Wikipedia:Anmäl ett fel

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Wikipedia:AEF)
Hoppa till: navigering, sök
Deltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
      Genväg WP:FEL WP:AEF
Bluegradient1.svg
Anmäl ett fel
Magnifying glass icon mgx1.svg


Välkommen till Anmäl ett fel! Om du hittar en felaktighet i en artikel så kan du oftast enkelt rätta till det själv genom att klicka på "Redigera" längst upp. Om du inte vill eller kan det, så går det också bra att göra en anmälan här.

Gör så här för att anmäla ett fel: Klicka nedan, skriv en rubrik och beskriv felet så tydligt som möjligt så tar någon hand om det relativt snart. Ju mer detaljerat du skriver, desto större är chansen att du får precis den hjälp du behöver. Tänk på att ange vilken artikel det rör sig om. Kom ihåg att trycka på "spara"-knappen nere till vänster under textrutan innan du avslutar så att din felanmälan registreras. Ofta dyker kommentarer eller svar upp här inom kort, så spara gärna länken som ett bokmärke.

Du behöver inte signera med fullständigt namn, och undvik gärna att ange e-postadress, telefonnummer etc. Om du vill kan du signera med fyra tilde (~~~~); då skapas automatiskt en signatur med tidsstämpel.

Tänk på att allt du skriver här, precis som på övriga Wikipedia, kan läsas av vem som helst.

Vanligaste frågorna
Blekinges landskapsvapen är inte fel.
  • En av de vanligaste frågorna är varför Wikipedias versioner av heraldiska vapen (exempelvis kommun- och landskapsvapen) skiljer sig från det vapen som visas på exempelvis en kommuns hemsida. Svaret på detta finns på Heraldiska vapen på Wikipedia


Skapa en ny artikel[redigera | redigera wikitext]

Varför saknas "Skapa en ny artikel" i vänsterspalten? Fel eller med flit? Kitayama (diskussion) 7 september 2017 kl. 07.29 (CEST)

Behövs det verkligen? Det naturliga är väl att utgå från en rödlänk, antingen i en artikel eller från en sökning. Tostarpadius (diskussion) 7 september 2017 kl. 07.44 (CEST)
Jag vet inte hur använd den har varit, men det har rätt ofta hänt att den skrivits över i försök att skapa artiklar. Vi har också länge försökt minska mängden länkar i vänstermarginalen. Länken nämndes nyligen i en diskussion på Bybrunnen, med strävan att göra sidorna för nybörjare mer överblickbara. Har [[Nybörjarkurs|Wikipedia:Introduktion]] lagts in i dess ställe eller har den alltid funnits där? Har Välkommen försvunnit? Se MediaWiki-diskussion:Sidebar för ett par diskussioner 2015 och 2016. --LPfi (diskussion) 7 september 2017 kl. 13.10 (CEST)
Jag önskar få tillbaka "Skapa en ny artikel" i vänsterspalten. Jag använder den ofta. Mvh --Bairuilong (diskussion) 7 september 2017 kl. 15.41 (CEST)
Det kan vara ett sätt att få nybörjare att gå nybörjarkursen först. Jag tror att ju synligare länken "skapa ny artikel" är, desto högre andel nyskapade artiklar som är irrelevanta. Många nybörjare verkar vara väldigt ivriga med att skapa nya artiklar, utan att först lära sig hur Wikipedia fungerar och vad man bör känna till. Och vi som är rutinerade vet väl ofta hur man skapar en ny artikel och hur man hittar i länkträsket. /Kyllo (f.n. fadder)|diskutera?| 7 september 2017 kl. 15.54 (CEST)
Jag använde den ofta när jag ska skapa omdirigeringar till en artikel (vanligt i geografistädningen). Därav min fråga. Men om det finns fördelar med att den är borttagen (dvs svaret på min fråga ovan är "med flit") så kan jag söka på ordet och sedan skapa min omdirigering. Inga problem. Kitayama (diskussion) 7 september 2017 kl. 16.01 (CEST)
Jag förstår vad du menar. Det är svårt att ändra på gamla vanor. Jag brukar också skapa omdirigeringar ibland, men jag har faktiskt inte reflekterat över det. Jag ser ingen direktlänk på huvudsidan heller. Klickar man på bidra-länken hamnar man i introduktionen. Men du hittar skapa-länken via deltagarportalen. När man väl vant sig kan man göra det även i nattmössan. /Kyllo (f.n. fadder)|diskutera?| 7 september 2017 kl. 16.13 (CEST)
Det var jag som tog bort den efter samtal på Bybrunnen om vilka misstag nybörjare gör. Jag har försökt att berätta om vad jag har gjort där, och kommer att fortsätta med det. Kyllo förklarade orsaken väl ovan. Jag hoppas att det är okej. Ett tips, om den sidan är viktig för dig, gör ett bokmärke av sidan. Själv har jag länken till Bevakningslistan och den automatuppdaterade Senaste ändringar som bokmärken så att jag bara behöver klicka på en knapp för att komma dit.//Hannibal (diskussion) 7 september 2017 kl. 16.18 (CEST)

Fel i avsnitt om upphandlingen av MFTS, i artikel om Försvarets Materielverk[redigera | redigera wikitext]

Under rubriken "Upphandlingen av MFTS" i artikeln om FMV står det att "Det nya tvåsitsiga flygplanet som efterfrågas ska klara ett uttag på upp till 8000 flygtimmar per år". Siffran 8000 flygtimmar kan nog stämma, men absolut inte per år. 8000fh är rimligen den totala efterfrågade livslängden (utan livsförlängande uppgraderingar), men det vore intressant om någon insatt kunde byta ut "8000 flygtimmar per år" till "8000 flygtimmar och XX år" istället för att jag bara tar bort "per år".

@Joshua06: Nirmos (diskussion) 7 september 2017 kl. 21.46 (CEST)
Efter en snabb koll på källan så verkar det vara numerären som ska klara 8000 flygtimmar. Om ingen annan ger sig in i artikeln och snyggar till den, så kan jag göra ett försök till helgen //Joshua (diskussion) 7 september 2017 kl. 21.51 (CEST)
@Nirmos:, nu har jag justerat avsnittet, kolla gärna om det blev mer förståeligt. //Joshua (diskussion) 9 september 2017 kl. 11.49 (CEST)
@Joshua06: Ah, jättebra! Men det var 136.163.203.6 som påpekade felet. Jag pingade bara dig. SMirC-smile.svg Nirmos (diskussion) 9 september 2017 kl. 12.02 (CEST)

Specialpedagog/Speciallärare[redigera | redigera wikitext]

Mycket anmärkningsvärt att ni sitter på felaktig kunskap och inte ens vill ta emot hjälp. Ja, kunskap är makt men innan ni uttalar er kanske ni ska sätta er in i ämnet i fråga utifrån dagens datum!! Vad är sann kunskap? Inte det ni skriver i alla avseenden!--Specialpedagogik (diskussion) 8 september 2017 kl. 08.41‎ (CEST) (Signering gjord i efterhand)

Vad är du upprörd över? Att det inte åtgärdats snabbt nog? - Tournesol (diskussion) 8 september 2017 kl. 10.44 (CEST)
Jag tror att inlägget var menat under egen rubrik. Är djärv och skapar den rubriken.--LittleGun (diskussion) 8 september 2017 kl. 11.12 (CEST)
Detta handlar om redigeringar kontot gjort och som jag till stor del återtällts. Jag återkopplade samtidigt om skäl etc på skaparens diskussionsida och föreslår fortsatt diskussion och frågor tas där. (det handlar om radering av korrekt info, vinkling till mer sverigespecifikt innehåll och närmast en kursbeskrivning, Dessutom saknades helt fungera källor till inlagd info).Yger (diskussion) 8 september 2017 kl. 13.30 (CEST)

Inkorrekt artikelnamn[redigera | redigera wikitext]

Artikeln "Viktor Rydbergs Gymnasium Odenplan" har fel namn och bör ändras till det korrekta namnet "Viktor Rydberg Gymnasium Odenplan". --Captado (diskussion) 8 september 2017 kl. 20.50 (CEST) (Signering gjord i efterhand av Allexim)

Fixat Fixat tack Yger (diskussion) 8 september 2017 kl. 20.55 (CEST)

Interwikilänkar saknas[redigera | redigera wikitext]

Artikeln Chikwawa (distriktshuvudort) saknar interwikilänkar. Försökte länka artikeln först till den engelska men det fungerade inte. Försökte sedan istället länka artikeln till den tyska men fick återigen beskeden "The save has failed." och "The link dewiki:Chikwawa is already used by item Q1022541. You may remove it from Q1022541 if it does not belong there or merge the items if they are about the exact same topic." Är det någon som kan länka den tyska artikeln Chikwawa och/eller den engelska artikeln Chikwawa till den svenska artikeln Chikwawa (distriktshuvudort)? --Allexim (diskussion) 11 september 2017 kl. 00.25 (CEST)

Fixat Fixat --Larske (diskussion) 11 september 2017 kl. 02.32 (CEST)
@Larske: Tack för det! Såg också att ytterligare sex andra språk blev tillagt. Stort tack för det! Mvh --Allexim (diskussion) 11 september 2017 kl. 21.36 (CEST)

Ta bort bilden i Ida Linde[redigera | redigera wikitext]

hej! jag skulle vilja att ni tar bort bilden på min wiki-sida, ida linde, har gjort det själv men den kommer bara tillbaka.Crockett~svwiki (diskussion) 12 september 2017 kl. 17.33‎ (CEST) (signatur adderad i efterhand)

Hej. Vi tar inte bort bilder som på ett bra sätt beskriver artikeln utan en god anledning. Till exempel att det är upphovsrättsbrott eller om de är missvisande. Jag antar, men förstår inte varför, att du tycker bilden är dålig? Eller finns det någon annan anledning till att du vill ta bort bilden? Med risk för att det låter som utpressning, så ersätter vi säkert bilden med en annan, om vi hade någon.--LittleGun (diskussion) 12 september 2017 kl. 17.38 (CEST)

Rödlänk[redigera | redigera wikitext]

Varför är några av länkarna till artikeln 1513 Mátra röda medans andra inte är det? exempel: Röd från 1514 Ricouxa, György Kulin och Lista över småplaneter (1501–2000). Men blå från 1512 Oulu och Användare:Lixer/Lista över småplaneter (1001–2000). Alla länkarna leder dock till en och samma, befintliga artikel. Voyager85 (diskussion) 14 september 2017 kl. 16.21 (CEST)

Förmodligen beror det på cachen. En purge eller null edit löser problemet. /Frisko (dis.) (bid.) 14 september 2017 kl. 16.35 (CEST)
Nu är alla länkar blå. Är det något vi kommer få göra allt oftare i framtiden? Voyager85 (diskussion) 14 september 2017 kl. 16.43 (CEST)

Securitas Direct[redigera | redigera wikitext]

Hej! Securitas Direct concern äger Verisure och Alert Alarm. Verisure äger även Falk sedan nyligen. hitta ingen innio om det i artikeln!Kola upp det :)

tre felaktiga källhänvisningar som bör raderas/ersättas[redigera | redigera wikitext]

Vill rapportera tre felaktiga källhänvisningar Hej Jag bryr mig inte ett dugg om NMR men efter diskussion med vänner gjorde vi en koll på ifall rörelsen är uttalat nazistisk eller ej. På detta sätt hittade jag tre felaktiga källhänvisningar på deras artikel på wiki. https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Nordiska_motståndsrörelsen [24] [25] [26] tror jag det var.

Alla tre källhänvisningar till att NMR ska vara uttalat nazistisk är fel. De tre går alla till expo.se sidor. De går till sidor om svensk nazism eller allmänt nazism. Ingenstans på någon av sidorna står det något om NMR eller Nordiska motståndsrörelsen eller deras politiska åskådning. Detta anser jag vara en fuling. Ytterligare en fuling är inbakad i ena länken som gjorts att se ut som att den kommer från "forumet för levande historia" - denna går också till en expo.se-sida.

Man vill ju att rätt ska vara rätt på wiki.

Finns det bevis som säger att NMR är uttalat nazistisk så bör den läggas till källorna och de nuvarande tre tas bort.--77.53.56.199 (diskussion) 16 september 2017 kl. 15.38 (Signering gjord i efterhand av Ascilto)

Nu blandar du bort korten. Artiklarna hänvisar till Svenska motståndsrörelsen som är ett tidigare namn för samma organisation. Den tredje artikeln är visst från Forum för levande historia och inte Expo. Inga fel således. /Ascilto (diskussion) 16 september 2017 kl. 17.05 (CEST)

Larsmo i Finland[redigera | redigera wikitext]

Ett exempel av väldigt många: Ni skriver att Larsmo har den högsta andelen svensktalande på det finska fastlandet. Det heter inte finska fastlandet utan finländska fastlandet. Överallt i era texter skriver ni fel och kallar alla ( finlandssvenskar och finnar )som bor i Finland för finnar, det heter korrekt finländare. Visste ni inte att det är två olika folkgrupper och att Finland enligt grundlagen är tvåspråkigt. Det är fel och kan vara kränkande att kalla den svenskspråkiga folkgruppen för finnar. Ni borde rätta detta i alla era texter = ett stort fel som börjat av någon som inte förstått skillnaden. Finska är ett språk och finnar är ett folkslag likaså svenska är ett språk och finlandssvenskar ett folkslag och alla är finländare vilket är korrekt för båda grupperna. --Östervik (diskussion) 17 september 2017 kl. 16.27 (Signering gjord i efterhand av Frisko)

Hej! Tack för din anmälan, det är viktiga synpunkter. Du får jättegärna hjälpa till med att rätta till dessa fel. Prova gärna att gå till Larsmo. Klicka på "Redigera" i menyn, precis som du gjorde för att redigera på den här sidan. Rätta till felen och spara. Wikipedia skapas av frivilliga bidragsgivare - kanske vill du hjälpa till att göra uppslagsverket bättre? /Frisko (dis.) (bid.) 17 september 2017 kl. 16.39 (CEST)
@Östervik: Jag pingar dig så du förhoppningsvis hittar tillbaka hit. /Frisko (dis.) (bid.) 17 september 2017 kl. 16.44 (CEST)
Just finska fastlandet har jag nu rättat till finländska fastlandet i de 21 artiklar som det förekom. Men det finns nog andra fel av samma slag. Så alla är välkomna att rätta där det är befogat. Se dock upp med namn som "Finska viken" och liknande som inte ska ändras trots att viken knappast har något med det finska språket att göra. --Larske (diskussion) 17 september 2017 kl. 16.52 (CEST)
Ja. Man skall nog ha bra koll om man vill göra sådana ändringar. Till exempel finska flottan, finska marken (valutan) och finska flaggan heter just så. Jag skulle nog också tala om det finska fastlandet, men finländska kan vara bättre i vissa fall, där det kan bli missförstånd. --LPfi (diskussion) 17 september 2017 kl. 17.52 (CEST)
Jag skulle säga att det vanligen är bättre med "finska" än "finländska". Man bör inte rusa iväg och göra den här typen av ändringar om man inte känner sig väldigt säker på att det är korrekt. Distinktionen mellan "finsk" och "finländsk" är egentligen främst relevant för människor och kultur, inte för geografi.
andejons (diskussion) 17 september 2017 kl. 22.38 (CEST)
Mer info om finsk och finländsk kan läsas här: Finsk och finländsk än en gång. Boⅳⅰᴇ (🖉) 20 september 2017 kl. 10.40 (CEST)

Lista över Danmarks regenter, länkfel[redigera | redigera wikitext]

På sidan https://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_Danmarks_regenter finns på tabellraden för Kristian IX en länk benämnd

Louise Karolina av Hessen-Kassel

Länken leder till Wilhelm av Beck-Glücksburg

Ja, det är Aciram som har gjort det i Special:Diff/12659703. Nirmos (diskussion) 18 september 2017 kl. 09.56 (CEST)
"Louise Karolina av Hessen-Kassel" var inte relevant som artikel och omdirigerades därför: och då kommer man till den artikel som var målet för omdirigeringen. Det är inte särskilt ovanligt på Wikipedia. Egentligen borde namnet ha raderats, men jag har inte befogenhet att radera artikelnamn. Det man kan göra är att helt enkelt avlänka namnet Louise Karolina av Hessen-Kassel helt, det är lätt gjort. Jag kan försöka själv i den artikeln. Mvh--Aciram (diskussion) 18 september 2017 kl. 20.42 (CEST)
Då var det gjort, mer dramatiskt var det inte. --Aciram (diskussion) 18 september 2017 kl. 20.46 (CEST)

Diana Palmer[redigera | redigera wikitext]

Diana Palmer finns inte i svenska wikipedia men väl Diana Palmer-Walker, som är en omdirigering till Seriefigurer i Fantomen. Där behandlas bipersoner i serien om Fantomen, bland annat hennes föräldrar Lily och Dave Palmer, men inte Diana själv. Troligen har någon en gång haft ambitionen att skriva en egen artikel om henne, men det har sedan inte blivit av. Någon av seriespeicalisterna bland Wikipedias användare kan kanske ta upp tråden och skriva om henne nu Roufu (diskussion) 18 september 2017 kl. 13.41 (CEST)

Faktarutskarta[redigera | redigera wikitext]

Jag ser att kartan i faktarutan i Sorsele socken visar socknen i Västerbotten, medan kartan har en bildtext som uppger att det är Lappland som visas. I och för sig är en karta över Västerbotten ändamålsenlig medan kanske Lappland är mer centralt att berätta (och det är vad som anges i brödtexten), men för den som inte känner Sveriges geografi är den felaktiga bildtexten förvirrande.

Problemet är att jag inte ser var kartans bildtext definieras, och värre (jag sökte inte i mallen), bildtexten kan vara systematiskt fel i ett antal artiklar som antagligen borde gås igenom systematiskt (men vilka vet jag inte).

--LPfi (diskussion) 18 september 2017 kl. 17.17 (CEST)

Kartans bildtext sätts automatiskt till {{{namn}}} i {{{härad}}} {{{landskap}}}. Som det ser ut nu kan du inte sätta en egen bildtext. Jag fixar det senare ikväll (om ingen annan hinner före). /Frisko (dis.) (bid.) 18 september 2017 kl. 17.56 (CEST)
@LPfi: Nu kan du ändra bildtexten till kartan med parametern |karttext =. Om du inte anger något kommer standard fortfarande vara {{{namn}}} i {{{härad}}} {{{landskap}}}. Jag tycker nog dock personligen att det vore bättre med ett tomt standardvärde. Åsikter? /Frisko (dis.) (bid.) 18 september 2017 kl. 18.57 (CEST)
Finemang. Men man borde sätta en robot på att hitta artiklar där kartan är över något annat än härad eller landskap (om jag förstod rätt). Finns någon som vet vilka artiklar det är frågan om, hur man kunde hitta dem eller någon som vet vem som vet på tråden? --LPfi (diskussion) 18 september 2017 kl. 19.09 (CEST)
@LPfi:malldiskussionssidan finns det nu en tabell där det framgår vilka kartor som används. --Larske (diskussion) 18 september 2017 kl. 21.01 (CEST)
@Frisko: Bra att man nu kan få en valfri karttext med den nya parametern karttext. Av de 2 422 artiklar som använder mallen {{Infobox socken Sverige}} har alla ett värde på parametern landskap men det är 266 artiklar som har värdet "-" på parametern härad. Endast 529 av artiklarna har något värde på parametern karta. Men då karta finns och härad=- så blir karttexten lite konstig, se till exempel Holmsunds socken. Ska vi ta bort dessa "-"? Om de fyller någon funktion, som att tala om att parametern inte är bortglömd men att just den socknen inte ingår i någon härad, kan värdet "-" specialhanteras i mallen så att det inte dyker upp i infoboxen. Vad säger Yger som har lagt in detta "-" i Holmsunds socken (och antagligen många fler) sockenartiklar. --Larske (diskussion) 18 september 2017 kl. 20.05 (CEST)
"-" lär bara förekomma i Norrlandslänen samt Dalarna, i resten av landet finns härader. Men jag minns faktiskt inte riktigt hur jag gjorde och hur frekvent. Kartorna i sockenartiklarna blev aldrig riktigt bra, dessutom finns nu en ny uppsättning kartor någon gjort och lagt in i massor av landskomunartiklar. Antagligen skulle de gå att återanvända i sockenartiklarna. Så egentligen borde man göra en nytt basjobb för att tänka igenom ordentligt, det gjorde vi för distriktsartiklarna och de blev bra. Så det finns behov av en systematisk genomgång och då kan man också skriva in vad man vill som underurbrik. SÅ jag är itne säker på hur mycket möda läga ner på "-", även om det antagligen blir rätt bara ersätta tecknet med ingenting när texten skapas.Yger (diskussion) 19 september 2017 kl. 18.34 (CEST)

Oxytocin och simning[redigera | redigera wikitext]

Hej,

Jag tror att det kan finnas en feltolkning eller att källhänvisningen inte stämmer i följande artikel:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Oxytocin

"Förutom värme och beröring, ökar oxytocinaktiviteten av simning. Effekten ökar av att simma ofta och regelbundet.[10]"

Artikelkällan hittade jag här:

http://www.academia.edu/14717609/Intranasal_oxytocin_attenuates_the_cortisol_response_to_physical_stress_A_dose_response_study


När jag läser den refererade källan hittar jag inget specifikt om simning, och det är inte heller vad forskarna koncentrerat sig på. Tidigt i artikeln talar man om "swim stress test" och "swim and restraint stress". Det gäller dock djurförsök och nämns som bakgrund/sammanhang. Det är inte vad undersökningen eller slutresultatet handlar om. Deltagarna i den refererade studien sprang på löpband.

"Participants rested for 10 min, provided a second saliva sample (S2) and mood rating (VAS2),and then engaged in vigorous exer-cise (i.e.,running on a treadmill)."

?

Hittar ni något annat i den hänvisade källan, eller ska referenslistan peka på en annan artikel som behandlar just simning och oxytocin?

Tack :)

Wiki loves monuments[redigera | redigera wikitext]

Är det bara jag som inte kan komma åt sidan där man kan leta upp ställen att fotografera till wlm? Alltså denna https://www.wikimedia.se/sv/wlm som det länkas i bannern längst upp på sidan. Det har inte fungerat på några dagar nu men kollar jag på http://downforeveryoneorjustme.com så står det att sidan fungerar. Jag har som sagt provat i några dagar med olika enheter, webbläsare och uppkopplingar inget funkar. --Andreaze (diskussion) 18 september 2017 kl. 21.25 (CEST)

När jag försöker just nu funkar det inte heller för mig. Men du kan lägga till dina bilder i följande kategori på Commons: commons:Category:Images from Wiki Loves Monuments 2017 in Sweden för att vara med i tävlingen. --Nordelch För Wikipedia - i tiden 18 september 2017 kl. 21.53 (CEST)
ja iof men för att göra det måste man ju kunna komma åt och se vad som ingår i tävlingen oxå. Funkar inte idag heller. Känns lite dumt att länken från en banner på första sidan inte fungerar. --Andreaze (diskussion) 19 september 2017 kl. 11.45 (CEST)
@André Costa (WMSE): Nirmos (diskussion) 19 september 2017 kl. 01.18 (CEST)

Jag har ringt till WMSE. De är medvetna om problemet och jobbar på det. Nirmos (diskussion) 19 september 2017 kl. 12.15 (CEST)

Bild visar felaktigt huvudkontor[redigera | redigera wikitext]

Bilden på denna sida är felaktig https://sv.wikipedia.org/wiki/Hemmets_Journal

Bilden visar Hemmets Veckotidnings och Aller Medias huvudkontor och inte Hemmets Journals huvudkontor. Ni får gärna ta bort bilden!

tack!, fixat.Yger (diskussion) 19 september 2017 kl. 08.59 (CEST)

Fel symbol i artikeln om Kommunistiska Partiet[redigera | redigera wikitext]

Hej Wikipedia. Det är en felaktiv partisymbol som visas i artikeln om Kommunistiska Partiet. På bilden är det för det första helt fel hammare och skära än den partiet använder, och för det andra är den inte centrerad i den röda stjärnan utan ser ut att vara på väg höger ut.

Se https://www.facebook.com/kommunisterna/ eller www.kommunisterna.org för rätt symboler.

MVH Fredrik Wilcek