Wikipedia:Anmäl ett fel

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Wikipedia:AEF)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Deltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
      Genväg WP:FEL WP:AEF
Bluegradient1.svg
Anmäl ett fel
Magnifying glass icon mgx1.svg


Välkommen till Anmäl ett fel! Om du hittar en felaktighet i en artikel så kan du oftast enkelt rätta till det själv genom att klicka på "Redigera" längst upp. Om du inte vill eller kan det, så går det också bra att göra en anmälan här.

Gör så här för att anmäla ett fel: Klicka nedan, skriv en rubrik och beskriv felet så tydligt som möjligt så tar någon hand om det relativt snart. Ju mer detaljerat du skriver, desto större är chansen att du får precis den hjälp du behöver. Tänk på att ange vilken artikel det rör sig om. Kom ihåg att trycka på "spara"-knappen nere till vänster under textrutan innan du avslutar så att din felanmälan registreras. Ofta dyker kommentarer eller svar upp här inom kort, så spara gärna länken som ett bokmärke.

Du behöver inte signera med fullständigt namn, och undvik gärna att ange e-postadress, telefonnummer etc. Om du vill kan du signera med fyra tilde (~~~~); då skapas automatiskt en signatur med tidsstämpel.

Tänk på att allt du skriver här, precis som på övriga Wikipedia, kan läsas av vem som helst.

Vanligaste anmälningarna
Blekinges landskapsvapen är inte fel.

Emblem-what.svg Wikipedias versioner av heraldiska vapen (exempelvis kommun- och landskapsvapen) skiljer sig från det vapen som visas på exempelvis en kommuns hemsida.

Emblem-important-blue.svg Bilden är en tolkning av vapnets blasonering. Se även Heraldiska vapen på Wikipedia.

Emblem-what.svg Bild och/eller snabbfakta är felaktig vid sökning.

Emblem-important-blue.svg Vid sökning på Google presenterar de en sammanställningsruta. Den samlar information från många ställen. Bland annat från Wikipedia och ofta med en länk till en Wikipedia-artikel. Inte sällan visas även bilder och släktskap som hämtats från andra ställen och som också tolkats höra till sökordet. Finns inget fel på Wikipedia är det alltså Google som missat. Längst ner under den sammanställningsrutan finns en länk "feedback". Där går det att ge Google feedback om felet.


Sjövärnskåren[redigera | redigera wikitext]

På wikisidan om sjövärnskåren står det fel namn på förbundsordf. Nuvarande ordf heter Annicka Engblom och är riksdagsledamot för Moderaterna. Ändra gärna så att det stämmer!

Det fixade du själv. Perfekt!--LittleGun (diskussion) 7 januari 2019 kl. 09.41 (CET)

Personliga åsikter i "Det finns inga smålänningar"[redigera | redigera wikitext]

Flyttad till artikelns diskussionssida: Diskussion:Det finns inga smålänningar.--LittleGun (diskussion) 13 januari 2019 kl. 12.50 (CET)

Sagan om Isfolket är väl skriven på svenska?[redigera | redigera wikitext]

Uppslagsordet: Sagan om Isfolket

Det handlar alltså om Margit Sandemos succé. Vad jag vet skrev hon på svenska, trots sin norska bakgrund och säkerligen ett norskt pass.

Men i första boken "Trollbunden", i faktarutan, anges det att originalspråket är norska, även tredje boken, "Avgrunden", upplyser uppslagsordet om att den är skriven på norska. Jag är ingen specialist på Margit Sandemo men jag tror inte att hon växlade språk i sitt författarskap på det här viset, alltså från roman till roman, den ena skriven på norska och nästa på svenska. Frans Eronell

Det stämmer att båda böckerna du nämner är skrivna på svenska och översatta till norska samma år som de kom ut i Sverige, 1982. Översättare är Margrethe Lien. /Ascilto (diskussion) 7 januari 2019 kl. 18.55 (CET)
Men ska texten inte då ändras till det korrekta? Det anges ju fortfarande att böckerna är skrivna på norska. Eller har jag fått allt om bakfoten. Jag önskar att det ordet fanns i uppslagsverket. Vem vill skriva den texten? Ha, ha, men kul om jag kunde hjälpa till med ert förträffliga gärn.
Vem som helst kan göra ändringar i artiklarna. Du är välkommen att göra så! /Ascilto (diskussion) 7 januari 2019 kl. 22.42 (CET
Jaha. Dåså. Då gör en det då!

Rena snurren[redigera | redigera wikitext]

Nu år jag här igen och det handlar om Margit Sandemo igen, jag har korrgerat några felaktigheter och det är bra, hoppas jag inte gjort något misstag där.

Men nu då jag skulle studera boken som anges som nummer 12, Feber i blodet, då skickar länken mig till Splendor in the grass, en film från 1961 med den legendariska regissören Elia Kazan. Nej och fel, tror jag, vem vet numera? Ja, kanske har filmen med Sandemo att göra, men jag tvivlar. Alltid denna Frans i Albufeira.

Jag har rättat ett par länkar, t.ex. "Feber i blodet" som nu länkar till Feber i blodet (roman) som nu tyvärr blir en rödlänk då det ännu inte skrivits någon wiki-artikel om denna bok. På diskussionssidan har jag gjort ett förslag på åtgärd för de många cirkelreferenser som finns för andra rader i Sagan om Isfolket. Anhn (diskussion) 8 januari 2019 kl. 05.24 (CET)
Det är också på den diskussionssidan du i första hand bör ta upp felaktigheter i artikeln eller diskutera artikelns utformning. /Kyllo (f.n. fadder)|kontakt| 16 januari 2019 kl. 14.35 (CET)

Artikeln om Amoz Oz[redigera | redigera wikitext]

Har bara en fråga, ungefär i mitten av artikeln står det:

Oz var fredsaktivist redan före sitt deltagande i sexdagarskriget, och var den som myntade begreppet "Make peace, not love".

Ska det inte vara "Make peace, not war"

Vänliga hälsningar
Lisa
Det är nog riktigt som det står, se tex denna källa Anhn (diskussion) 8 januari 2019 kl. 15.19 (CET)
Från New York Post 14 april 1991 My motto is not 'make love, not war' but 'make peace, not love.' I have never believed in love between nations.--Skivsamlare (diskussion) 8 januari 2019 kl. 15.23 (CET)
Ja, poängen är att hans motto är en pastisch på den då redan, och fortfarande mer, kända begreppet "Make love, not war". Jag kan väl tycka att texten inte ska vara "myntade begreppet" utan snarare "hade som motto" eller "använde som slogan", [1], [2]. Och att det är baserat på det mer kända slagordet "Make love, not war". Han motiverade det med att han inte tror på kärlek mellan länder.--LittleGun (diskussion) 8 januari 2019 kl. 15.31 (CET)
Jag har nu gjort ett tillägg i texten.-Wvs (diskussion) 17 januari 2019 kl. 11.08 (CET)

Felaktig borttagning av sidan[redigera | redigera wikitext]

Hej

Jag gick in och skulle redigera om ett VD namn på Consats wikipedia sida(https://sv.wikipedia.org/wiki/Consat) men då försvann hela sidan, går den att återskapa på något sätt?

Mvh Andreas Eklöf Andreas.eklof (diskussion) 17 januari 2019 kl. 13.55 (Signatur tillagd i efterhand.)

Artikeln blev borttagen eftersom ämnets relevans inte framgick. /ℇsquilo 17 januari 2019 kl. 14.22 (CET)
Motiveringen mera utförligt "Inte stort nog sett till anställda eller omsättning för automatisk relevans, inte nog med oberoende källor för att belägga uppmärksamhet. Verkar vara beställningsjobb, skapad av konto som bara var aktivt i åtta timmar för tio år sedan." Mer att läsa om Wikipedias relevansregler för företag Wikipedia:Relevanskriterier#Institutioner_och_organisationer. Kitayama (diskussion) 17 januari 2019 kl. 14.28 (Signatur tillagd i efterhand.)

Staffan Bengtsson (museichef)[redigera | redigera wikitext]

Hej Jag har uppdaterat texten om mig själv men vet inte hur man gör för att redigera själva rubriken. Det står museichef inom parentesen bakom mitt namn men det är en befattning som jag aldrig haft. Jag har under en begränsad period av min karriär varit chef för en statlig myndighet med ett särskilt samordningsansvar inom museisektorn och i den egenskapen chef över ett antal museichefer. Men jag har aldrig varit museichef själv. Det bör därför stå ämbetsman inom parentesen efter mitt namn. Det är ju också så som jag sen presenteras i första raden. M v h Staffan Bengtsson
Laisholm (diskussion) 19 januari 2019 kl. 10.30 (CET) (Signatur tillagd i efterhand.)

Fixat Fixat Rubriken ändrar man genom att flytta artikeln. Just nu finns det en omdirigering från den gamla rubriken. Tar bort den när jag kollat om det är några länkar som behöver fixas. Plumbum208 (diskussion) 18 januari 2019 kl. 10.50 (CET)

Fel med "interwikilänkar" i Hornbjarg[redigera | redigera wikitext]

Försökte lägga till det som jag kallar för "interwikilänkar" (är osäker om det är rätt begrepp) i artikeln Hornbjarg. Då blev resultatet nedanstående meddelande:

  Ett fel uppstod under sparandet. Dina ändringar kunde inte genomföras.
  The save has failed.
  Länken frwiki:Hornbjarg används redan av objekt Q15295859. Du kan ta bort den från Q15295859 om den inte hör hemma där eller slå samman objekten om de är om exakt samma ämne.

Försökte därför istället lägga till det som jag kallar för "interwikilänkar" (är osäker om det är rätt begrepp) via den franska artikeln Hornbjarg. Då blev resultatet nedanstående meddelande:

  Ett fel uppstod under sparandet. Dina ändringar kunde inte genomföras.
  The save has failed.
  Länken svwiki:Hornbjarg används redan av objekt Q27014618. Du kan ta bort den från Q27014618 om den inte hör hemma där eller slå samman objekten om de är om exakt samma ämne.


Om det är någon som kan fixa till felet så vore det tacksamt. Om det dessutom är någon som kan förklara för mig vad jag skulle ha gjort med artikeln Hornbjarg är jag ännu mer tacksam för det. --Allexim (diskussion) 19 januari 2019 kl. 11.14 (CET)

Fixat. När det finns två wikidataobjekt för samma fenomen måste de slås ihop på wikidata. Det finns en finess "merge" som man kan slå på där för att kunna genomföra detta.--Thurs (diskussion) 19 januari 2019 kl. 11.39 (CET)
@Allexim: Lite kompletterande information: I detta fall hade vart och ett av de två objekten kopplingar till två språkversioner, det ena var kopplat till svwp och cebwp och det andra var kopplat till frwp och iswp. När man väl överygat sig om att det är ett och samma fenomen som (av misstag) har fått två olika objekt i Wikidata med var sin uppsättning egenskaper kan man göra på två olika sätt.
 • Den sätt som Thurs beskriver, sammanslagning av de två objekten, är oftast det smidigaste eftersom man kan göra det utan hjälp av administratörer. Det man då måste tänka på är att alla uttalanden från de två objekten "ärvs in" i det sammanslagna objektet vilket kan leda till att man får multipla uttalanden som man normalt inte vill ha. I detta fall var det enbart geografiska koordinater (P625) som fanns med lite olika värden för de två objekten och då får man kontrollera, till exempel genom kontroll av angivna källor, vilket värde man vill behålla och, efter sammanslagningen, ta bort det andra.
 • Ett alternativt sätt, om alla uttalanden man vill ha kvar redan finns i det ena objektet och det andra objektet mest innehåller "skräp" som man inte vill ska stoppas in i det sammanslagna objektet, är att flytta över alla Wikipediakopplingar från det sämre objektet till det bättre objektet och därefter begära att det sämre objektet raderas. Radering av objekt kräver hjälp av administratör på Wikidata.
I båda fall kommer interwikilänkarna i Wikipedia att uppdateras utan behov av någon ytterligare åtgärd.
Obsevera dock att bara för att två objekt har samma namn/etikett är det inte alls säkert att det är lämpligt att de slås ihop. Vi har sett många exempel på objekt som avser till exempel berg, öar eller sjöar och andra objekt som avser naturreservat som har namngivits efter berget/ön/sjön trots att de omfattar ett annat område, större eller mindre, än berget/ön. Såna objekt bör inte slås ihop.
--Larske (diskussion) 19 januari 2019 kl. 12.05 (CET)
@Larske, Thurs: Tack för hjälp med artikeln/interwikilänkarna! Att åtgärda felet verkar vara mycket komplicerat, så jag tror att det är något som jag skall avstå ifrån. Mvh --Allexim (diskussion) 19 januari 2019 kl. 12.38 (CET)

Per Eric Nordquist[redigera | redigera wikitext]

Är det bara jag som drabbs av röd text med en feltext ang ref. I denna artikel. Janee (diskussion) 19 januari 2019 kl. 12.45 (CET)

Fixat. Det orsakades av citationstecken som hamnat fel i ett par ref-taggar. JohanahoJ (diskussion) 19 januari 2019 kl. 12.48 (CET)

Artikeln om Revolt, ett kaos...[redigera | redigera wikitext]

För ungefär ett år sedan flyttades de olika filmtitlarna som ligger under förgreningssidan Revolt runt, och några lades till eller togs bort, så långt inget konstigt. Däremot så ändrades också i samma redigering beskrivningen av tidningen Revolt till "En radikala tidning om gay", en redigering som alltså legat kvar i nästan ett år. Samman användare, Användare:Maundwiki, skojade till samma sida redan 2014. Samma redigering om den radikala tidningen var med då med, men omgiven av annat klotter. Nu vet jag inte vad av det om filmerna som är sant, och vad som bara ligger där för att maskera det andra klottret. Har försökt kolla lite på IMDB, men måste tillbaka till jobbet nu. Är det någon som har koll på film som kan bringa klarhet? Hur ser man om Användare:Maundwiki haft roligt i någon annan artikel? EdvinW (diskussion) 21 januari 2019 kl. 16.24 (CET)

Enklast kollar du användarens bidrag: [3]. Fast du kan sova lugnt. Maundwiki har gjort mängder med konstruktiva bidrag, och ett par lapsus i förgreningssidan Revolt förändrar inte det intrycket. Se gärna vår policy Wikipedia:Förutsätt att andra har goda avsikter.--LittleGun (diskussion) 21 januari 2019 kl. 16.32 (CET)
Jag korrigerade förgreningssidan enligt följande, efter koll i bibliotekskatalogen Libris:
 • Revolt (2011), en norsk film, originaltitel Sønner av Norge
 • Revolt (tidning 1955-1966), en tidning utgiven av Sveriges Kommunistiska Arbetarförbund
 • Revolt (tidning 1971-1983), en gaytidning
/Ascilto (diskussion) 21 januari 2019 kl. 16.34 (CET)