Brittiska köket

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Afternoon tea serverad på hotel.
Brittisk frukost, äggröra, vita bönor i tomatsås, stekta champinjoner, stekt korv, bacon och grillade tomater.
Kippers, rökt fisk för frukost.

Brittiska köket är av tradition[1] mer präglat av kulinarisk konservatism än av de kontakter man genom århundraden av stormaktsambitioner haft med andra kulturer. Jämfört med länder som Frankrike och Italien är det brittiska köket föga berömt.

Frukost[redigera | redigera wikitext]

Detta avsnitt är en sammanfattning av Engelsk frukost.

Den brittiska frukosten inleds numera med frukostflingor och mjölk eller yoghurt. Sedan äts varm mat, den traditionella engelska frukosten. Den kan bestå sedvanligt av rostat bröd, ägg, (stekta ägg, kokta eller äggröra), bacon, stekta eller grillade tomater, stekta champinjoner, stekt korv, vita bönor i tomatsås, blodpudding och ibland även stekt bröd, stekt potatismos med stekta grönsaker (som kallas för bubble & squeak). Även stekt njure och “white pudding” förekommer, ett slags salt havregröt med kött. Avslutningsvis dricks te eller kaffe och till det kan ätas rostat bröd med smör och marmelad.

I den klassiska viktorianska frukostbuffén serverades det skinka, kall tunga, fisk, stekt njure och ”kedgeree”, en indiskt inspirerad rätt gjord på fisk, ägg, kokt ris, smör och persilja. Kedgeree äts även idag till frukost. Man åt fisk till frukost på kolonialtiden, så att den fisk som fångades på morgonen inte skulle bli dålig i det varma klimatet.

I Skottland är det vanligt med havregröt istället för flingor och mjölk, även potatisscones, vanlig korv eller stekt haggis (som är ett slags kryddig korv på fårkött), blodpudding, blodkorv och även fruktpudding. Den brittiska frukosten är en kvarleva från industrialismens dagar då långa arbetsdagar med hårt arbete krävde energirik mat.

Framför allt skolbarn brukar ha med sig en lunchlåda där smörgåsar och ofta juice eller läsk ingår. Det är också vanligt att även vuxna britter nöjer sig med en smörgås, en liten påse chips och läsk. Brittisk skolmat består ofta av halvfabrikat, friterade rätter och är oftast av lägre kvalitet. Detta har bland annat bidragit till den ökade ungdomsfetman i landet. Kocken Jamie Oliver har i en serie TV-program[2] starkt kritiserat den brittiska skolmaten och politiska åtgärder för att ändra på detta har vidtagits.[3]

Sunday roast[redigera | redigera wikitext]

Sunday roast med potatismos, grönsaker och Yorkshire pudding.

På söndagarna brukar många brittiska familjer äta stek till middag, till exempel rostbiff med potatis, sås, grönsaker och yorkshirepudding. En annan populär söndagsrätt är lammstek med myntasås.

Man äter gärna sötsaker och efterrätter. Bland de mest populära kan nämnas rolly polly pudding, spotted dick pudding, trifle, en sockerkaka dränkt med sherry eller saft, som garneras med mandel, sylt eller frukt och serveras med vispgrädde eller vaniljsås, och bread and butter pudding som görs på brödskivor, med eller utan smör, som varvas med torkad frukt och vaniljsås och bakas i vattenbad i ugnen[4].

Pajer[redigera | redigera wikitext]

Pajer är mycket populära i det brittiska köket. De kan ha en söt fyllning av olika frukter, bär, nötter, pumpa, rabarber, olika krämer och ost, eller kan vara fyllda med kyckling, bacon, biff, svamp, ost, njure, ägg, fisk, potatis och grönsaker. Det finns en hel mängd olika köttpajer. Cottage pie är en traditionell paj gjord på kött, grönsaker och täckt med potatismos. Köttet kan vara biff eller lamm. När det används lamm kallas det för shepherd's pie, med fisk kallas det fisherman's pie.

Pudding[redigera | redigera wikitext]

Pudding äts oftast som dessert men också som en mindre måltid. Pudding kan vara den traditionella typen av pudding, salt eller söt, en solid pudding som innehåller mjöl, ägg, frukt, smör, bröd eller kött, fett, grönsaker, blod, njure, osv. och kan lagas till i en stor mängd olika varianter, bakas, ångas eller kokas. Den andra sortens pudding är av den söta, mjuka, geléaktiga typen som lagas med gelatin och serveras oftast kyld. I vissa engelska dialekter används uttrycket pudding för att beteckna alla former av desserter.

Afternoon tea[redigera | redigera wikitext]

Afternoon tea.

En gammaldags brittisk sed är "afternoon tea", det vill säga eftermiddagste mellan kl 15 och 17. Det är en måltid med starkt te som dricks med mjölk och ibland socker, sandwich, små smörgåsar med gurka, lax, skinka, ägg eller fiskröra, scones med smält smör, marmelad, lemon curd och clotted cream, ett slags tjock grädde och diverse andra småkakor. I Skottland serverar man till teet crumpets, små, runda tjocka pannkakor gjorda med jäst.

“High tea” är te som förekommer mellan 17 och 18, som äts vid det stora bordet istället för vid de små teborden. Det är en kraftigare måltid med kallt uppskuret kött – till exempel skivor av skinka, kall tunga eller dyl, ägg, fisk, smörgåsar, crumpets, kakor och frukt. High tea kan vara en kraftigare varm måltid serverad med te, senare på kvällen. Anna Maria Russell, 6:e hertiginna av Bedford, (1783-1857) anses vara uppfinnaren av "Afternoon tea". Hon brukade bjuda in sina vänner en stund på eftermiddagen till en lätt måltid med te kombinerad med promenader i parkerna. (Innan åt britterna endast frukost och kvällsmat). Hon sägs ha gjort te till en omtyckt måltid och till en social händelse.

Indisk mat[redigera | redigera wikitext]

Kedgeree, fisk och risrätt med curry, som äts till frukost.
Chicken tikka masala, kyckling med curry.

Den mest vanliga maten vid sidan av det inhemska köket är indisk mat. Vissa maträtter har blivit del av det brittiska köket, som kallas i Storbritannien för "Anglo-Indian cuisine". Maträtter med indisk inspiration började serveras på engelska värdshus sedan 1809. På 1900-talet ökade ständigt antalet av sådana curry-hus (curry-house). Indisk inspirerade maträtter är till exempel mulligatawnysoppa, kedgeree, chicken tikka masala, madras curry, osv. Benämningen curry används i Storbritannien som ett samlingsbegrepp för en mängd kryddiga asiatiska, främst indiska, maträtter. Kryddan curry är en kryddblandning skapad för att efterlikna smaken på den indiska maten. Det finns ingen exakt definition för vad som klassificerar en maträtt som en curryrätt, men vanligtvis innehåller rätterna kryddor såsom spiskummin, koriander, ingefära, bockhornsklöver och gurkmeja. Dessa kryddor finns med i kryddblandningen curry.

Julmat[redigera | redigera wikitext]

Brittisk julmiddag med Pigs in a blanket, korv i deg, högst upp.

Christmas pudding och stekt kalkon är två klassiker som förekommer under julfirandet. Christmas pudding är en ångad pudding med torkad frukt (som till exempel plommon, russin, olika bär, osv.), nötter (till ex. mandel), fett, brunt socker, brandy och kryddor. Stekt kalkon fylld med äkta kastanj, salvia eller korv, även äpple och apelsin är en klassisk julmat. Det äts även korv och inbakad korv (pigs in a blanket – det vill säga "grisar i täcke"), brysselkål, mince pie (paj på frukt) och en mängd olika kakor och sötsaker, till exempel krämig cholkadkaka; Yule log. Istället för stekt kalkon kan man ha stekt gås, fasan eller rostbiff.

Snabbmat[redigera | redigera wikitext]

I Storbritannien bestod snabbmaten på medeltiden av pajer och såldes i så kallade "pie shops”. På kuststräckorna såldes ofta på kajen kokta skaldjur och ostron eller ål. Annars hade den lokala puben färdiglagad mat. Även sandwich är en brittisk uppfinning som skall ha tillkommit 1762 genom John Montagu, 4:e earl av Sandwich. På 1900-talet, med trålfiskets utveckling, blev fish and chips, friterad fisk och pommes frites, den populära snabbmaten.

Den snabbmat som idag är tydligast förknippad med brittisk matkultur är följaktligen fish and chips, friterad fisk, panerad och stänkt med vinägrett, med tjocka pommes frites och i många fall grönt ärtmos. I Skottland serveras den ibland med sås. Tidigare serverades fish and chips i tidningspapper, men hälsovårdsmyndigheterna förbjöd detta och branschen övergick då till rent omslagspapper. Det är även vanligt med asiatisk mat, indisk mat, pizza och kebab som hämtmat.

Vegetarisk mat[redigera | redigera wikitext]

Det är vanligt att restauranger markerar vegetariska rätter med en grön bock i marginalen på menyn. Anvisningar för märkning av vegan- och vegetariska alternativ utfärdades av brittiska myndigheter 2006[5][6].

Källor[redigera | redigera wikitext]

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

Foodlogo2.svg Mat och dryck-portalen