Konversionssyndrom

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Konversionssyndrom
La belle indifférence är ett beteende som är vanligt vid konversionssyndrom, att personen är påfallande likgiltig samtidigt som den har symtom på en svår neurologisk sjukdom.
Klassifikation och externa resurser
ICD-10F44
ICD-9300.11
DiseasesDB1645
eMedicineemerg/112  med/1150
MeSHsvensk engelsk

Konversionssyndrom och konversionsstörning är en psykisk störning, som förr kallades hysteri, och som yttrar sig i fysiska sjukdomssymtom (funktionella symtom) som saknar kroppslig orsak. ICD-10 räknar det som en form av dissociativa störningar, medan DSM-IV för det till somatoforma störningar. I DSM-5 kommer diagnosen att heta "funktionell neurologisk störning". Beteckningen konversion syftar på att den drabbade konverterar psykiska besvär till fysiska, vilket också kallas somatisering.

Symtom[redigera | redigera wikitext]

Med konversionssyndrom avses psykiska störningar som yttrar sig neurologiskt utan att en fysisk sjukdom föreligger. Medan hypokondri yttrar sig i att personen är övertygad om sjukdom och är överdrivet vaksam på minsta skavank, börjar den med konversionssyndrom att imitera symtomen på en neurologisk sjukdom såsom personen uppfattar dessa. Konversionssyndrom är mer en fråga om självbedrägeri än uppsåtlig simulation, men den som har syndromet är typiskt mycket nonchalant inför sina symtom, ett beteende som kallas la belle indifférence.

Dissociativ motorisk störning räknas som en konversionsstörning i ICD-10. Detta kan yttra sig i en plötslig oförmåga att tala eller röra sig, i hypestesi, eller i någon annan symtombild som påminner om hur en neurologisk sjukdom yttrar sig men som för en fackman tydligt avviker från den riktiga sjukdomen.

Till konversionssyndrom räknas också epilepsiliknande anfall som beror på att personen imiterar dessa, svimningar, katalepsi, samt sensoriska eller motoriska symtom.

Orsaker[redigera | redigera wikitext]

Orsaken till konversionssyndrom är inte att förleda läkaren eller omgivningen, även om symtomen är oäkta. Symtomen kan vara kroniska eller uppkomma under ett kort intervall, i synnerhet i direkt anslutning till en hög stressnivå eller avgörande livshändelser. Andelen personer med konversionssyndrom minskar med högre utbildning, och var avsevärt vanligare tidigare på 1900-talet.

ICD-10 förklarar uppkomsten av konversionssyndrom med att obehagliga känslor under tillfällen av hotande problem och konflikter som personen inte kan lösa, omvandlas till fysiska symtom.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • The ICD-10 Classification of Mental and Behavioural Disorders, Clinical descriptions and diagnostic guidelines
  • Somatic Symptom Disorders, 2010 American Psychiatric Association.
  • David Eberhard, Normalt? Från vansinnesdåd till psykoser, Stockholm 2011, s. 230ff