Wikipedia:Anmäl ett fel

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Wikipedia:FEL)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Deltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
      Genväg WP:FEL WP:AEF
Bluegradient1.svg
Anmäl ett fel
Magnifying glass icon mgx1.svg


Välkommen till Anmäl ett fel! Om du hittar en felaktighet i en artikel så kan du oftast enkelt rätta till det själv genom att klicka på "Redigera" längst upp. Om du inte vill eller kan det, så går det också bra att göra en anmälan här.

Gör så här för att anmäla ett fel: Klicka nedan, skriv en rubrik och beskriv felet så tydligt som möjligt så tar någon hand om det relativt snart. Ju mer detaljerat du skriver, desto större är chansen att du får precis den hjälp du behöver. Tänk på att ange vilken artikel det rör sig om. Kom ihåg att trycka på "spara"-knappen nere till vänster under textrutan innan du avslutar så att din felanmälan registreras. Ofta dyker kommentarer eller svar upp här inom kort, så spara gärna länken som ett bokmärke.

Du behöver inte signera med fullständigt namn, och undvik gärna att ange e-postadress, telefonnummer etc. Om du vill kan du signera med fyra tilde (~~~~); då skapas automatiskt en signatur med tidsstämpel.

Tänk på att allt du skriver här, precis som på övriga Wikipedia, kan läsas av vem som helst.

Vanligaste frågorna
  • En vanlig fråga, speciellt i samband med de återkommande insamlingskampanjerna, är hur man enklast skänker pengar till driften av Wikipedia och varför det inte går att använda "Swish". Svaret är att Wikimedia Foundation, som driver Wikipedia, finns i USA. Frågor om hur man enklast bidrar med pengar och betalar hänvisas till epostadressen donate@wikimedia.org .
Blekinges landskapsvapen är inte fel.
  • En annan vanlig fråga är varför Wikipedias versioner av heraldiska vapen (exempelvis kommun- och landskapsvapen) skiljer sig från det vapen som visas på exempelvis en kommuns hemsida. Svaret på detta finns på Heraldiska vapen på Wikipedia


Alternativet (i Bromölla)[redigera | redigera wikitext]

Hej!

Jag vill bara meddela att det som står som "Alternativet i Bromölla" egentligen bara ska vara "Alternativet", då det är så partiet är registrerat.

Sidor det står fel på är: https://sv.wikipedia.org/wiki/Kategori:Lokala_politiska_partier_i_Sverige och https://sv.wikipedia.org/wiki/Alternativet_i_Brom%C3%B6lla I den andra länken är både länknamnet och "rubriken" fel.

MVH Mathias Gerdin Ordförande Alternativet.

mathias.gerdin@alternativetibromolla.se 81.237.240.217 (diskussion) kl. 22:29 (CEST) (Signatur tillagd i efterhand.)

Hej Mathias! Din första länk leder enbart till en kategori som återspeglar artikelnamnet, så där uppdateras det automatiskt om artikelnamnet ändras. Någon har beskrivit det du nämner i inledningen till artikeln. För att även ändra artikelnamnet behöver artikeln flyttas till det nya namnet. Vill du föreslå artikelflytt kan du göra det på artikelns diskussionssida tillsammans med en motivering. Klicka då på länken i det här inlägget och sedan "Nytt ämne". Avsluta inlägget med att skriva ~~~~ eller klicka på knappen "Signatur och tidsstämpel" bland redigeringsverktygen. /Kyllo (f.n. fadder)|kontakt| 6 oktober 2018 kl. 17.29 (CEST)

Jesper Walderstens Wikipedia[redigera | redigera wikitext]

Flyttad till Diskussion:Jesper Waldersten

Fel bild: Gustaf von Hofsten, Håkan Söderlindh[redigera | redigera wikitext]

Följande är flyttat från Janees diskussionssida, där det raderats av Papper. Roufu (diskussion) 3 oktober 2018 kl. 23.29 (CEST)

Hej, jag heter Gustaf von Hofsten är kommendör av 1gr. En bild av mig finns felaktigt placerad på Överste Håkan Söderlindhs Wikipedia-sida. Den måste tas bort och ersättas av en bild på Håkan. Skulle uppskatta om den bilden sätts in på min sida i stället för den bild som sitter där nu. Tack. 146.247.249.179 (diskussion) (Signatur tillagd i efterhand.)

Det stod på Janees användarsida och inte på diskussionssidan, det var därför jag återställde. MVH Papper Pappergörs av trä! 4 oktober 2018 kl. 09.29 (CEST)
Rättat av Nirmos. Roufu (diskussion) 6 oktober 2018 kl. 23.09 (CEST)
Jag har nedgraderat bilden i Håkan Söderlindh (Q16633483) och stoppat in den i Gustaf von Hofsten (Q28792624) i Wikidata.
@FrankieF: Det finns tre bilder på Commons, se commons:Category:Håkan_Söderlindh som har filnamn, bildbeskrivning och kategorisering som också borde ändras/flyttas för undvikande av framtida missförstånd. Det är inte bara Wikipedia som påverkas, även bildsökning med Google på Håkan Söderlindh visar upp bilden på Gustaf von Hofsten. --Larske (diskussion) 7 oktober 2018 kl. 04.38 (CEST)

sarah hicks[redigera | redigera wikitext]

Hon finns inte i Wikipedia men hon finns IRL.

Hej! Artiklarna på Wikipedia skapas av allmänheten. Så antingen kan det bero på att ingen har skapat artikeln ännu eller att hon inte är relevant för en egen artikel. I Wikipedia:Relevanskriterier kan du kontrollera om hon är relevant. I så fall kan du antingen önska artikeln genom att lägga in en länk i Wikipedias önskelista om personer eller ännu hellre själv påbörja en ny artikel via Wikipedias introduktion. Behöver du hjälp med något kan du vända dig till mig, någon annan fadder eller Wikipedia:Wikipediafrågor. /Kyllo (f.n. fadder)|diskutera?| 5 oktober 2018 kl. 17.28 (CEST)
Hon finns på engelskspråkiga Wikipedia, en:Sarah Hicks. /Ascilto (diskussion) 5 oktober 2018 kl. 17.48 (CEST)
Sant, men jag förmodar att personen syftade på svenskspråkiga. Även om artikeln finns på engelskspråkiga kan den skapas på svenskspråkiga också, bör väl tilläggas. /Kyllo (f.n. fadder)|kontakt| 5 oktober 2018 kl. 19.39 (CEST)

Kvacksalveri[redigera | redigera wikitext]

Av artiklen framgår att kvacksalveri är liktydigt med lurendrejeri. Kvacksalveri definieras korrekt men slutsatsen att en sådan person kallas kvacksalvare er förtal eftersom det är en värdeladdat beteckning på samma nivå som idiot. Dessutom utpekas personer indirekt genom att ge specifika exempel på metoder som kallas kvacksalveri.

"Exempel på behandlingar utan vetenskapligt stöd som ibland kallas för kvacksalveribehandlingar: Homeopati Zonterapi Magnetsmycken Healing Öronljus Bio-resonans frekvensterapi Kraniosakralterapi Regndroppebehandling Silvervatten"

Genom denna specifikation förtalar man de personer som utför dessa behandlingar. Exempellistan är tydligen skrivet utifrån en medicinsk vinkel antagligen med syfte att under en objektiv mantel ge uttryck för en subjektiv värdering i förhåll till de behandlingsmetoder som inte är nämnda. Dessutom finns det ett rättsfall där Bioresonans har bedömts vila på lika saklig vetenskaplig grund som andra vetenskaper, samt att en vetenskapsgren inte kan ha monopol på sanningen. Biofysik har varit en vetenskapsgren i Europa i 50 år, men först nyligen funnit väg in på universiteten i Sverige. https://www.svd.se/pa-vag-knacka-gata-som-kan-gora-lakemedel-onodiga

Syftet med artikeln i Wkipedia kan endast vara att avhålla människor från att prova de listade behandlingsmetoder som kanske rekommenderas av människor som anser att de har blivit hjälpte. Vem vill gå till en kvacksalvare och därmed idiotförklara sig själv? 213.163.137.83 (diskussion) (Signatur tillagd i efterhand.)

Om Wikipedia får människor med hälsoproblem att avhålla sig från att gå till människor som tjänar pengar på att sälja behandlingar utan påvisad effekt så kan jag personligen inte se det som annat än positivt. I alla fall en av de listade behandlingarna är dessutom potentiellt hälsovådlig.
andejons (diskussion) 6 oktober 2018 kl. 10.45 (CEST)
@213.163.137.83: Det framgår inte av din anmälan vad som är fel i artikeln?-Wvs (diskussion) 6 oktober 2018 kl. 11.09 (CEST)
Det är inte Wikipedias uppgift att få människor att avhålla sig från overksamma behandlingar. Om vi med kunskap kan åstadkomma det är det bra, men vi får inte tänja på sanningen för sådana mål. Om artikeln kan uppfattas som förtal är det allvarligt. Vid listan av behandlingar står att de ibland kallas kvacksalveri, så i sak är det väl inget egentligt fel i artikeln, men formuleringarna borde ses över. Men artikeln är kort och allmänt svag, så jag tror det Någon borde göra är helt enkelt att utvidga artikeln, varvid jag tror bristerna försvinner mer eller mindre automatiskt. Problemet är att någon borde vara denna Någon. --LPfi (diskussion) 7 oktober 2018 kl. 10.11 (CEST)

Storkyrkan[redigera | redigera wikitext]

Uppgiften verkar inte vara källstyrkt men jag vill ändå inte gå in och ändra. Men inte är det väl rimligt att påstå att bykyrkan byggdes just åren 1187-1252? MiKe (diskussion) 7 oktober 2018 kl. 16.35 (CEST)

@HSE: som la in historikavsnittet med dessa årtal för snart tre år sedan kanske kan kommentera uppgiften. Vilken källa användes? --Larske (diskussion) 7 oktober 2018 kl. 18.09 (CEST)

He also has a father you do not name, why[redigera | redigera wikitext]

He also has a father you do not name, why 165.225.68.64 (diskussion) 8 oktober 2018 kl. 10.33‎ (CEST) (Signatur tillagd i efterhand.)

See next question. --Larske (diskussion) 8 oktober 2018 kl. 11.30 (CEST)

Father not named in Daniel Mitsogiannis and Bruno Mitsogiannis Wikipedia[redigera | redigera wikitext]

why did not the father be named 165.225.68.64‎ (diskussion) 8 oktober 2018 kl. 10.57‎ (CEST) (Signatur tillagd i efterhand.)

We only mention relatives if they are notable enough to have an article of their own in Wikipedia. --Larske (diskussion) 8 oktober 2018 kl. 11.30 (CEST)

Jacob Nordensson och Pia Halvorsen inte gifta[redigera | redigera wikitext]

Jacob Nordenson och Pia Halvorsen är INTE gifta!!!!!80.216.180.2 (diskussion) (Signatur tillagd i efterhand.)

Det finns en källa [1] som säger att de är det. Den är från 2013 så det kan skiljt sig efter det. Har du någon källa som visar på att de inte är gifta? Sjö (diskussion) 9 oktober 2018 kl. 06.23 (CEST)
De har separerat. [2] Kitayama (diskussion) 9 oktober 2018 kl. 07.17 (CEST)
Ratsit säger att Nordensson är ogift. [3]? Kitayama (diskussion) 9 oktober 2018 kl. 07.50 (CEST)
Enligt den här intervjun var de sambos, nu separerade:[4].--LittleGun (diskussion) 9 oktober 2018 kl. 08.17 (CEST)

Wikipedia information om Albanien[redigera | redigera wikitext]

Hejsan!

Jag läste idag på wikipedia info om Albanien och det verkade som att informationen var lite gammal.(Speciellt när det gäller om ekonomin). Samt informationen som står om Albanska ekonomin beskrivs i ett väldigt rasistisk sätt( som omodernt, outvecklad osv.), jag hoppas att ni uppdaterar lite info med nya fakta och att ni beskriver albanska ekonomin bättre(som det verkligen är idag). Den info ni har idag stämmer inte längre.

Tack!

81.235.129.18 (diskussion) 15 oktober 2018 kl. 19.48 (Signatur tillagd i efterhand.)

Rasism eller lösa värderingar ska absolut inte förekomma i artiklar. Jag håller med dig om att det är olyckliga formuleringar. Hellre att vi beskriver på vilket sätt. Källan till ett av dessa stycken är en arkiverad artikel från Sida (skriven 2009). Wikipedia redigeras av allmänheten. Hur uppdaterade artiklar är beror därför mycket på vilket intresse som finns för att skriva om ämnet och om det finns trovärdiga källor. Du kan alltså själv uppdatera artikeln och lägga in uppdaterade källor. Instruktioner finns i Wikipedias introduktion. Jag har nu lagt in en åtgärdsmall i artikeln Albanien som uppmärksammar problemet med inaktuella källor och uppgifter. Om du inte kan eller vill uppdatera artikeln själv är det bästa om du kan beskriva på artikelns diskussionssida mer specifikt vad du anser är fel och varför. Då finns det en chans att någon som är aktiv i artikeln kan hjälpa till. /Kyllo (f.n. fadder)|kontakt| 15 oktober 2018 kl. 20.28 (CEST)