler för artikelnamnen. Se WP:Skrivregler:
Wikipedia skriver normalt varumärken och organisationsnamn enligt vedertagna svenska språkregler, även om det företag eller den organisation som skapat namnet föredrar ett annat skrivsätt, till exempel i fråga om versalisering och stavning. Den här principen används även av svenska dagstidningar, och har som syfte att namnet ska vara lätt att läsa och att namnet inte ska ges reklamutrymme:
-- Innocent bystander (diskussion) 23 maj 2017 kl. 14.50 (CEST)
Nja. Wikipedia:Namngivning#Flerordiga namn säger något annat, och jag uppfattar att när det gäller namn på organisationer, företag etc så är principen att vi följer vi det egna skrivsättet vad gäller huruvida det andra ordet ska skrivas med stor bokstav eller inte. Någon annan princip tror jag inte finns – våra artiklar heter t ex Svenska kyrkan, Statens Järnvägar, Statens institutionsstyrelse, Svenska Akademien, Volvo Lastvagnar, etc. Så artiklarna som Joel nämner borde nog flyttas. /NH 23 maj 2017 kl. 14.57 (CEST)
… vilket jag också gjorde. /NH 23 maj 2017 kl. 15.15 (CEST)