Wikipedia:Anmäl ett fel

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Wikipedia:AEF)
Hoppa till: navigering, sök
Deltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
      Genväg WP:FEL WP:AEF
Bluegradient1.svg
Anmäl ett fel
Magnifying glass icon mgx1.svg


Välkommen till Anmäl ett fel! Om du hittar en felaktighet i en artikel så kan du oftast enkelt rätta till det själv genom att klicka på "Redigera" längst upp. Om du inte vill eller kan det, så går det också bra att göra en anmälan här.

Gör så här för att anmäla ett fel: Klicka nedan, skriv en rubrik och beskriv felet så tydligt som möjligt så tar någon hand om det relativt snart. Ju mer detaljerat du skriver, desto större är chansen att du får precis den hjälp du behöver. Tänk på att ange vilken artikel det rör sig om. Kom ihåg att trycka på "spara"-knappen nere till vänster under textrutan innan du avslutar så att din felanmälan registreras. Ofta dyker kommentarer eller svar upp här inom kort, så spara gärna länken som ett bokmärke.

Du behöver inte signera med fullständigt namn, och undvik gärna att ange e-postadress, telefonnummer etc. Om du vill kan du signera med fyra tilde (~~~~); då skapas automatiskt en signatur med tidsstämpel.

Tänk på att allt du skriver här, precis som på övriga Wikipedia, kan läsas av vem som helst.

Vanligaste frågorna
Blekinges landskapsvapen är inte fel.
  • En av de vanligaste frågorna är varför Wikipedias versioner av heraldiska vapen (exempelvis kommun- och landskapsvapen) skiljer sig från det vapen som visas på exempelvis en kommuns hemsida. Svaret på detta finns på Heraldiska vapen på Wikipedia


Securitas Direct[redigera | redigera wikitext]

Hej! Securitas Direct concern äger Verisure och Alert Alarm. Verisure äger även Falk sedan nyligen. hitta ingen innio om det i artikeln! Kola upp det :) --15 september 2017 kl. 14.03‎ (CEST) (diskussion) 217.76.85.165 (Signering gjord i efterhand av Allexim)

Oxytocin och simning[redigera | redigera wikitext]

Hej,

Jag tror att det kan finnas en feltolkning eller att källhänvisningen inte stämmer i följande artikel:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Oxytocin

"Förutom värme och beröring, ökar oxytocinaktiviteten av simning. Effekten ökar av att simma ofta och regelbundet.[10]"

Artikelkällan hittade jag här:

http://www.academia.edu/14717609/Intranasal_oxytocin_attenuates_the_cortisol_response_to_physical_stress_A_dose_response_study


När jag läser den refererade källan hittar jag inget specifikt om simning, och det är inte heller vad forskarna koncentrerat sig på. Tidigt i artikeln talar man om "swim stress test" och "swim and restraint stress". Det gäller dock djurförsök och nämns som bakgrund/sammanhang. Det är inte vad undersökningen eller slutresultatet handlar om. Deltagarna i den refererade studien sprang på löpband.

"Participants rested for 10 min, provided a second saliva sample (S2) and mood rating (VAS2),and then engaged in vigorous exer-cise (i.e.,running on a treadmill)."

?

Hittar ni något annat i den hänvisade källan, eller ska referenslistan peka på en annan artikel som behandlar just simning och oxytocin?

Tack :) --Peace--out (diskussion) 18 september 2017 kl. 21.12‎ (CEST) (Signering gjord i efterhand av Allexim)

Fel symbol i artikeln om Kommunistiska Partiet[redigera | redigera wikitext]

Hej Wikipedia. Det är en felaktiv partisymbol som visas i artikeln om Kommunistiska Partiet. På bilden är det för det första helt fel hammare och skära än den partiet använder, och för det andra är den inte centrerad i den röda stjärnan utan ser ut att vara på väg höger ut.

Se https://www.facebook.com/kommunisterna/ eller www.kommunisterna.org för rätt symboler.

MVH Fredrik Wilcek --81.230.110.113 (diskussion) 19 september 2017 kl. 12.18 (CEST) (Signering gjord i efterhand av Allexim)

Se rubriken Vanligaste frågorna här ovanför. Vi kan inte använda copyrightade bilder. Sjö (diskussion) 25 november 2017 kl. 10.43 (CET)

emir kujovic[redigera | redigera wikitext]

KAN NI BYTA FLAGGA ISTÄLLET FÖR SERBISKAN FLAGGAN TILL MONTENEGROS FLAGGA MÅNGA BLIR UPPRÖRDA AV DETTA EFTERSOM MONTENERGO TILLHÖR INTE SERBIEN LÄNGRE ??!!!!!! --213.64.80.215 (diskussion) 10 november 2017 kl. 20.13‎ (CEST) (Signering gjord i efterhand av Allexim)

Den flagga du ser under födelseort avser det land han föddes i 1988, dvs tiden före Montenegro blev ett eget självständigt land. -- Innocent bystander (diskussion) 10 november 2017 kl. 20.21 (CET)
Det är alltså Jugoslaviens flagga snarare än Serbiens. Med det sagt, varför måste vi flagga alls i det här fallet? Vad tillför det artikeln? Lite som när Nazitysklands flagga dök upp i drottning Silvias artikel. /Grillo (diskussion) 15 november 2017 kl. 18.30 (CET)
Möjligt, men jag misstänker det är den Jugoslaviska delrepubliken Montenegros flagga, som går på samma tema som Jugoslaviens flagga. Och, nej, jag ser inte heller varför det måste vara flaggor överallt. -- Innocent bystander (diskussion) 15 november 2017 kl. 18.59 (CET)

Delete pictures[redigera | redigera wikitext]

Hello, i need help to delete photos that are uploaded by the user "olivercucarano". What can i do to delete the uploaded pictures? --Olivercucarano (diskussion) 19 november 2017 kl. 14.59‎ (CEST) (Signering gjord i efterhand av Allexim)

You need to request that at the media database we use, called Wikimedia Commons. Here is a link to the database describing how to request a deletion: [1]. Here are the files the user have uploaded: [2].--LittleGun (diskussion) 19 november 2017 kl. 15.13 (CET)

Felaktig information[redigera | redigera wikitext]

All information på denna sida är felaktig: https://sv.wikipedia.org/wiki/Without_You_(l%C3%A5t_av_Brandy_Norwood)

Den korrekta informationen finns på denna sida: https://sv.wikipedia.org/wiki/Without_You_(Badfinger-l%C3%A5t) --2a00:801:218:8c31:bd41:9a56:cc11:b3 (diskussion) 19 november 2017 kl. 23.34‎ (CEST) (Signering gjord i efterhand av Allexim)

Artiklarna handlar nog inte om samma låt; "Without You" är en vanlig låttitel. --JohanahoJ (diskussion) 19 november 2017 kl. 23.44 (CET)

Janne Nyrén[redigera | redigera wikitext]

I uppgifterna om missionsföreståndaren Janne Nyrén, född i Tjörnarp,Kristianstads län 1864-04-21 anges att han är far till arkitekten Carl Nyrén. Detta är inte sant. Janne Nyrén hade endast en son, Anders Bernhard Nyrén, född i Stockholm, Maria församling 1898-09-02.

Intygas av Birgitta Nyrén Myrstener, sondotter. --90.225.107.119 (diskussion) 20 november 2017 kl. 15.32‎ (CEST) (Signering gjord i efterhand av Allexim)

Hej! Såvitt jag kan se, har du rätt och uppgiften i artikeln om Janne Nyrén är felaktig. Jag har strukit den nu. M V H / Stigfinnare (diskussion) 20 november 2017 kl. 15.38 (CET)

https://sv.wikipedia.org/wiki/Victoriafallen[redigera | redigera wikitext]

Innehållet fungerar fint. Men klickar du på bilden, så uppstår problem. Tyvärr gick de inte att vissa bilden. Försök igen eller rapportera.

Misstänker felet ligger i filnamnet, då de har tecken som inte är nationell standard på filnamn så som Å,Ä och Ö. Och att de då skriver ett tecken som gör att de framstår problem att ladda bilden när man klickar på bilden för att förstora bilden.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Victoriafallen

När du klickar på Victoriafallet bilden, så kommer följande fel upp.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Victoriafallen#/media/File:Victoriaf%C3%A4lle.jpg

Länken här kan man se felmedelandet påpekas!

Idag den 20 Nov 2017 kl 18.30 (ca) Svensk tid. --31.208.183.165 (diskussion) 20 november 2017 kl. 18.22‎ (CEST) (Signering gjord i efterhand av Allexim)

Jag kan inte återskapa felet, utan för mig fungerar det som det ska både inloggad och oinloggad (Firefox+Windows10). Taxelson (diskussion) 20 november 2017 kl. 18.30 (CET)

Kör Windows 8.1 med Waterfox. De är om någon som har möjlighet att ladda upp till artiklen kan ladda ner de, och ändra filnamnet. Så bör de fugnera för allt oavsätt språk.

Misstänker att då du använder svenska i webbläsaren så fungera de, men som jag kör waterfox är på engelska. Men både waterfox och firefox är av samma skapare (mozzila), ända skillnaden

är att Waterfox är för 64 windows/data system och Firefox är för 32 bit windows/data system.

Filen ligger inte hos svenska Wikipedia, den ligger hos Wikimedia Commons. Den används av 90 olika wikipedia-projekt, bl a ryska, japanska och flera arabiska. Hade det varit fel på filnamnet så hade det rättats för länge sedan. [3] Att använda icke-ASCII-tecken i filnamn är normalt på Wikimedia Commons, vi har t ex flera bildfiler på svenska Wikipedia med japanska filnamn. Felet ligger inte hos svenska Wikipedia eller Wikimedia Commons, det är något i din dators inställningar som trilskas. Ärendet stängs.Kitayama (diskussion) 20 november 2017 kl. 18.54 (CET)
Har MediaWiki fullt stöd för Waterfox? Jag har aldrig hört talas om den webbläsaren tidigare! -- 109.228.149.82 20 november 2017 kl. 21.20 (CET)

Fel länk[redigera | redigera wikitext]

Sidan Gaffelpärm har en fel länk till tyska Wikipedia. Sidan länkar till Aktenordner det skulle istället länka till Ringbuch. --Pametzma (diskussion) 24 november 2017 kl. 09.33‎ (CET) (Signering gjord i efterhand)

Avvaktar Avvaktar Den tyska artikeln de:Ringbuch är den enda som är kopplad till Wikidataobjektet Ringbuch (Q14524084), se tabell nedan.
Språkutgåvor
Wikidataobjekt Etikett # svwiki enwiki dewiki frwiki eswiki nlwiki nowiki fiwiki
d:Q421904 Gaffelpärm 24 Gaffelpärm Ring binder Aktenordner Classeur Clasificador (papelería) Ordner Ringperm Kansio
d:Q14524084 - 1 - - Ringbuch - - - - -
Vet inte om det blir bättre om vi kopplar Gaffelpärm dit. Frågan är vad objektet Q421904 egentligen ska vara, är det en dokumentsamlare i allmänhet eller den mer specifika typen med gafflar/ringar? Kanske de två objekten bör slås ihop, men då blir det knas på dewp eftersom endast en artikel per språkutgåva kan kopplas till ett specifikt objekt. En möjlighet att få "Ringbuch" att synas som den tyska motsvarigheten här på svwp är att koppla "Gaffelpärm" till Q14524084 och ange Q421904 som "interwiki extra" för att inte tappa länkarna till övriga språk, men det gör att länken till svwp-artikeln "Ringpärm" kommer att försvinna som interwikilänk från alla de 23 språkutgåvor där den nu finns. Det är inte särskilt tilltalande. --Larske (diskussion) 24 november 2017 kl. 10.00 (CET)
Artikeln Aktenordner avhandlar den vanligaste pärmformen i Tyskland men tar även upp system i andra länder och nämner bl.a. Sverige. I artikeln finns också länkning till Ringbuch. Artikeln Ringbuch verkar specifikt avhandla pärmar med en mekanik som visserligen är vanlig här men inte omfattar t.ex. den pärm som är på bilden i vår artikel Gaffelpärm. Jag tycker vi kan ha vår artikel länkad som den är. --JohanahoJ (diskussion) 24 november 2017 kl. 10.38 (CET)
En svensk artikel motsvarande dewp:s Ringbuch skulle väl heta Ringpärm, antar jag.--JohanahoJ (diskussion) 25 november 2017 kl. 10.28 (CET)

Skall strecket vara kvar eller tas bort?[redigera | redigera wikitext]

I Wikipedia:Projekt fåglar/Lista över fåglar är ett streck en underrubrik i avsnittet nummer 3. Dessutom är punkt 3 inte något nytt stycke så varför den finns med är för mig helt oförståeligt. Hoppas det är någon annan som kan förklara varför det skall vara så i artikeln eller om det bör tas bort. Med vänlig hälsning --Allexim (diskussion) 25 november 2017 kl. 10.13 (CET)

Strecket i punkt 3 verkar agera underrubrik för den lista med fåglar som ligger parallellt till höger om fåglarna under rubriken "Appendix: Nyligen utdöda arter". Är det månne en ovanlig lösning för att få till två kolumner, eller skulle det stå något annat i denna underrubrik? JohanahoJ (diskussion) 25 november 2017 kl. 12.24 (CET)