Wikipedia:Anmäl ett fel

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Wikipedia:AEF)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kontakta Wikipedia
Frågor
Kontakt
      Genväg WP:FEL WP:AEF
Bluegradient1.svg
Anmäl ett fel
Magnifying glass icon mgx1.svg


Välkommen till Anmäl ett fel! Om du hittar en felaktighet i en artikel så kan du oftast enkelt rätta till det själv genom att klicka på "Redigera" längst upp. Om du inte vill eller kan det, så går det också bra att göra en anmälan här.

Gör så här för att anmäla ett fel: Klicka nedan, skriv en rubrik och beskriv felet så tydligt som möjligt så tar någon hand om det relativt snart. Ju mer detaljerat du skriver, desto större är chansen att du får precis den hjälp du behöver. Tänk på att ange vilken artikel det rör sig om. Kom ihåg att trycka på "spara"-knappen nere till vänster under textrutan innan du avslutar så att din felanmälan registreras. Ofta dyker kommentarer eller svar upp här inom kort, så spara gärna länken som ett bokmärke.

Du behöver inte signera med fullständigt namn, och undvik gärna att ange e-postadress, telefonnummer etc. Om du vill kan du signera med fyra tilde (~~~~); då skapas automatiskt en signatur med tidsstämpel.

Tänk på att allt du skriver här, precis som på övriga Wikipedia, kan läsas av vem som helst.


De vanligaste anmälningarna
Emblem-what.svg Wikipedias versioner av heraldiska vapen (exempelvis kommun- och landskapsvapen) skiljer sig från det vapen som visas på exempelvis en kommuns hemsida.
Blekinges landskapsvapen är inte fel.
Emblem-important-blue.svg Bilden är en tolkning av vapnets blasonering. Se även Heraldiska vapen på Wikipedia.
Emblem-what.svg Bild och/eller snabbfakta är felaktig vid sökning på internet.
Emblem-important-blue.svg Vid sökning på Google presenterar de en sammanställningsruta. Den samlar information från många ställen. Bland annat från Wikipedia och ofta med en länk till en Wikipedia-artikel. Inte sällan visas även bilder och släktskap som hämtats från andra ställen och som också tolkats höra till sökordet. Finns inget fel på Wikipedia är det alltså Google som missat. Längst ner under den sammanställningsrutan finns en länk "feedback". Där går det att ge Google feedback om felet.Kulturhuset Slottsvakten, Nyköping[redigera | redigera wikitext]

Kulturhuset Slottsvakten, Nyköping har flyttat och heter nu "Stadsvakten Nyköpings Kulturarvsmuseum".

Jag vet inte hur man gör en omdirigering och behöver därför hjälp med det. (När jag söker på Kulturhuset Slottsvakten, Nyköping ska jag alltså komma till sidan Stadsvakten Nyköpings Kulturarvsmuseum.)

--Kavelgrisen (diskussion) 27 mars 2019 kl. 19.17 (CET)

Det är inte svårt att flytta artikeln till det nya namnet,.Se efter "Mer" i menyn upptill på sidan. Jag undrar emellertid vad som är bästa namn enligt POMMF, principen om minsta möjliga förvåning. Det officiella namnet är "Stadsvakten Nyköpings Kulturarvsmuseum", men i artikeln kallas det också för "Kulturhuset Stadsvakten", som är mer lätthanterligt. Så frågan blir vad det kallas i dagligt tal. Det kan påverka vad som skall vara det nya artikelnamnet. Roufu (diskussion) 28 mars 2019 kl. 15.31 (CET)
Tycker inte det verkar vara en kontroversiell flytt om man tittar på träffar i dagstidningar (ett trubbigt ananlysverktyg, men ändå). Stadsvakten Nyköpings Kulturarvsmuseum / Kulturhuset Slottsvakten. Jag flyttar. --AHA (diskussion) 28 mars 2019 kl. 18.33 (CET)
Till att börja med är det bra att användare som är osäkra på flytt frågar först, i första hand på artikelns diskussionssida. Dels för risken att det blir felaktigt gjort (exempelvis klippa-klistra), dels för att det kan ske till olämpligt namn och dels att det kan behöva diskuteras först. Även om det kanske var korrekt och okontroversiellt i just det här enskilda fallet. Om användaren råkar vara oinloggad tror jag heller inte att den ser menyn (testade att logga ut och jag såg den inte då), vilket kan vara bra att ha i åtanke. /Kyllo (f.n. fadder)|kontakt| 5 april 2019 kl. 13.40 (CEST)

Arkiv går inte att komma åt[redigera | redigera wikitext]

Det verkar vara något fel på arkivsökrutan i Diskussion:von Sydow (släkt). Fungera varken att fritextsöka eller att "direktklicka" sig de arkiverade inläggen (däremot kan man få tag på dem genom historiken). /FredrikT (diskussion) 31 mars 2019 kl. 16.28 (CEST)

Fixat Fixat Flyttade "Diskussion:Von Sydow/Arkiv 2009-2013" till "Diskussion:Von Sydow (släkt)/Arkiv 2009-2013". Plumbum208 (diskussion) 31 mars 2019 kl. 17.32 (CEST)
Hoppsan, det kanske man alltid måste fixa vid flytt av sidor som har ett diskussionsarkiv? Går det i så fall att fixa så det sker automatiskt?--LittleGun (diskussion) 31 mars 2019 kl. 17.35 (CEST)
Jag har funnit "Collapse" som ett smidigt alternativ till arkiv som jag lagt in på min egen diskussionssida. / Anhn (diskussion) 31 mars 2019 kl. 18.09 (CEST)
Enligt vänligt påpekande så är Wikipedia:Arkivering det rekommenderade sättet att "flytta undan" delar av diskussionssidor som blivit stora och oöverskådliga. "Collapse" kan vara användbart ibland men ska inte ersätta arkivering. / Anhn (diskussion) 9 april 2019 kl. 04.41 (CEST)

Faktafel[redigera | redigera wikitext]

Hej! Att "Kjell Lööw är numera museichef för Gustavsbergs porslinsmuseum i Gustavsberg.[1]" är felaktigt sedan flera år! Kontakta Nationalmuseum för korrekt info! 94.191.130.68 (diskussion) 5 april 2019 kl. 08.27 (Signatur tillagd i efterhand av Anhn.)

En aktualitetsuppdatering har gjorts av Kjell Lööw. Tack för ditt påpekande! / Anhn (diskussion) 5 april 2019 kl. 08.36 (CEST)

Love Me Do[redigera | redigera wikitext]

The Beatles första singel handlar det om. Det är inte logiskt att det i faktarutan till höger anges "Från Albumet Please Please Me". Singeln kom 1962 och LP:n 1963.

Jag kan tillägga att när Love Me Do spelades in hette inte studion Abbey Road Studios, namnet var då EMI Recording Studios, det var 1970 som studion fick det berömda namnet. Logogryf (diskussion) 9 april 2019 kl. 01:52 (CEST) (Signatur tillagd i efterhand av DenSportgladeSkåningen.)

Språk är ju inte alltid logiskt och visst är väl språkbruket att en singel hör till ett album? Trots att singeln kommer före, i syfte att lansera albumet med radiospelningar etc, så är den starkt sammankopplad med albumet. För det är ju så, att en av låtarna väljs som lanseringssingel från det ännu inte 100% färdigställda/färdigdistribuerade albumet. Och då finns det till och med logik i språkbruket, vilket kanske inte är direkt ovanligt men inte heller särskilt självskrivet.--LittleGun (diskussion) 9 april 2019 kl. 06.48 (CEST)
Nja, på den tiden var nog inte singlar så starkt sammankopplade med ett album. Enligt artikeln om albumet var det först efter den andra singeln som det blev aktuellt att ge ut ett album. Dessutom är det, enligt artikeln, inte riktigt samma version av Love me do som finns med på albumet. Edo (diskussion) 9 april 2019 kl. 07.16 (CEST)
Ja, jag tänkte att det kanske fungerade annorlunda då och särskilt för Beatles som ännu inte slagit igenom, därför svamlade jag lite mer allmänt om språkbruket är att en singel hör till ett album. Rubriker i en infobox är egentligen en dålig plats nyansering/problematisering. Men jag har ändrat infoboxrubriken till "Sedermera på albumet Please Please me". Det kanske funkar?--LittleGun (diskussion) 9 april 2019 kl. 07.40 (CEST)
Ja,du har rätt, det är knöligt att få in en passande och kort rubrik i faktarutan. Du löste det på ett elegant vis! Jag tror det funkar. Logogryf

Please Please Me[redigera | redigera wikitext]

The Beatles album Please Please Me spelades inte in i Abbey Road Studios men ändå på något sätt var det så. Poängen är att inspelningsplatsen hette då EMI Recording Studios och är idag identiskt med den berömda studion. Med det blir ändå lite skevt. Tänk så här, i och med ishockeylaget Luleås finalserie 1996 spelades matcherna i ishallen Delfinen. Idag heter samma hall Coop Norrbotten Arena men likafullt var det i Delfinen som finalerna spelades i och knappast Coop Norrbotten Arena. För övrigt tror jag inte att The Beatles någonsin spelade in en enda låt i Abbey Road Studios. Studion fick sitt namn efter att The Beatles slutat som grupp. Visst blir det absurt? Logogryf

Ja, det där är ett klassiskt problem på Wikipedia. Det brukar kallas anakronistiskt i bästa fall och historierevisionistiskt eller t o m lögn i värre fall: Kungen har aldrig gått på Hum, det var kronprinsen! Det har aldrig varit någon stenålder i Sverige, för Sverige fanns inte då! Eller det senaste; Ibsen dog inte i Oslo, han har aldrig ens varit i Oslo! Jag tycker det borde räcka att ange det i brödtexten en gång "..i Abbey Road-studion, (då kallad EMI Recording Studios)" vilket funkar för faktarutan med, även om det blir lite styltigt med mycket text i den. Eller tvärtom: "i EMI Recording Studios som sedermera bytte namn till Abbey Road-studion, och i faktarutan "EMI Recording Studios, sedermera Abbey Road-studion".--LittleGun (diskussion) 9 april 2019 kl. 22.55 (CEST)
Jo, du har rätt, jag viker mig för din vishet! Jag säger som Peter Dalle i Lorry "jag tänkte inte på det". Logogryf

>600 mallar 2[redigera | redigera wikitext]

Såg att artiklar som till exempel Berovo, Rockall och Zglavje, använder fler än 600 mallar. Detta bör bero på någon mall redigering som gjorts mellan den 6 och 10 april. Se felanmälan Wikipedia:Anmäl_ett_fel/Arkiv_2018#>600_mallar för en liknande händelse. Voyager85 (diskussion) 12 april 2019 kl. 02.12 (CEST)

Jag lade till Nordmakedonien i {{CountryAbbr}}, det löser problemet för de drygt 11000 artiklar som de senaste dagarna uppdaterats med det nya namnet. Tar dock en stund för servern att tigga igenom alla artiklarna. För Rockall fanns en not i parametern country, vilket inte {{CountryAbbr}} klarar av. Flyttade noten till parametern country_note vilket löste problemet där. --Kitayama (diskussion) 12 april 2019 kl. 06.38 (CEST)

Chemtrail[redigera | redigera wikitext]

Ni är långt efter, så långt att man tycker det är löjligt, Chemtrail patenterades 1988 # 4755673 " Selektive Thermal Radiators " beskriver Slava A Pollack och David B. Chang hur små partiklar aktiveras just på detta sätt, och ni skriver konspirations teori, hallå vakna.

I boken " De vita linjerna i Skyn " finns många vetenskapliga bevis på vad Chmtrail innehåller och det är absolut inte iskristaller. Boken kan köpas: 2000-talets Vetenskap.

Då jag håller på att läsa forskning om jord och mat, känner jag till att de 80% aluminium, 5% barium, 5% strontium, 5% litium, 5% litiumfett som Chemtrail innehåller, kommer att lösas upp i jorden av den FOSFOR som finns i konstgödning som sprids på våra åkrar och skogar vilken år 2025 när Chemtrail är klart enligt patentet, kommer att ha dödat all jord som då dessa tungmettaler har spridits genom regn, visar mer än hundra regnvattenprover mer som med mätare som mäter nanopartiklar visat 47 100 gånger mer av dessa tungmetaller än vad de vad jorden innehåller av andra mineraler. Då patentet säger att dessa mineraler ingår i Chemtrail, behöver man inte vara särskild intelligent, t o m en apa som kan läsa, kan räkna ut att det är genom Chemtrail dessa har kommit i jorden.

De ingredienser har även politiker Åsa Runander sett när hon besökte USA och såg analysen av Chemtrail där, 073 344 07 70.

Det som händer med aluminium i jorden är: Svensk forskning, växten växer sämre, dansk forskning: växtens rötter ruttnar och växer uppåt.

Då litium gör att vattendroppen inte håller ihop, avdunstar regnet väldigt snabbt, vilket innebär torr ord som rötterna på plantan växer upp mot, med resultat plantan dör av vattenbrist. Detta kommer att orsaka den största hungernöd som någonsin funnits på jorden. Då även djuren dör då det inte längre finns foder till dom, utan bara öken. Vi får skafa kameler istället?

Chemtrail, forts[redigera | redigera wikitext]

Då ni även kan läsa om forskning som är gjord i atmosfären i boken "De vita linjerna i skyn" <1> finner man att det på sjuttiotalet gjordes en massa tester på aluminium i atmosfären och de visade att aluminium dödade ozonet. Vilket innebär när de aktiverar Chemtrail 2025 genom Haarp anläggningar globalt, försvinner ozonet, då bränns allt liv på denna planet, dör det inte av brännskador så av cancer. Austronater blir varnade att inte sitta i fönster när de passerat atmosfärerna, det finns någon som inte lyssnat och bränt sig.

Kan detta vara slutet, eller sprid detta, så finns det nog en del som inte lägger sig ner och dör, Visselblover, kan du kontakta Wikileaks eller Open leaking som utbrytargruppen kallar sig, nu, och sprida detta, finns det en del hopp.

Mvh. Klaus Hansen / epostadress borttagen av Sjö/ 37.250.117.119 (diskussion) 15 april 2019 kl. 00.28 (Signatur tillagd i efterhand av Anhn.)

<1> Schnell, Maximilian.. De vita linjerna i skyn : konspirationsteorier eller verklighet? : solstormar, vädermanipulering, HAARP, GMO. ISBN 9789188093356. OCLC 943057840. https://www.worldcat.org/oclc/943057840 

Byte av namn på artikel[redigera | redigera wikitext]

Artikeln Swaziland, absolut monarki i södra Afrika, behöver uppdateras. I texten har jag uppdaterat till det nya namnet Eswatini, men själva artikelns namn är fortfarande Swaziland och inte Eswatini. Jag vet inte hur man byter namn på en artikel och behöver hjälp.‎ Simkillen (diskussion) 15 april 2019 kl. 02.04‎ (CEST) (Signatur tillagd i efterhand.)

Man byter namn på en artikel genom att flytta den. Flytta-knappen finns under "Mer", nedåẗpilen uppe till höger. Men, innan du flyttar, det har diskuterat på artikelns diskussionssida: diskussion:Swaziland. Jag är den starkaste förespråkaren för att inte flytta. Jag menar att namnet ska styras av POMMF i första hand och officiella källor i andra hand. Och att Swaziland dessutom är en ganska rak översättning av eSwatini till svenska. Ungefär som Elfenbenskusten för Côte d'Ivoire och rakare än Frankrike för France. Jag är ganska ensam om att föra fram den hållningen i just den här artikeldiskussionen, men diskussionen bör fortsätta där.--LittleGun (diskussion)
Flytten redan genomförd av Roufu.--LittleGun (diskussion) 15 april 2019 kl. 06.37 (CEST)

Personnummer[redigera | redigera wikitext]

Hej, Vad det gäller svenska personnummer och hur man genom kontrollsiffrorna kan utläsa om personnumret avser en kvinna eller man, så verkar ni ha fel information. På datainspektionens hemsida står det: De tre första siffrorna efter födelsedatumet är ett löpnummer där tredje siffran beskriver personens kön – jämn siffra för kvinnor och udda för män. Sista siffran är enbart en kontrollsiffra. Detta stämmer överens med verkligheten. 145.235.0.28 (diskussion) 17 april 2019 kl. 15:16 (CEST) (Signatur tillagd i efterhand av DenSportgladeSkåningen.)

Var menar du att den felaktiga informationen skulle finnas? Personnummer#Sverige verkar stämma överrens med vad du uppger, så vitt jag kan se. /maol disk 17 april 2019 kl. 15.28 (CEST)