Wikipedia:Anmäl ett fel

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Wikipedia:AEF)
Hoppa till: navigering, sök
Deltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
      Genväg WP:FEL WP:AEF
Bluegradient1.svg
Anmäl ett fel
Magnifying glass icon mgx1.svg


Välkommen till Anmäl ett fel! Om du hittar en felaktighet i en artikel så kan du oftast enkelt rätta till det själv genom att klicka på "Redigera" eller "Redigera wikitext" längst upp. Men om du inte vill eller kan det, så går det också bra att göra en anmälan här.

Gör så här för att anmäla ett fel: Klicka nedan, skriv en rubrik och beskriv felet så tydligt som möjligt så tar någon hand om det relativt snart. Ju mer detaljerat du skriver, desto större är chansen att du får precis den hjälp du behöver. Tänk på att ange vilken artikel det rör sig om. Kom ihåg att trycka på "spara"-knappen nere till vänster under textrutan innan du avslutar så att din felanmälan registreras. Ofta dyker kommentarer eller svar upp här inom några timmar eller något dygn, så titta gärna tillbaka efter ett litet tag.

Du behöver inte signera med fullständigt namn, eller ange e-postadress, telefonnummer etc. Om du vill kan du signera med fyra tilde (~~~~); då skapas automatiskt en signatur med tidsstämpel.

Tänk på att allt du skriver här, precis som på övriga Wikipedia, kan läsas av vem som helst.

Vanligaste frågorna
Blekinges landskapsvapen är inte fel.
  • En av de vanligaste frågorna är varför Wikipedias versioner av heraldiska vapen (exempelvis kommun- och landskapsvapen) skiljer sig från det vapen som visas på exempelvis en kommuns hemsida. Svaret på detta finns på Heraldiska vapen på Wikipedia


Plagiat[redigera | redigera wikitext]

Fann att artikeln om jätteloka till stora delar är ett plagiat och har varit så enligt diskussionssidan i minst 8 år. Något borde göras åt det men jag tror någon som kan detta område bättre än jag får göra det, att bara radera det plagierade utan någon ny information skulle skapa en mycket dålig artikel. Kolurpen (diskussion) 30 juni 2017 kl. 21.53 (CEST)

Tack för upplysningen! Jag var tyvärr tvungen att radera texten, eftersom den strider mot Wikipedias upphovsrättspolicy. Texten finns dock kvar i versionshistoriken för den som vill skriva om den. – Conexum (✔|✘) 30 juni 2017 kl. 22.06 (CEST)
@Kolurpen:Om du hittar någon mer artikel med stora brister kan du lägga in en åtgärdsmall överst i artikeln. Exempelvis {{plagiat}} om det är misstänkt plagiat. I Wikipedia:Åtgärdsmall kan du hitta fler åtgärdsmallar och läsa om hur det fungerar. /Kyllo (f.n. fadder)|diskutera?| 13 juli 2017 kl. 15.14 (CEST)

Två wikipediasidor, samma företag[redigera | redigera wikitext]

Hej

Jag upptäckte att det finns två sidor om vårt företag. Hur gör jag för att ta bort den ena? Jag kommer också att behöva redigera den sida som blir kvar då det finns en del faktafel.

https://sv.wikipedia.org/wiki/S%C3%B6derberg_%26_Haak_AB

https://sv.wikipedia.org/wiki/S%C3%B6derberg_%26_Haak_Maskin

Ja, se! Det ser ut som artikeln skapades 2004 för att flyttas till ett nytt uppslag. Därefter skapades en ny artikel på den gamla platsen. Vilket uppslagsord är bäst här? -- Innocent bystander (diskussion) 10 juli 2017 kl. 08.30 (CEST)
Den förstnämnda artikeln är kategoriserad som "Ej längre existerande svenska företag" och den andra som "Företag bildade 1977". Är det verkligen ett och samma företag även om det andra har "rötterna" i det första? --Larske (diskussion) 10 juli 2017 kl. 08.36 (CEST)
Det är inte alltid lätt att avgöra, ens om man har organisationsnummer att luta sig emot. Att man är uppköpt betyder inte nödvändigtvis att verksamheten eller ens bolaget upphör, isht om man blir uppköpt av ett riskkapitalbolag som Ratos. -- Innocent bystander (diskussion) 10 juli 2017 kl. 11.04 (CEST)
Tack för att ni gjorde mig uppmärksam på att det låg som två olika kategorier. Nu förstår jag hur det hänger ihop och då behöver vi inte ta bort någon av dom.
Det inte längre existerande bolaget bör kanske inte ha en länk till hemsidan? Åtminstone inte som externa länk? -- Innocent bystander (diskussion) 10 juli 2017 kl. 21.38 (CEST)

Felstavad rubrik[redigera | redigera wikitext]

Det är felstavat namn i rubriken. Jag har rättat namnet i hela texten, men rubrik gick ej att ändra. Sidan jag talar om är:"August Hoffmanns pianofabrik" Det skall vara ett "n" i Hoffmans.

Jag precis skapat en ny sida som heter:"August Hoffmans Pianofabrik". Där har jag fört in samma text som den andra sidan, fast med rätt stavning.--Glisso (diskussion) (Wikipediasignatur tillagd i efterhand.)

I källan kallas han Hoffmann förutom i rubriken. Är du säker på att det ska vara Hoffman? Kan du ange någon ytterligare källa? /Pontuz (diskussion) 10 juli 2017 kl. 10.47 (CEST)
Om artikelnamnet ska ändras görs det genom en flytt för att få med ändringshistoriken./Pontuz (diskussion) 10 juli 2017 kl. 10.50 (CEST)
Båda stavningarna verkar ha förekommit på själva instrumenten: [1] [2] [3] Boⅳⅰᴇ (🖉) 10 juli 2017 kl. 10.57 (CEST)
Jag har raderat August Hoffmans Pianofabrik. Om diskussion och källor visar att den stavningen är korrekt, bör den nya artikeln skapas genom att den gamla flyttas. De tidigare bidragsgivarna har rätt att vara med i artikelhistoriken. / TernariusD 10 juli 2017 kl. 11.01 (CEST)
Här i Idun 20 december 1889 s.494 annonserar "Aug. Hoffmanns Pianofabrik och Magasin" och uppger sig också vara "Generalagent för verldens första pianofabrik "Steinway & Sons, Newyork". Och i denna annons i Idun 1901 s.315 är Aug. Hoffmann Kungl. Hofleverantör. Artikelrubriken är således korrekt -Wvs (diskussion) 10 juli 2017 kl. 18.42 (CEST)

Jag googlar och finner bland annat det detta, som är en webb-annons från Toronto, Canada, för ett nytt piano av märket August Hoffman med ett n! Jag tolkar det som att namnet används av en tillverkare i något asiatiskt land efter att den svenska fabriken upphört. Om det finns något historiskt samband till den svenska fabriken, vet jag inte. "Tanda endast mot ladans plan" skall det ha stått på "svenska" tändsticksaskar tillverkade i Japan. Kanske är detta en parallell. Roufu (diskussion) 11 juli 2017 kl. 07.32 (CEST)

Siarö och Insjön på Siarö[redigera | redigera wikitext]

1) Kartan i artikeln Siarö lämnar mycket övrigt att önska. Det är väldigt svårt att se Siarö på den kartan. På denna karta syns ön mycket bättre. På den karta som finns i artikeln är Siarö utmärkt med en röd kartprick. Klickar man på kartan för att försöka se närmare på Siarö så försvinner den röda kartpricken, vilket gör det näst intill omöjligt att se var Siarö finns. Går det att byta ut kartan alternativt förbättra den så att Siarö syns tydligt?

2) I artikeln Insjön (Siarö) har jag satt in denna karta där ön syns mycket bättre. Problemet är att Siarö på kartan har grå färg som omgivningen medans Ljusterö på kartan har gul färg och därmed står ut/sticker ut mot den gråa omgivningen. Går det att gulmarkera enbart Siarö på kartan så att bara den ön lyser gul på kartan i artikeln Insjön (Siarö)?

Mvh --Allexim (diskussion) 19 juli 2017 kl. 16.41 (CEST)

Siarö ligger norr om LJusterö.
De små kartorna med röd prick är mest till för att man i stora drag ska se var en plats ligger och inte något man ska använda för att finorientera efter. Om man använder mallen {{mapframe}} kan man rita en karta som dels går att får lika stor som hela webbläsarfönstret genom att klicka på rutan i övre högra hörnet och dels går att zooma in så att platsen går att detaljstudera utan att "någon prick försvinner". Kan det vara nåt? Se exempel med just Siarö till höger.
Annars finns ju alltid möjligheten att klicka på koordinaterna i artikelns övre högra hörn och på sidan man kommer till, GeoHack, finns det många olika kartor att välja på.
--Larske (diskussion) 19 juli 2017 kl. 19.24 (CEST)
Mycket användbar funktion - stort tack för informationen. Mvh --Bairuilong (diskussion) 19 juli 2017 kl. 20.03 (CEST)
@Larske: Tack för ditt svar! Kartan som du har gjort för Siarö är mycket bra. Kan du föra in den i artikeln Siarö? Mvh --Allexim (diskussion) 19 juli 2017 kl. 19.40 (CEST)

Påhittad stridsvagn[redigera | redigera wikitext]

Artikeln https://sv.wikipedia.org/wiki/Stridsvagn_45.G handlar om ett fordon som aldrig har funnits i svenska försvaret, tidskriften som används som referens fanns kring sekelskiftet, och artikelförfattaren existerar inte. Någon Fabrik 03 utanför Örebro har heller aldrig ägts av det svenska försvaret. --83.250.150.183 (diskussion) ‎19 juli 2017 kl. 18.39 (CEST) (Wikipediasignatur tillagd i efterhand av Allexim.)

Det är inte mitt område, men det var väl egentligen något senare som Stridsvagn S blev den första modellen konstruerad och byggd i Sverige. JohanahoJ (diskussion) 19 juli 2017 kl. 19.14 (CEST)
Jãg har raderat, tack för återkopplingen, jag var den som blev lurad och godkände den.Yger (diskussion) 19 juli 2017 kl. 19.27 (CEST)

Nytt wikitextläge fungerar inte på omdirigeringssidor[redigera | redigera wikitext]

Jag använder betafunktionen "Nytt wikitextläge" för redigering. Dock går det inte att använda den på omdirigeringssidor; när man då klickar på "Redigera" kommer istället målsidans källkod upp, och det går heller inte att ändra till omdirigeringssidans namn i URL:en. Går det att åtgärda denna bugg? Lex Veritatis (diskussion) 20 juli 2017 kl. 16.10 (CEST)

Lex Veritatis: Det är bättre om du tar upp sånt här på Wikipedia:Wikipediafrågor, den här sidan är till för att anmäla fel som hittas i artiklar. DIEXEL (diskussion) 20 juli 2017 kl. 16.18 (CEST)
OK, jag kopierade över inlägget dit nu. Lex Veritatis (diskussion) 20 juli 2017 kl. 16.22 (CEST)

Käringetjärn - - -> Käringetjärnet[redigera | redigera wikitext]

En artikel kallades felaktigt för Käringetjärn, trots att alla insjöarna i artikeln heter Käringetjärnet. Därför ändrade jag artikelns namn till Käringetjärnet. Problemet är bara det att efter det finns den felaktiga Käringetjärn kvar på en karta över bl.a. dessa insjöar, se ex. i artiklarna Käringtjärn och Käringsjön. Finns det någon som kan ändra Käringetjärn till Käringetjärnet på kartan? --Allexim (diskussion) 21 juli 2017 kl. 21.33 (CEST)

Åtgärdat. Man kan ladda hem svg-filen, öppna den i en textediterare (notpad t.ex, mindre lämpligt med Word o.l då det lätt blir sallad) leta reda på de namn man vill ändra, och sedan ladda upp den nya versionen över den gamla. Taxelson (diskussion) 21 juli 2017 kl. 23.52 (CEST)

Fixa bilden[redigera | redigera wikitext]

Någon som kan fixa bilden i infoboxwn på sidan Scouterna, får ingen ordning på det. Kolurpen (diskussion) 23 juli 2017 kl. 18.59 (CEST)

Fixat Fixat \\\D.S.Skåningen (diskussion) 23 juli 2017 kl. 19.01 (CEST)