Ickebinär

Från Wikipedia
Version från den 24 november 2017 kl. 00.55 av 77.218.250.144 (Diskussion) (tar bort verb som någon lagt in som substantiv)
Genderqueer-flaggan

Intergender är ett begrepp som ofta används för att beskriva könsidentiteter som ligger mellan eller bortom de traditionella könskategorierna man och kvinna eller som väljer att inte definiera sin könsidentitet alls. [1] Det kan användas både som en paraplyterm för alla könsidentiter bortom de normativa och som specifikt begrepp för en könsidentitet som ligger mellan kön.[1] En annan term som används parallellt som paraplyterm med samma betydelse är icke-binär. Intergender kommer av inter (emellan) och gender (kön och genus).

I de fall intergender används i den specifika betydelsen, mellan kön, används andra begrepp för att omtala andra icke-normativa könsidentiter, som queer, genderqueer, gender-fluid, a-gender, non-gender, bigender och androgyn. Det varierar om personer med olika intergender könsidentiteter har en fast könsidentitet eller en mer flytande, eller pendlande, könsidentitet.

Begreppet intergender används också som identitetsbegrepp för att beskriva transpersoner med en intergender könsidentitet.[2] Det kan då ses som ett nyare begrepp som kompletterar mer traditionella identitetsbegrepp som transvestit och transsexuell, och används av transpersoner som inte definierar sig inom de identiteterna. Hur olika intergenders väljer att uttrycka sin könsidentitet varierar. Vissa använder könsuttryck typiska för sitt biologiska kön, andra varierar mellan olika könsuttryck, kombinerar olika könsuttryck eller har androgyna könsuttryck. En del har behov av mer eller mindre omfattande könskorrigerande behandling, andra har det inte.[3]

Genderfuck

Genderfuck är en av de icke-normativa könsidentiter som ingår i det mer generella begreppet intergender. Benämningen härstammar inom genusvetenskap från en vanligt förekommande uppfattning att man i sina gener blev genderfucked genom att vid födsel bli identifierad vid ett kön man själv inte trivs eller vill kategoriseras till.[4][5]

Källor

Externa länkar