Wikipedia:Anmäl ett fel

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Wikipedia:AEF)
Hoppa till: navigering, sök


Deltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
      Genväg WP:FEL WP:AEF
Bluegradient1.svg
Anmäl ett fel
Magnifying glass icon mgx1.svg
Vanligaste frågorna
Blekinges landskapsvapen är inte fel.
  • En av de vanligaste frågorna är varför Wikipedias versioner av heraldiska vapen (exempelvis kommun- och landskapsvapen) skiljer sig från det vapen som visas på exempelvis en kommuns hemsida. Är vapnet på Wikipedia fel, eller är det rent av kommunen som gjort fel? Det enkla svaret är att båda versionerna är korrekta. Heraldiska vapen skapas utifrån en blasonering (vapenbeskrivning) som kortfattat beskriver vapnet, och den beskrivningen är för svenska heraldiska vapen registrerad hos Riksarkivet. För Blekinges landskapsvapen lyder beskrivningen: I blått fält en ek med tre kronor uppträdda på stammen, allt i guld. Beskrivningen ger inga detaljer om hur eken skall se ut, och därför kommer varje version som skapas av vapnet se olika ut. De olika versioner som görs av vapen är skyddade av upphovsrätten, och därför kan ingen kopiera den version som en svensk kommun använder in på Wikipedia utan tillstånd, utan måste skapa en egen version. (I till exempel Finland är upphovsrättsläget dock ett annat.) Läs gärna mer om arbetet på Wikipedia med att skapa vapen här: Heraldiska vapen på Wikipedia.
Gör så här för att anmäla ett fel

Klicka nedan, skriv en rubrik och beskriv felet så tydligt som möjligt så tar någon hand om det relativt snart. Ju mer detaljerat du skriver, desto större är chansen att du får precis den hjälp du behöver. Tänk på att ange vilken artikel det rör sig om och ange en källa till rättelsen. Kom ihåg att trycka på "spara"-knappen nere till vänster under textrutan innan du avslutar så att din felanmälan registreras. Ofta dyker kommentarer eller svar upp här ganska snart, så titta gärna tillbaka efter ett litet tag.

Du behöver inte signera med fullständigt namn, eller ange e-postadress, telefonnummer etc. Det är naturligtvis inte förbjudet, men tänk på att uppgifterna kommer att vara synliga på internet. Det är heller inte sannolikt att någon kommer att svara via dessa medier, utan svar kommer i de allra flesta fall, såvida det inte rör något personligt, att lämnas här.

Signera ditt inlägg med fyra tilde (~~~~) så skapas signatur med tidpunkt automatiskt. Tänk på att inte signera med E-postadress, telefonnummer, bostadsadress och annat som du inte vill ska spridas över Internet.Hirschska huset[redigera | redigera wikitext]

Flyttat till Diskussion:Hirschska huset. /Kyllo (f.n. fadder)|diskutera?| 19 mars 2017 kl. 14.49 (CET)Mall:USA:s regering[redigera | redigera wikitext]

Hej! {{USA:s regering}} verkar bete sig konstigt på de sidor där mallen förekommer, exempelvis George W. Bushs kabinett. Kan någon rätta till så att mallen bara ligger på plats, vänsterjusterad? Mvh. Erik gbg (diskussion) 8 mars 2017 kl. 19.02 (CET)

Mallen verkar ha en massa radbrytningar som skapar ett sort tomt stycke ovanför mallen. /ℇsquilo 8 mars 2017 kl. 22.01 (CET)
Jag tror att jag har fått bort dem nu. --Larske (diskussion) 8 mars 2017 kl. 22.21 (CET)

Bilden blev för stor[redigera | redigera wikitext]

Här för jag in ett foto i artikeln Taiwan. Trodde att fotot skulle få samma storlek som fotot har i den engelskspråkiga Taiwanartikeln, men det fick det inte. Försökte med att skriva in ordet "miniatyr" i filformen men bildfstorleken förblev densamma dvs bilden i svWp är fortfarande större än bilden i engWp. Vad hände? Är det någon som kan minska ner den? --Allexim (diskussion) 14 mars 2017 kl. 20.17 (CET)

Bättre nu? I den engelska sidan var bilden även märkt som "upright" vilket på svenska blir "stående". Vad den gör är att göra bilden smalare vilket oftast passar bättre för "höga bilder". --MagnusA 14 mars 2017 kl. 20.26 (CET)
@MagnusA: Din ändring gjorde bildstorleken mycket bättre. Tack för det! --Allexim (diskussion) 14 mars 2017 kl. 20.37 (CET)

Inka - fel mening[redigera | redigera wikitext]

På sidan om inka finns felaktig/konstig info. Det är den första meningen som står under rubriken: Härskaren över Inkariket. Citat från sidan: "Inkariket eller Tawantinsuyo fanns ... och moroten ... till under en relativt kort period, cirka 300 år."

Länk: https://sv.wikipedia.org/wiki/Inka_(h%C3%A4rskare)

Hej. Det var tyvärr någon som klottrat i artikeln, och det har legat oupptäckt några veckor. Åtgärdat nu – tack för att du uppmärksammade saken. /NH 15 mars 2017 kl. 21.04 (CET)

Sabotage av sidan Rödräv[redigera | redigera wikitext]

Hej!

För ett år sedan uppdaterade jag fakta på sidan "Rödräv" med att bland annat ange antal rävar som skjuts i Sverige och att valparna får jagas året runt. Lagen om att valparna får jagas året om togs bort men återinfördes några år senare av dåvarande jordbruksminister Eskil Erlandsson. http://www.folkbladet.nu/148898/nya-jakttider-i-lanet-rodravsungar-far-jagas-aret-runt

Fakta som tydligen är besvärande för vissa jägare, då "Lipoptena cervi" nu två gånger tagit bort fakta om valparna som jag båda gånger återställt. Efter googling upptäcker jag att han ligger bakom en blogg; "Älgflugornas herre", där man får intrycket av att det som kan uppfattas som negativt av jägare kommer att tas bort från Wikipedia. Se kommentarer från en av hans besökare som tagit bort fakta om ideologiska aspekter på wikipediasidan "Grytjakt". Rent sabotage alltså.

Se länk: http://lipoptena.blogspot.se/2017/03/wikipedia-om-rodrav-igen.html#comment-form

Ska saboterandet av fakta fortsätta känns det ganska meningslöst att skriva någonting på Wikipedia.--Mrmovitz (diskussion) 19 mars 2017 kl. 15.08‎ (CET) (Wikipediasignatur tillagd i efterhand.)

Det kanske snarare är så att det är du som sysslar med POV-pushning? Le Lapin Vert Jag är en liten morot 19 mars 2017 kl. 15.26 (CET)
Utpekandet av ministern är kanske onödigt och attityden kanske problematisk, men uppgiften om att rävvalpar får skjutas året om är källbelagd och de redigeringar som användaren gjort ogjorda är tendentiösa i jaktvänlig riktning. /Ascilto (diskussion) 19 mars 2017 kl. 16.37 (CET)

Rödräv sabotage igen[redigera | redigera wikitext]

Hej igen!

Precis när jag skrev att någon saboterar sidan om rödräv var det in någon och gjorde samma sak igen: tog bort uppgifter om att valparna får jagas året om. Denna gång av "Le Lapin Vert". Några jägare har satt i system att ta bort fakta som inte faller dem i smaken.--Mrmovitz (diskussion) 19 mars 2017 kl. 15.27‎ (CET) (Wikipediasignatur tillagd i efterhand.)

Hej, det här verkar inte röra sig om "sabotage" utan om att olika användare (varav du är en) har olika uppfattning om vad som ska stå i artikeln. Vem som har rätt kan vi inte riktigt reda ut här, utan det får tas på artikelns diskussionssida, Diskussion:Rödräv. Gör gärna ett inlägg där istället. Mvh NH 19 mars 2017 kl. 16.30 (CET)