Gansers syndrom

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Gansers syndrom
Klassifikation och externa resurser
ICD-10F44.8
ICD-9300.15
DiseasesDB31852
eMedicinemed/840 
MeSHsvensk engelsk

Gansers syndrom är ett psykiskt sjukdomstillstånd, utlöst av stark psykisk stress. Den sjuke förefaller oklar, ger nästan riktiga svar (t. ex. 2 + 2 = 5) och beter sig medvetet eller omedvetet som han eller hon tror att en mentalsjuk person gör. Detta tillstånd har särskilt iakttagits hos fångar och kallas därför ibland cellpsykos. Avgränsningen mot psykos och simulering är dock oklar.

Diagnos[redigera | redigera wikitext]

Enligt DSM-IV-TR och svensk version av ICD-10, ICD-10-SE,[1] klassificeras Gansers syndrom som en dissociativ störning. Att diagnostisera tillståndet är utmanande, inte bara på grund av att ett visst mått av oärlighet hos patienten är inblandat, utan också för att det är mycket sällsynt.

Vanligtvis när man ger fel svar, är man endast delvis avstängd, och ger intryck av att man förstått frågan. Dessutom, även om förvirring finns i avgivna svar, ger man intryck av att i övrigt förstå sin omgivning.

Behandling[redigera | redigera wikitext]

Sjukhusvistelse kan vara nödvändigt under den akuta fasen av symtomen och psykiatrisk vård om patienten är en fara för sig själv eller andra. En neurologisk konsultation rekommenderas för att utesluta eventuell organisk orsak.

Förekomst[redigera | redigera wikitext]

Sjukdomen är utomordentligt sällsynt. Medan individer med olika bakgrund har rapporterats med sjukdomen, finns det en högre andel män (75% eller mer). Medelåldern för dem som visat Gansers syndrom är 32 år och med en spridning i åldrarna 15 - 62 år. Det har även rapporterats hos barn.

Sjukdomen är tydligen vanligast hos män och fångar, men utbredning och familjära mönster har inte fastställts.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Noter

  1. ^ ”Internationell statistisk klassifikation av sjukdomar och relaterade hälsoproblem. Svensk version av International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems, Tenth Revision (ICD-10)”. Socialstyrelsen. 27 juli 2011. Arkiverad från originalet den 10 augusti 2013. https://web.archive.org/web/20130810030814/http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/18172/2010-11-13.pdf. Läst 26 januari 2014.