Wikipedia:Anmäl ett fel

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Wikipedia:FEL)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Deltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
      Genväg WP:FEL WP:AEF
Bluegradient1.svg
Anmäl ett fel
Magnifying glass icon mgx1.svg


Välkommen till Anmäl ett fel! Om du hittar en felaktighet i en artikel så kan du oftast enkelt rätta till det själv genom att klicka på "Redigera" längst upp. Om du inte vill eller kan det, så går det också bra att göra en anmälan här.

Gör så här för att anmäla ett fel: Klicka nedan, skriv en rubrik och beskriv felet så tydligt som möjligt så tar någon hand om det relativt snart. Ju mer detaljerat du skriver, desto större är chansen att du får precis den hjälp du behöver. Tänk på att ange vilken artikel det rör sig om. Kom ihåg att trycka på "spara"-knappen nere till vänster under textrutan innan du avslutar så att din felanmälan registreras. Ofta dyker kommentarer eller svar upp här inom kort, så spara gärna länken som ett bokmärke.

Du behöver inte signera med fullständigt namn, och undvik gärna att ange e-postadress, telefonnummer etc. Om du vill kan du signera med fyra tilde (~~~~); då skapas automatiskt en signatur med tidsstämpel.

Tänk på att allt du skriver här, precis som på övriga Wikipedia, kan läsas av vem som helst.

Vanligaste frågorna
  • En vanlig fråga, speciellt i samband med de återkommande insamlingskampanjerna, är hur man enklast skänker pengar till driften av Wikipedia och varför det inte går att använda "Swish". Svaret är att Wikimedia Foundation, som driver Wikipedia, finns i USA. Frågor om hur man enklast bidrar med pengar och betalar hänvisas till epostadressen donate@wikimedia.org .
Blekinges landskapsvapen är inte fel.
  • En annan vanlig fråga är varför Wikipedias versioner av heraldiska vapen (exempelvis kommun- och landskapsvapen) skiljer sig från det vapen som visas på exempelvis en kommuns hemsida. Svaret på detta finns på Heraldiska vapen på Wikipedia


Expo och Vattenfall[redigera | redigera wikitext]

I artikeln om Expo anges det att det statliga energiföretaget Vattenfall är en bidragsgivare till nämnda organisation.

Detta anges efter underrubriken "Finansiering". Dock länkas man till begreppet "Vattendrag" vid klick på Vattenfall, länken borde gå direkt till företaget Vattenfall.

Men kan det verkligen vara säkerställt att statliga Vattenfall är bidragsgivare till Expo. I så fall är det extremt politiskt. Jag vet att detta inte är en Wikipediafråga men om Vattenfall hade varit bidragsgivare till någon annan politisk organisation så vore det riktigt sprängstoff, i det här fallet är det en extrem politisk verksamhet som Vattenfall "skänkt" pengar till. Kanske borde artikeln utökas och förklara mer om detta förhållande mellan Vattenfall och Expo, om det nu är sant.

Frans Eronell

Ja, enligt den källa som anges har Vattenfall bidragit med minst 100 000 kronor till expo (källan är arkiverad här) tittar man däremot på senare versioner av sidan (t.ex. denna från november ifjol) så har expo tagit bort vattenfalls logotyp så det är troligt att de har slutat ge bidrag till Expo (eller vill hålla det hemligt). På deras nuvarande hemsida hittar jag inte någon sida alls med sponsorer/vänner. Kolurpen (diskussion) 7 juni 2018 kl. 19.37 (CEST)

Karta Komorerna[redigera | redigera wikitext]

Läget för olika platser i Komorerna stämmer inte överens med verkligheten på positionskartorna. Se exemplet Beramou (kulle i Komorerna). Jag tror att det har att göra med att den topografiska kartan och den administrativa kartan är olika stora. Någon som kan fixa problemet? YesDi (diskussion) 12 juni 2018 kl. 12.08 (CEST)

Ja, det stämmer att kartorna inte passar ihop. Jag har tillfälligtvis "kortslutit" reliefkartan i mallen tills den kan ersättas med en karta med samma gränser för longitud och latitud som den nakna kartan har. --Larske (diskussion) 12 juni 2018 kl. 12.53 (CEST)
Vad bra, tack! YesDi (diskussion) 12 juni 2018 kl. 13.00 (CEST)
Fixat Fixat Nu är reliefkartan beskuren så att gränserna är samma som på grundkartan och det ser lite bättre ut i Beramou (kulle i Komorerna) och andra artiklar som använder samma karta när de cachade versionerna har ersatts. --Larske (diskussion) 12 juni 2018 kl. 13.32 (CEST)
@Larske: Vad jag kan se på reliefkartan ser det ut som kulle fortfarande ligger någonstans ute i vattnet trots att koordinaterna pekar på ön. YesDi (diskussion) 14 juni 2018 kl. 10.33 (CEST)
På min bildskärm ser det bra ut, se här. --Larske (diskussion) 14 juni 2018 kl. 10.40 (CEST)
@Larske: Inte på min, se här. YesDi (diskussion) 14 juni 2018 kl. 11.07 (CEST)
@YesDi: Det där är den gamla kartan, om du laddar om sidan i din webbläsare så bör den nya kartan visas. --Larske (diskussion) 14 juni 2018 kl. 11.11 (CEST)
Tack så mycket, nu fungerar det perfekt. YesDi (diskussion) 14 juni 2018 kl. 11.15 (CEST)

Kingsley Sarfo kallas våldtäktsman[redigera | redigera wikitext]

Kingsley Sarfo beskrivs i sin artikel som "våldtäktsman". Är detta verkligen lämpligt? Kan det inte t.o.m. vara förtal? (Har domen ens vunnit laga kraft?)

Det som stod i inledningen var klotter, och det har jag återställt. Vad gäller avsnittet längre ner i artikeln är jag osäker. /NH 12 juni 2018 kl. 12.52 (CEST)
(Ja, jag gjorde först fel, men nu har en annan användare tagit bort allt klotter. /NH 12 juni 2018 kl. 12.54 (CEST))
(Redigeringskonflikt)...och jag tror att jag råkade skriva över din redigering, NH, för jag höll på att fixa det med. Dessutom halvlåste jag artikeln för det såg ut att komma mycket där just nu, så det skall inte komma tillbaks mer idag. Adville (diskussion) 12 juni 2018 kl. 12.57 (CEST)
Jag tog bort avsnittet "Kriminella aktiviteter", och lade in att han fått sparken från Malmö FF efter domen om våldtäkt mot barn under avsnittet om Malmö FF. Jag noterade inte att den var låst men hoppas det var OK.--LittleGun (diskussion) 12 juni 2018 kl. 13.04 (CEST)
Den var bara halvlåst. Din redigering var bra. /NH 12 juni 2018 kl. 13.10 (CEST)
LittleGun, jag halvlåste för att jag inte hunnit läsa tidningen de senaste dagsrna men misstänkte der var något som kan skrivas på ett neutralt sätt av en erfaren wikipedian. Du fixade det, och det är jag tacksam för. Artikeln kommer ju få många besök idag. Adville (diskussion) 12 juni 2018 kl. 13.32 (CEST)
Artikeln hade många visningar redan i fredags då den kom på tredje plats. --Larske (diskussion) 12 juni 2018 kl. 13.47 (CEST)

Ta bort artikel[redigera | redigera wikitext]

Hej, Det finns en artikel om mig på Wikipedia: Christian Frisenstam. Jag vill inte ha den där. Kan ni ta bort den? mvh Christian frisenstam

Är det några sakmässiga fel i den? Och är det inte du själv som skapat huvudddelen av substansen 2010?Yger (diskussion) 14 juni 2018 kl. 08.25 (CEST)
Ett annat svar som inte står i motsats till det förra: Vi brukar inte ta bort artiklar för att personen de handlar om själva vill det. Det är i någon mening en rättighet och möjlighet att skriva och publicera texter om andra personer; på Wikipedia i form av artiklar. Arkitekter brukar inte anses automatiskt ”relevanta” för artiklar (vilket t ex författare med publicerade verk och kungligheter gör). Men jag tycker nog att uppmärksammandet för speciellt universitetsbiblioteket i Karlstad gör att den här artikeln är motiverad. /NH 14 juni 2018 kl. 09.14 (CEST)
Relevansen är enligt mig närmast självklar, flera uppmärksammade verk och utmärkelser. Och när jag googlat hittar jag källor till flera av påståendena, så inga indikationer att det som står är felaktigt.Yger (diskussion) 14 juni 2018 kl. 10.53 (CEST)

Svastika på Barlinflagga[redigera | redigera wikitext]

Under denna länk https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Olympiska_spelen Står det i tabellen för sommarspelen 1936 att det var i "Berlin, Tyskland" med deras gamla flagga med svastika. Förstår att det var den flaggan de hade då men jag själv anser det vara fråmstötande och att de hade vart bättre med deras nuvarande flagga. 83.252.103.64 (diskussion) 17 juni 2018 kl. 20.19 (CEST) (Signatur tillagd i efterhand.)

Wikipedia använder sig generellt av de flaggor som var i bruk vid det aktuella tillfället (för händelser i Sverige mellan 1814 och 1905 används t ex den svensk-norska unionsflaggan). /FredrikT (diskussion) 17 juni 2018 kl. 20.37 (CEST)
Ja, men unionsmärket - sildesalaten - kom till först 1844. Smiley.svg Roufu (diskussion) 17 juni 2018 kl. 21.33 (CEST)
I stand corrected! Men principen är alltså densamma = historiskt korrekt flagga för respektive epok. /FredrikT (diskussion) 17 juni 2018 kl. 21.54 (CEST)
Jag kan mycket väl förstå att anmälaren finner hakkorsflaggan frånstötande. Det gör sannerligen jag med. Men vi visar bara verkligheten som den såg ut då. Det är den som är frånstötande – och den lär inte bli ett dugg mindre frånstötande för att vi döljer den. Jag tror man bör vara väldigt försiktig med att dölja något som redovisas i en historisk kontext för att det upplevs som frånstötande – oavsett hur befogad den känslan än är. / TernariusD 17 juni 2018 kl. 22.19 (CEST)
Det vore historieförfalskning att använda nuvarande flagga.-Wvs (diskussion) 17 juni 2018 kl. 22.33 (CEST)
Absolut. Den flagga som var officiellt giltig vid tidpunkten ska naturligtvis användas. Det har inget att göra vad vi tycker om regimerna som styrde vid tillfället. Så överkänsliga kan vi inte vara att vi inte ens tål att skåda en sådan flagga. --Andhanq (diskussion) 17 juni 2018 kl. 22.43 (CEST)
Jag tror inte det har så mycket med överkänslighet att göra som att vi lätt hamnar på ett sluttande plan. Att dölja en flaggsymbol är kanske inte hela världen i sig, men om vi döljer den kanske nästa steg är att vi döljer bilder med samma symbol. Det är inte långt ifrån att dölja frånstötande information. Vår uppgift, som jag ser det, är att förmedla så pass objektiv information som är möjligt, och låta läsarna dra slutsatserna ifrån den, så att de förhoppningsvis känner att vi inte har någon bias åt något håll. Börjar vi dölja information som upplevs som frånstötande, oavsett åt vilket håll, så riskerar det intrycket gå förlorat, och läsarnas tilltro till oss riskerar att minska. Det är därför jag inte tycker vi ska dölja fakta, oavsett hur liten, och oavsett hur frånstötande. / TernariusD 17 juni 2018 kl. 23.29 (CEST)

Felaktig interwikilänk[redigera | redigera wikitext]

Artikeln Karrar som beskriver en ort (skapad av Lsjbot) har en interwikilänk som går till en helt annan artikel, en stridsvagn med samma namn. Alkyonios (diskussion) 18 juni 2018 kl. 19.22 (CEST)

Fixat Fixat Kitayama (diskussion) 18 juni 2018 kl. 19.33 (CEST)

Ändring av bild och text gällande Thomas Gylling[redigera | redigera wikitext]

Hejsan, Tobias heter jag och jobbar som PR-Konsult för Thomas Gylling. Ett av uppdragen vi har är att redigera hans wikipediatext och att uppdatera hans bild, då bilden är gammal och det finns nya bättre. Sen så saknas väldigt mycket information om Thomas som vi gärna adderar till den text som finns. Dock verkar det inte fungera då skaparen till sidan säger ifrån, är det något ni kan hjälpa till med att få ordning på? Länk till hans sida: [[1]]

Mvh Tobias, https://mooretobe.com/ Freakshowparade (diskussion) (Signatur tillagd i efterhand.)

Det var troligen inte artikelns ursprungliga skapare utan en annan person som ser till att Wikipedia inte fylls med fluff. Läs gärna Wikipedia:Vad Wikipedia inte är för att undvika missförstånd. En ny bild får gärna laddas upp men den ska av upphovsrättsinnehavaren (fotografen) publiceras under en fri licens (vanligen Creative Commons), se länken på denna sidans botten. --Nordelch För Wikipedia - i tiden 19 juni 2018 kl. 14.05 (CEST)

Hej, jättebra att du är öppen med vem du är och att du representerar Tomas Gylling. Du får vara beredd på att det inte är populärt hos alla med PR-konsulter som redigerar, eftersom vårt syfte inte är PR i första hand. Det har inte varit några redigeringar i den artikeln sedan i höstas, jag antar att problemet är bilduppladdning. Bilder som används ska laddas upp på Wikimedia Commons, [2], är det där ni har problem? Förtydliga gärna vad som är problemet. Tänk också på att bilden måste vara fri, det vill säga att den som tagit bilden måste acceptera att den får användas även i andra sammanhang än Wikipedia och pressmaterial och att ni måste visa att fotografen har upplåtot den rätten.--LittleGun (diskussion) 19 juni 2018 kl. 14.11 (CEST)

Nordelch LittleGun Hej tack för er feedback, jag får utforska bilden bilden jag testade lägga upp är en öppen pressbild, men tar en kik på det som sagt. Gällande redigeringen av texten så har Thomas själv testat redigera men fick ett "aja baja" från skaparen av sidan, lite som att dom trampande skaparen på tårna för att de redigerat i hens text. Gällande PR biten så är detta en grej utöver just PR, mer som en representant av Thomas. Kontentan är, vi vill uppdatera texten om Thomas, hur går jag/vi tillväga? Vill understryka att jag aldrig jobbat med Wikipedia innan så detta är helt nytt för mig.

Egentligen är det bara att skriva. Jag tror inte att någon kände sig trampad på tårna av Tomas Gyllings redigerande. Jag tror att han föll utanför genren "encyklopedi" bara. Tänk på att ha trovärdiga källor och skriva i genren "encyklopedi". Det vill säga torrt och tråkigt. Det är en genre som skiljer sig mycket från PR-konsultens normala skrivande, men jag är säker på att du kan sätta på dig rätt hatt. Vill du vara lite försiktigare kan du skriva förslag på stycken som du presenterar på diskussionssidan för tomas Gyllings artikel, här: Diskussion:Tomas Gylling. Ett annat sätt att lära sig tekniken på är att du skriver i din sandlåda. Kopiera hela Tomas Gyllings artikel hit: Användare:Freakshowparade/Sandlåda och skriv om den efter förmåga. När du känner dig klar eller har frågor är det bara att hojta. Till mig, eller till en fadder till exempel. Vill du ha hjälp att kopiera artikeln till sandlådan kan du skriva be om det här under. Lycka till!--LittleGun (diskussion) 19 juni 2018 kl. 15.49 (CEST)
(Redigeringskonflikt) @Freakshowparade: Kanske avser du de båda redigeringarna som gjordes 2015-02-11, där den ena såg ut så här De torde ha rullats tillbaka på grund av bristande teknisk kvalitet, vilket också framgår av meddelandet på skribentens diskussionssida. Tournesol hade inte skrivit eller bidragit till artikeln, utan såg den när v bevakade Senaste ändringar. Så när man tillför nytt material ska man vara försiktig så att man inte kör över vad som tidigare gjorts. Och sedan är det viktigt att allt är källbelagt (kraven på det har ökat efterhand, så äldre artiklar speglar ofta en tidigare "slappare" praxis) En konfliktgrund är ofta att ett artikelsubjekt önskar ta brt någon uppgiftsom vedervbörande inte tycker är relevant (eller mindre smikrande). Detta kan ofta inte göras rakt av utan att det stöter på patrull, och måste då tas upp till diskussion (på diskussionssidan) med argument att det är ovidkommande eller felaktigt och sedan är det andra som gör bedömningen. Artikelämnet själv, eller någon detta alltför närstående är oftast inte så väl lämpad för att skriva objektivt, men kan ofta bidra med faktauppgifter. Lycka till. Taxelson (diskussion) 19 juni 2018 kl. 15.52 (CEST)
LittleGun tar gärna hjälp av dig med att flytta över artikeln till sandlådan och så kan jag återkoppla till dig om du tror att redigeringen funkar? Freakshowparade (diskussion) 20 juni 2018 kl. 10.29‎ (CEST) (Signatur tillagd i efterhand.)
Det ska jag fixa. Du kan alltid ställa en allmän fråga på sandlådans diskussionssida, på min användardiskussion eller din egen användardiskussion. Då kommer jag meddellas, men vem som helst kan svara. Du kan också ställa en allmän fråga på wikipedia:Wikipediafrågor, den är det fler som kommer upptäcka.--LittleGun (diskussion) 20 juni 2018 kl. 10.37 (CEST)
LittleGun Stort tack för hjälpen, då kör jag i min egna användardiskussion. Så vad är nästa steg för överflyttningen till sandlådan? Något du kan göra åt mig eller blir jag guidad av dig? Freakshowparade (diskussion) 20 juni 2018 kl. 10.53‎ (CEST) (Signatur tillagd i efterhand.)
Jag har kopierat artikeln till din sandlåda: Användare:Freakshowparade/Sandlåda. Bara att gå dit, klicka redigera, och förbättra texten. Har du ingen aning hur man ska göra för att redigera, börja med att kolla här: Wikipedia:Introduktion. Sen hjälper jag till med ändringar och att flytta över text vartefter. Bäst är om du själv kopierar in avsnittet, men gärna efter diskussion. Till slut kan du skrota sanndlådan och redigera direkt i artikeln.--LittleGun (diskussion) 20 juni 2018 kl. 11.00 (CEST)

Mened[redigera | redigera wikitext]

Kanske borde Wikipedias artikel om mened förtydligas. I rättegång intygade en person anställd av Securitas under ed angående innebörden av skyltar och även om att det var förbjudet att parkera på grusad yta utanför gatumark. Detta både i tingsrätt och Hovrätt. Sedermera framkom att inte bara intygandet om skyltens innebörd var falskt utan även intygandet om var det var förbjudet att ställa fordon. Skylten gällde bara på gatumark och förbudet att parkera i "terräng" infördes senare. Dock ville ej åklagare åtala - kunde ej bevisa att vederbörande förstod vad den intygade. Att vederbörande hade påstått sig vara erfaren och ha god kännedom om regelverk ändrade icke något. Dvs för att kunna fällas för mened så skall det vara ett medvetet felaktigt intygande där åklagare sedermera kan bevisa att den edsvurna personen insett att yttrandet var falskt ! Det räcker icke att yttrandet var felaktigt / falskt. Motsvarande gäller anställd chef - eller person anställd i inkassobolag som övertagit fodran - de kan ej heller fällas för medhjälp till mened och kanske inte heller för "osant intygande" i skrift/ inlaga / överklagande till högre rätt om nu inte åklagare kan visa att de insett vad de gjort. Det finns t.ex. icke stadgad utbildning / krav på / examination av parkeringsvakt eller chef för parkeringsavdelning och t.ex. Securitas vill ej meddela vilken utbildning som gives. Det räcker att sätta på sig en uniform av egen design och kalla sig "parkeringsvakt". Detta inskränker avsevärt möjligheten att fälla någon för osanna / falska yttranden i domstol eller i inlaga till domstol. Gällde inga stora pengar för den enskilde som fick betala pga falskt vittnesmål men för bolaget som drager in pengar blir det en hel del.

Kanske borde inte info i artikeln mened ändras i den riktningen ändå, eftersom din anekdot inte förändrar begreppet mened. All brottslighet, inte bara mened, bygger på "uppsåt" i olika grad. Det är en av grejerna en åklagare tar hänsyn till. Det betyder inte att det alltid funkar att spela dum, vara okunnig eller medvetet ljuga.--LittleGun (diskussion) 20 juni 2018 kl. 09.53 (CEST)
Se Olaus Petris domarregler
34. The ther gå Lagh medh enom, pläga så swäria widh thetta eller annat sådant sätt: Jagh bedher migh så Gudh hielpa at hans Edh är reen och icke meen. Sådan är en farligh Edh, medh mindre at en förweet sigh theste bättre i Sakene, och är befruchtandes, at monge falsk Edher skee, ther Gudh warder högligen igenom förtörnat, hwilket Domaren bör affställa. Therföre borde Lagmennerna swäria widh thetta eller annat sådant sätt: Jagh bedher migh så Gudh hielpa, at aff the Skäl och Liknelse som jagh weet aff Sakerne, och aff thet Omgängelse, som jagh haffuer hafft medh thenna Mannen, troor jagh at hans Edh är reen och icke meen.
som verkar relevant i detta sammanhang. Edaen (diskussion) 20 juni 2018 kl. 10.13 (CEST)

Tobasjön[redigera | redigera wikitext]

Artikeln om Tobasjön skapad av Lsj 2009 och aktuell på grund av färjeolyckan i måndags har en dublett Danau Toba (sjö i Indonesien) genererad av Lsjbot 2016. Plumbum208 (diskussion) 20 juni 2018 kl. 21.41 (CEST)

Fixat Fixat. YesDi (diskussion) 21 juni 2018 kl. 12.00 (CEST)